Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 260. A midi ideje

A csavarhúzó nyelével be tudsz ütni egy szöget, a késsel ki tudsz csavarni egy csavart, a használt újsággal kitörölheted a segged, a koton kiváló szigetelő – ha az emberiség kitalál valamit, azt is kitalálja, hogy a találmánya az alapvető alkalmazáson kívül mire jó még.

A midi esetében sem történt ez másképp. Az egyszerű rendszerüzenetek és valós idejű rendszerüzenetek csoportjában is vannak olyan üzik, amelyek az idővel kapcsolatosak. Az egyszerű rendszerüzenetek a rendszer valamennyi berendezése által használhatók, ezért az állapotbájtok így nem tartalmaznak csatornakódot. A valós idejű rendszerüzenetek közé azok tartoznak, amelyeknek többsége zenei, ritmikai szinkronba állítással kapcsolatosak. Bárhol előfordulhatnak, akár teljes midi üzik bájtjai közé bújtatva is. Mivel valamennyi, idetartozó üzi egy bájt hosszú, ez nagy zavart általában nem okoz.

A valós idejű rendszerüzenetek egyike a midi időzítő (timing clock, midi beat clock, midi clock). Ha több hangszert vagy midi eszközt, például szintetizátorokat, szerkesztőket, hurkolókat vagy effekteket akarsz szinkronizálni, ezeknek ugyanabban az ütemben kell működniük. Az adó egyetlen zenei negyedhang alatt 24-szer küldi el a midi időzítő kódot, egyenletes időközönként, ezzel szedi ráncba a midi kapcsolatban részt vevő cuccokat, vagyis ezek a midi időzítő kódnak megfelelően, egyszerre, ugyanabban a tempóban ketyegnek. A tempó azonban megváltoztatható, akár nóta közben is, de csak az adó változtathatja meg, a többi kütyü nem dirigál. A midi időzítő hossza egyetlen bájt, és elsőbbséget élvez minden más midi üzivel szemben. A midi időzítő tehát nem mondja meg, hogy mennyi az idő, még azt sem, hogy mennyi idő telt el a nótából, vagy mennyi van még hátra, hiszen minden időzítő impulzus ugyanolyan. Az elektronikus tánczenében például a percenkénti ütem gyakran 130, ami azt jelenti, hogy egy perc alatt minden, a midi kapcsolatban levő cucc 24*160 = 3 120 midi időzítő pofont kap. Nagyon egyszerű és ingyenes midi időzítőt tölthetsz le az alábbi linkről:

http://midiclock.com/

ami02

A zip filé kibontása után csak el kell indítanod a programot, telepíteni sem kell. A nagyon részletes – sajnos, angol nyelvű – kezelési útmutató tanulmányozása után könnyű a használata.

Midi időzítő vasakat is gyártanak.

ami03

Ardunioval is lehet kísérletezni.

A következő valós idejű rendszerüzenet a „start”, amellyel a nóta elejéről – és csak onnan – el lehet indítani a lejátszást. A „stop”-pal meg lehet állítani, a „folytatás”-sal (continue) pedig onnan lehet folytatni, ahol abbahagytuk. A startot azonnal a midi időzítő üzinek kell követnie.

Az egyszerű rendszerüzenetek egyike a hangpozíció mutató (song position pointer – SPP). Az SPP a fenti valós idejű üzenetekkel együtt használható a teljes szinkronizáláshoz. Az SPP 3 bájtból áll; állapotbájtból, majd két 7 bites adatbájtból (az első MSB, a második LSB ), s e kettő együtt 14 bites bináris számot alkot. ez a szám határozza meg, hogy a nóta lejátszása honnan, melyik ütemnél kezdődjön Ha az SPP értéke 0, a lejátszás az elejéről indul. A dalban előre haladva, az SPP értéke minden zenei 1/16 időköz elteltével eggyel növekszik, tehát 4/4-es ütemet feltételezve, a második ütem kezdetén például 16, a második ütem felénél 24, a harmadik ütem kezdetén 32.

A dalválasztó (song select) szintén egyszerű rendszerüzenet. Segítségével több nóta között válogathatunk. A lejátszás a már említett start üzivel kezdhető meg.

A fenti üzik jelentős részét felváltotta egy külön midi csoport, a midi rögzítésvezérlő (Midi Machine Control, MMC). Az MMC-t eredetileg szalagos magnókhoz találták ki stúdiótechnikai célokra, s főként ott használták, ahol soksávos magnók voltak. Természetesen bármilyen felvevő eszköz, így munkaállomás felvevője is használható vele. Az MMC nemcsak a lejátszás, a felvétel és leállítás távvezérlését teszi lehetővé pl. a keverőasztalról, hanem a gyors előre- és visszatekerést is, adott hely megkeresését, valamint van egy, az analóg magnók esetében egykor fontos üzije is. A stúdiómagnókban három kis elektromágnes lakott: a törlőfej, a felvevőfej és a lejátszófej. Ezek között a fejek között kis távolság volt, ami miatt a felvevőfej segítségével elkészült felvételt a lejátszófej lejátszotta ugyan, de kis időkéséssel.

ami04Tegyük föl, hogy egy nóta már teljesen készen van, csak az ének hiányzik róla. Az énekes a fülesébe megkapja az összes csatorna jelét összekeverve, de ha a lejátszófejekről kapná, akkor később kapná, mint ahogy dalolnia kéne. Ezért ilyenkor a felvevőfejeket kapcsoljuk lejátszásba, kivéve azt a fejet, amit az énekes felvételéhez használunk. Az MMC ezt is tudja, sávonként tudjuk meghatározni, hogy melyeket töröljük, melyeket játsszuk le a felvevőfejről, melyeken veszünk föl, s melyeket játsszuk le a lejátszófejen. Az MMC viszonylag hosszú üzi, öt bájtból áll, és SysEx üzenetként továbbítható vagy tárolható. Az MMC semmilyen időadatot nem tartalmaz, de ha az MMC-hez időkód is társul (lásd később), akkor pontosan is meg tudjuk találni a felvétel adott pontját. MMC-t a Reaperben is használhatsz.

Az MMC-hez hasonló a midi előadás vezérlő (Midi Show Control, MSC). Az MSC lehetővé teszi, hogy színházi előadások, rendezvények, multimédiás alkalmazások vagy éppen vidámparkok eszközeit – legfeljebb 112 darabot egy midi kapcsolatban – szinkronban lehessen vezérelni, azok egymással midin keresztül kommunikálhassanak.

ami05

Az első végleges változatot 1991-ben hozták nyilvánosságra. A legenda szerint ez volt az első olyan nemzetközi ajánlás, amelynek kidolgozói soha a büdös életben nem találkoztak egymással, egy zárt egyetemi hálózaton – a Callboard Networkon – keresztül cseréltek információkat egy un. levelezőlistán, ami azért volt akkoriban rendkívüli dolog, mert a nép számára még nem volt hozzáférhető az internet. Az MSC-vel nagy rendszerek is vezérelhetők. Ha a rendszer valamelyik eleme meghibásodik, attól még a teljes rendszer nem omlik össze, csak egy eleme esik ki.

A SysExek közé tartozó MSC üzenet állapotbájttal kezdődik, amely tartalmazza a csatorna azonosítóját is. Az ezt követő utasítások maximális hossza 128 bájt lehet. Az MSC működése olyan, mintha egy elektronikus forgatókönyvet hajtana végre, amelyben az egyes jeleneteket sorszámozzák, hasonlóan egy lejátszási listához. Minden sorszámhoz meg kell adni, hogy az MSC egyidejűleg mely eszközöket vezéreljen, és azok mikor, mennyi ideig, mit műveljenek. Az időzítéshez egyszerűbb esetekben elegendő a midi időzítő használata. Az eszközfajtáknak külön kódjuk van. A világítási berendezések és azok működési utasításai közé tartoznak az lámpák, köztük a reflektorok, a futófények, a világítás színének váltása, a stroboszkópok, a lézerek stb. Hangeszközök lehetnek CD-játszók, memóriák, magnók, kaputelefonok (!), erősítők, effektek, hangszínszabályzók, stb. A színpadtechnikai cuccok közé sorolták a köteleket, a díszleteket és ezek mozgatását, a forgószínpadot, stb. A videó csoportot a különféle videolejátszók, videoeffektek, monitorok, videógenerátorok, stb. alkotják. Van külön vetítő csoport is, amelybe film- és diavetítők, videóprojektorok és hasonlók tartoznak. Az MSC egyik kategóriája a hidraulikus eszközök használatához szükséges anyagokat is felsorolja, ugyanis ezeket a cuccokat a működtető anyagok szerint – olaj, víz, sűrített levegő, széndioxid, földgáz, köd, füst, pára – szokták csoportosítani Végül a piromániásoknak is jutott egy kategória, ide a tűzijátékokat, a robbantásokat, a lángoló dolgokat, stb. tették be. Az MSC legfontosabb utasítása a „go” (indítás), a „stop” (szünet), a „resume” (folytatás a szünet után), a „set” (valamelyik szabályozó állása), a „fire” (előre elkészített utasítás sorozatok aktiválása) és a „go off” (minden eszköz leállítása.)

Az MSC leírása CSUPA NAGY BETŰVEL FIGYELMEZTET A BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK BETARTÁSÁRA. Felsorolja, hogy milyen érzékelőket kell alkalmazni, s ezek segítségével vészhelyzetben az egész rendszert automatikusan le kell állítani. Az MSC-vel elvileg teljesen embermentesen lebonyolíthatók a rendezvények, de a biztonsági személyzet nélküli előadást az MSC is tiltja.

Az első nagyszabású rendezvény, amelyet MSC-vel bonyolítottak le, az 1991. szeptemberében megrendezett Magic Kindom Parade volt a Walt Disney USA-beli vidámparkjában.