• 1
  • 2

elsoTom Glide, a kortárs zenész, producer, dalszerző, aki megvalósította a 70-es 80-as évek zenéin szocializálódó mai muzsikusok álmát. Nem megszokott, hogy a 2000-es évek soul zenei sztárjáról jelenik meg biográfia a soulmusic.hu oldalon, viszont olykor –mondhatnám, hogy hála az Égieknek- kivételt kell tenni. Ezek közé tartozik Tom Glide és alkalmi formációja a The Luv All Stars, akik zenéjükben sikeresen ötvözik a 70-es évek modern soul zenéjét, napjaink, még nem teljesen elektronizálódott hangzásával. A régi iskolát sikeres ötvözik a kortárs tánczenei trendekkel, de ugyanúgy megjelenik előadásukban a minden korszakra jellemző fűszeres jammelés is.

Tom Glide 10 éves korában tanult meg gitározni, zongorázni. Mint mindannyian, akik a 70-es 80-as években cseperedtünk és tanultunk zenét, Ő is arról ábrándozott közben, hogy majd egyszer a példaképeivel fog közös dalokat készíteni. Ez volt az ami inspirálta és azon kevesek közé tartozik, akiknek sikerül beteljesíteni a gyermekkori álmát. A kezdetekkor több minden inspirálta, Jimmy Hendrix, Led Zeppelin, The Beatles, Miles Davis, Stevie Wonder és főként az Earth Wind and Fire.

lemezA The Luv All Stars tagsága olyan kiváló zenészekből verbuválódott, akik zenei munkája, a 70-es 80-as években mindenki kedvence volt és a mai fiatalok is elismeréssel hallgatják dalaikat. Nem árulunk el nagy titkot a soul funk zenében jártas publikumnak, ha elöljáróban megjegyzem, hogy ezek a zenészek a 70-es évek végének és a 80-as évek elejének legsikeresebb sztárjaival dolgoztak, azok lemezein hallható munkájuk. Earth Wind and Fire, George Duke, Marvin Gaye, Michael Jackson és a The Rolling Stones sikeres lemezeinek közreműködő zenészei voltak.

A The Luv All Stars tagjai: Rahmlee Michael Davis trombitás (Phoenix Horns), Larry Dunn billentyűs ( Earth Wind and Fire), Alex Al basszusgitáros (Michael Jackson), James Godson dobos ( Bill Withers, Quincy Jones) és Rafael Padilla perkás (Miami Sound Machine).

A csoport létrehozásának gondolata sok évvel előbbre nyúlik vissza, mikor is két főiskolás fiú arról ábrándozott a 80-as évek elejétől megváltozott zenei trendek hatására, hogy valamilyen új produkciót készítsenek, mely magán viseli a hangszeres zene jegyeit, de elfogadja a mai korok közönsége is. Akkoriban fogadalmat tettek egymásnak, hogy bármerre is sodorja Őket az élet, az Earth Wind and Fire tagjaival valamikor együtt fognak dolgozni. A két fiú Patrick Smadja és Tom Glide voltak. A régi álmot tettek követték, amikor Smadja 2009-ben megalapította a Can U feel it Records-t és felhívta Tom-ot, hogy itt az idő a fogadalom beteljesítésére.

utolsoEz már önmagában egy valóra vált álom volt emlékszik vissza a telefonhívásra Tom Glide. A 80-as évek elejének soul funk zenéjét visszahozni a 2010-es mainstreambe. Tom 2009-ben, a telefonhívás után napokra bevonult a házi stúdiójába, hogy a projekt zenei alapjait letegye, majd Los Angelesbe repült, hogy összeverbuválja hozzá a Luv All Stars tagjait. Időközben felkérte a dalszerző párost, Dan Florean-t és Terry Tam-et, a szövegírókat Sonya Muhammad-et és Alaena Adams-et, Maurice Herd hangszerelőt és Tim Owens énekest, hogy egészítsék ki és tegyék teljessé a projectet. Az eredmény 11 csodálatos dal, a 70-es évek zenei szellemiségét idézve. Szárnyaló fúvósok, bujálkodó vonósok és mindent magával ragadó énekhang a végeredmény, csak úgy, mint a régi szép időkben.

Mint mindig most is hozzáteszem az albumhoz a szubjektív véleményem. Mint írásom elején felsorolt inspiráló zenészek felsorolásából kiderült, több féle stílus inspirálta Tom Glide-ot. Viszont elfelejtettem megjegyezni, hogy a legnagyobb, maradandó hatást az Earth Wind and Fire szolgáltatta karrierje szempontjából. Ez jelentősen kihallatszódik a lemez dalait követve. No és persze Larry Dunn, aki gyakorlatilag alapítója volt a csoportnak és Rhamlee Michael Davis, a Phoenix Horns talán legismertebb (az élők közül) tagjának hatása, megkérdőjelezhetetlenné teszi a produkciót.

Az album címe In the name of love lett, mely hűen tükrözi a készítők célját. Az album dalai, az arra fogékony közönséget egyetlen dologra ösztökélik, mely így hangzik: kelj fel és táncolj. Ez a zene, ami eltörli a távolságot a múlt és a jelen között. Az album „egy megvalósult vízió ünnepe”, nyilatkozta az albumról Tom 2010-ben, a Billboard újságírójának. És így folytatta: „ünnep, az Univerzum ünnepe, mely egyetlen dolgot hirdet a világban a tánczenén keresztül, három szóban összefoglalva: összetartozás, testvériség és Luv!”

lemez 22013-ban egy újabb project, nem is akármilyen. A TK Records sztárjával Timmy Thomas-al egy kiváló kislemez, mely azt mutatja, hogy a 2010 utáni sikertörténetnek nincs vége, sőt. Ki ne emlékezne még az 1972-es Why can’t we live together-re, melyet a tengerentúli slágerlisták első helyéről abban az időben ki se lehetett robbantani. Egy olyan slágerre, mely a következő évtizedekben is, a táncos szórakozóhelyek kötelező darabja volt. Tom Glide és Timmy Thomas duettje ezt a sikert elevenítette fel 2013-ban, Sweet heaven címmel. A dalban Timmy kiváló orgánuma mellett feltűnik a rég elfeledett Fender Rhodes hangja és a stílus jegyek, melyek egyedi ízt adnak a dalnak. A dal 2014 elején már az angol táncos klubok slágerlistájának az első helyén találta magát. Kár hogy a hazai rádiós zenei szerkesztők és dj-k nem találták meg maguknak, ami a vasfüggöny mögötti állapotokat idézi kicsit, persze más aspektusból. Ami késik, nem múlik, bízzunk benne, hogy előbb-utóbb

 

Vissza