• 1
  • 2

A vinyl,”bakelit” hanglemez beszerzéséről

Azoknak kívánunk segíteni alábbi írásunkkal, akik szeretnének hanglemezeket vásárolni, de nem tudják, hogyan kezdjék el. Van már itthon beszerzett gyűjteményük, de érdekli Őket a külföldi beszerzés lehetősége. És azok számára, akik vásároltak már külföldről, de vannak még kérdéseik, melyekre esetleg választ kaphatnak.Természetesen a teljesség igénye nélkül tudunk csak írni a lehetőségekről, de ha valakiben még további kérdések fogalmazódnak meg, nyugodtan keressen, az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mail címen.

Rövidesen az „Egyéb” menü pont alatt több, nagyobb hazai és külföldi lemezbolt elérhetőségét megmutatjuk majd.

discogsA hanglemezek gyűjtése egy véget nem érő folyamat. Egyrészt rendelkezésre álló pénz, másrészt tömérdeknyi idő ráfordításé. Csak az érzékeltetés miatt,- hogy micsoda piac ez - a 70-es évek második felében az Amerikai Egyesült Államok éves, zeneipari bevétele, bőven meghaladta a jelenlegi teljes hazai össztermék értékét. Ma a legnagyobb lemezboltok két millió példány feletti készlettel dolgoznak. A legnagyobb speciális értékesítő oldalon árult lemezek száma is bőven meghaladja a két milliót. Ez persze minden stílusra értendő. A világ legnagyobb ismert gyűjtői százezres darabszámú kollekcióval rendelkeznek. Amennyiben a soul és funk stílusnál maradunk, úgy a saját saccolásunkat tekintve, bőven százezer feletti a megjelent korongok száma. Nagyon sok lemez azonnal beszerezhető és nagyon sok nem. A rendkívül nagy kínálat ellenére, ez utóbbiból van több.


ebayVinyl hanglemezt több féle forrásból be lehet szerezni. Ma már az internet világában ki sem kell mozdulni otthonról, illetve ki kell, de nem szükségszerű. A legfontosabb és legnagyobb hanglemez boltok és nepperek megtalálhatók a weben. A két legnagyobb internetes felület az ebay és a discogs. Az előbbin aukciós jellegűen, vagyis licitálva is, míg az utóbbiban csak azonnali vásárlással van lehetőség beszerzésre. Szinte mindkét felületen állandóan, vagy időszakos jelleggel megfordulnak a legnagyobb hanglemezboltok és nepperek is. Az internetes vásárlás szabályait kell csak betartani, ugyanis a kóklereket elég gyorsan kiszűrik. Az eladók és a vevők is minden tranzakció után véleményezik a partnerüket, un. „feedback”-t, visszajelzést adnak. Mindenki a 100% pozitív visszajelzést részesíti előnyben. Ezeken a helyeken csak olyannal szabad „szóba állni”, aki minimum 98%-os pozitív rátával rendelkezik. Ez ugyanúgy elvárás vevő és eladó részéről, ugyanis több negatív visszajelzés esetén az eladó megtagadhatja az értékesítést.


amazonJoggal teheti fel bárki a kérdést, hogy igen, de használt lemez esetén, mi a biztosíték arra, hogy jó minőségű kópiát kapok? Arra van, a nagyon szigorúan vett minősítési rendszer. Ezért is nagyon fontos a visszajelzés. Tapasztalat, hogy pl az amerikai eladók inkább alul értékelik az eladandó portékájukat, mintsem szó érje a ház elejét és rossz minősítő pontot kapjon. Mielőtt megvásárlásra kerülne a kiszemelt hanglemez, nézzétek meg a minősítését. Egy hanglemezhez kétféle minősítés tartozik, az egyik magára a hanghordozóra, vagyis a „media”-ra, a másik a borító állapotára, vagyis a „cover”-re vonatkozik. Amennyiben hiányzik bármelyik is, nem szabad vele foglalkozni, vagy írni kell egy üzenetet az eladónak, hogy tájékoztasson. A minősítő táblázat magyarul:


VINYL MINŐSÍTÉSI TÁBLÁZAT, NEMZETKÖZI JELÖLÉSEK.


Mint, Sealed, vagy Still sealed


Általában vadonatúj hanglemez, gyári fóliázott bontatlan csomagolásban. A Sealed mindig bontatlant jelöl, viszont a „Mint” kibontott, de egyetlen egyszer sem lejátszott hanglemezt is takarhat.
Nearmint (Mint minus)
Kibontás után néhány alkalommal lett lejátszva, de olyan ránézésre és hallgatva, mintha vadonatúj lenne. Minőségi és élvezeti értéke az új hanglemez szintjén van. Ránézésre hibátlan, fényes hanglemez.
Excellent
Közel olyan, mint az új. Lehet a lemezen néhány nagyon vékony karcolás a papírtok által, mely nem befolyásolja a lejátszást, a zene élvezeti értékét. Jellemzően nem serceg, mint a neve is mutatja kiváló minőségű kópia.


VG++

Nagyon tiszta lemez, lehetnek rajta nagyon vékony karcok, nagyon kevés horzsolások, esetleg ujjlenyomat, amelyek nem fogják befolyásolni a lejátszást, mindig tökéletes hangzás. Az excellent jelölés inkább Európában használják a vg++-t az Egyesült Államokban. A kettő jelentése közel azonos.


VG+

 

Szép lemez, néhány felületi karcolás látható, esetleg hallható nagyon gyenge háttér zaj,( „bakelitzaj” itt-ott, de semmi komoly), ujjlenyomatok esetleg, nem befolyásolja a zene élvezeti értékét, de a halkabb zene részeknél jelen van. Fontos megjegyeznem, hogy az Egyesült Államokból nyugodtan vehetsz ilyen kópiát, de Európában már olykor előfordul, hogy kopottabb lemezt kapsz, mely abban mutatkozik, hogy a finomabb, magasabb hangok tompábban szólnak, de éppen észrevehetően.


VG


Lejátszáskor rendben van a lemez, Itt több halvány felületi karcolás látható, ujjlenyomatok. Lejátszáskor kevés, de már olykor zavaró felületi zaj lehetséges a halkabb részeknél. Sok esetben jó kópia, de az ilyen minősítésű hanglemezt már nem javaslom megvásárlásra.


VG-, Good, Poor


Lejátszáskor jelentős zajjal rendelkezik, több mélyebb felületi karcolást tartalmazhat, melyek erős kattogás képében jelennek meg hallgatáskor. Nem szabad megvásárolni, mert nincs komolyabb zenei értéke.

paypal

Az eladók minden esetben a PayPal fizetést preferálják, de természetesen megfelelő bankkártyával is lehet fizetni. Alapvetően a PayPal bankszámla elengedhetetlen, ugyanis 100%-ban elfogadják ( sok esetben csak ezt fogadják el!) és biztonságos, valamint nagyon gyors fizetési lehetőség. Tehát, ha aukciós oldalon vásárolsz, mielőtt regisztrálsz bármelyik felületre, legyen PayPal számlád.

Az internetes felületek fénykora csak a 2000-es évek elejétől virágzott fel, előtte hagyományos lemezboltokban és lemezbörzéken történhetett csak a beszerzés. Ezek a lehetőségek a mai napig fennállnak, bár már sajnos korlátozott számban. Budapesten kb tucatnyi, vidéki nagyvárosainkban sajnos már alig található hanglemezbolt a letöltések világában. A lemezbörzékkel ugyanez a helyzet, bár mintha az utóbbi időben, ezek a kezdeményezések, mintha gyarapodnának. A budapesti legnagyobb lemezbörzét a Petőfi Csarnokban tartják. Körülbelül 2-3 havonta szervezi évtizedek óta Dr. Csabai Mátyás, sőt, saját nyomtatott felülete is van az internetes elérhetőség mellett, a Lemezbörze Plusz című magazin. A budapesti mellett a szegedit, és az Elek László által Debrecenben, egy évvel ezelőtt életre keltett börzét is érdemes meglátogatni. Nagy valószínűséggel mindenki talál kedvére való, régóta keresett hanghordozót. Az ilyen találkozók kiváló hangulatáról nem is beszélve, ahol több tucat, különböző zenei stílus fanatikusa eszmét cserél, rossz hely nem lehet! 

A hazai lemezbörzék mellett természetesen Európában is hasonló időszakonként megrendezésre kerülnek börzék. Ezek közül a legnagyobb, az Utrecht-i (Hollandia) börze, de Bécsben, Frankfurtban és Hamburgban is jelentős a felhozatal. Ezeken a börzéken sok esetben japán és amerikai gyűjtők is megjelennek több százas ritka kollekciójukkal.


Az internetes aukciós és speciális felületek mellett meg kell, említsük, hogy egyre több bolt tölti fel készleteit a netre. Hazánkban is működik ilyen, akik éppenséggel partnereink is, mint a www.bakelitfutar.hu ,vagy a www.cdbt.hu . Az „Egyéb” menüpont alatt rövidesen több megbízható, fontos lemezbolt elérhetőségét mutatjuk. Végezetül egy link, melyen a világ hanglemezboltjainak egy része van jelölve. www.vinylhub.com


Illetve ne feledkezzünk meg, hogy rövidesen Record Store Day 2015! Később bővebb

Megjelent: 4399 alkalommal