Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 246. Szemcsézgetünk, szemcsézgetünk

A szemcse alapú hangszintézis a magas számítástechnikai követelmények miatt sokáig csak a szomorú zenészek kísérleti terepe volt. Csupán a 20. század utolsó évtizedében születtek meg azok az olcsó, a korábbiakhoz képest jóval nagyobb teljesítményű számítógépek, amelyekkel már otthon is lehetővé vált a szemcsés szintézis. Napjainkban egyre több előadói szintetizátor, zenei munkaállomás képességei közé tartozik a szintézisnek ez a módja, noha az előadók még elég bátortalanul használják ki a lehetőségeit. Meglehet, nem is tudják, hogy mi mindennel játszhatnának.

A legtöbb szemcsés szintetizátor mintavevőt is tartalmaz. Közéjük tartozik az egyik legolcsóbb, a cseh – igen, jól olvastad – a cseh Bastl Instruments cég Micro Granny nevű kis kütyüje, amelyik otthon összerakható, kit formájában is megvásárolható.

szs02

A kb. 200 euróért mért kütyü használata alig igényel technikai szakértelmet. A hangminták microSD kártyán tárolhatók és olvashatók be. A filé formátuma wav. Van gyári, letölthető mintakészlet is hozzá, de akár mikrofonról is készíthetünk vele mintákat, amiket szemcsékre bont. A végeredmény csak monó lehet, a mintavételi frekvencia 22 050 Hz, a felbontás pedig 8 vagy 16 bites. A cucc Arduino alapokra épül.

A szerkezet minden paramétere midivel vezérelhető. Meghatározható a szemcseméret, a hangmagasság tartomány, hurkok képezhetők, s különféle burkolók alakíthatók ki.

Az europrack változat neve GrandPA.

Az egyik legnépszerűbb szemcse alapú szintetizátor a Tasty Chips Electronics GR-1 típusú kütyüje, ami Raspberry Pi 3-ra vagy annak utódaira épül. 16-szorosan polifonikus illetve multitimbrális, hangonként 128 szemcsét használ. A mintavételi frekvencia 44,1 kHz, a felbontás 16 bit. A szemcsék helyzete, sűrűsége, mérete, hangmagassága, letapogatási sebessége, a burkoló alakja akár közvetlenül, akár midivel állítható, és a szemcsék helyzete letapogatása véletlenszerűen is történhet.

szs03

Minden paraméter modulálható a belső LFO-val. A szerkezet Eurorack rendszerrel is képes együttműködni. A 2017-ben bemutatott szintetizátort csak megrendelésre készítik, kb. két hét az átfutási ideje, és a listaára 849 euró.

A vasak után érdemes szétnézni a szoftverek világában. Ezek a programok, bővítmények esetenként jóval többet tudnak, mint a hardverek. Az egyik nagyágyú az accShone cég Crusher-X nevű bővítménye.

szs04

A nyolcadik főverziónál és ennek 11. módosításnál tartó szemcsés szintetizátor demója az alábbi linkről tölthető le:

https://www.accsone.com/

szs05

Eszméletlen hangja van a cuccnak. A Crusher-X oszcillátorait a szemcsék vezérlik, ezért GCO-nak (Grain Controlled Oscillator) hívják őket. Valós idejű élő és statikus, többszólamú és többcsatornás szemcsés szintézis motorja van, amely a bemenő jelekből – pl. egy mikrofon kimenetéről – vagy hangfájlokból készít szemcséket. Ezeket a szemcsék a GCO-val előállított szintetikus szemcsékkel keverhetők össze. Teljeskörű midi vezérlése is van. A kimeneti filé akár 10 csatornás környezeti térhatású (pl. 8.2 vagy 9.1 is). Az összes szemcse külön-külön modulálható a rengeteg effekttel (kb. 300) és a szemcsetulajdonságok változtatásával. A szemcse hossza akár egy percnyi is lehet, bár nem tudom, hogy ennek mi értelme van. Az LFO-készlet meghaladja a 3 000-et. A hangolás mikrotonális, több száz hangolási mód közül választhatsz.

Sajnos, feltört változatot nem találtam belőle, így aztán a demóval való játszogatás után búcsút vettem a listaáron 289 euróért mért bővítménytől. A következő program még a Crusher X-nél is többet tud. A Spectrasonic cég Omnisphere 2 nevű bővítményéről van szó, ami a 2.6-os változatnál tart.

szs06

Ezt a csodát azonban nem próbálhattam ki, mert nincs demó verziója. A gyártó azt javasolja, hogy a helyi forgalmazót kérd meg, mutassa be neked a programot. Az eszem megáll! 499 dollárt úgy költsek el, hogy a boltban esetleg játszhatok kicsit… szopóág ez nagyon. Pedig akiknek van ilyenjük, azok azt mondják, hogy ez az egyetlen szoftver elég ahhoz, hogy bármilyen hangcsiholási problémát megoldjanak vele a hangmunkaállomásukon. Különösen az elektronikus tánczene (edm) tábora kedveli. Az enkóron ugyan létezik egy feltört változat, de a hozzászólások szerint a program szarozik, ezért nem töltöttem le a 46 GB terjedelmű cuccost.

A bővítmény nemcsak szemcse alapú szintézisre képes, de amit napjainkban a szemcsés szintézis tud, azt ez a program viszonylag könnyen kezelhetően tudja, és a vezérlés megkönnyítésére 65 hagyományos szintetizátorral kapcsolható össze. Tehát ezeken a szintetizátorokon játszhatod a nótát, kibővítve a vasak lehetőségeit. A szoftver természetesen tartalmazza e szintetizátorok hangkészletét, többek között a Clavia cég Nord termékcsaládjának öt típusáét is, ami azért érdekes, mert e szintetizátorok más szintetizátorok hangkészletét klónozták. Összességében 14 ezer hangminta hangszínét használhatod, így pl. az experibass nevű jószágét is.

szs07

Ha minden hangszer-hangot csak egyetlen percig próbálgatsz, akkor is egy hétnél több időn keresztül kísérletezgethetsz, éjt nappallá téve. S ha még ez is kevés volna, természetesen bármilyen hangfilét felhasználhatsz kiindulási alapként. 500-nál is több hullámformából válogathatsz, 58 darab sokféle módon modulálni képes és modulálható effektprocesszora van, 34 szűrőt kapcsolhatsz ide-oda, minden hang négy rétegből épülhet föl.

szs08

Minden változtatás élőben, színpadi játék esetén is azonnal elvégezhető, pl. úgy, hogy egy táblagépet viszel magaddal.

Elég volt az ábrándozásból, lássuk, mi van ingyér! Elsőként azt a honlapot ajánlom neked, amelyről 887 db szemcsézett mintát tölthetsz le. Ezek jól használhatók a bővítményekben kiindulási alapként.

https://samplefocus.com/tag/granular

szs09

Az iPad birtokosoknak készült a Sylo Synthesiser.

szs10

A mindössze 6,1 MB-nyi program az alábbi linkről tölthető le:

https://itunes.apple.com/us/app/sylo-synthesiser/id378074598

Ezt a szoftvert használták pl. ebben a nótában:

Meg ebben is:

Semmilyen hangmunkaállomás nem szükséges a GranuLab egyik, 2012-ben ingyenessé tett programjának a futtatásához. Innen tölthető le a zip tömörítésű filé:

https://www.abc.se/~re/GranuLab/Granny.html

szs11

Kibontás után a GranuLab_151.exe filé azonnal futtatható, telepítésre sincs szükség. Nagyon részletes, pdf formátumú kézikönyv is van a midizhető programocskához, amit akár egy kis pendrivén is magaddal vihetsz bárhová. A felülete visszavisz minket kb. a Windows 98-hoz, de meglepően sokoldalúan használható a szoftver.

A GranuLabnak létezik egy másik ingyenes szemcsés bővítménye is, a Granny, ez az előbbi honlap másik helyéről tölthető le.

szs12

szs13

Windows esetében a zip tömörítésű filé kibontása után a Granny VST_x64.dll-t vagy a Granny VST_x86.dll-t kell a hangmunkaállomás bővítmények (plugins) mappájába másolni. Noha a Reaper 64 bites, nekem csak az x86-tal működik.

szs14

Bármilyen wav vagy aiff hangfilé használható a szemcsés szintetizáláshoz.

Ha már megint szóba került a Reaper, abban is van egy szemcsés hurkoló, a JS Granular Loop Sampler.

szs15

Ezt úgy tudod használni, hogy megnyitsz egy hangfilét, és az FX gombbal rádobod a bővítményt. A fájl bármely részét tudod hurkolni, s ezek paramétereit változtatni. Nem nagy dobás, de működik. Viszont igazán komoly jószág a Stone Voices cég PolyGas nevű bővítménye.

szs16

Ha a gyártó honlapjáról akarod letölteni, szívsz, mert valamiért a vírusirtó kártékony kódot jelez, és letiltja. Tán azért, mert a fejlesztő, Vaszilij Marakov orosz pasi, és biztos, ami biztos… Az alábbi link viszont működik, igaz, nem ez a legújabb változat, hanem a 2.2-es.

https://vst4free.com/plugin/2837/

szs17

Közben – olvasván a fórumokat – kiderült, hogy a 2.4-es fejlesztés kicsit mellé lőtt, és ha a bővítményt eltávolítanád, az egész bővítmények könyvtár törlődne a munkaállomásodból. Általában ki szoktam kapcsolni a vírusirtót, ha nem enged valamit letölteni, de most az egyszer hallgattam rá. A 2.2-es verzió viszont stabil, semmilyen kárt nem okoz, bár egyes munkállomásokon a 64 bites dll nem működik.

A PolyGasnak van saját mintakészlete, és ehhez – elvileg – kiegészítők is letölthetők. A saját monó vagy sztereó minták wav vagy aiff formátumúak lehetnek, 8, 16, 24 és 32 bites felbontásban A PolyGas a mintákat 10-100 ms időtartamú részecskékre bontja. Összesen 18 féle héjba burkolható egy-egy szemcse, s e burkolók mindegyikének 40 ponton állíthatók a jellemzői. A beépített véletlengenerátorral e paraméterek is véletlenszerűek lehetnek. 11-féle nemlineáris torzításfajtával masszírozhatók a szemcsék, s a szűrők karakterisztikája is 11-féle lehet, ideértve a rezonáns szűrőt és a lyukszűrőt is. Az effektek közé tartozik a modulálható késleltető, az ambient jellegű zengető és a flanger. Állítható a sztereó bázis szélessége is. A hangolás mikrotonális, a midizés teljes körű. A grafikus felhasználói felület nagyon jól felépített, így még tapasztalatlan felhasználók is gyorsan elmerülhetnek a szemcsés szintézis mélységében. A program számos paraméterét előre beállították, hogy már az első indításkor megszólaljon valami.