Cs. Kádár Péter

Cs. Kádár Péter

Az egyik fülre vagy a mindkét fülre szemüvegszerűen akasztható mikrofonok az ember fülét használják állványként. Ezeknek a mikrofonoknak a legfőbb előnye, hogy hacsak a viselője nem vakargatja állandóan, mint egy pattanást, s ezzel változtatgatja a mikrofon helyzetét, a száj és a mikrofon helyzete egymáshoz képest állandó, függetlenül attól, hogy a beszélő vagy éneklő ember hogyan forgatja a fejét, illetve ugrabugrál-e. 

A mikrofonok nem a levegőben lebegnek, hanem valaminek tartani kell őket. Az ember nem is gondolná, hogy ez milyen fontos kérdés, mert a tartó és rögzítő szerkezet legyen stabil és zajmentes, vagyis ha nem akarjuk, nem mozdulhat el, és nem veheti át a környezet rezgéseit.

A hangtechnikával foglalkozókkal szembeni alapvető követelmény, hogy jól tudjanak dugni. Tudniuk kell, melyik lyukba dugjanak, a lyukakba vezetékek hogyan vannak bekötve, s hogy mikor használunk pöckös, mikor hüvelyes dugót. Igyekszünk elkerülni a félredugást, mert különösen sok dugó és hüvely esetében szinte kideríthetetlen, hogy mit dugtunk rossz helyre. A tévedés elkerülése érdekében például számozzuk a mikrofonokat, kábeleket, csatornákat.

Ha még emlékszel rá, a pszichoakusztikai fejtegetésekben hónapokon keresztül boncolgattuk, hogy mi is az a dinamika. Már akkor mondtam, hogy lesz még dolgunk vele. Sokféle módon értelmezik ezt a fogalmat: beszélünk a természet dinamikájáról, ami végtelen; egy-egy zenemű belső dinamikájáról, az észlelésünk szubjektív dinamika érzetéről, stb.

Az egyes mikrofongyártó cégek gondosan ügyelnek arra, hogy a specifikációkban megadott értékek nehezen lehessenek összehasonlíthatóak más gyártóékéval. Ám ha mégis, akkor az eljárás olyan bonyolult legyen, hogy inkább válaszd a megbilincselést még akkor is, ha különben perverzitásnak tekinted a bdsm-et (szado-mazo szerepjátékot) – főként két rendőrrel.

"Egy hónapja megismerkedtem egy kedves fiúval, de úgy tűnik, túl gyors volt a tempónk. Az első randin már volt csók, a másodikon pedig tapizás is. Szerinte nem lehetünk boldogok, mert ő szereti az elérhetetlen nőket. Mitévő legyek? Milyen egy elérhetetlen nő?"

Aki valaha is foglalkozott hangtechnikával, biztosan találkozott azzal a rettenettel, ami a legvadabb kínzásoknál is borzalmasabb. Ez a jelenség a földhurok. Noha a magyarázata csak alapfokú fizikai ismereteket tételez föl, a megszüntetése gyakorta roppant nehéz, máskor viszont lehetetlen.

A fehér zaj a fénytanból kapta a nevét, ugyanis a fehér fényben az összes szín megtalálható. A hangtechnikában és az elektromosságban, elektronikában színes zajok is vannak. Ezek közös tulajdonsága, hogy a különböző frekvenciájú összetevők előfordulása ugyan továbbra is véletlenszerű, ám a nagyságuk, amplitúdójuk, teljesítmény sűrűségük nem azonos, hanem valamilyen szabályszerűség szerint alakul.

A nemlineáris torzítási paraméterek közül a legegyszerűbb, legkönnyebben mérhető a harmonikus torzítás. Azért az a neve, mert ennek mérésekor csak azt nézzük, hogy az eredeti, egyetlen frekvenciájú mérőjelhez, a hanghullám kimeneti értékéhez képest a kimeneten a torzításból származó harmonikusok külön-külön mekkorák, illetve, az összes felharmonikus aránya mekkora a kimeneten a mérőjel kimeneti értékéhez képest. Ez utóbbit hívjuk teljes harmonikus torzításnak, THD-nek.

Noha már elég sok szempontot vettünk figyelembe a mikrofonok frekvenciamenetének okait vizsgálva, egy nagyon fontos tényező azonban kimaradt, ez pedig a membrán átmérője. A tökéletes mikrofon esetén láttuk, hogy e paraméter nem lehet nulla, de akkor mekkora lehet és miért?

1. oldal / 14