• 1
  • 2

Pályafutásuk alatt egyetlen nagylemezt megjelentetett előadó, viszont az-az egy, úgy értékben, mint zenei minőségben legalább kilencet ér. Igen, legalább kilencet, mert ennyi dal található az Allspice nevű formáció, 1977-ben megjelent albumán. Mielőtt elfogultsággal, vagy „ne adj Isten" szentimentalizmussal vádolna valaki, gyorsan egy kis magyarázat.

A legnagyobb sztárok esetében is előfordult, hogy egy kiadónál több lemezre szerződtek. Ezeket a lemezeket akkor is el kellett készíteniük, ha nem volt különösebb alkotókedvük, mert különben a gatyájuk is ráment volna a kártérítésre. Ilyen szerződés szerinti alkotókedv nélküli lemezeknél találkozunk olyan albumokkal, hogy van rajta egy, „jó esetben" két kiváló dal. Ilyen lp-t, készített pályafutása alatt Barry White és a Kool and the Gang is –többek közt-, mint az a biográfiájukban olvasható. Nos, az Allspice lemeze nem ilyen volt, hanem végig „tíz pontos", kiváló dalokból összerakott produkció.

Az Allspice tagjai 1977-ben egyetlen lemezre álltak össze ebben a felállásban. Akinek köszönhetjük ezt a kiváló munkát, Ő Wayne Henderson producer, aki a Crusaders alapítója és talán a legfontosabb szellemi atyja volt. 1975-ben, amikor elhagyta a Kereszteseket, több kiváló, az Allspice-hoz hasonló együttes létrejötténél bábáskodott. A legismertebb talán a Side Effect volt.

Az Allspice 5 tagja volt: Saundra „Pan" Alexander és Deborah „Punkin" Shotlow énekesnők, valamint Doug Thomas, Esau Joyner és Ned Perkins. A tagok nevével ezen albumon kívül találkozhatunk a Side Effect, a Pleasure, Idris Muhammad, Ronnie Laws, Bobby Lyle és még tucatnyi sztár lemezének stáblistájában, mint háttér vokál és közreműködő stúdió zenészek.

Az Allspice nagylemez közreműködői között szintén tucatnyi kiválóság neve olvasható, akik létre hozták ezt a hangzást. Greg Matta ( Side Effect) Marlon McClain és Bruce Smith ( Pleasure tagok) Vance „Mad dog" Tenort ( L.A. Boppers) Idris Muhammad dobos, Sylvester vokál és még sokáig lehetne sorolni a közreműködő impozáns előadók neveit.

Sokszor felvetődik a kérdés laikusokban, hogyha évtizedek óta hanglemezgyűjtéssel foglalkozik valaki és bemegy egy boltba, vagy aukcióra a több ezer, - sok esetben több tíz-száz ezer lemez- közé, mi alapján választ, hogy igazodik el. Itt egy iskolapélda. Azon lemezen, melyen producerként Wayne Henderson neve olvasható, Gene Page hangszerelte, azt bármilyen ismeretlen is, biztos el kell hozni, mert nagyon nagy valószínűség szerint teli találat lesz. Így jött az Allspice is.

A Slipped away dal, kislemezen is megjelent, és miután minden dala kiváló így nem lehet kiemelni egyet sem. Mindkét lemez igazi ritkaság, kuriózum számba megy. Miután a masterszalag elveszett, így csak azok a példányok maradtak fenn, ebből a dalból eredeti hangzásban, ami bakeliten fellelhető a piacon. Az pedig nem sok.

 

Vissza