Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 269. Szerkeszd a nótádat!

Noha a dalszerkesztők, szekvenszerek már egyes analóg szintetizátorok részei is voltak, igazi népszerűségüket a digitális zenei munkaállomások, a hangmunkaállomások és a számítógépes dalszerkesztő programok megjelenésének köszönhetik.

A dalszerkesztőkkel, így a midis dalszerkesztőkkel szinte minden hangherélést el lehet végezni. Elő lehet állítani a nótát vagy annak valamely részét, felvételt lehet készíteni többféle filé formátumban, s az adott a megfelelő formátumú filéket le lehet játszani. Mód van vágásra, egyes részek kicserélésére, transzponálásra, hurkok készítésére, bővítmények használatára, effektezésre, midis és nem midis részek összebékítésére, keverésre, stb.. A számítógépes dalszerkesztők orcája háromféle, bár nem mindegyik szerkesztőben van meg mindhárom lehetőség. Az egyik a hagyományos kottakép (score) vagy gitár tabulátor (guitar tabulature). A legtöbb dalszerkesztő kottaképe egyszerű, kivéve az előző részben említett kottaszerkesztőket.

snt02

A másik a gépzongora tekercs (piano roll). Ez a változat tehát az egykori gépzongorákról (lásd a sorozat 208. részét) kapta a nevét. Előnye, hogy nagyon könnyű dolgozni vele. Mondhatnám azt is, hogy semmiféle zenei ismeret nem kell a használatához. De nem mondom, mert azért „csak úgy” nem fog összejönni egy jobb nóta. A gépzongora tekercs nézetet használó dalszerkesztőket lépésszerkesztőknek (step sequencer) is hívják.

snt03

A harmadik az eseménylista (event list). Ez minden részletet megmutat, ideértve a nótán elkövetett effekteket is. Bizonyos esetekben az eseménylistában könnyebben változtathatunk, mint a másik kettőben.

snt04

Nagyon sok dalszerkesztőben váltogathatók a kinézetek, vagy megjeleníthető egyszerre mind a három nézet, sőt, egyéb nézetek is, mint pl. a hullámforma időkép.

snt05

A karaoke szerkesztők azt is lehetővé teszik, hogy szöveget írj a nóta lejátszásához, szinkronban a dallal. A .kar kiterjesztést értelmezni tudó lejátszók a képernyőn megjelenítik ezt a szöveget.

snt06

A kemény pénzekbe kerülő, professzionális munkaállomások mindegyikében – Cubase, FL Studio, Ableton Live, Pro Tools, Motu, Adobe Audition, Renoise, Reason, Anvil Studio, GarageBand, Guitar Pro, MAGIX Samplitude, MuLab, Sibelius, Sonar, stb. – van dalszerkesztő is, és ezek a cuccok rengeteg mindent tudnak. Legtöbbjüknek feltört változata megtalálható az enkóron, azonban legalábbis kezdetben ingyenes vagy becsületkasszába dobott zsetonokkal letölthető programokkal ugyanúgy kiváló eredményt lehet elérni, mint a drága dalszerkesztőkkel.

Mielőtt azonban néhány ingyenes vagy becsületkasszás dalszerkesztő programot bemutatok, legyen szó a digitális hangtechnika egyik disznóságáról! Arról, hogy minél több áramkörön megy át a jel, annál többet késik, hiszen minden számításhoz idő kell. Ez alól nem kivételek a midi üzik sem. Ha ugyanis a hangszerkesztéshez midi vezérlőt, pl. billentyűzetet használsz, bizony, előfordulhat, hogy a hangok pöppet később szólalnak meg, mint azt szeretnéd. S mivel a billentyűzet midi-üzijei a hangkártyát masszírozzák, olyan meghajtó szoftver kéne, ami már akkor működteti a hangkártyát, mielőtt a számítógép processzora földolgozza az üziket. A windows operációs rendszerben a Steinberg cég által kidolgozott ASIO (Audio Stream Input/Output – hangfolyam be- és kimenet) meghajtót alkalmazzák széleskörűen.

snt07

A meghajtónak többféle változata van, a leggyakrabban az Asio4all programot használják, ami az alábbi linkről tölthető le:

http://www.asio4all.org/

snt08

Mielőtt telepítenéd ezt a programot, figyelmedbe ajánlom, mit írt a készítője, Karl „Charlie” Steinberg a honlapján, a gyakori kérdések között:

„– Van-e mód arra, hogy hozzájáruljak az ASIO4ALL fejlesztési erőfeszítéseihez? Nem találtam "Adomány" gombot, de szeretnék adományozni!

– Nagyon sok ilyen kedves ajánlatot kaptam. Először is köszönöm, mert reményt ad egy olyan társadalomban, ahol egyesek számára – sajnos úgy tűnik, hogy ők vezetik a show-t – az emberi kapcsolatok, kölcsönhatások gyakorlatilag minden vonatkozását a piacgazdaság törvényei, a részvényesi érdek szabja meg, s ez lényegében kizárja annak lehetőségét, hogy valaki hajlandó legyen pénzt vagy egyéb értékeket adni egy teljesen idegen számára, mindenféle kötelezettség nélkül. Egyébként annak ellenére, hogy mélyen megvetem a kapitalizmus egyes vonatkozásait, eddig anyagilag elég sikeres vagyok. Ezért ha korlátozottak az erőforrásaid, akkor inkább költsd arra, hogy megvásárolsz valami nélkülözhetetlen felszerelést a zenéléshez. Ha pedig a hónap végén rendszeresen marad némi piára való a zsebedben, és úgy érzed, hogy a több alkohol már nem javítja az életminőségedet, akkor szabadon adományozhatsz azon kevés nem átverős szervezeteknek, amelyek arra törekszenek, hogy javítsák vagy akár megmentsék az emberek életét. A másik ok, ami miatt nem fogadok el adományt, az az, hogy azt az érzést keltené bennem, hogy már nem csupán hobbim ez a fejlesztés. Ja, még valami: Ha viszont te azok közé tartozol, akiket "gazdagnak" lehetne nevezni, és végképp úgy érzed, hogy végrendeletedben szerepelnie kell a nevemnek, bátran fordulj hozzám bármely napnak bármely pillanatában…”

Karl Steinberg zeneszerző, muzsikus, hangmérnök és fejlesztő egyébként a midi születésekor, 1983-ban, Commodore 64-re írta meg az első dalszerkesztő szoftvert Multitrack néven, Neki, illetve a cégének, a 2004 óta a Yamaha 100%-os tulajdonában levő Steinberg Media Technologies GmbH-nak köszönhetjük a Cubase hangmunkaállomást és a vst, vst2, vst3, vsti bővítményeket. Miként azt tudod, ezen bővítmények fejlesztési lehetősége és egy csomó bővítmény is ingyenes.

snt09

Az ASIO4ALLtelepítése roppant egyszerű, csak nyomogatni kell bambán a tovább (next) gombokat. A meghajtó a már régi ismerősben, a Reaperben is használható.

snt10

Kicsit macerás a meghajtó beállítása. Minél kisebb a tároló (puffer) mérete, annál kisebb a késleltetés is, viszont annál nagyobb a processzort terhelése.

snt11

A telepítést és a beállítást segíti az alábbi videó.

A Reapernek természetesen van midi dalszerkesztője. Ha a következő videó segítségével nem vagy képes megtanulni az alapokat, sőt, kicsit többet is, akkor semmiből.

Az ismertetőből egyetlen dolog hiányzott; az, hogy a dalszerkesztőben nemcsak a gépzongora tekercs, hanem a másik kettő is előcsalogatható.

snt12

A Youtube-on van egy sokkal részletesebb, nyolcrészes sorozat, aminek a segítségével egy teljes nóta készítésének összes fortélya kiderül.

https://www.youtube.com/watch?v=Aw4pekLPVys&list=PLM0xHqxaiT682SgfIo-sR-s02AGxAEt-A

snt13

Ha a Reaper túl bonyolult volna az első pillantásra, léteznek a böngészőben használható dalszerkesztők is. Ezek közül egy kiscsoportos ovis is elboldogulhat a Song Makerrel

snt14

A program az alábbi linken indul:

https://musiclab.chromeexperiments.com/Song-Maker/

S ha önmagadtól nem jönnél rá, az alábbi videó megmutatja a használatát.

Az előző részben már volt szó a MuseCore kottaíró programról. Ez is használható dalszerkesztőnek, gépzongora tekercs nézetben is.

snt15

Mint a neve is mutatja, gitárosok számára készült az ingyenes Tuxguitar nevű dalszerkesztő.

snt16

Az alábbi linkről Windowsra, Linuxra, Almára és FreeBSD-re is letölthető a telepítő.

http://www.tuxguitar.com.ar/download.html

snt17

A dalszerkesztő részben magyarul is beszél. Rengeteg, a gitárosokat segítő eszköz van benne, pl. hangológép is.

snt18

Az USA-beli NCH Software cég terméke a MixPad, ami egy igen vonzó hangmunkaállomás. Nem kereskedelmi célú használata ingyenes. A következő linkről töltheted le a telepítőjét.

https://www.nch.com.au/mixpad/index.html?kw=free%20audio%20mixer&gclid=Cj0KCQiA88X_BRDUARIsACVMYD_LC2bZM7bQiLXRuF-BLsfWCmaHZpQI1kPKsuD1Pd9n6gy5sJdT9y8aAnCQEALw_wcB

snt19

A „Home” menü „Create MIDI” ikonjára kattintva tárul elénk a midi dalszerkesztő gépzongora tekercs nézete, de az eseménylistát is elő lehet csalogatni.

snt20

A japán fejlesztésű, Szekaidzsu (Sekaiju) elnevezésű dalszerkesztő teljesen ingyenes. Mind a három nézetet tudja.

snt21

A program az alábbi linkről tölthető le, a .zip filében levő .exe filé kicsomagolás után telepítés nélkül futtatható.

https://openmidiproject.osdn.jp/Sekaiju_en.html

snt22

A szoftver egyik legnagyobb erénye, hogy rendkívül jó a kézikönyve. A beállítását segíti a következő videó.

Gyorsan megtanulható a kezelése, és tömérdek szolgáltatása van. Többek között időkódokat is tud, és a végeredmény mindhárom midi filétípusban menthető.

snt23

A Youtube-on találhatsz néhány nótát, amit ezzel a dalszerkesztővel készítettek.

Olyan ingyenes karaoke midi szerkesztőt, amelynek a kezelését még én is megértettem, nagyon keveset találtam a neten. Nem mintha a fizetősök „még azt is tudja, hogy” lehetőségekkel agyonzsúfolt változatainak használatát hipp-hopp meg lehetne tanulni. A kivételek közé tartozik a Karakan nevű cucc, aminek legújabb változata 2020. végén, karácsony előtt jelent meg. A program .zip tömörítésú telepítőjének letöltéséhez a Karakan version 7.2-re kell kattintanod az alábbi linken:

https://sites.google.com/site/karakankaraoke/

snt24

Ha már úgyis ezen az oldalon vagy, és még nincs .kar filét lejátszani tudó programod, töltsd le a Kplay telepítőjét is! Nem feltétlenül lesz szükséged erre a szoftverre, hiszen a Karakan honlapján is hivatkoznak a midi és a karaoke filéket egyaránt lejátszani tudó, és szintén ingyenes vanBasco’s Karaoke Playerre, de tapasztalataim szerint a Kplay zökkenőmentesebben működik együtt a Karakannal. Ezért bontsd ki a .zip filéket, és telepítsd mind a két programot! Ha még nincs .kar filéd, a következő linkről rengeteget tölthetsz le ingyen, s rögtön ki is próbálhatod, hogy a Kplay vagy más karaoke játszó működik-e.

http://www.acroche2.com/midi_fichiers_kar.html

snt25

Indítsd el a Karakant! Mielőtt bármit művelnél, az „Option” lenyitása után válaszd ki, hogy melyik karaoke játszót akarod használni!

snt26

Minden mást megtudhatsz a minősíthetetlenül pocsék súgóból, de sokkal inkább az alábbi videóból. Ez utóbbiból még azt is, hogy hogyan használhatsz kínai karaktereket. Bizonyára kínai szöveget akarsz írni, mit lehet tudni, mit hoz a jövő.