• 1
  • 2

Pár nappal James Brown halála után, az egyik lánya Yamma, megszúrta férjét a hagyaték miatt

James Brown (1933. május…- 2006. december 25.) halála után majd 10 évvel, még mindig jó témát szolgáltat a tengerentúli bulvár sajtó számára. Egy rendkívül nagy összegű hagyatékon osztozhatnak leszármazottai. Brown egyik lánya, Dr. Yamma Brown Lumar, egy könyvet is megjelentetett nem rég, mely miatt újra a „szájára vette” a média. Egy erről szóló cikket fordítottunk az alábbi sorokban.

Nézd, ez eléggé összetett… a probléma James Brown vagyonáról az óta áll fent, mióta 2006. December 25-én távozott közülünk. Azóta tart a jogi vita Brown hagyatéka körül, hiszen akármennyire is szeretjük zenéjét, itt több millió dollárról van szó. A bíróságnak fogalma sincs a pontos értékéről, de szerintük 5 milliótól akár több mint 100 millió dollárra is értékelhető lehet a vagyon.

nyito

James Brown lánya Yamma

Szóval, most Yamma Brown, (Brown egyik gyermeke), beszélt a férjével való erőszakos kapcsolatáról, és annak agresszív elképzeléséről, hogy hogyan teheti rá a férje a kezét James Brown vagyonára. Yamma Brown a könyvében, a „Cold Sweat, My Father James Brown and Me”-ben, részletesen elmesélte mi történt pár nappal apja halála után. Már apja temetése előtt két nappal tisztában volt vele, hogy a házasságának vége. De miért is?

2Cold Sweat, My Father James Brown and Me 

Egy példával élve a könyvéből, Yamma ezt mondta ekkori férjének:

Darrennek teljesen más elképzelései voltak. Ötletek arról, hogyan tudná Apa elképzelhetetlen vagyonát úgy forgatni, hogy az egész család jobban járjon vele, persze csak ha hozzánk kerülne a hagyaték. Ez volt az egyetlen, amiről beszélni tudott mióta Apa meghalt. A hagyaték. Ő akarta kezelni a család érdekében. Apa millióit milliárdokká tudta volna tenni a megfelelő befektetésekkel. Legalábbis ez volt az ő álláspontja. De megkérdezhetem én erről egyáltalán a családomat?

A húgom Deanna, meglehetősen kételkedett Darren tervében. Miután ezt elmondtam a férjemnek így reagált. „Az a büdös ribanc!” Üvöltötte. „Kinek képzeli magát?”. Nyaggatott, hogy vegyem rá Deannat, hogy úgy lássa a dolgokat, ahogy Ő és nem mertem elmondani neki, hogy eszem ágában sem volt beszélni vele, nem is tudtam volna. Deanna egy erős nő és nem bízott Darrenben, okkal. Ismerte a történetét. Az üzleteit elbaltázta, és a házunk is jelzálog alatt volt az Isten szerelmére. Miért bízta volna rá ez ilyen emberre a jövőjét?
„Nem fogom rávenni a testvérem, hogy csináljon bármit is, Darren,” - mondtam határozottan, félbeszakítva a férjemet. „Kérlek! Csak had gyászoljam az apám.” Abbahagyta a kiabálást és rám nézett. Meglepődött, hogy visszabeszéltem. Hogy is mertem?

3

Yamma Brown és Darren a gyermekeikkel

Darren elindult felém, olyan erővel szidott, hogy a nyála beterítette az arcom. „Kinek képzeled magad?” Üvöltötte. „Ribanc! Te és a családod azt sem tudjátok, mit csináltok. Mindent elba***tok. Letöröltem a nyálát az arcomról és elsétáltam. „Hallod mit mondok?” - forrongott a megvetéstől. „Fogalmatok sincs, hogyan kell ezt csinálni. Mit tudsz te egyáltalán bármiről?” Istenem, de utáltam. „Ne sétálj el, miközben beszélek! Ne merészeld!”

„Te őrült vagy!” - zokogtam. „Neked segítség kell!” Visszafele a konyhában megláttam egy hámozó kést a pulton. Megragadtam és elkezdtem hadonászni. Tudtam, hogy abban a pillanatban meg tudott volna ölni. „Hagyj békén!” - sírtam. Nekem rontott. Dulakodtunk még egy pár pillanatig, aztán beleállítottam a kést az alkarjába és láttam csörgedezni a vért a padlóra. Próbáltam elfutni, de elkapott hátulról, megfordított és arcon ütött. A földre kerültem, és a fejemet nekivertem a padlócsempének. Meleg vér csorgott a fejemből.

4Yamma Brown

Feküdtem még ott pár pillanatig, próbáltam koncentrálni, a fejem szörnyen vérzett és próbáltam kitalálni, hogyan lennék képes menteni az életem. Amíg nem veszítettem el az eszméletem addig volt esélyem. A gyerekeimre gondoltam. Megjelent az unokaöcsém és megpróbált felsegíteni a földről, de üvöltöttem a fájdalomtól. Alig bírtam mozgatni a számat, a beszéd is fájt. Hallottam Darrent kotorászni a cuccaim között, lerángatta a ruháimat az akasztókról. Én mozdulatlanul feküdtem miközben ő a konyha és a háló között járkálva pakolászott. Elvesztette az eszét?

„Megvágtál!” - ordította. „Nem vagy normális. Mész a börtönbe és a gyerekek nálam lesznek. Most pedig emeld fel a segged!”

Abban a pillanatban, feküdve a hideg padlón a vérző fejemmel és a homályos látásommal, tökéletesen tisztán láttam a magam előtt a házasságunkat és tudtam, hogy vége. Nem tudom miért voltam ennyire megbizonyosodva róla. Talán végre átláttam Darren színjátékán. A házasságom hamis reményekkel élt meg tíz évet. Most már semmi nem maradt csak a nyers és kegyetlen valóság. Bármit is éreztem Darren iránt az addigra halott volt. Most már csak Istenen múlik, hogy élek vagy halok. Ekkor elsötétült a szoba.

5Yamma Brown

Wow! Biztos vagyok benne, hogy ez a gyalázatos kapcsolat nem James Brown halálával kezdődött, de mikor dollármilliók forognak kockán, a tény az, hogy a helyzet halálosra fordulhat. Szerencsére Yamma Brown azért ennyire rosszul nem járt, viszont Darrent egy évvel később megölték. Az áldozat rokonai szerint tervezett gyilkosság volt. (Elég mély sztori fűződik ehhez.)

A tény, hogy James Brown éveken keresztül szórakoztatott minket, megosztotta velünk tehetségét és talán a hagyatéka nem tökéletes, de szerinted bemocskolták örökségét azok, akik megpróbálták rátenni a kezüket a vagyonra?

6

James Brown

Fordította: Füller Lajos Dániel
Forrás: iloveoldschoolmusic.com

Megjelent: 2838 alkalommal