• 1
  • 2

1932. szeptember 13-án született Clarksdale-ben ( Mississippi), de Memphisben töltötte gyermekkorát. Brown az ütőhangszerek nagy mestere volt, kiválóan játszott kongán, bongón, tökön és mindenen, amit ütni lehetett és dallamos hangot adott.

Elkezdhetném leírni, hogy mely kiváló, a Motown-nál készült soul és funk zenei alapművekben közreműködött a 60-as években, mint pl a The Temptations, Smokey Robinson, Marvin Gaye és Gladys Knight összes dalában, de nem, mert oldalakat töltene meg a dalok sorolása. Egyszerűen munkásságához annyit tennék, hogy a 60-as években, a Motown-nál készült dalok minimum 95%-ában játszott.

A Funk Brothers tagjaként, mely zenekar a Motown lemeztársaság házi zenekara volt, a 60-as években élte fénykorát, akkor volt pályája csúcsán. Ő volt a kiadó első számú ütőhangszeres játékosa.

A Memphisben nevelkedett „Bongo", a 20-as évei elején költözött Detroitba, az 1950-es években virágzó iparvárosba, a jobb megélhetés reményében. Fiatalkorában tanult meg rendkívüli szorgalommal, szinte minden ütőhangszeren játszani, egy Chano Pozo nevű kubai származású játékos inspirálására. Az 50-es években, Detroit zenés klubjaiban zenélt, majd 1962 elején csatlakozott az akkor megalakuló Motown lemeztársaság zenekarához a Funk Brothers-hez. Earl Van Dyke akkori zenekarvezető hívta meg a csapatba. A Motown hangzásba alig észrevehetően, de mégis meghatározó módon csempészte a latinos elemeket.

Hihetetlen, de Eddie „Bongo" Brown nem tudott kottát olvasni, mivel a játékot hallás alapján, autodidakta módon tanulta meg. Amikor egy dalt fel kellett játszani a stúdióba, akkor mindig a többiek játékát figyelte és abból alakította ki az adott dalhoz tartozó ütőhangszeres hangzást. Joe Hunter a Funk Brothers egykori billentyűse egy interjú alkalmával röhögve jegyezte meg, hogy „tök felesleges volt Eddie elé kottát helyezni, semmit nem számított. Ezzel az erővel pornó újságot is teríthettünk volna elé.

"Ha csak belegondolunk, hogy olyan dalokban is kotta ismerete nélkül játszott később a barátai lemezein, a 70-es években, mint Stevie Wonder Songs in the key of life albuma, vagy Marvin Gaye Let's get it on-ja, akkor elképesztő zenei tehetsége képe tárul elénk. Amikor Gordy jr a 70-es évek elején Detroitból Los Angelesbe költöztette a cégét, a Funk Brothers feloszlott, de Bongo követte a kiadót. A 70-es években Marvin Gaye és más Motown sztárok koncertjein is állandó színpadi kellék volt, kiváló játékával.

1984. december 28-án halt meg, fiatalon szívbetegségben.

 

Vissza