• 1
  • 2

Dione LaRue néven született Philadelphiában, 1945 szeptember 9-én. Amit legelőször illik megjegyeznem a hölggyel kapcsolatban, hogy Ő volt az első „fekete", női tini bálvány az Egyesült Államokban.

Gyermekkorában kezdett zongorázni, a zenei tudás elsajátításában nagyapja volt segítségére, aki egyházi és egyéb kórusokat irányított. Dione mindössze 13 éves volt a templomban kórusvezető énekessé vált. 1961-től háttér énekesi munkát szerzett magának nem kisebb előadók énekkarában, mint Jackie Wilson és Chubby Checker.

A szerencse akkor állt mellé, mikor 1962-ben Chubby Checker, a Slow Twistin című dalához felkérte duettet énekelni. A dal a Billboard listán a 3. helyig jutott. Időközben, az akkor rendkívül népszerű Mashed Potatoes Time csoport énekesévé vált. 17 éves volt és felfigyeltek a hangjára Kal Mann és Bernie Lowe producerek (Cameo-Parkway Records kiadó alapítói) is, viszont a nevét nem találták túl művészinek így megváltoztatták azt. Az első „Dee":miután mindenki csak „D"-nek hívta, a Dione keresztneve egyszerű rövidítéseként. A második „Dee", az általa kiénekelt magas D hang után ( második „D") D Sharp, mely végeredményként kiadta azt a nevet, mit mindenki ismer: Dee Dee Sharp.

1962-ben Sharp és Checker együtt rögzítették első albumát a Down to the Earth-öt, melynek munkálatait a Cameo – Parkway Records-nál készítették el. A lemezkiadó vezetői, itt vakítóan színes egyéniségnek kiáltotta ki Dee Dee Sharp-ot egy zenei szaklapnak nyilatkozva. Miután az album nem lett túl sikeres annak ellenére, hogy sem szakmai sem egyéb kifogással nem élhetünk ellene, Sharp kénytelen volt kilépni Cameo Parkway-től és később az ATCO/Atlantic Records szárnyai alá került. Ez az együttműködés már eredményesebbnek bizonyult. Kenneth Gamble ( A későbbi Philadelphia Records tulajdonos producer, slágergyártója) elvette feleségül és elkezdte írni számára a jobbnál jobb dalokat. Az Atco hoz történő leszerződtetése, akármilyen tehetséges is volt nem miatta történt. A kiadó Kenneth Gamble dalszerzőt szerette volna így olcsón megszerezni. A 60-as évek közepétől egy párt alkottak Dee Dee és Kenneth, ezt használta ki az Atco. Három kislemeze jelent meg 1966-68 között, közötte, a Ben E King-el énekelt duettje a Whatcha Gonna Do about it.

A dalok nagyon jók voltak, viszont itt sem tettek mögéjük elég promóciót, így kereskedelmileg nem voltak túl jövedelmezőek, ezért kiléptek az ATCO cégtől is.

Dee Dee Sharp, Kenneth Gamble és nagyon jó barátjuk, munkatársuk Leon Huff, 1967-ben megalapították a Gamble Records-ot. Dee Dee Sharp, a Gamble Records cimkéje alatt is 3 kislemezt adott ki, majd aláírt a Philadelphia International Records-hoz, mint előadó. Itt 5 kislemezre szerződött és egy duettre Bunny Sigler-rel. Persze ezek mindössze formalitások voltak, hogy hány kislemezre írt alá szerződést és aláírt a kiadóhoz. Formalitások, ugyanis a Gamble Recordsnál, mint tulajdonos is jelen volt, sőt.

Dee Dee Sharp együttműködött a Gamble Records-nál, mint ügyvezető, viszont mielőtt ott a második albumát megjelentette volna kezdeményezte házasságának felbontását Kenneth Gamble-el, mely válást sokkal később 1980-ban mondták csak ki a bíróságon.

Dee Dee Sharp rendkívüli hanggal megáldott énekesnő, akit felkarolt és támogatott pályája elején Chubby Checker, Cameo Parkway, Kenneth Gamble is, még sem lett olyan nagy szupersztár, mint az elvárható lett volna ilyen adottságokkal. Ennek egyetlen oka volt. Mindhiába a rendkívüli énekesi tehetség, ha nincs elég erő az értékesítésben, a hozzá kapcsolódó marketingben. Ennek ellenére világsztárnak tekinthetjük, de sokkal több volt feltételezhető az ő pályájából, az indulásakor. Persze érthető, ha nehezen is, hogy megromlott magánéleti viszonya teljes egészében rányomta a bélyegét a szakmai munkásságára.

A Philadelphia International Records háttér énekesnőjeként tagja volt a kiadó Allstars csoportjának, ami teljesen természetesnek tűnik. A 70-es évek elejétől a kiadó szinte minden nagyágyújának a lemezén énekelt. Teddy Pendergrass, Lou Rawls, Billy Paul, The O'Jays és még több tucatnyi akkori sztár, sok sok lemezén hallhatjuk a hangját a háttér vokálban. 10 nagylemez jelent meg a pályafutása alatt 1962 és 1980 között. A soul rajongók számára ami „fontos" lehet, az három, TSOP ( The Sound of Piladelphia ) címkézéssel készült lp, 1975 és 1980 között. 1962 és 65 között a Cameo Parkway gondozásában jelent meg 6 nagylemeze.

1962-ban az első nagylemezének a címe It's Mashed Potato time volt, majd még ugyanebben az évben egy Chubby Checkerrel közös album, a Down to Earth és a Song of faith jelent meg. 1963-ban is két nagy lemezzel jelentkezett, a Do the bird és a Down Memory lane-el. Továbbá 2 db All the Hits by Dee Dee Sharp lemez, 1962 és 1963-ban.

1965-ben kislemezen jelent meg az első olyan dal, mely R&B stílusban készült, az I realy love you.

1975-ben Dee Dee Sharp Gamble néven adta ki első lemezét a philadelphiai kiadónál, Happy 'bout a whole thing volt a címadó dala. A lemez csupán egyetlen dalát szerezte a Gamble Huff páros, az 'a" oldalt nyitó Love buddies-t. Egy igazán kiváló modern soul ballada. A lemez igazi philly stílusú munka volt, mely kicsit popos hangvételűre sikeredett a disco stílus felé eltolt hangzásvilág miatt. A lemezről a Share your love a disco listán a 6. helyig jutott, az R&B lemez listáján pedig a Top50-be került, konkrétan a 48. pozíció volt a legmagasabb pozíciója. Mindig megjegyzem, hogy abban a mezőnyben a TOP100-ba lenni királyságnak számított a maga nemében. A lemez Make it till tomorrow című dalának átdolgozásával, Whitney Houston is jó helyre kerül a listákon később.

1978, a második TSOP címkéjű nagylemeze, a What colour is love, majd 1980-ban, pályafutása utolsó albuma, a Dee Dee. Az utolsó albuma volt a legjobb lemeze véleményem szerint, de ezt mindenképp tekintsük szubjektív kijelentésnek. Rajta olyan soul zenei csemegékkel, mint az I love You anyway, vagy az Everyday affair, vagy a funkosra szabott Easy money, vagy a nyitó dal, a Breaking and entering. Ez utóbbi két dal, 4 hétig vezette a Hot Dance Club slágerlistáját is. Pályafutása utolsó albuma volt a Dee Dee. Milyen érdekes. A lemezzáró dala, a See You later. Elköszönt a rajongóitól, és végleg eldöntötte, hogy nem készít több lemezt akkor? Úgy történt.

Énekesi pályája mellett rengeteg tv reklámban szerepelt, és filmekben is vállalt színészi alakítást, mint pl az itthon is vetített: Kétségbe esve keresem Susan-t-címűben. Dee Dee Sharp, Gamble-el történt válása után újra házasodott ( Bill Witherspoon), de kapcsolatba hozták a romantikus Gene Chandler-el, Muhammad Ali-val és David Ruffin-nal is, mely valószínűleg a rendkívüli szépségének volt köszönhető.

Dee Dee Sharp különféle díjátadókon és fesztiválokon évente 1-2 fellépést vállal, de 30 éve visszavonult az aktív zenei pályától. Boldog hétköznapjait, New Jersey otthonában tölti családja körében.

 

Vissza