A Funk

2015. február 24.

elejeA soul zenei három fő ága, a southern, detroit és philly soul stílusok képezték az alapokat. Most arról a soul zenei ágról szeretnénk átadni néhány gondolatot, melyet a legtöbben a felsorolt másik három előtt ismernek és szeretnek meg itthon, Magyarországon és csak azután fordítják esetlegesen érdeklődésüket a többi felé. Megjegyzem, talán nem véletlenül. Természetesen azt is mondhatnám, hogy a funk a negyedik alap eleme a stílusnak. Még azt is megkockáztatom, hogy a legfontosabb, ha arról beszélünk, hogy a soul zene, a mai táncolható zenei stílusok alapja. Mi is a funk?

A klasszikus disco zene

2015. február 24.

disco1A funk-ról szóló cikkben nem vállalkoztam a stílus definiálására, és ezt itt, a klasszikus disco zenéről szóló fejezetben sem tudom megtenni. Erre a feladatra, az elmúlt 40 évben senki nem vállalkozott. A legnevesebb szakírók, zenészek egyike sem tette meg. Tehát nincs definíció, de szinte mindenki tudja a szavak hallatán, hogy mire, milyen zenei stílusokra gondolunk. Azoknak ajánlom ezt az írásom, a klasszikus disco zenéről, akikben mégis van kérdése a műfajról, annak kialakulásáról és a stílusjegyeivel kapcsolatban.

Solar

2015. február 24.

soul trainMint írtam, az 50-es évek végétől kialakult fontosabb stíluságak, nagyobb észak-amerikai városokhoz voltak köthetők, illetve az azokban működő zenekészítő műhelyekhez. Ezek a stúdiók és kiadók az 50-es 60-as években alakultak és élték fénykorukat, viszont a 80-as évek elejére erejüket vesztették, több megszűnt, vagy átalakult, a megmaradtak globalizálódtak. A hangszerekkel játszott soul és a funk zenei művek a 70-es évek végére, - főként a disco zene és a technika rohamos fejlődésének, elektronizálódásának hatására – elveszítették a mainstreamben vezető szerepüket. Volt egy kiadó Los Angelesben, mely ekkor alakult, dacolva a kialakult helyzettel és egy új hangzás létrehozásával tovább tartották a reményt a hangszeres zenei művek életben tartására. Ez volt a SOLAR hangzás, vagyis a Sound of Los Angeles Records.

Philly soul

2015. január 21.

philly international logoA Detroit-i Motown volt, mely a soul zene népszerűsítésében a legnagyobb szerepet játszotta. A műfaj történetében, viszont a gyökerei, az USA déli államaiba nyúltak vissza a southern soul-nak nevezett ághoz. A Philadelphiában, a 70-es évek elején alakult ki a philly soul, melyet a klasszikus disco zene alapjának is tekintünk.

Northern soul

2015. január 21.

northern soul logoA soul zenének 3 alap ágának tekintjük, a detroit soul-t, a southern soul-t és a philly soul-t. Mindhárom stílus az Amerikai Egyesült Államokban fejlődött, alakult ki. Most a brit vonalról írok, melynek a northern soul elnevezést adták. A northern soul nem csak egy stílus ág volt, hanem egy tánc- és divatmozgalom is, mely rendkívül nagy hatással volt a későbbi dj kultúrára, annak fejlődésére a 60-as évektől.

Detroit (Motown) soul

2015. január 21.

A mai táncolható könnyűzenei műfajok kialakulása egy rendkívül hosszú folyamat volt, a legkülönbözőbb stílusok keveredéséből jött létre. A diszkózene kialakulására is, kétség kívül a Motown sound, vagy más néven, a Detroit soul stílus volt a legnagyobb hatással.

1. oldal / 2