• 1
  • 2

Leroy Hutson egyike az alábecsült soul muzsika íróknak, előadóknak. Leginkább a '70-es években fejtette ki munkásságát, mint dalszerző, producer és énekes. Ennek az állításomnak ugyan ellentmond egyetlen tény, mely szerint a 2006-ban megjelent Rolling Stone magazin egyik számában úgy jellemezték nagyságát, hogy a 70-es évek soul zenei titkainak legnagyobb tudósa. Ettől függetlenül soul zene rajongói és lemezgyűjtői körökben mindenképpen „top10-es" művész, viszont a nagyközönség előtt személye nem örvend kimagasló ismertségnek. Zenei nagyságához mérten megszégyenítően kevesen ismerik személyét, munkásságát.

Leroy Hutson 1945.június 04-én született a New Jersey Newark városában, ahol vegyes énekkórusban kezdte karrierjét a 60-as években, de túl sok sikert nem érte a kórusénekléstől.A 60-as évek elején 3 középiskolai társával megalapították azt a Nu-Tones nevű énekegyüttest, mely csapat, New jersey legnépszerűbb formációja volt. Minden dalversenyt megnyertek, ahol elindultak helyi szinten. Mivel Leroy tudásával kiemelkedett az együttes tagjainak sorából egyéni próbálkozásai is voltak. Első kislemezét 1968-ban jelentette meg a Kapp Records, Sugar and Spice előadói néven, rajta az In love forever-rel, mely rögtön a megjelenésének hetében a slágerlistákra került. A Sugar and Spice duo-ban női partnere, Deborah Rollins volt. Ekkor már felfigyelt rá a szakma is.Még tinédzser korában a Howard egyetemen folytatta tanulmányait, fogász szeretett volna lenni. Itt a kollégiumban Donny Hathaway lett a szobatársa. Micsoda találkozó lehetett. A véletlenek műve, hogy két ilyen géniusz tinédzserként egy kollégiumi szobába kerül. Donny Hathaway, a szobatárs, akivel megírták első közös slágerüket a The Ghetto-t tanulás helyett és - mondhatjuk utólag visszaemlékezéseik alapján- unaloműzés gyanánt.Egyetemi évei alatt ismerkedett meg Roberta Flack-kel és Herbie Hancock-kal is többek közt.

leroy hutson & curtis 1975A meghatározó fordulat akkor következett be az életében, amikor Curtis Mayfield 1970-ben elhagyta a The Impressionst, és énekest kerestek az akkor már országos hírű énekegyütteshez. Megtaláltak Leroy személyében, akit csak 3 hónapra kértek fel, hogy a kiváló Curtis-t helyettesítse. A három hónapból 2,5 év lett. 1973-ig dolgozott a zenekarral, akikkel első közös daluk a Love me volt 1971 nyarán. Majd követte Mayfield példáját és szóló karrierbe kezdett. Az első 1973-as Love oh love album semmilyen politikai színezetű dalt nem tartalmazott. leroy hutson love oh love 1973Ezt azért jegyzem meg, mert az Impressions tagjaként abban az időben többnyire ilyen társadalom bíráló szövegtartalmú munkáik voltak. Az első albumán változatos, fantáziadús muzsikával hirdette a szerelmet, mellyel igen magasra tette a mércét. Kiválásának oka lehetett, így 40 év távlatából tekintve a dolgokra, hogy mást szeretett volna, mint amit a The Impressions-ben csináltak.

leroy hutson 08Bemutatkozó első önálló albuma kellemes mézédes soul muzsikáról tanúskodik, melyet, ha másokkal jellemeznénk; mintha Marvin Gaye-t gyúrtunk volna össze egy kis Stevie Wonder-el.Az első albuma kereskedelmileg is sikeres lett, melyet 1979-ig, évente követett egy-egy. A saját nagylemezein kívül segítette a munkáját a 70-es 80-as években a Natural Four, Linda Clifford, The Chi Lites, és Arnold Blairnek is többek közt, szerzőként producerként és zeneirendező-tanácsadóként. Leroy dalait az elmúlt 4 évtizedben megszámlálhatatlan számú zenész tűzte repertoárjára George Benson-tól Snowboy-ig.1980-ban szakított addigi kiadójával a Charly Records-al és némi kihagyás után 1982-ben már egy picit másabb jazz-funkosabb, Paradise albummal jelentkezett. Ez volt az utolsó önálló albuma a 80-as évek végéig. Később, a '90-es, 2000-es években már csak anthologiákat tartalmazó cd-k követtek.2008-ban Lee Hutson néven Soothe You groove You nagylemezzel jelent meg. Az album egy tanulmány, mely nem annyira soul, mint inkább a jazz funk rajongóinak a szívét dobogtatja meg. Kiválóan ötvözi ebben az újkori munkájában, - nevéhez méltóan- a smooth jazz, jazz funk elemeit latinos megoldásokkal.Ígérete szerint dolgozik egy olyan új albumon, melynek feelingje egyértelműen visszakanyarodik az általa professzionális módon művelt chicago soul stílus elemeihez, annak zenei hatásaihoz. Tehát a Leroy Hutson sztori itt még nem ért véget, sőt munkássága modernebb formában tovább él fiában is.Leroy fia is sikeres producer dalszerző, aki Hutson jr. néven tevékenykedik a show businessben.

leroy hutson feel the spiritLegjelentősebb saját slágerei a Lucky fellow, All becouse of you, Feel The spirit 1976, mely a Billboard lista 5. helyéig kúszott, viszont írt dalt a Natural Four ( Can this be real), Billy Ocean ( Can you feel it), Roy Ayers (Giving love) Arnold Blair (Trying to get next to you) stb.stb lemezére is.A soulzenei bakelitgyűjtők számára, lemezei megbecsült kincseknek számítanak.

Discografia:

  • 1973 Love oh love Charly Records
  • 1974 The man! Rhino1975 Hutson Charly Records
  • 1976 Feel the spirit Charly Records
  • 1977 Hutson II. Charly Records
  • 1978 Closer to the Source Charly records
  • 1979 Unforgettable Charly Records
  • 1982 Paradise WEA international
  • 2008 Shoothe You Groove You Triumph Records

Vissza