• 1
  • 2

A hazai disco - story

Az oldalunk elsősorban hiánypótlási célzattal született, főként a 60-as, 70-es évek soul és funk zenei előadóinak bemutatására, de olykor fontosnak tartom hazai vonatkozású művészek és kapcsolódó információ források bemutatását is.A következő sorokban ez utóbbi témakörből szeretnék bemutatni kettőt. Mielőtt ezt megtenném, néhány gondolat újra az oldalról, és annak környezetéről sajátos, úgymond szubjektív látásmódon keresztül.

 

Elcsépelt szlogennek hathatnak, azok a gondolatok, melyek szerint a rendszerváltás előtti időszakban, itt a vasfüggöny mögött, az erősen cenzúrázott, pontosabban szűrt nyugati kultúra korszakalkotó gyöngyszemei nem tudtak bekerülni, és az 1989-es változások után már a ránk zúduló aktuális slágerekre irányítódott a figyelem. Azok a lemezlovasok, műsorvezetők, akik a 70-es, 80-as években hozzájutottak néhány soul és funk stílusú hanglemezhez, és azokat szívvel lélekkel úttörő módon terjesztették joggal nevezhetik magukat a hazai funky kultúra elterjesztőinek. Illene neveket kiemelnem, - már csak tiszteletem jeléül is – de nem tehetem, mert sértő lehet azok számára, akiket nem tudok hely hiányában megnevezni. Az alábbi sorokban azonban arra az emberre, és publikációira hívnám fel a figyelmet, akinek feladata volt az említett „terjesztők” koordinálása. Ő nevezi meg - helyettem- a kor (többek közt a stílusok szempontjából is fontos) hazai személyeket. Hölzer Tamásra, illetve két publikációjára, a Szórakoztató Zenei Lexikonra, és a Disco storyra szeretném felhívni a figyelmet.

Hölzer Tamás, a kezdetektől koordinálta a hazai lemezlovas képzést. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a hazai disc jockey kultúra kialakulásáról közel sem rendelkezik senki annyi információval, mint Ő. Már a 60-as években működtek a hazai magnós klubok, illetve a 70-es évek elejétől már lemezlovasokról is beszélhetünk párhuzamosan a nyugati trendekkel. A hazai képzés 1978-ban kezdődött, melynek Tamás két évtizeden keresztül a szervezője és irányítója volt. Ezen időszak alatt, mint a vizsgabizottság elnöke, minden hazai lemezlovast nagyon jól ismert. A 80-as évek közepén az Ő nevéhez fűződik az első igazi szaklap, a Disco-info megjelenése is, melynek alapítója és főszerkesztője volt. Néhány évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy a tömérdek korabeli információt, mely az akkor még szakmaként kezelt lemezbemutató tevékenységhez kapcsolható megosztja a közönséggel. Ezúton szeretném ajánlani weboldalát azoknak, akik a 70-es 80-as években töltötték tinédzser és fiatal korukat, hogy így utólag a kulisszák mögé lássanak. És ezúttal szeretném ajánlani weboldalát a mai fiatalabb generációnak, akik már a rendszerváltás utáni időkben szocializálódtak – zeneileg is-, hogy megismerhessék a szakmához tartozó akkori erkölcsi értékrendszert. A weboldal, a http://www.disco-story.hu linkre kattintva érhető el.

Az oldalunk, a soulmusic.hu hazánkban egyedülálló módon, és önjelölt módon igyekszik hitelességre törekedve bemutatni azon stílusokat, előadókat, aki a mai táncolható könnyűzenei stílusok alapját képezték a 60-as 70-es években. Azon belül is a rhythm and blues, soul és funk zenei ágának képviselőit. A stílusok és az előadók történetét, lemezeit bemutató oldalaink böngészése közben több esetben találkozhatnak olyan kifejezésekkel, melyek magyarázatra szorulhatnak, viszont a terjedelem miatt nincs lehetőségünk minden esetben azok külön kifejtésére. Hölzer Tamás, 2003-ban megjelent könyve a Szórakoztató Zenei Lexikon kiválóan alkalmas ezen kifejezések, fogalmak, megértéséhez. A könyv sajnos már nem kapható, viszont a szerző, az utóbbi években – nem kevés időt ráfordítva- elérhetővé tette az interneten, mindenki számára könnyen kezelhetően a http://www.zenci.hu oldalon. A továbbiakban - esetleges segítségként-, azon szavakat és szakkifejezéseket, melyek szövegeinkben előfordulnak, ráirányítjuk a két fent nevezett oldal aktuális szócikkére.

Jó böngészést kívánok.

Megjelent: 1394 alkalommal