• 1
  • 2

Why did You do it, avagy a rock zene történetének egyik legbizarrabb esete

Miért tetted ezt velem? – kérdezi a Stretch énekese, Elmer Gantry egy dalban, mely nélkül a 80-as években nem létezett hazai funk disco repertoár. Sokak, akik szeretik az ilyen típusú táncos rendezvényeket, nem tudják elképzelni az estét a Why did You do it nélkül. A dal ismeretében, nyugodtan kijelenthetjük, hogy jogosan.Érdekes. Hazánkban egy másodvonalas, session zenészekből álló rock zenekar debütáló dala, a funky klubok játszási listájának top 10-be van évtizedek óta.Miközben több száz, vagy inkább több ezer, kiváló funk előadó készítette azokban az években a jobbnál jobb és főként zeneileg tartalmas dalaikat.

Miután a Strech együttes alapvetően nem tartozik a legfontosabb 1-2 ezer soul funk előadó közé, így a biográfiák között nem tudjuk elhelyezni történetüket. Viszont a Why did You do it jelentősége miatt, itt és most leírom a dal keletkezésének történetét.

A sztori még a 60-as évek végén kezdődött. Két kiváló brit zenész, Elmer Gantry (eredeti nevén Dave Terry) és Kirby (eredeti nevén: Graham Patrick Gregory) csatlakoztak, pszichedelikus rockot játszó zenekarokhoz, illetve alapítói voltak azoknak. Néhány évnyi klub és stúdió zenészi fellépéssel és munkával a hátuk mögött egyre többen figyeltek fel a tehetségükre. 1974-ben Mick Fleetwood dobos és zenekarának, a Fleetwood Mack-nek a producere, Clifford Davis megkeresték a két zenészt, hogy csatlakozzanak az együttes következő turnéjához, mely az Egyesült Államokban lenne. Mindkét fiú, kiváló fellépési lehetőséget látott a projektben, ezért otthagyták addigi munkájukat, sőt több stúdiózenészt is szerveztek a koncertturnéhoz. Néhány hónap gyakorlás és felkészülés után kiderült, hogy a turnéból semmi nem lesz, sőt utólag még nézeteltérésbe is keveredtek Mick Fleetwood-al, aki letagadta, hogy biztos munkát ígért volna nekik. Utólag tudjuk, kénytelen volt letagadni, hiszen mit szóltak volna a csapat rajongói, ha kiderül, hogy tudatosan becsapták őket.

Azt írtam a címben, hogy a rock zene történetének egyik legbizarrabb esete. Miért? Az utólagos visszaemlékezések, melyek az érintett felektől, Mick Fleetwood-tól, Clifford Davis-től és Kirby-től származnak, mind másként meséli el a történetet –más szemszögből - és miután az érintett felek mondták, fogadjuk el hitelesnek. A rajongókat és a kritikusokat ugyanúgy megosztja és a mai napig vitatkoznak rajta mi is történt. Mindenesetre megpróbálom összefoglalni, kihámozni azt. A Stretch együttes Kirby-ék tudta nélkül a Fake Fleetwood Mack, vagyis a „hamis” Fleetwood Mack története. A Fake előtagot a nevük elé, utólag kapták a rajongóktól. A Fleetwood Mack együttes túlvállalta magát és ezért szerveztek egy másik zenekart a vezetői, hogy az európai és a tengerentúli turnét is teljesíteni tudják egy időben. Amikorra begyakoroltatták a későbbi Stretch tagokkal a dalokat, - inába szállt a bátorságuk - és Mick, illetve Clifford mégsem merték felvállalni a turpisságot. Az eredeti ötlet alapján Mick fellépett volna mindkét zenekarral igazolván annak hitelességét, de végül rájött, hogy fizikailag lehetetlen megoldani, ezért inkább az utolsó pillanatban lemondta a tengerentúli turnét. Miután néhányszor Mick fellépett Angliában Kirby-vel és zenésztársaival, így azt a rövid időszakot, mint a Fake Fleetwood Mack történetét ismeri az utókor.

masodikPersze mindebből akkor Kirby és Elmer Gantry semmit nem vett észre. Csupán azt, hogy ott álltak a zenésztársaikkal 1975 elején becsapottan, pénz és munka nélkül. Néhány hétig nem igazán tértek magukhoz a történtek után és azonnal munkát sem találtak. Más lehetőségük nem lévén együtt maradtak és megalakították a Stretch együttest. Persze Mick Fleetwood érezte, hogy ronda dolgot művelt, lelkiismeret furdalása is volt. Talán ezért is segített nekik megjelentetni a dalaikat. A rövid ideig működő (1974-1978) angliai Anchor Records-al szerződtette a csoportot.

1975-ben Kirby, első dalaként, felindultságból, megírta a Why did You do it-t, mely egyértelmű szemrehányás volt Mick Fleetwood felé. „ I’ve been thinking about what you have done to me, The damage is much deeper than you’ll ever see” vagyis szabad fordításban: Egyfolytában azon gondolkodom mit tettél velünk, sokkal mélyebb az ártalom, mint az te valaha is látni tudnád” - kezdi a dalt. Rákerült a Stretch első kislemezére és pályafutásuk messze legsikeresebb dala lett, top20-as sláger Angliában. Az európai táncos szórakozóhelyek egyik legkedveltebbje azóta is. 1975-ben kilenc hétig volt a szigetország slágerlistáján, a legjobb helyezése 16. volt, melyet az év novemberében ért el. Az abban az évben megjelenő Elastique nagylemezükre, második dalként is felkerült. A zenekarnak a 70-es években még négy nagylemeze jelent meg rock stílusban, mérsékelt sikerrel.

vegeA Why did you do it, több soul funk előadót is megihletett és a következő évtizedekben nagyon sok feldolgozást élt meg house és EDM stílusú átiratokban is. A Soul Station Radio Hungary repertoárjában az 1975-ös eredeti kislemez mellett három verziót forgatunk. Az egyik, az 1977-ben csak promóciós kópián megjelent Sam and Dave változat, a Hold on, I’m coming surprise albumról, a másik Margaret Singana 1977-es Tribal Fence nagylemezén található átdolgozást. Harmadikként egy 87-ben megjelent maxi single változatot.

Megjelent: 1729 alkalommal

Média