Cs. Kádár Péter - XXI. századi diszkónika, 251. Modellek és szoftverek

A fizikai modellezésen alapuló hangszintézis igazándiból a szoftverek világában talált otthonra. Egyszerű oka van ennek: nem kell különleges áramköröket fejleszteni és gyártani, sokféle számítógépen vagy önállóan futtatható alkalmazásként vagy valamilyen hangmunkaállomás bővítményeként.

Kezdjük azzal, ahol az előző rész befejeződött: a Rings-zel! Ennek virtuális Eurorack változatát készítette el 2019-ben a Softube nevű cég, az eredeti gyártó, a Mutabe engedélyével.

msz02

Míg azonban a vas ára 299 euró, a szoftver változat csupán 39 euróba kerül

Meglehetősen húzós, 349 dolláros ára volt, de most már csak 99 dollárért dobják utánad az Applied Acoustic Systems cég 2004-ben fejlesztett, Tasmann 4 programját, amely windowson és almán egyaránt használható.

msz03

A moduláris rendszer minden modulja fizikailag modellezett, és elsősorban kísérletezőknek ajánlott, tehát szerzői szintetizátor.

Miként az eddigiekben, most is a legolcsóbb megoldásokat keresgéltem, tehát a szokásos potyatúrára indultam. Találtam is néhány figyelemre méltót. Az első a Xenobioz cég Dulcet nevű szintetizátora.

msz04

Többféle rezonátor közül választhatsz, noha a hangszínek gyakran csak közelítik a valódi hangszerekét. Ötféle zaj és négyféle periodikus hullám lehet a rezonátor gerjesztője. Ebből arra következtetek, hogy a program a Karplus - Strong eljárást használja. Erre utal a többféle késleltető. Az LFO vibrátó és tremoló hatást tesz lehetővé. 128 előre beállított értékkel indulhatsz. A windowsos telepítő zip filé az alábbi linkről tölthető le.

https://onedrive.live.com/?id=443070641A14BDE2%21325&cid=443070641A14BDE2

msz05

Kibontás után egy semmire se jó leírást is kapsz a Dulcet.dll mellé. Ez utóbbit kell a hangmunkaállomásod bővítmények (plugins) mappájába másolnod

A fenti videótól eltérően nem a program kezelőfelületén lehet a beépített hangzások közt váltani a Reaperben.

msz06

A következő szintetizátornak érdekes a története, ezt ugyanis az egyik legjobb szakfolyóirat, a németországi Amazona.de megbízásából fejlesztette ki az U-he nevű cég. A fejlesztés még 2009-ben kezdődött, és a mai napig tart az újabb és újabb módosításokkal. Az Amazona.de nagyon részletes, megbízható információkat és teszteket szokott közölni, én is gyakran lopok tőlük. A Tyrell N6 linuxon, windowson és almán is futtatható bővítmény.

msz07

Eredetileg az analóg szintetizátorokat akarták fizikai modellezés alapú vasba önteni, de nem sikerült az anyagi fedezetet biztosítani hozzá, bár prototípusok készültek. A szoftverről azonban nem mondtak le. A Tyrell N6 két oszcillátort tartalmaz, ezek „rúgják meg” a modellezés kezdetét, illetve, modulálhatók és modulálásra alkalmasak. Vannak természetesen LFO-k (nem sok, csak kettő, de azok jelformája lehet szinte bármi), és sokféle karakterisztikára beállítható szűrők is, sőt, e karakterisztikák között folyamatos az átmenet, tehát egy-egy hang jellege szépen átvarázsolható. A bővítménybe gyűrűs modulátort és két ADSR burkolót programoztak. Az egyetlen effektje a kóruseffekt, az viszont nagyon hatásos.

msz08

Mint ma már a legtöbb szintetizátornak, ennek is minden paramétere midizhető. Az egyetlen hiányosság a kézikönyv volt, de már elérhető angol és német nyelven a részletes útmutató. Érdekes, hogy a két leírás nem teljesen ugyanaz.

A program különböző változatai és a gépkönyvek az alábbi linkről tölthetők le:

https://www.amazona.de/freeware-synthesizer-tyrell-n6-plugin-vst-au-win-mac/

msz09

Sajnos, a telepítés nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Én a windowsos változatot próbáltam ki, és szenvedtem, mint állat. Viszont a program nagyon jó, ezért lépésről lépésre leírom, mi a teendő. Letöltés után kapsz egy „TyrellN6_V303_Win.zip” állományt. Ha ezt kicsomagolod, egy mappát kapsz „TyrellN6_Win” néven. Ezt a mappát is csomagold ki, látsz majd 5 filét, de közülük csak egy érdekes, a ”TyrellN6Wininstaller.exe” nevű. Ezt a filét indítsd el, jó esetben ezt fogod látni:

msz10

Nyomj egy „next”-et, fogadd el a felhasználási feltételeket, majd újabb ablak következik.

msz11

Jelöld be azokat a változatokat, amelyeket használni fogsz! Én a windowsosokat pipáltam be, mert az én Reaperem 64 biten fut. Reméltem, hogy a négy változat közül legalább egy elindul. A „Presets”-et is be kell jelölni, ebben vannak a hangszer filék. A következő lépésre nagyon kell figyelni, különben hibát jelez a telepítő. Nem oda kell telepíteni, ahová a gép felajánlja, hanem készíts valamelyik meghajtón új mappát! Olyan meghajtó legyen, amin nem az operációs rendszered és a hangmunkaállomásod van, hanem valamelyik másik. Ez nálam az E jelű meghajtó lett, van benne egy A jelű mappa, és abban hoztam létre a VST nevű mappát. Ne használj ékezetes betűket!

msz12

Ha most a „Next”-re böksz, és nem jelez hibát, már nem éltél hiába. Nyomd hát meg az „Install” gombot! Az általad készített mappában (nálam a VST-ben) látsz majd néhány dll kiterjesztésű filét, meg egy mappát.

msz13

Ezeket másold be a hangmunkaállomásod bővítmények (plugins) mappájába! A biztonság kedvéért nyisd meg a TyrelN6.data mappát, amelyben három újabb mappát találsz. Nyisd meg közülük a „Presets” nevűt, ami újabb mappát rejt, a változatosság kedvéért „TyrellN6” néven. Ha ezt is kinyitod, rengeteg mappa és filé bújik elő. A filéknek „h2p” a kiterjesztésük. Ezeket másold be a hangmunkaállomásod bővítmények mappájába, majd nyissad meg egyenként a többi mappát is, és amelyikekben „h2p” filéket látsz, azokat is másold be a hangmunkaállomásod bővítményei közé! Erre azért van szükség, mert nem mindegyik hangmunkaállomás látja az almappákat (a Reaper sem), így viszont biztosan használhatod az összes „gyári” hangszert.

Indítsd hát el a munkaállomásodat, válaszd ki valamelyik Tyrell N6 bővítményt! Nálam a 64 bites vsti-től összeomlott a gép, a 64 bites vsti3 meg se jelent, viszont a 32 bitesekkel valóban csupa csoda az élet.

Miután már az összes gyári hangszer változatot kipróbáltad, és még mindig nem vagy elégedett, az Amazona.de oldalán vannak újabbak.

msz14

Letöltés után ezeket is addig kell kicsomagolgatni, ameddig el nem jutsz a h2p filékig, és ezeket is be kell másolni a bővítmények mappába. Így több száz új hanggal játszhatsz, ami egy ideig biztosan elég lesz. Aztán van még pl az alábbi linken is 239 db.

https://rekkerd.org/patches/plug-in/tyrell-n6/

msz15

Ugyanúgy kell bánni velük, mint az előzőekkel. S ha még ez is kevés, az alábbi videó Youtube-leírásában levő linken újabb 80-at találsz.

E nagy és sokoldalú program után következzék a Xoxos fejlesztette Water.

msz16

A Water (víz) egy sorozat része, ami csupa kis cuki, eredetileg fizetős bővítményből áll, különböző hangszereket és effektusokat utánzókból. A sorozat egyik része hullámvezetéses szintézisre épül, a 2012-ben készített Water a tömeg-rugó eljárást használja. A modell lényege, hogy a vízbe jutott levegőmolekulákat olyan buborékoknak tételezi föl, amelyek a nyomáskülönbség hatására érintkezésbe lépnek a vízzel, a vízből cseppecskék alakulnak, azok is buborékok, és mindkét buborék oszcillál, amíg az egyensúlyi állapot be nem következik. A folyamat lecsengő szinusszal írható le. A programot az alábbi linkről töltheted le windowsra:

https://www.kvraudio.com/product/water-by-xoxos

msz17

Kicsomagolás után nagyon részletes leírást és használati útmutatót kapsz pdf-ben, a water.dll filét pedig a szokásos módon a munkaállomásod bővítmények mappájába kell bemásolnod. A minta hangfilé csak egy példa arra, mi mindenre jó ez a program.