• 1
  • 2

Minden idők 20 legjobb soul zenei dívája!

Amikor soul és funk zenei rajongók összejönnek, fel-felvetődő téma annak kitárgyalása, hogy kit tartanak a legjobb énekesnek, basszusgitárosnak, dobosnak, énekesnőnek, stb. Persze az egyénenként felállított lista szubjektív. Most én mégis megpróbálkozom a lehetetlennel, mégpedig állítok egy listát. Nem önállóan, mert az is szubjektív lenne, hanem a legrangosabb soul zenei szaklapok segítségével. A legjobb húsznak tartott soul zenei énekesnő sorrendje. Hihetetlen tehetségek, egyedi kreativitás, hosszú zenei pálya jelzi életútjukat, és főként az a tény, hogy rendkívül nagy hatással voltak a világra munkáságukkal. A zene szerető emberek, csupán a keresztnevükön szólítják Őket, mint Aretha, Gladys, vagy Whitney. Íme a lista:

 20. SADE

20

Sade Helen Folasade Adu Nigériában született. Eddigi pályafutása alatt négy Grammy díjat nyert, köztük 1986-ban az év felfedezettje lett. Az 1984-es debütáló nagylemeze a Diamond life, több mint 6 millió példányban kelt el, és ezzel Ő tartja a csúcsot Angliában, mint a legtöbb első lemezt értékesítő hölgy énekes művész. Az ezredfordulón megjelent stúdió albuma a Lovers rock multi platina besorolást ért el a millió darabszám feletti értékesítésével. Egy évtizeddel később, 2010-ben készítette a következő stúdió nagylemezét, a Soldier of love-t, mellyel Grammy díjat nyert.

19. TONI BRAXTON

19

Toni Braxton eddigi pályafutása alatt többször is vitrint volt kénytelen cserélni a nappalijában, melyekben a zenei kitüntetéseit tartja. Hét Grammy díjat, kilenc Billboard Music Awards-t, és hét American Music Awards-t vihetett haza eddig. Az 1993-ban megjelent saját nevét viselő debütáló stúdió albuma, több mint 10 millió példányban fogyott.  A következő évben Ő lett az év felfedezettje a Grammy díjátadón. Az első nagylemezének mutatóit jelentősen tudta fokozni, ugyanis a második albuma már 15 millió feletti kópiában fogyott. Alig győzték a CD prések a keresletet. A 2014-ben kiadott, Babyface-el közösen készített duett nagylemezének címadó dala, a Love, Marriage and Divorce, a megjelenését követő második héten már vezette a tengerentúli R&B slágerlistát.

18. ANITA BAKER

18

Az énekesnő. Eddigi munkásságát nyolc Grammy díjjal, hat Soul Train Music Awards-al és négy American Music Awards-al díjazták. Csillaga van a hollywoodi Hírességek Sétányán is. Az 1986-os Rapture nagylemeze tekinthető kereskedelmileg a legsikeresebb munkának. Többszörös multi platina besorolást ért el, ami akkoriban még több milliós eladási számot jelentett.

17. ALICIA KEYS

17

Alicia eddigi pályafutása alatt 35 millió albumot és 30 millió kislemezt adott el.  Ettől persze nagyságrendekkel több az ingyenesen, kontrolálatlanul, interneten letöltött dalainak száma. Nem csak kiemelkedő énekesnő, hanem kiváló zongorista, dalszerző és producer is. Eddig kapott díjainak száma meghaladja a százat, köztük tízenöt Grammy, tíz Billboard Music Award, tizenegy Soul Train Award és öt American Music Award.

16. MARY J. BLIGE

16

Rajongóitól egy igazán előkelő címet visel. A „Hip-hop soul zene királynőjeként” becézik. Aliciához hasonlóan az Ő díjai is száz felett járnak, felsorolásuk időigényes mulatság lenne. A legfontosabbak, melyekért eddig Maryt a színpadra szólították: tíz Billboard Music Award, kilenc Grammy, öt Soul Train és négy American Music Award. Eddig több mint 50 millió albumát és 15 millió kislemezét értékesítették. Tizenkét stúdió nagylemezéből nyolc elérte a platina besorolást. A legrangosabb elismerés talán akkor érthette, amikor 2010-ben a Billboard kikiáltotta, az elmúlt 25 év legsikeresebb női  R&B énekesnőjének. Talán közrejátszhatott e díj odaítélésben az a tény, hogy 2006-ban a Be with You című dala több mint négy hónapig vezette az R&B dalok listáját.

15. ROBERTA FLACK

15

A zenetörténelem első olyan művésznője volt, aki egymás utáni években kétszer is elnyerte a legjobb soul dalnak járó Grammy díjat. Az elsőt 1973-ban a Killing me softly with his song-ért kapta, míg a másodikat, 1974-ben Donny Hathaway-el közösen előadott Where is the love és a The closer I get to You duettekért.

14. NATALIE COLE

14

Natalie Cole édesapja Nat King az 50-60-as években az egyik legnépszerűbb művész volt az Egyesült Államokban és a világ nyugati felén. Mondhatnánk, hogy ez a tény nem befolyásolta Natalie népszerűségét, de nem lenne igaz. Dehogynem. Egyszerű közhellyel élve az alma nem esett messze a fájától, sőt talán az abból sarjadó csemete még nagyobbra is nőtt, saját erejéből. Az örökölt tehetségét pályafutása kezdetén azonnal sikerre váltotta. 1976-ban, első nagylemeze után, Natalie lett az év felfedezettje és a legjobb soul énekesnő a Grammy díjátadón. A következő évben ismét Őt választották meg az év legjobb soul énekesnőjének. 1992-ben az Unforgettable with love lett az év nagylemeze és édasapjával énekelt duettje az év legjobb dala. Ez az album 7 millió feletti értékesítési példányszámot ért el. Natalie sajnos néhány hónapja eltávozott közülünk, de itt maradtak dalai, melyek újra és újra libabőrössé varázsolják a hallgatói külső borítását. Aretha, mikor meghallotta halálhírét, csak annyit mondott: „korunk legnagyobb énekesnői közé tartozott”.  Csillaga van Hollywoodban a legnagyobb hatású művészek sétányán és tagja a Dalszerzők Halhatatlanjainak Csarnokának.

13. DONNA SUMMER

13

Nem csak a rajongói, hanem a szakma is őt tartja a Queen of disco-nak, vagyis Ő a Diszkó királynő. Tizenegy aranylemez, és három multi-platina albumot tudhat magáénak abból a korból, amikor ezeket a díjakat még milliós példányszám feletti eladás esetén osztogatták. Öt Grammy díjat és hat American Music Awards-t porolgat a bejárónője a vitrinjében. Donna volt az első előadó, akinek három egymást követő dupla albuma vezette a Billboard nagylemezek listáját. Eddig, több mint 140 millió albumát adták el a lemezboltosok. A Last dance daláért Oscart is kapott, illetve Golden Globe-ot a Thank God its Friday-ért. 2013-ban iktatták a Rock and Roll Halhatatlanjai közé.

12. RIHANNA

12

Nem kispályás énekesnő Ő sem, mint az eddig felsoroltak. Mi sem nagyobb bizonyíték erre dalain kívül az a tény, hogy eddigi pályafutása alatt a 200 milliót meghaladta az eladott albumainak a száma. Nyolc Grammy díjat vehetett át eddig, a huszonhárom Billboard Music Award, a nyolc American Music Award-ja mellett. A híres Time magazinban, minden idők 100 legbefolyásosabb embere közé írta a nevét. A The Beatles és Elvis Presley mellett az egyetlen művész volt, aki eddig egymást követő hét hétig tudta vezetni a Billboard HOT100 listát.

11. JANET JACKSON

11

Janet legnagyobb érdeme, hogy ki tudott emelkedni bátyja árnyékából. Ne felejtsük, hogy Michael volt a pop királya és e miatt a kezdő megállapítás igen nagy jelentőséggel bír. Janet, hat Grammy, tizenkét American Music Award, harminchárom Billboard Music Award, tizenkét Soul Train Music Award, tíz MTV Music Award, két Emmy és egy Golden Globe díj boldog tulajdonosa. 140 millió felett jár eddig eladott nagylemezeinek a száma.

10. PATTI LABELLE

10

Egy soul zenei művész esetében mondhatjuk, hogy elismerték munkásságát abban az esetben, ha beválasztják valamelyik Halhatatlanok Panteonjába. Ilyen, pl. a Grammy dijasok, a Dalszerzők, az Apollo színház Halhatatlanjai, vagy esetleg kap egy csillagocskát a hollywoodi sétányon. Nos, Pattinek mindegyik megvan. Sőt, az Amerikai Lemezkiadók Egyesületének Életmű díját és a World Music Awardot is magáénak tudhatja. Több mint 50 éve áll a színpadon. 1974-ben a LaBelle énektrióval aratta első nagy sikerét a Lady Marmalade-ot. Ők voltak ez első színesbőrű művészek, akik felléphettek a New York-i Metropolitan Operaházban és Ők voltak az első afro-amerikai énekesek, akiket a Rolling Stone magazin a címlapján megjelentetett.

9. GLADYS KNIGHT

9

Gladys több, mint 60 éve van a pályán! „Csak”  négyszeres Grammy díjas művésznő, akinek csillagán flangálhatunk a Hollywoodi hírességek sétányán –no persze, ha arra járunk-. Az Amerikai Lemezkiadók Egyesületének Életmű díját, Soul train Életműdíjat és sok egyéb rangos kitüntetést tudhat magáénak. A Midnight train to Georgia, az I heard it through the grapevine, vagy James Bond film betétdal, a License to kill ha eszünkbe jut, az az Ő hangján csendül be a fejünkben. Nem mellékesen, a soulmusic.hu tulajdonosának kedvenc énekesnője. Ez is mutatja, hogy nem öncélú lista, miután ebben a mezőnyben Gladys, csak top 9!

8. CHAKA KHAN

8

A tíz Grammy díjat birtokló Chaka, a Rufus együttesben kezdte karrierjét 1973-ban, majd 1978-ban indította szóló pályafutását. Több mint 70 millió albumot adott el. Ezek a számok kétség kívül elmaradnak a mögötte helyet foglalóktól, viszont olyan alapslágerek jelzik életművét, mint az I Feel for You, I’m every woman, vagy az Ain’t nobody. Stevie Winwood-al énekelt duettjük, a Higher love 1987-ben az év dala lett.

7. DIONNE WARWICK

7

Több mint 50 éve a pályán. Olyan alapművek kötődnek a nevéhez, mint a Walk on by, vagy az I say a little prayer. Eddig mindössze öt Grammy díjat tudhat magáénak, de azokat mindig rendkívül erős mezőnyben sikerült megkapnia. Egyike volt ezeknek a díjaknak egy Stevie Wonder-el, Elton John-al és Gladys Knight-tal énekelt dal, a That’s what friends are for-ért kapott. Dehogy ide írjak egy igazán lenyűgöző tényt is Dionne karrierjéből: eddig 69 kislemezen megjelent dala került fel a Hot 100-as Billboard slágerlistára 1962 és 1998 között.

6. TINA TURNER

6

Queen of the Rock and roll, vagyis a Rock and roll Királynője! Tina több mint 50 éve állt fel először a világot jelentő deszkákra. Először, akkori férjével Ike-al, majd válásuk után lett igazán népszerű, a szóló karrierje indulása után. Tagja a Rock and Roll Halhatatlanjainak, nyolc Grammy díjat babusgat otthonában. 1985-ben az Ő dalát választották az Év dalának, mely a What’s love got to do with it volt. Eddig eladott hanglemezeinek a száma meghaladja a 200 milliót.

5. MARIAH CAREY

5

Mariah-t tartják minden idők legkelendőbb művésznőjének a statisztikai adatok alapján. Már pedig azok a legkevésbé sem hazudnak. Eddig több, mint 200 millió az eladott lemezeinek a száma. Eddig, kb. negyed évszázados karrierje során öt Grammy díjat, tíz American Music Awards-t, tizennyolc World Music Awards-t és harminckét Billboard Music Awards-t vihetett haza. 2005-ben a We belong together lett a második leghosszabb ideig listavezető dal, a Billboard Hot100-on, mely 14 hétig volt ott.

4. BEYONCE

4

A legelőkelőbb énekesnője a pop szakmának. Mind e mellett kiváló zeneszerző, producer, színésznő és vállalkozó. A Forbes magazin szerint Ő napjainkban, a világ legjelentősebb előadóművésze. A Time magazin a 100 legbefolyásosabb ember között tartja nyilván. A People magazin a Viléág legszebb női közt tartja nyilván. A legrangosabb médiumoktól kapott elismeréseinek a száma szinte végtelen. Ami bennünket illet, azért csak meg kell jegyeznünk, hogy eddig 135 milliót kóstál az eladott lemezeinek a száma. Húsz Grammy díj, tizennyolc Billboard és MTV Music Award, tizenegy American és tíz World Music Award porosodik a nappalijában.

3. DIANA ROSS

3

Minden idők legnagyobb női énekcsoportjának a Supremesnek a vezető énekese volt. Nem csak a legsikeresebb, de mindenképp a legbefolyásosabb művésznője volt a könnyűzenének, annak történelme folyamán. A Supremes tagjaként 12 alkalommal vezette a Billboard slágerlistát, de egyéni karrierjében is sokszor állt a lista élén. Golden Globe díjas színésznő és Oscar jelölést is kapott a Lady sings the blues-ért. A Guiness Rekordok könyve szerint a történelem legsikeresebb női előadóművésze. A Billboard Őt választotta a XX. század énekesnőjének. 1988- óta tagja a Rock and Roll halhatatlanjainak, 2012-ben Grammy életműdíjat kapott.

2. WHITNEY HOUSTON

2

A Guiness Rekordok könyve szerint minden idők legtöbbet díjazott énekesnője. Pályafutása során több, mint 600 díjat vehetett át. A 200 millió eladott kislemeze, harminc Billboard és huszonkettő American Music Awards-a mellett hat Grammy díjat kapott. Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségének életműdíjasa. Az 1984-ben kiadott debütáló albuma világszerte 25 millió példányban kelt el. A Whitney nagylemez, a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáján is helyet kapott. A főszereplésével készített Bodyguard filmzenei album minden idők legsikeresebb soundtrack nagylemez volt, a 45 millió feletti értékesítésével.

1. ARETHA FRANKLIN

1

A sor végéről gondolom, már sokan borítékolták ezt az első helyet. Nem tévedtek. Több mint 60 éve a pályán. Egy könyvnyi terjedelmet megtöltő felsorolásnak kellene is következnie. Röviden a legfontosabbak. Neki nem vitrinje van a nappalijában a kapott díjai számára, hanem egy külön szoba, melyben tárolja azokat. Tizennyolc Grammy díj. Több mint 100 dala került fel a Billboard slágerlistára. Azt is ide kell írnom, hogy ez több mint, bármely más női előadó esetében.  Ő nem csupán tagja a Rock and roll Halhatatlanjainak, hanem Aretha volt az első nő, akit beiktattak oda. A Rolling Stone magazin által kiadott, Minden idők 100 legjobb énekeseinek Ő nem csupán tagja, hanem Ő vezeti a listát. Az utóbbi évtizedekben, ha beiktatták az Egyesült Államok Elnökét, akkor Ő biztosan fellépet a Fehér Házban. A legmagasabb Egyesült Államokbeli kitüntetések, és minden létező zenei életműdíj tulajdonosa. Aretha Franklin, a Soul Zene Királynője.

A szöveg készült az randb.about.com felhasználásával 

Megjelent: 23015 alkalommal