• 1
  • 2

Ricky Bailey alapította ezt a 3 tagú zenekart 1975-ben az angliai Birminghamben. Bailey volt a zenekar fennállásának egyetlen tagja, aki a megalakulástól végig tagja maradt a formációnak. Szüleivel tinédzser korában költözött Jamaicából Nagy Britanniába. Ricky már nagyon fiatal korában megalakította első együttesét, mely a Five Stars Cadets nevet viselte. Nem volt túl hosszú életű a formáció, de Balley számára nagyon fontos tapasztalatokkal szolgált a későbbi Delegation megalakításához.

A Delegation első felállása Ricky Bailey mellett Len coley és Roddy Harris nevéhez fűződik. A siker akkor kezdte a triót környékezni, mikor találkoztak a Real Thing producer dalszerzőjével, Ken Gold-al, akinek segítségével elkészítettek néhány kislemezt, a The promise of love-ot, és a Where is the love-ot többek közt.

1976 végén megjelentették első nagylemezüket, mely az imént említett kislemez címét, a The Promise of love-ot viselte. A nagylemez felkerült több ország slágerlistájának a top ten-jébe is. Ami ebben az esetben a legfontosabb, hogy a Billboard R&B nagylemezek listáján a 9. helyig jutott, a top 200-as összesített album listán pedig a 84.lett 1979-ben! Hatalmas dolog volt abban az erős mezőnyben. A sikerhez talán nagyban hozzájárult, hogy szinte az összes dalt Ken Gold és szerzőtársa Michael Denne írták. Köztük a Ray Parker jr által írt Oh honey feldolgozással, mely talán az album legnagyobb slágere lett. Az album megjelenése után nem sokkal Len Coley elhagyta az együttest, helyét Bruce Dunbar vette át, majd távozott a másik alapító Roddy Harris is – néhány hónappal később – akinek a helyére Ray Patterson lépett be.

Talán ennek a tagcserének is köszönhető volt, hogy a kezdeti nagy siker ellenére, majdnem 2 évet kellett várni a következő nagylemezre. A Delegation történetének talán legsikeresebb nevezhető albumai következtek. 1979-ben megjelent a második, Eau De Vie és az 1980-as keltezésű Delegation címet viselő harmadik Lp. A második nagylemezük hatalmas slágerével indul a korong, mely dal a mai napig a soul-funk stílusú táncmulatságok egyik kötelező darabja, ez a Heartache No 9. Persze a Delegation rajongók számára a lemez minden dala 10 pontos, mint a Darlin, vagy a You and I, hogy csak kettőt emeljek ki még a lemezen található 10 kiváló produkcióból. A harmadik album az első kettő méltó folytatása volt, olyan slágerrel, mint az I wantcha back, vagy soul balladával az In love's time-al, mely az R&B kislemezek listáján 1981-ben 69 lett.

A további nagylemezeiket már meglehetősen mérsékelt sikerek követték. Ezek voltak az 1981-es Delegation II. és a Deuces High. A Delegation II album egy kicsit a rajongók pénztárcájának meglovagolását szolgálta, ugyanis a dalait tekintve nem tartalmazott újdonságot a Delegation albumhoz képest. Mindössze annyi történt, hogy plusz 3 dalverzió került rá, mint pl a Singing maxi single disco remix változata, vagy a 12th house kislemez verziója. Nem csoda, hogy a rajongók kicsit becsapva érezhették magukat. A Deuces High lemez értékelése közepesre sikeredik így utólag, melynek környezeti okai voltak. zenei környezetre gondolok. 1982-ben az a hangzás, mely a 70-es évek végétől uralta az eladási listákat elmúlóban volt, rendkívül gyorsan változtak a trendek. Ezeket a változásokat nem követte a Delegation, mint ahogy más soul, funk és klasszikus disco zenekar sem. Az eladási listákat, már nem a felsorolt stílusok uralták, hanem a new wave, a bimbódzó house és a hip hop. Kétségtelen a lemezen utólag is megállapíthatjuk, hogy kiváló dalok vannak, mint pl az első What took You so long, mely a hazai klubokban is sikerrel szerepelt, de abból már nem lehetett megélniük.

1984-ben Bruce Dunbar is elhagyta a triót és helyére lépett a zenekar pályafutásának egyetlen női tagja, Kathy Bryant. Az addig jól sikerült nagylemezük dalaiból tartották el magukat elsősorban Európa táncos klubjaiban, koncert termeiben fellépve. A Deuces High kereskedelmi sikertelensége miatt nem mertek több nagylemezt bevállalni, bár próbálkoztak, mint azt a 83-as kislemezük, az It's Your turn is mutatta. Jó volt, jó volt, a klubok egyik kedvence lett a dal, de ahhoz kevés volt, hogy löketet adjon egy újabb albumnak. Az It's your turn kislemez után készítették még egy mixlemezt is, de a felejthető kategóriába sorolt munkákat erősítették vele csak. 1993-ban készítették el az Encore című lemezüket, melyet csak a zenekar 77-82 készített munkái iránti tiszteletem miatt említek meg. Aki nem ismeri, és nem szeretné, hogy a Delegation „nimbusz" eltűnjön az életéből, az semmiképp ne hallgassa meg, ne keresse és ne is tudjon róla, hogy létezik.

A Delegation dalait sikerrel dolgozták fel az 1990-es és a 2000-es évek ünnepelt sztárjai, mint pédául, a Ray Parker jr átiratot, az Oh Honey-t a (Three Times Dope, Funky Dividens címmel). Samplingeket hallhatunk dalaikból például, Ice Cube 1992-es albumán ( When will they shoot? ), vagy a Phats & Small 1999-es albumán, ahol is a Heartache No 9 volt az alap. Igazából a feldolgozott dalaik sorát sokáig sorolhatnánk, amely egyértelműen igazolja, hogy a Delegation a 70-es években kiadott albumaival maradandó értéket hagyott hátra, a táncos lábú utókor számára.

 

Vissza