• 1
  • 2

Nagyon ritkán fordul elő az a helyzet, hogy egy minimum két-három nagylemezzel bíró előadót, vagy csoportot nem tudunk egyéb sikeres soul funk formációkhoz kötni. Nincs ez másként a Five Special esetében sem, ugyanis legalább két jelentős támpontot tudunk a bemutatásuk mellé tenni. Az első: a Five Special, a The Dramatics frontemberének, Ron Banks öccsének, Bryan-nek a zenekara. A másik, Steve Boyd, a The Parliament Funkadelic és a későbbi P Funk Allstars tagjának együttese. Hazánkban, a nagy közönség által kevésbé ismert formációról beszélünk, egy esetleges rádióműsorban lehet, hogy bajban lennénk, ha azt kellene mondanunk ezáltal, hogy „kishalak" voltak a soul funk palettán. A Five Special-es fiúk mindössze három nagylemezt jelentettek meg 1979 és 1981 között. Az itthon is ismert több tucat albummal rendelkező, híresebb előadókkal szemben ez nem sok, viszont annál és érdekesebb, fontos műveket hagytak az útókor számára. Akinek túl kemény és „radikális" volt a 70-es évek közepére kialakult p-funk stílus, és akinek túl bonyolultnak hatott a Crusaders féle jazzes soul funk zene, annak tudom javasolni a Five Special munkásságának gyümölcseit. Szeretni fogja és közelebb kerül mindkettőhöz, ugyanis e két, meghatározó stílus összegyúrásának eredménye a csoport zenéje.

A csoportot öt detroiti fiú alapította 1976-ban. Bryan Banks, Greg Finley, Steve Harris, Steve Boyd és Mike Petillo. A csoport tagjai, a bevezetőben említett két nevezetesebb kapcsolattal bíró zenészen kívül, mind játszottak más, sokkal ismertebb művészek lemezein a megalakulásuk előtt. A csoportot Ron Banks és Wayne Henderson kezdeményezésére hozták létre. Az első kislemezük, a The more I get to know you (Wayne Henderson szerzemény)1976-ben jelent meg. A dal rendkívül jól szerepelt a táncos klubok játszási listáján. Heteken belül a Top20-ba került. Egy évvel később a (Let's stop making) „Small talk" és az Oh, oh (Look what we've done) című dalukat adták ki kislemezen. 1978-ban leszerződtette Őket az Elektra kiadó három nagylemezre.

A csoport első nagylemeze 1979-ben jelent meg és a Five Special nevet viselte. Öt fiú szerepelt a rivaldafényben, de közel 2 tucat zenész, akiknek munkáját hallhatjuk a kiváló modern funk dalokban. A zenekar alaptagjai főként vokál munkát végeztek. A nagylemez 7 dalát, hárman írták. Raymond Johnson, az Elektra kiadó házi szerzője, Ron Banks-el és Tony Green-el kiegészülve. Ez utóbbi úriember főként a fiatalabb nemzedék számára lehet ismerős, a Snoop Dogg-nak, a 90-es évek közepétől írt dalai okán. A Five Special album egy rendkívül jó elegye a keményebb p funk és a modern, dallamosabb jazz funk stílusnak. A garanciák a lemez meghallgatása előtt. Wayne Henderson hangszerelte a fúvós szekciót. Ron Banks hangszerelte a ritmus szekciót. Jorge Del Barrio hangszerelte a vonósokat (többek közt az Earth Wind and Fire, Powerlight nagylemezét is). Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődést a csoport iránt azoknak, akik még nem ismerték. Az album 1980-ban bejutott a soul nagylemezek eladási listáján a top 20-ba, a Why leave us alone daluk pedig a Billboard HOT100-as listájának a közepéig jutott. Rendkívül jó teljesítmény egy bemutatkozó anyagtól abban az évben, amikor több tíz ezer lemez jelent meg a világban, a pop stílusban.

1980-ban jelent meg a csoport Special Edition albuma, majd a harmadik és egyben utolsó Track'n című, 1981-ben. Teljesen ugyanaz a zenészcsapat készítette az alap tagokon kívül. A minimális különbség abban rejlik, hogy Ron Banks e két nagylemez összes dalában fel van tüntetve szerzőként. Nem tudok kiemelni egyetlen dalt sem a három nagylemezről. Minden dal hibátlan hangszerelési, zenészi és vokális teljesítményről tesz tanúbizonyságot. Ezt az utolsó két nagylemezt egyszerre vették fel, ezért nem lehet elkülöníteni a rajta lévő dalokat és nem lehet különbséget tenni közöttük. Közel 1 év különbséggel jelentette meg a kiadó. A második albumról talán a nyitó dalt a Jam címűt emelném ki, a harmadikról pedig a You can do it-ot, mely természetesen nem azonos az Al Hudson féle dallal. Persze ez nem teljesen igazságos, mert mind három lemezük, minden dala 10 pontos produkció.

A harmadik album kiadása előtt a csoport feloszlott és a további évtizedekben más sztárok lemezein dolgoztak a háttérben.

 

Vissza