• 1
  • 2

A Motown Records mely megváltoztatta a Világot! (1. rész)

A soulmusic.hu több cikkében és biográfiai írásában is hivatkozunk egy eseményre. Ez az esemény, 1983. március 25-én történt. Ekkor volt ugyanis a kaliforniai Pasadenában, a Motown fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett gála. A teljes műsort rögzítette az NBC tv csatorna, mely még abban az évben, májusban, országos adásába tűzte a programot. Akkor már nem csak a helyszínen, a Civic Auditóriumban helyet foglaló több mint háromezer vendég láthatta a korszakalkotó produkciókat, hanem 34 millióan követték a két órás műsort. Itt mutatta be először a nagyközönségnek Michael Jackson a Billy Jean-t és itt debütált a híressé vált „moonwalker” táncával. Ezen az estén Smokey Robinson újra egyesítette a The Miracles-t, a The Temptations és a Four Tops együtt lépett színpadra, Marvin Gaye hosszú évek harca után itt békült ki Berry Gordy jr-l, Diana Ross tíz év után újra együtt énekelt a The Supremes lányokkal és újra együtt voltak a Jackson 5 fiúk is. A címben azt írtam, hogy a Motown megváltoztatta a Világot. Alapvetően nem is a Motown volt, az mely megváltoztatta azt, hanem azok, akik ott kezdték pályafutásukat és aratták legnagyobb sikereiket.

A zeneszerző, Berry Gordy jr 1959. január 12-én Detroitban jegyeztette be vállalkozását a Motown-t. Sound of Young America, vagyis a Fiatal Amerika Hangjaként címkézte kiadványait. A Motown lett minden idők egyik legsikeresebb független kiadója. A könnyűzenében legmeghatározóbb Billboard HOT 100-as slágerlistán 79 (hetvenkilenc) alkalommal kerültek a legjobb 10 közé dalaik a 60-as években. A céget, 1972-ben költöztette Los Angelesbe az alapító, Amerika zenei és filmes központjába. 1988-ban, Gordy 61 millió dollárért eladta a Motown-t, az MCA Recordsnak.

Berry Gordy jr.
1  berry gordy jr

Detroitban született (1929. november 28.- ). Profi bokszolónak készült, majd besorozták kötelező katonai szolgálatra, a koreai háborúban is részt vett. Leszerelése után hanglemezboltot nyitott és elkezdte írni dalait. Jackie Wilson volt az első, aki sikerre vitte szerzeményét. Ő fedezte fel a Matadorst, akiket később, The Miracles néven ismert meg a világ. A Tamla Records kiadójához szerződtette Őket, mely később a Motown leányvállalata lett. A The Miracles után olyan későbbi nagy sztárokat vont be cégéhez, mint a The Supremes, The Temptations, The Four Tops, Gladys Knight and the Pips, The Commodores, Stevie Wonder, vagy a Jackson 5. Nem volt titok, hogy romantikus kapcsolat fűzte Diana Ross-hoz. Két filmszerepét is támogatta a 70-es években, melyek hanganyagát is ismerhetjük. Ezek a Lady sings the blues és a Mahogany voltak. Gordy-t 1988-ban beválasztottak a Rock and Roll Halhatatlanjai közé, 2013-ban Ő volt az első, aki a Dalszerzők Halhatatlanjainak járó Úttörő díjat (Songwriters Hall of Fame Pioneer Award) átvehette. Életét, pályáját, többször megfilmesítették a tengerentúlon, 2014 áprilisában került a Broadway színpadára a Motown című musical. Az előadás egyik betétdala, melyet Berry Gordy jr komponált, a Hey Joe (black like me)

Michael Jackson

2. michael jackson

Az Indiana állam beli Gary-ben született. (1958. augusztus 29. – 2009. junius 25.) Tizenegy éves sem volt még, amikor a családi énekcsoportjuk, a Jackson 5 énekese lett. A Motown-nál a tíz családi albumon kívül négy szóló lemeze jelent meg. Ez utóbbiak közül a második, a Ben című szerepelt a legjobban az eladási listákon. Michael Jacksonról már többször írtam itt a soulmusic.hu-n, így csak néhány fontos dolgot emelnék ki róla, a „Popzene királyáról” . A történelem legtöbbször díjazott zeneművésze, több mint száz díjával, köztük: 13 Grammy díj, 86 Billboard díj, 85 MTV díj, de 31! (harmincegy) bejegyzése van a Guinness világrekordok között is. Az első előadóművész, akinek dala, 1960-tól 2010-ig minden évtizedben szerepelt a Billboard HOT100-as lista legjobb tíz dala között. A világszerte eladott lemezeinek a száma megközelíti a fél milliárdot.

Stevie Wonder
3. stevie wonderA Michigan állam beli Saginaw-ban született (1950. május 13. - ), születése után néhány nappal veszítette el látását.11 éves korában szerződtette a Motown, mint csodagyereket, a neve is innen származik. 13 éves volt, amikor már százmillió!!! eladott kislemezzel büszkélkedhetett. Ő a történelem legtöbb Grammy díjjal jutalmazott szóló előadóművésze, 22 díjával. 13 évesen Ő lett a legfiatalabb Billboard listavezető a Fingertips című dalával. Szinte megszámlálhatatlan számú zenei díj és állami kitüntetés tulajdonosa, köztük, Oscar, Kongresszusi kitüntetés, és az ENSZ béke nagykövete is. Több mint 55 éve, a zenei élet élvonalában hallhatjuk, láthatjuk.

The Jackson 5
jackson5Michael Jackson mellett, ha a Motown kiadó érdemeit szeretnénk bemutatni sztárjain keresztül, akkor elengedhetetlen pont a Jackson 5 említése. 1964-ben alakult a családi énekcsoport Indiana államban és 1969-ben szerződtette a fiúkat Berry Gordy jr miután szinte minden tehetségkutatót megnyertek, melyen indultak. Jackie, Tito, Jermain, Marlon és Michael Jackson alkották a csapatot. 1997-ben beválasztották Őket a Rock and Roll Halhatatlanjai közé. 1970-ben a történelem során először fordult elő, - és a mai napig senki nem döntötte meg- hogy egy együttes első négy kislemeze első lett a Billboard HOT100-as listáján. I want you back, ABC, The love you save és az I’ll be there voltak a dalok. Mindegyik dalt, a Motown házi szerzőcsoportja a The Corporation szerezte.

Diana Ross
diana ross 5Detroiban született (1944. március. 26. -) és úgy aposztrofálja a történelemírás, mint „Minden idők legbefolyásosabb” női előadóművésze. Sőt, 1960-ban alapító tagja volt a The Supremes-nek, mely napjainkig a legsikeresebb és egyik legbefolyásosabb női énektrió volt. A női csoporttal, 12 alkalommal vezették a Billboard HOT100 kislemezek listáját. 10 évvel az alapítás után elhagyta a triót és szóló karrierjében is hasonló sikereket aratott. Színésznőként Golden Globe díjat nyert és jelölték az Oscar-ra is. Diana győzte meg Berry Gordy-t – akinek kedvese volt- hogy szerződtesse a Jackson 5-t a Motownhoz. Michael Jackson pályafutása kezdetén a legfontosabb támogatója volt. A zenei szaklapok szigorú kritikusai Őt választották a XX. század legjobb női énekesnőjének. A Guinness rekordok könyve úgy említi nevét, mint a történelem legsikeresebb zenei előadó művésznője. 2012-ben Grammy életmű díjjal jutalmazták több tucatnyi állami és zenei kitüntetése mellé.

The Supremes
6. supremesUgyanúgy, mint Michael Jackson és a Jackson 5 esetében most is fel kell tüntetnem Diana Ross után a The Supremes-t. is A The Supremes volt –és az napjainkig is- minden idők legsikeresebb női énektriója. 1959-ben alapították a csoportot The Primettes néven Diana Ross, Mary Wilson, Florence Ballard és Betty McGlown. Egy évvel később szerződtek a Motownhoz, 1962-től néhány tagcserét követően maradtak hárman. 1970-ben kivált Diana, és 1977-ben feloszlottak. A csoport tagjai 1988-ban tagjai lettek a Rock and Roll Halhatatlanjainak, 1994-ben csillagot kaptak a Hollywood-i Hírességek sétányán.

Smokey Robinson
smokey robinsonDetroitban (1940. február 19. - ) született és középiskolás korában alapította első énekegyüttesét még 1955-ben. Miközben az elmúlt napokban kimondták, hogy Bob Dylan napjaink legnagyobb élő költője –irodalmi Nobel díjjal jutalmazták-, Robinsonról elmondhatjuk, hogy az elmúlt 6 évtized alatt karrierje semmit nem halványult. Számos díja mellett a Grammy életműdíjat és az USA legmagasabb szintű művészeti kitüntetését is porolgatja olykor a bejárónője. A The Miracles énekcsoport alapítójaként ismerheti -szóló karrierje mellett- a nagyérdemű, de a Motown alelnökeként, a kiadó első listavezető slágerének előadójaként és olyan mega slágerek, mint a The Temptations féle My girl szerzőjeként is említhetjük nevét. Az a felsorolás, melyben életművét taglalnánk, címszavakban tucatnyi oldalt töltene meg. Érdekességként említem, hogy a The Beatles Second albumán megjelent You really got a hold on me sláger is Smokey Robinson szerzemény (William Robinson néven).

The Miracles

8 the miracles

Smokey Robinson alapította a The Miracles csoportot, és a The Supremes, illetve a Jackson 5-hoz hasonlóan említést kell róluk tennünk a Motown jelentőségét igazoló felsorolásban. A The Miracles csoport Shop around című kislemeze volt az első milliós példányban megjelent Motown kiadás. The Matadors néven alakultak, majd amikor a kiadó szerződtette Őket, azonnal nevet változtattak. Négy daluk található a Grammy Halhatatlanok között, de a Rock and Roll Halhatatlanjai között is megtaláljuk a nevüket, sőt csillagukon is lépkedhet a szerencsés halandó, Hollywoodban. Smokey Robinson 1972-ben távozott és helyét Billy Griffin vette át.

Marvin Gaye

9 marvin gaye

Washingtonban (1939. április 2. – 1984. április 1.) született a „Motown jelképe”, a „Soulzene Hercege” és ott alapította első együttesét is. A Chess Recordsnál ismerkedett meg Harvey Fuqua-val akivel 1959-ben Detroitba költöztek, majd egy évvel később a Motown-hoz szerződtek, szerző, előadó és stúdió zenészként. Rendkívüli jelentősége volt a 60-as évek Motownjának felvirágoztatásában. Minden tekintetben a Motown család tagja volt, ugyanis feleségül vette Anna Gordy-t. Minden eddig említett zenei díjjal rendelkezik. A közönség, vagyis több millió szavazó által létrehozott „Minden idők 500 dala, melyet hallanod kell, mielőtt meghalsz” felsorolásában három dala is szerepel. Ezek az I heard it through the grapevine, What”s going on és a Sexual healing.Megjelent: 2560 alkalommal