Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 280. Válassz digitális zongorát!

Íme, a 10 legjobb digitális zongora! – olvashatod a legnevesebb szakmai folyóiratokban, de nehogy minden ilyen rangsort elolvass, mert aligha fogsz két egyformát találni. A rendesebbek be is vallják, hogy az értékelésük tök egyéni.

Hogy mégis könnyebb dolgod legyen, fölsorolok, illetve kiegészítek még néhány szempontot. Az egyik ilyen a húrrezonancia, ami az egyes húrok egymásra hatását utánozza, s különösen pedálhasználatkor hallatszik. A példa ugyanazt a zenei kifejezést mutatja húrrezonancia nélkül és húrrezonanciával.

 vdz02

Amikor az akusztikus zongorát megszólaltatod, a zongora testje is rezegni kezd. Az alábbi példában a teljes zongorahangból először kivonták a húr hangját és csak a testrezonanciát hallod. Majd a testrezonancia nélküli változat szólal meg, végül a teljes hang következik. A testrezonancia szintjét megemelték, hogy feltűnőbb legyen.

 vdz03

Következzék egy olyan példa, amikor húrrezonancia és testrezonancia is van!

 vdz04

Amikor az akusztikus zongin leütsz egy billentyűt, és a mechanika „ellöki” a kalapácsot, lesz egy kis zaj, amikor pedig a kalapács megüti a húrt, pattanás hallatszik.

 vdz05

A tartópedál mechanikus zajokat generál egy valódi zongorán vagy pianínón, amely a pedál megnyomásakor és felengedésekor hallható. A pedál megnyomásakor az összes lengéscsillapítót felemeljük a húrokról, majd visszaengedjük. A következő hangos példa végén a „lengéscsillapító zaj” önmagában is hallható, tehát amikor a zenész megnyomja és elengedi a pedált, előtte pedig ez a zaj a zongora hangjával együtt szólal meg.

 vdz06

A digitális elektronika már sokszor emlegetett rákfenéje a késleltetés, hiszen mindennek alapja a kettes számrendszerbeli számolások sorozata. A digitális zongorákban rengeteg számítás történik, nyilván minél több akusztikus paramétert vettek figyelembe a tervezők, és minél finomabb e paraméterek megvalósítása, annál több számításra van szükség. Napjainkban ugyan elég gyorsak a digitális áramkörök, mégis akár 1-2 századmásodperc is eltelhet a billentyű lenyomása és a hang megszólalása között. Ha feltételezzük, hogy egy digitális zongora kalapácsmechanikája fürgébb, mint egy akusztikusé, de legalábbis nem lassabb, akkor ez oly csekély idő, hogy nem szabadna számítania. Mégis a muzsikusok egy része azt állítja, hogy különösen fejhallgatós zongorázáskor vagy falkában, tehát együttesben való játéknál zavaró a késés. Én azért hiszem el, mert a midi eleve lassú, és a legtöbb billentyűzetről midiben megy el a vezérlés. Amikor tehát zongorát választasz, figyeld meg, hogy téged melyik zongora késése nem zavar. Keress föl egy jobb szaküzletet, ahol békésen játszadozhatsz, amennyi ideig csak akarsz! Amit csak lehet, mindent próbálj ki, hasonlítgass több zongit egymáshoz, de egyszerre csak párban, mert többet az agyunk nem jegyez meg! Lehet, hogy nem az adott üzlet méri legolcsóbban a végül kiválasztott hangszert, de legyél tisztességes, és ott vedd meg, ahol a legfigyelmesebben bánnak veled – ideértve a garanciális és javítási feltételeket különösen. Meg a házhoz szállítást, a későbbi tartozékok beszerzését is. S persze, járvány idején ne mászkálj feleslegesen!

A digitális zongorák külön csoportját alkotják a szoftverzongorák. Ezek vagy valamilyen megálmodott zongorák, vagy létező/létezett akusztikus zongorák emulátorai. Sokféle van belőlük, a sorozat 174. részében már be is mutattam a Piano One nevűt. Mivel Arturia fan vagyok, igencsak megörültem, amikor Királyfi Szilárd a Facebookon felhívta a figyelmemet a cég Analog Lab programjának ingyenes, Lite verziójára. Az alábbi linkről érdemes indulni:

https://soundbetter.com/users/sign_in

 vdz07

Ha valahogyan sikerült továbbkocognod, még nem a szoftver oldalán vagy, hanem itt::

https://soundbetter.com/member-benefits?source=navbarmenu&fbclid=IwAR011MHdX4YYk2ANfmNalihvoCktJSpBS6TEX1pV2PrUk388kZvrePVmkAE#_=_

 vdz08

Kattints a „Redeem”re, ahol elmesélik, melyek a további teendők.

https://www.arturia.com/included-analog-lab-lite-quickstart

 vdz09

Bökj az 1. lépés alatti linkre, és töltsd ki a regisztrációhoz szükséges rovatokat, majd nyomd meg a „Register” gombot!

https://www.arturia.com/createanaccount/

 vdz10

Kapsz majd egy üzit, amelyben van egy link. Erre kattintva megerősíted a regisztrációt.

 vdz11

Ha szerencséd van, egy újabb levélke elárulja, hogy sikeres a regisztrációd, és ismerteti a továbbiakat. Tartalmazza a regisztráció során általad megadott adatokat, valamint az Analog Lab Lite használatához szükséges sorozatszámot és kódot. Az operációs rendszerednek megfelelő változatot és a kézikönyvet töltheted le a következő oldalról:

https://www.arturia.com/products/analog-classics/analoglab-lite/resources

 vdz12

Lett egy saját Arturia fiókod, jó lesz az még valamire! A programot, annak letöltését és jó sokáig tartó telepítését követően, akár önálló alkalmazásként is elindíthatod, és első lépésként regisztrálnod, majd aktiválnod kell. Ez önmagától működik, ha a megfelelő rovatokat helyesen töltötted ki. Ne lepjen meg, hogy a nyitókép nem a Lite verzióra utal.

 vdz13

A „Start”- ra kattintva, majd a bal felső sarokra pillantva megnyugodhatsz, hogy nem kegyeskedtek a fizetős változatot adni neked ingyen.

 vdz14

Mit is tud ez a szoftver, ha némi kínlódás után végre működik? Az Analog Lab egy csomó billentyűs hangszer emulációja. Azoknak készült, akik nem szeretnek holmi beállításokkal szarozni. A Lite változat kevesebb hangszert és összesen 500 beállítást tartalmaz, de ezek egy része kismértékben masszírozható, és néhány effekttel is színesíthető az eredmény. Ha nem önállóan, hanem bővítményként futtatod a programot, inkább a munkaállomás saját vagy jobb helyekről letöltött effektjeit érdemes rányomnod, mert az Audio Lab effektjei gyengécskék. Akusztikus zongorából kétfajta van. Az egyik egy koncertzongora féleség, ami a hallott hang alapján az Arturia Piano V-ből idevarázsolt „Japanese Grand” példánya lehet. Hétféle beállítás között válogathatsz, nekem leginkább a „Pop Grand Concert” jött be, egy kicsit megzengetve. A másik egy gyalog pianínó. Kipróbáltam néhány más hangszert is a választékból, s ezek is igazolták az Arturia bevallott célját, nevezetesen, hogy egyszerű hangzásokat kínál, inkább abból a megfontolásból, hogy kedvet érezz vagy a teljes Analog Lab vagy a Piano V. megvásárlásához.

A teljes Analog Lab nemcsak sokoldalúbb, hanem szebben is szól, mint a Lite változat.

 vdz15

Mint láthatod, a program az 5. kiadásnál tart, s úgy is tekinthetnénk rá, mint az Arturia V Collection 8 szoftvercsomag speciális változatára. Bizonyos szempontból ez igaz is, hiszen jóval kevesebb beállításra van lehetőség, de inkább arról van szó, hogy az Arturia V. a hangszerekre, az Analog Lab a produkcióra helyezi a hangsúlyt.

A program demó változatát szerintem értelmetlen letölteni, akkor már a Lite jobb, a teljes változat viszont 199 euró. Ha a produkcióiddal kereskedni akarsz, az alábbi linkről töltheted le.

https://www.arturia.com/products/analog-classics/analoglab-v/overview

Ha viszont csak a magad örömére fogod használni, van feltört változat.

https://filecr.com/windows/arturia-analog-lab/

A torrent kevesebb macerával jön le, mint rögtön a teljes program.

 vdz16

Akár a demót, akár a fizetős, akár a feltört változatot akarod telepíteni, előbb gondosan távolítsd el az Analog Lab Lite-ot, különben összeakad a két cucc.

Következzék hát az Artúria zongora gyűjteménye, a Piano V! Elvileg ez pénzbe kerül, mégpedig éppen nem is kevésbe, noha időnként szokott akciós lenni. A listaára 249 euró.

 vdz17

Mint azt már többször megírtam, profi felhasználóknak jobban megéri csomagban vásárolni, Az imént említett legfrisebb, 2020. végétől kapható V collection 8 listaára 599 euró, a hazai boltokban 170-180 ezer forintért mérik.

 vdz18

Az Arturia Piano V demója az alábbi linkről tölthető le:

https://www.arturia.com/products/analog-classics/piano-v/overview

 vdz19

A sorozat 272. részében utaltam arra, hogy a V Collection 8 nagyon szépen feltört változata letölthető az ncore-ról. Ha akkor nem sikerült, onnan már nem is fog, mert levették a cuccost. Azonban találtam egy linket, ami mégis segít.

https://filecr.com/windows/arturia-v-collection/

 vdz20

Bárhonnan is származik a program, indítsd el a .setup vagy az .exe filét, és készülj föl arra, hogy a telepítés sokáig fog tartani. Viszont az égvilágon semmit nem kell tenned, a telepítő szépen, csendben elvan, mígnem váratlanul közli, hogy befejezte a telepítést. Az Arturia szofverhangszerei fizikai modellezéssel készültek. Nem kivételek ez alól a Piano V zongorái sem. 12 zongi közül választhatsz, s ezek igencsak jól szólnak. 88 a gyári beállítások száma, de ha ezek kevésnek tűnnek, számos paramétert módosíthatsz.

 vdz21

Mielőtt ezek egy részét fölsorolnám, gyorsan hozzáteszem, hogy a Piano V nemcsak gyors processzort igényel, hanem akár önállóan futtatod, akár egy munkaállomás bővítményeként használod, szereti a minél több memóriát.

 vdz22

Hangolhatod pl. a teljes zongorát, mégpedig úgy, hogy a rezonánslapot feszítő-nyomó virtuális erőt változtatod. Vagy masszírozhatod a kalapács keménységét. Becsukhatod, félig kinyithatod vagy teljesen kinyithatod a zongora fedelét.

Lehetőség van a sebességgörbe módosítására éppen úgy, ahogy a mikrofonok elrendezésére. Különböző helyiségméretek között válogathatsz, de használhatsz lemezes zengetőt is (lásd a sorozat 12. részét). A térszimulátor konvolúciós modellezéssel készült (lásd a sorozat 83. részét). Néhány effekt és ADSR segíti a hangzás alakítását. Csaknem minden midizhető. Rendkívül jó kézikönyve van a programnak, és a gugli is érthetően fordítja.

Az Arturia természetesen a saját billentyűzetét ajánlja hozzá.

Nem véletlenül zengenek a francia Arturia cég Piano V szoftveréről csodákat oly sokan.

Van-e jobb digitális szoftverzongora a Piano V-nél, és kell-e jobb? Hogy kell-e jobb, az döntés és igény kérdése, de van még ennél is jobb! A versenytárs érdekes módon szintén francia, Moddartnak hívják. A fizikai modellezésen alapuló szintézist használó program neve pedig Pianoteq.

 vdz23

2020. végétől kapható a Pianoteq 7. Nemcsak windowsos és linuxos pc-n, hanem mac-es Almán és néhány ARM procis gépen is futtatható, pl. Málnán. Önállóan is megy, meg hangmunkaállomás bővítményeként is.

Mielőtt elemzem, hogy mi mindent tud a Pianoteq, kicsit fordítva fogok ülni a lovon, és a Pianoteq 7 újdonságait mutatom be. Ennek az az oka, hogy az előző, 6-os változatot ismerem jobban.

Az egyik, hogy néhány más hangszer mellett a Steinway D 274 New York-i fizikai modellezésű változata is a gyűjtemény része lett, eddig ugyanis csak a hamburgi volt benne.

Ha majd kipróbálod a programot, a New York-i zongi fényesebb, csillogóbb, kacérabb, a hamburgi a mélyekben zsírosabb. Az új zongora modellezése során nemcsak a húr rezgésének keresztirányú, hanem a hosszirányú komponenseit is figyelembe vették. A második újdonság, hogy négy hangszerhang rétegezhető egymásra. A harmadik pedig, hogy a Pianoteq 7 két tetszőleges hangszerhangot egymásba tud alakítani, morfolni.

A Pianoteq 7 négyféle változatban kapható. A legolcsóbb a Stage 129 euróért, a Standard ára 249 euró, a Pro már 369 euróért a tied lehet, a Studio bundle-ért pedig 799 eurót kell kicsengetned. Ez utóbbiban az összes hangszercsomag benne van, míg a Stage csak a legalapvetőbb dolgokat tartalmazza. A kiegészítő csomagok egyenként 49 eurért vásárolhatók meg.

 vdz24

A Pianoteq 7 ingyenes demó változatai az alábbi linkről tölthetők le:

https://www.modartt.com/try

 vdz25

Nagy bajod a demóból nem lehet, viszont a Pianoteq nem ostoba. Ugyanis egy csomó dolgot kipróbálhatsz ugyan, de egyetlen normális dallamot sem tudsz lezongorázni vele. Mindössze 20 percig fut, és csak bizonyos billentyűk lenyomására ad ki hangot magából, a többi néma. Ha tehát használni is akarod a Pianoteqeket, valamelyik változatát meg kell vásárolnod. Ha viszont ismét megfogadod magadnak, hogy csakis a saját örömödre játszol vele és rajta, az eggyel korábbi, tehát a Pianoteq 6 legteljesebb, stúdió változatának torrentje letölthető Windowsra az alábbi linkről indulva, néhány, talán túl szigorúnak tűnő biztonsági feltétellel:

https://plugintorrent.com/modartt-pianoteq-pro-v6-6-0-standalone-vst-aax-win-x86-x64/

- A számítógépedben csak egy ssd, vinyó vagy egyéb tároló legyen, amin csakis az operációs rendszer, egy böngésző és egy torrentkliens (pl. qbit) van telepítve, esetleg egy szövegszerkesztő és egy táblázatkezelő! Vírusirtó és egyéb biztonsági program semmiképp!
- Minden más gépet válassz le az otthoni hálózatról!
- A program letöltése után ezt a gépet húzd le a hálózatról! Csak utána teheted vissza a többit.
- Ha már ezen a gépen nincs internetkapcsolatod, akkor telepítsd föl a programot!
- Ameddig ez a program a gépen van, ne menj a netre vele!

Mivel már jól megrémisztettelek – semmilyen kárt nem okoz a program, csak nagyon bosszantó tud lenni, ha netet érzékel vagy a vírusirtó bezavar, s nem engedi elindítani a programot, netán letörli egy részét –, és ennek ellenére használni akarod a cuccot, nézzük hát, mit tud!

 vdz26

Először is és legfőképpen azt, hogy megejtően szépek az akusztikus zongorák hangjai. Valamiféle elegancia hallható, könnyedség, lazaság, az az érzés, hogy van még tartalék, nem kipréselték a hangot. Az egyik következménye lehet ennek, hogy a Pianoteq hangkészletébe bekerülni dicsőség. Ámbár a fordítottja is elképzelhető: a Moddart tejelt sokat a leghíresebb gyártóknak, hogy a hangszereik bekerülhessenek a programba, méghozzá a rendes nevükkel és jelképeikkel. Ugyanakkor nem minden hangszerhang szép, az ütősök például elég soványkák.

 vdz27

A Pianoteq 6-ban szinte minden fontos paraméter masszírozható és legtöbbször folyamatosan állítható. Ilyenek pl. a zongora fedelének pozíciói, a kalapács-, a hangolás, a billentyűzet- és pedálzajok, a sebességgörbe, a mikrofonok pozícionálása, a konvolúciós zengetések, de például az is, hogy a hangszer mennyire tűnjék használtnak, elnyűttnek vagy újszerűnek. Természetesen minden midizhető. A következő, kicsit nyögvenyelős videó minden fontosabb jellemzőt és beállítást elmesél, ám ha ez sem elég, még mindig ott van a remek, 68 oldalas kézikönyv.

Aztán ha mégis hozzájutsz a Pianoteq 7-hez, ezt is nézd meg!

A digitális szoftverzongorák virtuális billentyűzete egérrel izgatható, de zongoristaként játszani csak külső billentyűzettel lehet. Nagyon sokféle midis billentyűzet kapható, ám olyan, ami legalább közelítőleg zongoraérzést adna, kevés. Ezek bármilyen márkanéven is kerülnek a boltokba, többnyire Fatar kalapácsmechanikákra épülnek. A csúcstartó azonban a Kawai VPC1.

 vdz28

Ez a durván félmillió forintért mért szerkezet nem szintetizátor, nem digitális zongora, hanem „csupán” digitális zongora midi billentyűzet. A Pianoteq felsmeri, és a paramétereit hozzáállítja, de van saját szoftvere is, amelyekkel a három érzékelős kalapácsmechanika paraméterei birizgálhatók. A fa-fém-műanyag billentyűzet súlyos jószág, a tömege 39,5 kg.

Kawai F 30 típusú, nyomás- és sebességérzékeny hármas lábpedál csatlakoztatható hozzá úgy 180 dollárért, de Magyarországra nem szállítják, és külföldön se mindig kapható.

 vdz29

Szóval, izgalmas világ a digitális zongoráké. De azért nem hagy békén a gondolat: Ha a zongiérzés érdekében oly sok mindent megtesznek, akkor például a csembalóérzéshez miért nincs speciális billentyűzet? Ugyanis amikor digitális zongorán a csembaló hangkészletet választjuk ki, akkor zongoraérzéssel játszunk, csembaló hangon.