• 1
  • 2

Végzetes bűnök, amiket egy hanglemezgyűjtő sohasem követ el

A Soul Station Radio Hungary repertoárjában egyedülálló módon hanglemezről szólnak a dalok. Ezek a kópiák, általában 30-40 éves darabok és még mindig tökéletesen szólnak. Bár az igazi dinamikus és kiváló térhatású megszólalás a digitalizálás okán veszít minőségéből, de sok esetben még mindig érzékelhető a különbség a megszólalás tisztaságában a letöltött mp3-as formátumokkal ellentétben.

A hanglemez bizonyult eddig a legjobb a hangtárolási módszernek. A fizikailag vinylbe préselt hangbarázdák, a legtökéletesebben adják vissza évtizedek, sőt most már írhatjuk, évszázad elmúltával is, a felvett hangokat, az éneket és a hangszeres játékot. Ahhoz, hogy ez valóban így maradjon, a vinyl lemezt, vagy, ahogy itthon nevezik, a bakelitet, nagyon nagy körültekintéssel kell kezelni. Az alábbiak szerint szedtük össze, hogy mit nem szabad tenni azért, hogy megőrizzük hanglemez gyűjteményünk tökéletességét.


Soha ne helyezd „remegő” kézzel a hanglemezre a hangszedőt. A lemezjátszókart és a hozzá tartozó hangszedőt soha ne helyezzük kézzel a hanglemezre. A kezünk remeghet, megcsúszhat és a legtöbb esetben, korántsem olyan kifinomult, hogy tökéletesen ráhelyezzük a hanglemezre. Kétségtelen, hogy olykor óvatosan, kézzel is végre lehet hajtani ezt a műveletet, da ha csak egyszer is elvétjük, akár maradandó sérülést okozhatunk úgy a vinyl lemezben, mint a hangszedő tűben. Erre való a lemezjátszókart mozgató lift szerkezet. Továbbá a hangszedő tűt lehetőség szerint soha ne a zeneszámot tartalmazó hangbarázdába illesszük, hanem mindig az üres, még hanganyagot nem tartalmazó barázdába. A hanglemezeink minőségének megőrzése érdekében az a legtökéletesebb megoldás, ha egy oldalnyi anyagot az elejétől a végéig lejátszunk és a tűt csak az utolsó zeneszám után, a már hangot nem tartalmazó barázdából emeljük fel a liftkar segítségével.


Az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott, de legfontosabb szabály, hogy forgó lemeztányérra soha ne helyezz hanglemezt és soha ne vedd le róla. Elég egyszerű és logikus a magyarázat. Szinte mindenki a forgó fémtányéron filclapot használ, mely statikusan feltöltődve a környezeti port magához szívja. Ez a por, a forgó filclap és a menet közben ráhelyezett vinyl között úgy viselkedik, mint a smirgli, tehát tilos!


Soha ne érintsd meg kézzel a hanglemezbarázdák felületeit. A hanglemez egyik legnagyobb ellensége az ujjlenyomat. A kezünk és az ujjaink állandóan nedvesek, zsírosak, mely azonnal rátapad a barázdákra. Ez az ujjlenyomat, mikro méretű porszemcséket vonz a lemezre, mely megtapad és a lejátszás folyamán, a tű és a barázdák között úgy viselkedik, mintha smirgliznénk azt. Kézzel való érintés után azonnal meg kell tisztítani a vinylt, ujjlenyomattal lejátszani tilos!


A hanglemezt semmilyen körülmények között nem szabad nedvesen lejátszani. A hanglemezbarázdákba jutó bármilyen folyadék, a tű és a barázdák közötti kapcsolatot csökkenti, ezáltal romlik a hangminőség. A folyadék közegben az esetleges szennyeződés a vékonyabb barázdákban a súrlódás hatására erősebb csiszoló hatást fejt ki, mely által a következő lejátszásnál érzékelhető zaj keletkezik. Amikor megszárad a folyadék a barázdákban, a mikro méretű porszennyeződés erősebben beleszárad a vékonyabb barázdákba, mely később a lejátszás folyamán erős recsegés képében csökkenti a hanglemezen található hangok élvezeti értékét.


Soha ne töröld le a rajtad lévő ruhával, pólóddal, farmeroddal a lemezről a szennyeződést. A rajtad lévő ruhával nem letörlöd, hanem a környezetből statikusan felvéve még több port és szennyeződést juttatsz a hanglemezre. A hanglemezt, ha láthatóan szennyezett, minden esetben speciális lemeztisztító folyadékkal (ezek használatáról később), vagy ha nincs rá lehetőség, akkor speciális szénszálas lemeztisztító kefével töröld át.


Soha ne használj semmilyen, nem hanglemeztisztításhoz kifejlesztett vegyi folyadékot. Sőt azt mondjuk, hogy semmilyen vegyi folyadékot ne használj, mert kémiailag károsíthatja a vinylt. A saját kifejlesztett módszer a háztartásban használatos kézi gőztisztító. A kézi gőztisztítóval 2-3 cm távolságból tökéletesen el lehet távolítani, gőzzel kifújatva a port, egyéb szennyeződéseket, ujjlenyomatot, majd a nedves barázdákat nem szöszölős kendővel szárazra lehet törölni. Persze ez akkor kerülhet szóba, ha nincs hanglemeztisztító berendezésed.


A hanglemezeid borító papír tokján esetleges károsodás, vagy szakadás esetén soha ne használj semmilyen ragasztószalagot, mint pl cellux. A sérült lemeztokot óvatosan helyezd egy megfelelő mérető nylon tasakba. Ehhez kapcsolódik, hogy a hanglemezeid mindig a megfelelő papírtokjában tárold, ami minden esetben egy antisztatikus borító, majd a kemény fedeles gyári hanglemeztok és mindezt egy nylon tasakban. Lehetőleg a hanglemez tokok nyitott oldala a nylon tasak zárt részéhez essen.


A hanglemezt tilos lapjával egymásra pakolva, fektetve tárolni. A lapjával, egymásra helyezett hanglemezek vetemedhetnek, csavarodhatnak, esetleg túl nagy tömeg esetén el is repedhetnek a súly alatt. Arról nem is beszélve, hogy a lemezborító, mely értékes információkat tartalmaz és része a hanglemeznek, jelentősen sérülhet. Ilyenkor jelenik meg a papírborítón, a hanglemez körkörös kopott lenyomata, mely, akár a rajta lévő információk jelentős halványodását, vagy vesztését is okozhatják.


vegeA hanglemez minden esetben csak addig vedd ki a védő tokjaiból, amíg az lejátszásra kerül. Minden lejátszás után azonnal helyezd vissza a védőburkolatába és tárold függőleges állapotban egymás mellett, mint a könyveid. Lehetőség szerint a hanglemezt a polccal bezáró szöge 90 fokos legyen és az maximum 5 fokkal térjen el a függőlegestől. Egy polcrészben maximum 100-120 darab hanglemezt lehet így tárolni, mely kicsivel több, mint egy nagy arasznyi távolság. Az a legjobb, ha az említett lemez darabszámonként egy függőleges tartó polc elem van, tehát 25cm-es részekből áll a tároló polcunk. Arról nem is beszélve, hogy még tökéletesebb, ha mindezt üvegajtók mögé tudjuk zárni.


Amennyiben a fentieket betartod, minden bizonnyal még az ük-ük unokáid is tökéletesen fogják élvezni lemezgyűjteményed értékeit.

Megjelent: 1536 alkalommal