Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 34. Agymenés

2016. július 16.

 A hallórendszer eddig elemzett részei a környéki vagy perifériális idegrendszerhez tartoznak. Azért van szükség a perifériára, mert a központ nem képes közvetlenül feldolgozni a hangrezgéseket, kell átalakító szerkezetre. Ez a szerkezet a fül. A környéki idegrendszer szolgálja ki a központi idegrendszert, a központi idegrendszer a környéki idegrendszeren keresztül ad utasításokat.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 32. Csak keményen!

2016. július 03.

A hangrezgések a belső fülbe vezető útjának azt a változatát, ami a külső és a középső fülön keresztül vezet, légvezetéses hallásnak is nevezik. Van egy másik útvonal is, amikor a hangrezgéseket a koponya csontjai vezetik a belső fülbe, s értelemszerűen ennek csontvezetéses hallás a neve. A csontvezetés elsősorban a saját hang közvetítésében játszik szerepet: ha saját hangunkat hangfelvételről hallgatjuk – amikor is a szokásos csontvezetés hiányzik –, akkor ez a hang teljesen idegenként hat. Ezen kívül azonban külső hangok felismerésében a csontvezetésnek csak a légvezetés károsodása esetén tulajdonítunk jelentőséget.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 31. Csigabiga, gyere ki!

2016. június 25.

Még csak az kéne, hogy kijöjjön! A fül harmadik része, a belső fül nagyon is jól elrejtőzik a halántékcsontnak a sziklacsonti része mögötti labirintusban. A sziklacsont az emberi szervezet legmasszívabb képződménye. Két cucc is van itt: az egyik az egyensúlyérzékelő és -szabályzó szerv, vagyis a három félkörös ívjárat üregrendszere; a másik pedig a halláshoz szükséges csiga.