• 1
  • 2

Minden kétséget kizárólag, túlzások nélkül a világ egyik legjobb dalszerző és producer triója. A két testvér Eddie és Brian Holland, Lamont Dozier-el kiegészítve. Munkáikat a szaksajtó és ezzel együtt a „szakma" a „szimfonikus soul hangjaként" jellemezte. Dalaik kifinomult elegyét képezték a kitörölhetetlenül fülbemászó dallamok, a pulzáló ritmusok, és az okos, de szívből jövő lírikus szövegek. Új tempót kezdtek diktálni a pop zene minden területén munkáikkal a 60-as évek közepétől.

Berry Gordy jr. fedezte fel a triót és azonnal leszerződtette őket a Motown kiadóhoz a 60-as évek elején. A szerző trió által gyártott slágerek száma még hozzáértők számára is súrolja a végtelen határát. A 60-as évek legnagyobb soul slágerei az Ő nevükhöz köthetők, melyek közül néhányat felsorolnék: Reach out, I'll be there; Baby, love; Where did Our love go; This old heart of mine. A legnagyobb soul sztárok énekelték ezeket a dalokat, mint a Four Tops, Martha and the Vandellas, The Isley Brothers, The Supremes, hogy az előadók közül is néhány a felsorolásba kerüljön.

1968-ban, mikor a Motown Detroitból Los Angeles-be költözött, kiléptek a Berry Gordy társulatból és megalakították saját kiadójukat a Hot Wax and Invictus kiadót. A kilépésnek nem a helyváltoztatás volt az oka, hanem anyagi eredetű problémákra vezethető vissza. A Motown-nak káprázatos nagyságú bevételeket szereztek dalaikkal, viszont Ők rendkívül alulfizetettek maradtak, ezért döntöttek a távozás mellett. A 70-es évek elején olyan sztárok köthetők a nevükhöz, mint a Chairman of the board, vagy Freda Payne, de külső produkcióként segítették pl Dionne Warwick-et és készítettek egy saját slágert is a Why can't we'll be lovers-t.

1972-ben Brian Holland készített egy szóló kislemezt, mely közepes sikerként volt elkönyvelhető és a Don't leave me starvin' a your love-ot. 1973-ban Lamont Dozier úgy döntött, hogy szóló karrierbe kezd és a több mint egy évtizedes együttműködés ezzel a lépéssel vetett véget a népszerű szerző trió életének. Az Invictus, mint kiadó 1977-ig működött. A Holland testvérek utolsó kiadott munkája, Donny and Marie Osmond - Winning combination albuma volt.

Brian Holland 1941 február 15-én született Detroitban. Először az 50-es évek legvégén hívta fel magára a figyelmet, mint a Satintones együttes vezető énekese. Barrett Strong zongorista figyelt fel igazából rá először 1960-ban. Strong nyitotta meg az utat Brian Holland előtt a Motown felé, majd röviddel azután megírta első nagy slágerét a Marvalettes-nek a „Please Mr Postman"-t Freddie Gorman ötlete alapján. 1962-ben társult Lamont Dozier és Freddie Gorman szerző-producerekhez. 1963-ban Freddie Gorman kiszállt és Brian bátyja Eddie Holland csatlakozott a későbbi sikertrióhoz. A Motown gyakorlatilag az ő hátukon nőtte ki magát. A zenei és később egyéb lapok úgy cikkeztek róluk, mint: „ The voice of Young America".

Eddie Holland jr. 1939 október 30-án született Detroitban. Ő testvérével és Lamont-al ellentétben nem volt szólóban sikeres, csak a szerző trióban vannak elévülhetetlen érdemei. Önállóan 1962-ben adott ki egy kislemezt, mely az R&B listák 30. helyéig tudott felkapaszkodni és Jamie volt a címe, valamint 1966. környékén a Motown-nál is rögzítettek vele 3 dalt, de annak megjelenését eddig senki nem igazolta.

Lamont Dozier-rel könyvünk külön fejezetében foglalkozunk, ugyanis hármuk közül Ő érte el a legnagyobb sikereket szóló karrierjében.

 

Vissza