Cs. Kádár Péter

Cs. Kádár Péter

A mikrofon szerkezete olyan egyszerű, hogy ugyan egy aprócska állat nem értheti meg a működését, de már olyan régen föltalálták a leggyakrabban használt változatait, hogy nehezen hihető, miért fejlesztenek a gyártók újabb és újabb típusokat. A gagyibb kategóriákban valóban csupán a kufárok mesterkedéseiről van szó, a profi mikrofonok esetében viszont az újabb anyagok felhasználásáról és arról a törekvésről, hogy minél kisebb, könnyebb, szebb hangú eszközöket készíthessenek. Az is cél, hogy a kiváló mikrofonok gyártásának minden fázisát robotokra bízhassák, mert napjainkban még mindig részben kézzel masszírozzák a legjobb mikrofonokat.

 

A hajózás gyakorta kapcsolódott össze a felfedezéssel és a szabadsággal. Annak a bizonyítását, hogy a föld nem lapos korong, a hajózásnak köszönhetjük. A gőzgép feltalálásáig a szél erejét használták a hajók működtetéséhez. Rengeteg típusa készült el a vitorlásoknak, legalább annyi, mint ahány féle mikrofon van. Míg azonban a mikrofonokat napjainkban is a legkülönbözőbb célokra használjuk, a vitorlás hajót inkább csak versenyzése vagy hobbiból.

A hangátviteli és hangrögzítő lánc hagyományosan első szeme az az átalakító, amely a levegő vagy más közeg rezgéseit először mechanikai rezgésekké, majd azokat elektromos rezgésekké alakítja át. Ezen átalakítók egyik csoportját a mikrofonok, a másikat a hangszedők alkotják. A kettő abban különbözik egymástól, hogy a mikrofonnak van membránja, a hangszedőnek nincs.

A szigetelő alapú áramkörök ugyan sok esetben napjainkban sem helyettesíthetők másokkal, ám még nem igazi integrált áramkörök, mert csak közös tokban tartalmazzák az alkatrészeket, de ezek az alkatrészek az ellenállások kivételével még önállóak, sőt, az ügyesebbek képesek is kicserélni őket, ha meghibásodtak.

A tranzisztor győzött. Kicsi, könnyű, üzembiztos, alacsony a fogyasztása. Szinte mindenhonnan kiszorította az elektroncsöveket, s végre folyamatosan működő számítógépéket lehetett gyártani vele. Hiszen az Eniacba, a világ egyik első programozható számítógépébe még közel 18 000 csövet építettek, így a gyakori – kezdetben kb. óránkénti – leállás fő oka az volt, hogy valamelyik „lámpa” kipurcant.

A szendvicsnek alapvetően két fajtája van: az egyik esetben két nő között fekszik egy férfi, a másik esetben két férfi között egy nő. Rád bízom, hogy a félvezető trióda, a tranzisztor esetében melyik változat hajaz az npn és melyik a pnp szerkezetűre.

Párosan szép az élet – kerékpárosan! A világ egyik legostobább reklámja próbálta ezzel a rizsával eladni a bicajokat. A félvezetők esetében elég hamar kísérelték meg a kétféle tulajdonságú, kétfajta módon szennyezett félvezetőt párosítani.

A természet tökéletes. Gyönyörű mondat ez, csak baromság. Az anyagi világban a tökéletességnek vagy tökéletlenségnek semmi értelme nincs. Inkább azt tudjuk megmondani, hogy az általánostól való eltérések mekkorák, és ez nekünk hasznos-e vagy sem.

Tíz esztendővel a tranzisztor föltalálása után a tranzisztorról rendezett londoni nemzetközi konferencián mondta egy tudós, hogy miközben az élet egyre több területén alkalmazunk tranzisztort, csak minden tízedik felhasználó érti, hogy a tranzisztor hogyan is működik. Azóta további 60 év telt el, és az arány biztosan nem javult.

A hangtechnika szerelmesei körében időről-időre dúló ádáz csatározások vidítják föl a kívülállót. A harc lényege, hogy az elektroncsöves vagy a félvezetős berendezések szólnak-e jobban. E háborúban azért nehéz állást foglalni, mert senki nem hallotta sem az összes jobb minőségű félvezetős, sem az összes elektroncsöves erősítőt. Valahogy mégis úgy van az, hogy igen meggyőzőnek tűnik egy csomó félvezetős cucc – mindaddig, amíg egy igazi csöveset nem hallottál. A 21. században egyre több csöves berendezés készül, és föllendült az elektroncsövek gyártása is. Sajnos, hazánk megint kimaradt a jóból.

1. oldal / 12