• 1
  • 2

Prince, a popzene hercege.

Prince Roger Nelson (1958. junius 07.- 2016. április 21.) Dalszerző énekes, zenei producer és színész, no és persze multi-instrumentalista. A Rolling Stones magazin által készített Minden Idők Legnagyobb Művészei 500-as listájában, a rendkívül előkelő 27. helyen találjuk a nevét. Hét Grammy mellett Golden Globe és Oscar díj is porosodik a vitrinjében. Hihetetlenül sok jó dalt írt, melyeket soha nem tudunk felsorolni a teljesség igényével, mivel többet álnéven jelentetett meg, illetve adott másoknak. Most ezek közül mutatnék néhányat, melyeket a Prince rajongók nagyon jól ismernek, viszont fontosnak tartanánk, hogy mindenki tudjon róluk. Hét évesen írta meg az első dalát, 1978-tól jelentette meg első nagylemezét, mely a For You címet kapta. Ha jól számoltam, összesen 38 stúdió albumot és három koncertfelvételt tartalmazó nagylemezt jelentetett meg napjainkig a saját neve alatt. Életműve utánozhatatlan.

The most beautiful girl in the world. A 17. stúdió albumán jelent meg 1995. szeptember 26-án, a The gold experience-n ez a gyönyörű szerelmi ballada. A Billboard TOP100-as listán a hatodik helyig jutott, az R’nB dalok között pedig a második volt a legjobb helye. A dalt Mayte Garcia énekes-táncosnő, a Puerto Rico-i szépség ihlette, akit kb. 5 évvel korábban ismert meg és a Diamonds and Pearls turnén dolgoztak együtt. Ezzel a dallal kérte meg a lány kezét, - aki igent mondott- majd egy évvel később 1996. február 14-én, valentin napon házasodtak össze. Prince akkor 37, Mayte 22 éves volt.

Purple Rain. Hogyha Prince nevét említjük egy átlag zenehallgatónak, valószínű, hogy ez a dal ugrik be először tőle. Nem véletlenül, amihez némi magyarázatot írok. 1984. június 25-én került a boltokba és a hatodik stúdió albumának a címadó dala volt. A Time magazin a 90-es években Minden Idők 15. Legjobb nagylemezének rangsorolta. A Rolling Stone szerint a 76.Több filmes szaklap Minden idők legjobb filmzenei albumának tekintik. Szóval, ha jellemezni kellene írásban az albumot, bizony nem szűkölködünk előkelő helyes találatokban. Napjainkig 22 millió eladott példányt regisztráltak belőle, de amíg hivatalosan számolták, addig 13 szoros platina besorolást ért el. 2 Grammy és egy Oscar díj járt érte.

When doves cry. A Purple rain album „b” oldala kezdődik ezzel a dallal. 1984. május 16-án jelent meg első beharangozó kislemezeként. Megjelenését követő néhány héten belül 2 millió példány fogyott belőle. A kritikusok egyöntetű véleménye szerint ez a dal egy hátborzongató neo-pszichedelikus remekmű. A Billboard minden vonatkozó listáját vezette, köztük a TOP200-at öt héten keresztül!

Let’s go crazy. A Purple rain album „a” oldalának nyitó dala. 1984. július 18-án jelent meg az album második kislemezeként. Gyakorlatilag a slágerlistákon, azok első helyén, váltotta a When doves cry-t.

Kiss. 1986 tavaszán jelent meg Prince nyolcadik stúdió nagylemeze a Parade. Az első kislemez, melyet mutattak az albumról a Kiss című dalt tartalmazta február 5-én. Ezzel kezdték olvasztani a havat akkoriban. Közhely lesz, ha mindig ide írom, hogy minden létező vonatkozó slágerlistán első helyre került. De hát nem írhatok mást. A Rolling Stone Minden idők legjobb dalai között a 464. se rossz.

Batdance. Az 1989. június 20-án boltokba került soundtrack album első kislemeze volt. Ha jól emlékszem ez a nagylemez itthon, Magyarországon szinte egy időben jelenhetett meg az amerikai kiadással. Ez az elmúlt ezer évben nem igazán volt jellemző. A Kiss című dal után ez volt a következő Prince szerzemény, mely a listák első helyére került.

Sign o’ the times. Ez volt Prince kilencedik stúdió albumának címadó dala. 1987. március 31-én jelent a boltokban. Ez már a sokadik dal, melyről írnom kell, hogy szerepel a Rolling Stone magazin Minden Idők Legjobb 500 Dala között. Ott a 304. A Billboard összesített listán a harmadik helyig jutott. Hát ez sem soul zene. Meghatározzam a műfaját? Talán elektronikus pszicho-szexuális rock, :-) de nagyon üt! {youtube}H7JEtpdBNIU

Little red Corvette. Az 1983. február 9-én megjelent 1999 album második dala volt. Ez volt Prince ötödik stúdió albuma és az első, mely bekerült a Billboard pop albumok listájának első tízébe. A dalban Lisa Coleman háttér vokálját hallhatjuk, és ami érdekesebb, Ő ihlette a dalt. Egy fárasztó stúdióban –persze… stúdió- töltött éjszaka után Lisa elbóbiskolt az Edsel autója ülésén, aminek látványa Prince-t ébren tartotta és e dal megírására inspirálta. {youtube}sEHCNMuX-64{/youtube}

I wanna be lover. A második stúdió albumának, a Prince-nek a nyitó dala volt. Az első nagylemeze, a For You nem teljesített túl jól az eladási listákon és a kiadója, a Warner Bross megfenyegette, hogy szerződést bont vele, ha nem kapja össze magát. Összekapta. Ez volt az első dal, melyet papírra vetett a következő albumára. Érdekessége, hogy minden dalt Ő írt, hangszerelt és játszott fel a stúdióban egyedül. Andre Cymone basszusgitáros volt az egyetlen, aki olykor besegített és felkerült a stáblistára.

1999. Érdekes dal cím. 1982. október 27-én került a boltokba. A következő, 1983-as év, ötödik legkelendőbb album volt, annak címadó dala. Ne feledjük, akkoriban került a Thriller is a boltok polcaira. A Rolling Stone magazin szerint Prince legjobb nagylemeze volt. Michael Jackson mellett a Földbolygó legnagyobb zenei csillaga volt. Hogy is van, a pop királya és hercege?!Cream. A Diamonds and pearls album legsikeresebb dala. 1991. szeptember 09-én jelent meg a dal kislemezen, melyet két hónappal követett az album. Azt mondta egy riportban később, hogy a tükör előtt állva írta a dalt. Érdekes. Két hétig vezette a Billboard HOT 100-at.

Diamonds and Pearls. Nem csak azért, mert az előbb szóba került a Cream kapcsán. A 13. stúdióalbumának címadó dala volt. A The New Power Generation-al rögzítették és vezette a Billboard soul albumok eladási listáját. Eljött az pont most, amiből egyre többször lesz hasonló az elektronikus médiában a jövőben. Nem lehet bemutatni a dalt szerzői jogok megsértése nélkül, így a youtube-n sem található. Viszont meg kellett említenem.

Love Bizarre. 1985. augusztus 26-án jelent meg Sheila E. második albuma a Romance 1600, melyet Prince közreműködésével készített. 1978-ban találkoztak először, Prince koncertjén, ahol is Sheila édesapja Pete Escovedo mutatta be. Később együtt dolgoztak a Purple rain turnén. Sheila-t, mint az impozáns hölgy dobost láthatjuk több Prince koncert felvételen. A Love bizarre közös szerzeményük.Nothing Compares 2 U. A dalt, a nagyközönség Sinead O’Connor előadásában ismerte meg. Ő vitte világsikerre. 1985-ben jelent meg a The Family csoport lemezén, mely csoportot Prince alapította és írta nekik ezt a dalt is. Az eredeti verzió különösebb sikert nem aratott.

love symbol

Megjelent: 1960 alkalommal