• 1
  • 2

Earth Wind and Fire története

Tardos Péter, az 1982-ben írt, Magyarországon kiadott Rock Lexikonjában azt írta róluk, hogy nem a világ egyik legjobb, hanem kétségkívül a világ legjobb soul és funk zenét játszó zenekara. A 2000-es években ez a állítás még mindig valós, és miután azok a korok már elhaladtak a fejünk felett, ez a tény, az idők végezetéig igaz megmarad. 

ewfnyitokepA zenekart 1969-ben Chicagóban alapította Maurice White és őt tekintjük a zenekar fő mozgatórugójának a mai napig is.

Maurice White, aki 1941 decemberében született Memphis-ben 6 éves korában gospelt énekelt az iskolai evangéliumi zenekarban, majd 11 éves korában a Booker T.Jones-al alapított iskolai zenekarukban dobolt. 1960-ban költözött Chicagoba, ahol zeneszerzést és ütőhangszereket tanult a Roosevelt egyetemen. Eredetileg zenetanárnak készült. Maurice 1963-65 között a Chess Recordsnál olyan előadók lemezein közreműködött stúdió zenészként, mint a Dells, Curtis Mayfield, Etta James, vagy a The Impressions.

1967-ben beszállt Redd Holt helyére a Ramsey Lewis Trio-ba, ahol Ramsey Lewis kérésére bevezették az akkor még teljesen ismeretlen kalimba játékot (a kalimba egy hüvelykujjakkal működtethető afrikai billentyűs hangszer). Másfél év múlva elhagyta a Ramsey Lewis Trio-t, és dalszerzőként csatlakozott Don Whitehead billentyűshöz és Wade Flemons énekeshez, amely együttműködés gyümölcseként megalakult a Salty Peppers együttes. A Capitolnál jelentették meg első felvételüket a „La La Time”-t, mely a listákra is felkerült és még egy sikeres dalt, a Love is life-ot. Ezek után Maurice elhagyta a csapatot és Los Angelesbe költözött.

earth wind & fire lp record 357850Los Angelesben, 1969-ben megalakítja saját zenekarát az Earth Wind and Fire-t, melyet a saját asztrológiai kártyájának 3 eleméről nevezett el. Meggyőzte Verdine-t is, a basszusgitáros testvérét, hogy csatlakozzon hozzá és a következő felállásban megalakult a zenekar: Don Whitehead, Wade Flemons, Sherry Scott énekesnő, Michael Beal gitáros, Chet Washington tenor szaxofonos, Alex Thomas harsonás és Yackov Ben Israel dobos. A zenekar 1970-ben szerződött a Warner Brothers kiadóval és megjelentették első albumukat az Earth Wind and Fire-t, majd egy évvel később a másodikat, a Need of Love-t . Annak ellenére, hogy az egyetemi klubokban hatalmas sikerrel léptek fel, kereskedelmi sikert egyik nagylemezük sem jelentett. Közben készítettek egy soundtracket Melvin Van Peebles filmjéhez ,Sweet, Sweetback’s Song Baadassss címmel, mely katasztrofálisan rossz lett. A film érdekessége -mint később kiderült-, hogy az alapját Maurice White addigi életének eseményei adták. A filmben Maurice-t, egy Khalil Kain nevű színész személyesítette meg főszereplőként.

ewf 1971Maurice érezte, hogy valami nem stimmel a zenekarral, ezt a tényt, a kereskedelmi sikertelenség is egyértelműen bizonyította, ezért 1972-ben némi változást eszközölt, a zenekar összetételében. Gyakorlatilag csak fivére, Verdine maradt. Új csoportot verbuvált. Ekkor csatlakozott hozzájuk Jessica Cleaves énekesnő, Ronnie Laws fuvolás szaxofonos, Roland Bautista gitáros, Larry Dunn billentyűs és Ralph Johnson ütőhangszeres. ..és itt e nevek olvasása kapcsán már azt gondolom, hogy az Earth Wind and Fire rajongókban némi bizsergés keletkezett, ugyanis ez itt már majdnem a csúcs felállása a zenekarnak. Még valaki hiányzott, egy karakteres énekes, akit az imént említett Sweetback film promóciós turnéján talált meg Maurice. Ő volt Philip Bailey, a denveri Friends and Love R&B zenekarból. Így már majdnem teljes a zenekari kép, de korántsem végleges.

Philip Bailey és Larry Dunn együtt zenéltek a Friends and Love együttesben. 1 évvel azelőtt találkoztak Maurice-al, mielőtt csatlakoztak volna a zenekarhoz. Bailey úgy emlékszik vissza az első találkozóra, hogy Maurice és Ő, egy liftben utaztak és rendkívül intenzív kókusz olaj illatot árasztott. Ekkor még nem tudta, hogy ki, de mikor kiszálltak a liftből megkérdezte, hogy ki ez a kókuszember? Ekkor mondták Baileynek, hogy Ő Maurice White, annak a zenekarnak a vezetője, aki előtt felléphetnek a denveri koncerten. Az Earth Wind and Fire és főként Maurice muzikalitása rendkívül nagy hatással volt Baileyre és a koncert után arról ábrándozott, hogy milyen jó lenne egyszer majd velük játszani. Los Angelesbe költözött és olyan munkákat igyekezett vállalni, mellyel Maurice közelében lehetett. Akkor, főként a Warner Bross filmgyárban dolgozott az Earth Wind and Fire. Az egyre népszerűbb filmes műfajjá vált blaxpoitation tipusú filmek betétjeit készítették. Philip Bailey a filmgyárban vállalt ütőhangszeres munkát, ekkor figyelt fel tehetségére Maurice. Kb. egy évvel a denveri, kókuszillatú, liftes találkozó után már Philip zenekari tag lett és vitte magával zenekarának kiváló billentyűsét Larry Dunn-t is.

earth wind fire open our eyes1972-ben aláírtak New York-ban a CBS kiadóhoz és megjelentették a Last day and Time albumukat. Távozott a zenekarból az év végén Ronnie Laws és Roland Bautista, helyükre Andrew Woofolk, Al McKay és Johnny Graham érkezett. Velük készült a következő album az 1973-as Open Our Eyes, melyen már olyan nagyszerű dalok szerepeltek, mint a Devotion és a Head to the sky. Ez volt a csapat első közös albuma a dalszerző producerrel Charles Stepney-vel, akinek nagy érdemei voltak a zenekari ötletek hangzás egyszerűsítésében, mely szélesebb hallgatói körben tette elfogadhatóvá a zenekart. Valószínűleg az ő szakértelme tette rá az „i”-re pontot az EWF esetében, hogy valóban sikeresek lehessenek. Az Open Our Eyes album aranylemez lett, róla a Mighty mighty pedig már az első tízben volt található az R&B listákon.

ewf1973A zenekar nem csak a zenéjével hódított, hanem teljesen újszerű egyedülálló színpadi show-jával. Levegőben úszó zongora, forgó, majd eltűnő dobok igazán érdekes misztikusnak ható bűvészi megoldások a színpadon. A színpadi show-kat Doug Henning tervezte. Henningnek volt egy akkor még teljesen ismeretlen segédje, akit David Copperfield-nek hívtak.

thats the way of the world1974 környékén csatlakozott a zenekarhoz Maurice másik testvére Fred White, mint második dobos. A zenekar 1975-ben elkészíti második soundtrack-jét a Thats the way the World-öt. A film egy zenés dráma, mely megbukott, viszont a lemez ostromolta a slágerlistákat, róla a Shining star rögtön a sláger listák elejére került. A címadó dal soul klasszikus lett, az album megnyerte a legjobb együttesnek és énekesnek járó Grammy díjat. A pop és az R&B listákon is number one az album, és a dupla platina lemezminősítést is elérte.

gratitude1975-ben a zenekar megjelentetett egy dupla koncert albumot is, melyek a zenekar fanjai szerint, a legjobb Earth Wind and Fire korongok lettek és a Gratitude címet kapta. Gyakorlatilag rögzített hangfelvételen kapunk vissza valamit abból a színpadon előadott misztikus zenei és bűvészi show-ból, amiről nem maradt meg –sajnos- semmilyen video felvétel. Ezen az albumon jelent meg a Creativ Source slágere a Can’t hide love is. A Gratitude-on játszottak először a Phoenix fúvósokkal, akiket Don Myrick szaxofonos vezetett. Ettől az időtől, a híressé vált Earth Wind and Fire hangzás szerves része lett a Phonix Horns.

ewf spirit1976-ban új stúdió albummal jelentkeztek a Spirit-tel, melynek van egy tragikus vonatkozása is. Az album készítése közben tragikus hirtelenséggel szívelégtelenségben elhunyt a zenekar legfőbb külső tanácsadója társ dalszerzője Charles Stepney. Az album 2 hét alatt a második lett a listákon.

Közben Maurice White elkezdett dolgozni a Emotions női formációval, Ramsey Lewis pedig segített elkészíteni Deneice Willams szóló albumát, mindkettő nagyon sikeres lett, mint tudjuk.

album all n all21977-ben megjelentették a következő EWF albumot, All’n all címmel, olyan nagy slágerekkel, mint a Fantasy, a Serpentine Fire, vagy a Jupiter. Az album érdekessége, hogy Eumir Deodato is közreműködött az elkészítésében. Az albummal 3 Grammy díjat nyertek.1978-ban egy válogatás albummal jelentkeztek, melyen volt egy új dal, az egyik legnagyobb világslágerük a September.

ewf iam1979. I am. Ez volt az év, amikor már nem kerülhették el a disco hullámot, de valószínűleg nem is akarták. Az album első dala a mai napig a világ, funk zenét játszó disco klubjainak egyik legnagyobb slágere, nevezetesen a Boogie Wonderland, amit az Emotions segítségével készítettek el. Az album kiváló dalai között egy örökéletű soul ballada, az After the love has gone is helyet kapott. A zenekar hatodik dupla platina nagylemeze lett az I am.

faces1980-ban megjelentették a - zenekar fanjai szerint- második legjobb albumukat, a dupla Faces-t, melynél külső szemlélődő nem érezte, nem látszódott, hogy valami nincs rendben, picit megtörni látszik a lendület. Mint sokan mások, ők sem tudták teljes egészében feldolgozni a vége látatlannak tűnő sikereket, melynek ”eredményeként” a zenekar egyik meghatározó tagja. Al McKay gitáros távozott.

raiseAz 1981-es nagylemez a Raise is tartalmazott egy mega slágert a Lets groove-ot, mely top 5-ig küzdette magát, viszont ekkor már a kritikusok is kikezdték a csapatot, és a problémát tovább súlyosbította, hogy a Phomix Horns is elhagyta az Earth Wind and Fire-t, mely válást Maurice kezdeményezett. Azzal az ő esetükben értelmetlen magyarázattal, hogy ezzel pénzt takarítson meg.

albums powerlight spread1983-ban két albummal jelentkeztek némi kihagyás után elsőször a Powerlight, majd az Electric Universe látott napvilágot. A Powerlight nagy slágere a Fall in love with me lett, mely az R&B listák ötödik helyéig tudta felküzdeni magát. Nem véletlenül írom a felküzdést, ugyanis a lemez, már korántsem hozta azokat a bevételeket, melyeket az előző munkáik.

electric uniAz Electric Universe mind kereskedelmileg, mind szakmailag nagy csalódás volt, talán a legnagyobb az Earth addigi életében. Maurice ezt utólag azzal magyarázta, hogy próbálta felvenni az új típusú R&B vonalakat, az elektromos hangszerek, dobgépek használatával. Igen talán igaza volt, s most utólag mondhatjuk, hogy ezek után sem kérdőjelezhetjük meg a Maurice soul géniusz mivoltát, egyszerűen csak legalább 10 évvel megelőzte korát.

Viszont mi –mondjuk magunkról- soul funk muzsikát szeretők ettől az időponttól gondoljuk úgy, hogy megszűnt az egyedi bőven változatosan akusztikus hangszerelt igazi soul funky és disco muzsika, ami miatt szeretjük. Ebben az időben megkezdődött a soul muzsika átalakulása. Maurice nem tudta feldolgozni a sikertelenséget és feloszlatta, illetve szüneteltette a zenekar működését.

earth, wind & fire touch the worldMaurice White önálló albumot készített, mely szintén nagy csalódás volt a rajongói számára, viszont Phlilip Bailey a zenekar másik mozgatórugója Phill Collins-al elkészítette a pop-os hatalmas slágert az Easy lovert, melynek sikerességéhez jelentősen hozzátettek a közreműködő Phonix Horns fúvósok is.Miután külön-külön sem találták a helyüket, Bailey 1987-ben találkozott a White fivérekkel, Andrew Woofolk-al és Ralph Johnson-al és újra indították a zenekart egy új gitárossal Sheldon Reynolds-al. A találkozó eredményeként rögzítették a Touch the world albumot. A lemezről a Thinking of you azonnal a listák top10-ébe került, a System of survivor pedig vezette is azokat.

1990-ben Heritage, vagyis örökség címmel jelentetek meg nagy lemezt. Ezen már olyan vendég művészek közreműködtek, mint MC Hammer, és Sly Stone. Ezt a próbálkozást nem nevezhetjük sikeresnek és talán kijelenthetjük, hogy az Earth Wind and Fire már sohasem lesz a régi. Elhaladt az a kor mellettük.

millennium earth wind fire 1993-ban jelent meg a Millenium album, melyről a Sunday morning-ot Grammy díjra jelölték, az album megjelenését beárnyékolja, hogy a Phoenix Horns egykori vezetőjét Don Myrick-et los Angeles-ben meggyilkolják. Többféle verzió is megjelent, mely szerint egy parkolóban lőtték le drogkartellel történt viták közepette, de igazán egy rendőri túlkapás eredményezte a halálát. Mint utóbb kiderült, Dont indokolatlanul feljelentették és a lakásához kiérkező rendőrjárőr egy félreértett kézmozdulat következményekként lelőtte saját otthonában.

1997- The name of love album, melyen egy kellemes meglepetés. Rajta egy felfrissített dal, Philip Bailey 1971-es zenekarától, a Love of life. Érdekesség talán az albumon, hogy Bailey fia, Sir James Bailey is rappel rajta. Az album mérsékelt sikert aratott.

2003, Promise az album, mellyel jelentkeztek, ugyanis Maurice White neve még mindig eladható termék annak ellenére, hogy 2000-ben Parkinson kórt diagnosztizáltak nála az orvosok. Az albummal érzékeltetni szerették volna, hogy vissza a gyökerekhez, hogy ők azért közel 35 éve a szakma csúcsán állnak, - kisseb-nagyobb megszakításokkal -. A lemez készítésében segítségükre volt az Emotions és Angie Stone is.

A zenekar 2005-ös albuma az Illumination-t mérsékelt kereskedelmi siker követte, de Grammy díjra jelölték.

2012 januárjában beharangozták, hogy 2012 júniusában megjelenik az Earth Wind and Fire új albuma. Nem jelentették meg akkor, egyszerűen nem merték kiadni. Hiába jó az anyag, a mai hallgató nem érett meg rá - gondolták akkor-. Vártak vele 1 évet. Az eredetit kicsit „átszínezték”, kicsit finomítottak rajta, némi hangszerelői, hangmérnöki munka után azt mondták: mehet. Persze kellett még hozzá valami. Változás a mainstream zenei felhozatalban 2013-tól.

Erőt adott nekik a Nile Rodgers-Daft Punk (Get lucky) és Robin Thicke (Blurred lines) dalainak 2013 nyári nagy sikere. Két dal, mely mindent vitt a listákon.A változások elkezdődtek és szinte száz százalékos bizonyossággal remélhetjük, hogy jelen pillanatban olyan könnyűzenei változások fogják magukkal ragadni a nagyérdeműt, mint az 50-es évek közepén a rock and roll, a 60-as években a soul és a beat, vagy a 70-es évek közepén a klasszikus discozene.

ewf vege2013. szeptember 10. Megjelent a Now, Then, and Forever nagylemezük és biztosak vagyunk benne,- hosszú évek után-, hogy sem a régi, sem az új rajongóknak nem okoznak vele csalódást. Újra felidézik benne a legendás, néhai Don Myrick vezette Phonix Horns-t, de hallhatjuk brillírozni basszusgitárján Verdine White-ot, a zongorák mögött Larry Dunn-t és persze nem feledkezünk meg megemlíteni Philip Bailey legendássá vált falzettjét sem.

Maurice White 1994 óta nem koncertezik a zenekarral. Santa Monica-ban lakik és próbálja a lehetetlent, próbál felépülni az őt sújtó Parkinson kórból. Nemrég, az Earth Wind and Fire-t beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, vagyis most már hivatalosan is ott vannak, ahol számunkra 40 éve ott voltak. A zenekar pályafutása alatt, az említett tagi státuszú művészek mellett több száz meghatározó zenésszel, producerrel, szerzővel dolgozott együtt. A felsorolás Deniece Willamstől, David Fosteren, Eumir Deodaton, George Dukeon stb. keresztül Paulinho Da Costáig terjedhetne. Több száz nagyhatású művész, akik biográfiája is olvasható –a folyamatos feltöltés alatt álló- bio&discogs menüpont alatt.

 

Megjelent: 3415 alkalommal