• 1
  • 2

Sajnos nagyon keveset tudni erről a kiváló muzsikusról, aki David B Crawford néven született. Születési dátumát pontosan nem jegyezték fel, mint ahogy James Brown-ét sem, de amit tudhatunk róla, hogy 1940 januárjában látta meg a napvilágot a floridai Jacksonville-ben. Billentyűs, fuvolás, producer, dalszövegíró, rádiós személyiség (műsorvezető lemezlovas), de főként, a memphisi kötődésű southern soul stílus jeles képviselője volt. Az Atlantic Records-nál dolgozott együtt olyan neves művészekkel, mint BB King, Candy Station, Jackie Moore, Otis Clay, vagy a Mighty Clouds of Joy és persze ide kell írnom, hogy többek közt. Többek közt, ugyanis külső közreműködőkként több száz nagylemezhez tehetjük a nevét, melynek felsorolása elég hosszadalmas lenne itt.

Elsősorban dalszerzőként lehet ismerős a neve .Linda Lyndell's-nek 1968-ban írt dalát, 1994-ben nagy sikerrel dolgozta fel a Salt N Pepa és az En Vogue is, melynek címe: Whatta man. 1968-tól Brad Shapiro-val alkottak dalszerző párost és az Atlantic Records házi szerző lettek 1974-ig. A The J Geils Band nagysikerű debütáló albumának az összes dalát Ők írták. 1975-től dolgozott szabadúszó dalszerző-producerként. Dave szerezte pl., a Young hearts run free című hatalmas diszkó slágert Candi Staton-nek 1976-ban. A dal ötlete, Los Angelesben, egy ebéd közben keletkezett, amikor Candi és Dave a teremtésről beszélgettek. A Precious, Precious című dalt unokatestvérének, Jackie Moore-nak írta, melyet később nagy sikerrel énekelt el O.V. Wright és Otis Clay is. Ő jegyzi szerzőként BB King egy legjobb dalát, az I like to live the love-ot.

A Here am I című nagylemeze 1977-ben jelent meg, s ez az egyetlen saját munkája LP-n. Egy igazi ritkaság. Az albumon 8 dal található, melyből 6-ot Crawford írt, Alex Bradford és Will Boulware egy egy dala mellett. A nagylemezen olyan jeles közreműködők vannak, mint Earl Young a doboknál (Trammps alapító, aki dolgozott az Intruders, a The O'Jays, Teddy Pendergrass és még sok-sok sztár lemezén), vagy Denise Williams (többek közt a 70-es évek elején Stevie Wonder és az Earth Wind and Fire több dalának a közreműködője), aki vokálozik a lemezen. A nagylemeze előtt kiadtak néhány kislemezét is 75-ben, de különösebb siker nélkül, azok mindegyike rákerült az albumra.

Közreműködött olyan szenzációs muzsikusok albumain, mint Paulinho Da Costa, Norman Harris, Vince Montana, vagy a már említett BB King. Többnyire, mint hangszerelő vett részt több száz kiváló album dalainak munkálataiban, a 70-es években.

1977 után sikertelen vállalkozásai következtében eladósodott és egy Miami vallási műsorokat sugárzó rádióban helyezkedett el. A 80-as években hajléktalanként élt New Yorkban. 1988-ban meggyilkolták Brooklynban és a koldusok jeltelen sírjába temették. Évekkel később, amikor Jackie Moore megtudta, hogy mi történt vele, exhumáltatta holttestét és szülővárosában Jacksonville-ben temetette újra.

 

Vissza