• 1
  • 2

A Dynasty együttes, a SOLAR (Sound of Los Angeles Records) stílus legfontosabb zenekara. Oda írhattam volna, hogy az egyik, mert hát ebben a stílusban aratta főként sikereit a The Whispers, Lakeside, Sylvers és még sorolhatnám a meghatározó neveket. Viszont megelőlegezem nekik, hogy nem az egyik, hanem a legfontosabb zenetörténeti szempontból. Nem kanyarodnék vissza a SOLAR létrejöttéig, az olvasható a stílusok leírásában. Annyit jegyzek meg itt elöljáróban, hogy a kiadó tulajdonosa Dick Griffey és első számú dalszerző producere Leon Sylvers III kifejezetten a saját ízlésük és zenei elképzeléseik megformálása miatt hozták létre a zenekart.

A Dynasty együttesnek három alapító tagja volt. Nidra Beard (Sylvers) és Linda Carriere énekesnők, valamint Kevin Spencer basszusgitáros, billentyűs.

A Dynasty zenekar története a 70-es évek elejére nyúlik vissza. Leon Sylvers III, a nagyon népszerű Sylvers családi zenekar meghatározó tagjaként már a 70-es évek elején rivaldafénybe került és jól megtanulta a szakma minden részét. 1978-ban lépett ki a Sylvers családi zenekarból és szegődött az akkoriban megalakuló Solar kiadóhoz Dick Griffey tulajdonos hívására, mint dalszerző producer.

Nidra és Linda 1972-től, énekeltek duóként Los Angeles éjszakai klubjaiban, majd a DeBlanc nevű csoport énekesnői lettek 1975-ig. Nidra Beard, egy rendkívüli tehetségű színész és énekesnő volt. Nyolc éves volt, mikor családjával Detroitból Los Angelesbe költöztek. Az új iskolájában tagja lett a színjátszó körnek és tanárai már akkor felfigyeltek rendkívüli előadó művészi tehetségére, amit kiemelten segítettek fejlesztenie. Linda Carriere, aki 1972-ig New Orleans-ben élt, hegedülni és zongorázni tanult kicsi gyermekkorától. Középiskolás korától szinte minden helyi megmérettetésről elhozta a zenei díjat. Amellett, hogy kiváló hangszeres játékos volt, tinédzser korától modellként is dolgozott. Európában is több helyen lehetett vele találkozni újság hirdetések és tévé reklámok kedvelt tinédzser alakja volt. Kevin Spencer három éves korától tanult zenélni és öt évesen már közönség előtt játszott. Ő is Los Angelesben nőtt fel, ahol édesanyja elismert ének és zongoratanárnő volt. Kevin rendkívül szorgalmas volt, nem telt el nap, hogy ne gyakorolt volna, több hangszeren is kitűnősen meg tanult játszani. Tudatosan készült kora gyermekkorától az előadóművészi pályára.

A DeBlanc csoport feloszlott 1975 környékén és néhány tagjával megalakították a Starfire együttest, mely nem azonos az 1976-ban és 1978-ban nagylemezt megjelentető hasonló nevű funk csoporttal. A Starfire együttes átjutott Európába is néhány koncert erejéig, de nem tudunk róla, hogy lemezen jelentettek e meg bármilyen dalt. Valószínűleg, miután nem kaptak lemezszerződést egyik kiadótól sem, feloszlatták együttesüket 1977 elején. Linda Los Angelesben, a helyi kulturális központban helyezkedett, és kisebb szerepekben játszott. Mindeközben folyamatosan képezte magát. Nidra ebben az időben ismerkedett meg Leonnal, akivel bensőséges viszonyt alakított ki.

Kevin Spencer találkozott először Leon Sylvers-szel. Az akkor már országos hírű Sylvers családi zenekar rezidenciáján jelent meg Palos Verdes-ben és ajánlkozott a csoporthoz, mint basszusgitáros háttérzenész. Leonnak nagyon szimpatikus lett Kevin. Rendkívül szorgalmas, alázatos és nagyon tehetséges zenészt ismert meg benne a bemutatkozása alkalmából. Bemutatta Őt az akkor alakuló Solar vezetőnek Griffey-nek.

1978 elejére értek össze a „szálak" és Leon Sylvers III, Dick Griffey-vel, a kínálkozó lehetőséget megragadván, a tehetséges fiatalokkal megalakítatta a Dynasty együttest. Egy olyan csoportot, mely az akkor népszerű diszkó zenei hangzást, képes volt kiváló stílussal, saját zenei ízlésére formálni. Ez lett később a SOLAR hangzás, melynek egyik úttörője lett a Dynasty együttes.

1979-ben jelentették meg a Dynasty első nagylemezét a Your pieces of rock-ot. Az album minden dalát Griffey és Sylvers írták, olykor Kevin Spencer billentyűs ötleteit is felhasználva. Az albumon mindössze öt track található, ami annak is következménye, hogy abból 3 dal,7 percnél hosszabb produkció. A bemutatkozó produkció fogadtatása jóra sikerült, ugyanis a soul nagylemezek eladási listáján, a 72. hely abban az évben kimagaslónak számított. A játszási listákon, a 8 perces I don't want to be a freak (But I can't myself) szerepelt főként jól, a TOP 40-be került, ami annyit jelentett, hogy a rádióadók többsége, mely pop zenét sugárzott naponta többször is a repertoárjára tűzte.

1980-ban adták ki a csoport történetének legsikeresebb albumát, az Adventures in the land of the music-ot. Ebben az évben már teljesen beérett a SOLAR hangzás, melynek minta példájaként is említhetjük a produkciót. A Dynasty nem ért el akkora sikereket, mint a Whispers pl. abban az időben, de ha elvonatkoztatunk az eladási számoktól és a listán elfoglalt helyezésektől, akkor arra a következtetésre jutunk, így 30 év távlatából, hogy egyenértékű produktum volt. A lemez kétség kívül legnagyobb slágere a nyitó dal, az I've just begun to love You. A dalt az Rickey Smith és William Shelby páros írta, akik a Sound of Los Angeles Records hangzás házi szerzőiként abban az időben többek közt, a The Whispers és a Shalamar néhány nagy slágerét is kitalálta. Egy igazi jó kis csapatot hoztak ott össze a SOLAR-nál. A Dynasty fiú tagja, Kevin Spencer, ugyanúgy segített más csoportoknak a kiadón belül. Abban az időben pl a Shalamar nagy slágerét a Right int he socket-et, Griffey-el és Sylvers-el együtt szerezték. Persze ez csak egy példa volt annak érzékeltetésére, hogy mindenki mindenkivel professzionális csapatként együttműködött a sikerek érdekében. Az Adventures in the land of the music, a soul nagylemezek eladási listáján a 11. helyig jutott, míg a Billboard HOT200-on 43. hely volt a legmagasabb pozíciója. Az I've just begun to love You a rádiók játszási listáján az 5. helyre is felkerült.

1981-ben a „Felfedezés a zene földjén" nagylemez folytatásaként érkezett a The second adventures, vagyis a „Második felfedezés" album. Itt már a háromtagú csoport, aki igazából sose hárman voltak, hanem a SOLAR részei öten jelennek meg a borítón. A lemez borítókép készítésekor bizonyára a stúdió, két bámészkodó tagjait is beállították, így kerülhetett fel William Shelby és Leon Sylvers III is a képre. Így öttagúnak állítva be az egyébként legalább 2 tucatnyi zenészt felvonultató produkciót. Ebben az évben történt, hogy az évek óta bensőséges viszonyban lévő Sylvers oltár elé vezette a csoport énekesnőjét Nidra Beardot. Bizonyára feltűnt az elején, hogy a neve mellé zárójelben oda tettem a Sylvers-t is. Nos, ez volt az oka. Visszatérve az albumra, ez a második felfedezés téma már nem volt annyira sikeres, mint az első. Nem volt rosszabb zeneileg, mint az előzőek, viszont 1981-ben iszonyatos gyorsasággal változtak a trendek a mainstreamben. Ez az album csak 42. lett a soul nagylemezek eladási sorában és a legnagyobb slágere a produkciónak, a Here I am dal 51. lett csak a játszási listákon.

1982-ben adták ki a Right back at cha' albumot, melyről a Check it out volt a legjobban teljesítő dal, 39. lett a játszási listákon. 1986-ban a Daydreamin' , majd 1988-ban az utolsó Out of control lemezüket. A Daydreamin' albumon már nem vesz részt Linda Carriere. Érdekes hogy az utolsó két lemezük borítóképe teljesen megegyezik, csak a lemez címadó felirata más. A dalok is majdnem teljesen ugyanazok mindkét lemezen. Az utolsó két lemez producere és ötletezője Babyface volt, de már a 80-as évek közepén Ő sem tudott lendületet adni a csoportnak. 1988 után feloszlottak.

A tagok persze aktívak maradtak a zenekar feloszlása után is, sőt a mai napig azok. Carrie Lucas, Randy Crawford, Gladys Knight, Glenn Jones és sokáig lehetne sorolni a nagy sztárok névsorát, akikkel, azok lemezein közreműködtek, szerzőként, zenészként, vagy vokalistaként.

 

Vissza