Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 263. Midiből midibe

A midi üzeneteket adó és vevő, egymás után fűzött elrendezés korlátjai hamar kiderültek. Ha túl hosszú volt a lánc, a midi-jel eltorzulhatott, s ha valahol elszakadt a drót, a szakadás utáni összes eszköz vezérelhetetlenné vált.

A megoldás a soros rendszer feladása lett, aminek a szó szoros értelmében ára van, mert újabb kütyükre és több drótra lett szükség ahhoz, hogy biztonságosabban lehessen összekötni a rendszer egyes elemeit, és hogy több kontroller vezérelhesse a rendszert. A biztonságosabb és jobb minőségű összeköttetés csillagpontos hálózattal valósítható meg. Ennek lényege, hogy egyetlen pontból indul ki a jel, de egymástól függetlenül működő jelutakon megy tovább.

mmb02

Azt a szerkezetet, amely egyetlen kimenetet többfelé oszt szét, midi átadó többszörözőnek, midi thru boxnak nevezünk. A midi thru boxok elektronikái általában optikai csatolókkal választják szét a bemenetükre kerülő jelet, és mikrovezérlő is van bennük. Emiatt házilag nem egyszerű barkácsolni midi thru boxot, mert érteni kell a mikrovezérlő programozásához is. Bemenetből értelemszerűen csak egy van, kimenetből viszont legalább kettő. Az alábbi három angol cuccnak a gyártói listaára nettó 91,5; 135 és 47 font.

mmb03

A kanadai Midi Solutions legkisebb, két kimenetű családtagját nettó 30,5 ; a középsőt 54; a legnagyobb, 8 kimenetűt 185 euróért kínálják.

mmb04

Léteznek olcsóbb darabok is, mint pl. a négykimenetű Miditech Midi Thru/Filter. A cégnek a németországi Kölnben van a gyára.

mmb05

A készülék érdekessége, hogy akár a hátoldalán található kapcsolókkal, akár midis billentyűzetről, sőt, olyan számítógéppel is programozható, amelyen windows operációs rendszer fut. A listaára 45 euró, de gyakran leértékelik, ugyanis a Miditechnek egy időben ugyanolyan rossz híre volt, mint a Behringernek. A tesztek szerint a cucc nem minden billentyűzetet szeret. Van nagyobb testvére, hét kimenettel, 72 euróért, de az nem programozható.

mmb06

Azt a szerkezetet, amelyik lehetővé teszi, hogy a midi eszközöket több midi adó – pl. több billentyűzet – vezérelhesse, midi közösítőnek, midi merge boxnak hívjuk. Ezekben a dobozkákban is vannak optikai csatolók és mikrovezérlők, és többnyire azok a cégek gyártják őket, amelyek a midi thru boxokat is.

mmb07

A fenti képen látható 4, illetve 8 midi bemenetű közösítőnek nem egy, hanem két midi kimenete van. Míg azonban a négybemenetű, listaáron 87 fontért kínált doboz mindkét kimenetére ugyanaz a jel kerül, a 8 bemenetű, 138 fontért kínált változaton egy süllyesztett gombbal átkapcsolható, hogy mind a két kimenet együtt szexeljen-e a nyolc bemenettel, vagy két csoportra bomoljon, vagyis az 1. kimenet az 1-4 bemenetet, a 2. kimenet az 5-8. bemenetet közösítse-e?

A Midi Solutions mindhárom terméke is két kimenetet tartalmaz, csak a bemenetek száma lehet 2 (77 euró), 4 (120 euró) vagy 8 (258 euró).

mmb08

A Miditech is gyárt kis dobozt, aminek négy DIN bemenete és egy DIN kimenete van. Elég sok rá a felhasználói panasz, mert igencsak finnyás, nem minden eszközzel működik együtt, és a bonyolultabb midi üziket – időparaméteretek, SysExek – sem szereti. Látszólag drága, 62 euró, ám ennek a kütyünek már usb kimenete is van.

mmb09

S ha eddig volt kavarodás, most jön a sűrűje! Azt ugyanis előbb-utóbb a midi alkotói is belátták, hogy a számítógépekbe a midi kedvéért nem szerelnek DIN csatlakozókat (a legrégebbi billentyűzetek és egerek kivételek voltak, de hol vannak azok már…), van azokban éppen elég fajta lyuk meg érintkező tüske anélkül is. Egyébként is le kellett nyelniük minden anyázást, amit a DIN papákért és mamákért kaptak. Mostanában a leggyakoribbak az usb csatlakozók, amelyek egy idő után az elektronikus hangszereken és kontrollereken is megjelentek. Méghozzá kétféle is: a gazdagép (host) és az eszköz (device) csatlakozók.

mmb10

Az usb (Uneversal Serial Bus) is egymás után viszi át az adatokat, de a kódolás módja egészen más, mint a midié, és sokkal gyorsabb még a legősibb, 1.0 és 1.1 eljárás esetén is. DIN-ről usb-re nem magától értetődő a konverzió. A DIN-ből bájtonként jönnek az adatok (1, 2, vagy 3 bájtos csomagokban, illetve Sysex üzik esetében folyamatosan), az usb-n viszont 4 bájtos adatcsomagok rohannak. A midivel ellentétben, az usb kétirányú átvitelre alkalmas. Ahogy az usb elterjedt, megjelentek a midi-usb átalakítók és az usb midi hivatalos ajánlás. A Compaq, az Intel, a Microsoft és a NEC (amelyekhez később csatlakozott a Hewlett-Packard, a Lucent és a Philips) megalapították az „USB Implementers Forum Inc.”, rövidítve USB IF” nonprofit vállalatot, hogy megegyezzenek a vonatkozó ajánlásokban, és ezeket nyilvánosságra is hozzák. Az USB-IF először 1999-ben megjelent ajánlásait betartva, a midi üzik usb-s eszközökön és rendszereken is ugyanúgy használhatók, mint az eredeti DIN csatlakozójú-kütyükön. Noha tucatnyinál is többféle usb csatlakozó létezik, az USB IF mindegyiket elfogadta.

mmb11

Az usb-s midi eszközök dugói anélkül dughatók a számítógépbe, illetve húzhatók ki onnan, hogy akár a midis eszközt, akár a számítógépet újra kéne indítani. Az usb-s eszközöket a számítógépnek a dugás után gyorsan föl kell ismernie, vagyis az operációs rendszernek automatikusan azonosítania és beállítania kell, továbbá betöltenie a megfelelő eszközillesztőt. Ennek érdekében az usb-s cuccokat osztályokba (pl. kép, hang, adattároló) sorolták. Egy-egy osztály a hasonló, hasonlóan viselkedő vagy hasonló tulajdonságú dolgok gyűjteménye. Az usb-midi a hang (audio) osztályba került. Amikor usb-midi perifériát dugsz, az operációs rendszer üzenetet jelenít meg, amely azt mondja, hogy az usb audio eszközök csatlakoztatva vannak. Az osztálynak megfelelő illesztőprogramok kényelmesek, mert nem kell letölteni semmilyen külső szoftvert.

A legegyszerűbb usb-rendszer a következő fő összetevőkből áll:

• gazdagép (asztali számítógép, laptop, okosteló, szintetizátorba vagy más eszközbe épített, un. host),
• egy vagy több usb-eszköz,
• fizikai busz (vezetékes vagy drótnélküli kapcsolat), amely összeköti az eszközöket a gazdagéppel.

Az usb host-vezérelt busz. Minden adatátvitelt a gazdi kezdeményez és irányít, az usb perifériák pedig a host-parancsokra válaszoló rabszolgák. Mivel az adatátvitel usb-n sokkal gyorsabb, mint az ötpólusú DIN-en, lehetséges, hogy egyetlen usb-s kapcsolaton keresztül több midikapcsolat létesüljön, az egy kapcsolathoz tartozó 16 csatorna helyett. Pl. a Yamaha usb illesztőprogram 8 nagysebességű usb összeköttetést létesít (8*16 csatorna), tartalmazza az összes illesztőprogrammal kompatibilis eszköz nevét, és rendelkezik bizonyos útválasztási lehetőségekkel. Gyakori, hogy elfogynak a gazdin az usb lyukak. Ekkor usb bővítőt szoktunk bedugni.

mmb12

Sajnos, igen gyakori eset, hogy az usb-midi kapcsolat nem működik bővítőn keresztül, sőt, az se ritka, hogy a gazdi megbolondul, ha a midin kívül más usb-s cucc is lóg rajta.

A midis usb eszközöket tekintve, alapvetően kétféle létezik belőlük. Az egyik, amit a népnyelv midi-usb kábelnek vagy usb-midi kábelnek nevez. 2,5-20 ezer forint közötti áron mérik ezeket a kis szerkentyűket, és igen sok gond van velük. A használatukhoz többnyire kell gazdagép, tehát egy DIN kimenetű és bemenetű szintetizátor általában nem köthető össze közvetlenül egy usb csatlakozójával. A kábel közepén levő kis dobozkában mindenképpen van mikrovezérlő, amelyet azonban gyakran csak a legalapvetőbb midi üzik átalakítására programoztak, és ez még a jó eset. Az is előfordul, hogy az optikai csatoló kimarad, amit sem a gazdagépek, sem a perifériák nem díjaznak.

mmb13

A fenti képen látható az USA-beli M-Audio cég terméke, a Midisport Uno a jobbak közé tartozik, 16 csatornát tud kezelni, kb. 11 ezer forintért. A következő fotó a szintén USA-beli iKingdom társaság iConnectivity cég mio nevű szerkezetéről készült, ami alig valamivel drágább, mint az M Audióé, és nagyjából ugyanazt tudja.

mmb14

A Roland sem maradhatott ki ebből a buliból. 14-18 ezer forint között árulják az UM-ONE MK2 átalakítót, amit egyébként nem a Roland gyárt, de a nevet meg kell fizetni.

Ha eddig le is szóltam a Miditech céget, most egy jól sikerült, 2019-ben 269 eurós listaáron forgalomba hozott szerkezetét mutatom be. A Midiface 16x16 névre keresztelt DIN-usb rack modul usb csatornái az usb 3-as ajánlásnak felelnek meg. 256 csatornája tetszés szerint konfigurálható.

mmb15

Ezeknél a kisebb-nagyobb kütyüknél sokkal többet tudnak a már említett hostok, amelyek önálló gazdik, vagyis külön számítógép nélkül is használhatók. Rengeteg van belőlük, legalábbis, ami az elnevezést illeti, ám hogy az élet ismét szívás, például a Miditech USB MIDI Host valójában nem más, mint egy közönséges DIN-usb átalakító, dobozba szerelve. Így lehet 83 eurót, kb. 30 ezer forintot kaszálni. Szóval, furcsa cég ez.

mmb16

Jobb a helyzet a Kenton MIDI USB Host MKII-vel, ami kb. 30 euróval többe kerül, mert megbízhatóbb, és mindenféle védelmek vannak benne. Pl. lekapcsol, ha bármelyik csatlakozójára 6,5 voltnál nagyobb feszültség kerül. A Kenton honlapján viszont rengeteg feltétel szerepel, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy a cuccból kijöjjön a midi jel.

mmb17

Sajnos, már csak használtan lehet hozzájutni a brit Hobby Tronics elektronikai komponens gyártó és értekesítő cég USB-MIDI-CONV2 nevű kütyüjéhez. Ez már mutat némi gazdi-jelleget, és kiegészíthető további egységekkel.

mmb18

Az iConnectivity mio2-nek 2 DIN bemenete és 2 DIN kimenete van. Az usb csatlakozók száma is 2, vagyis a doboz két számítógéppel képes egyidejűleg adatot cserélni, de önálló gazdaként is működtethető. A listaára 120 dollár, nálunk 25-30 ezer forintért kínálják.

mmb19

Az eddigieknél sokkal komolyabb, professzionális berendezéseket gyárt a cambridge-i MOTU nevű cég. Meg is kéri az árát. A MOTU Express XT-nek 8-8 midi be- és kimenete van, ezek tetszés szerint közösülhetnek egymással vagy válhatnak el, tehát bármelyik bemenet bármelyik kimenettel összeköthető.

mmb20

A kapcsolatok könnyen hozhatók létre, akár élő koncerten is azonnal lehet házasodni és bontani. 128 midi csatornája van, 8 gyári és 8 programozható beállítást tárol. A MOTU nagyobb készülékeinek különlegessége, hogy az időkódot is tudja kezelni. SMPTE-ből képes MTC-t készíteni, és fordítva, így szinkronizáláshoz is használható, 23,976; 24; 25; 29,97 és 30 képsebességen. Sőt a midi rögzítővezérlő (MMC) parancsokat is ismeri. Vezérelhető midi pedállal, és a metronóm jeleit is midi üzikké alakíthatja át. 444 euróért osztogatják.

Kisebbik tesója, a MOTU micro express, csupán abban különbözik a nagy testvértől, hogy nem 8x8, hanem 4x6 be- és kimenete van, és csak 96 csatornát kezel. Ja, és 319 euróért mérik.

mmb21

mmb22