• 1
  • 2

Megmondani lehetetlen, hogy a világ legjobb soul funk zenekarának kikiáltott Earth Wind and Fire mennyi előadót, művészt befolyásolt a 70-es években és a további évtizedekben. Kétségtelen viszont, hogy néhány olyan előadót ki tudunk emelni, akik szorosabb kapcsolatban kerültek a tagokkal esetleg együtt is dolgoztak velük. Deniece Williams, Jean Carne, The Emotions, The Pockets és sorolhatnám még hosszú sorokon azok nevét is, akik e közvetlen kapcsolathoz tartoztak. Ilyen formáció volt a 9 tagú Free Life is.

Nem lehetett nem észrevenni a közvetlen kapcsolatban álló művészeket, mert a legtöbb esetben fontos tényezőként állt valamelyik Earth Wind and Fire tag mögötte. Meghatározó pozícióban, mint producer, dalszerző, hangszerelő, zenész, vagy énekes. A Free Life esetében ez a kapcsolat Philip Bailey-hez köthető.

A Free Life egyetlen nagylemezt (1978-ban) és 2 kislemezt jelentetett meg. Az lp címe, Free life. Philip Bailey támogatta a csoportot, mint producer, több dal hangszerelője és szerzője. Viszont a nagylemezükön csak egyetlen dalban hallhatjuk a hangját a háttér vokálban.

A nagylemez megjelenése előtt kislemezen kiadtak, a később albumra került dalok közül kettőt, a Cornerstone-t és a Whis You where here-t. Az utóbbi dal, a soul zenét sugárzó rádiók játszási listáján, a 81. helyig jutott. 1979-ben kislemezen megjelent a Dance fantasy és a There's something better. Ez utóbbinak Bailey szintén társszerzője és producere is volt Tommy Vicari mellett. Csak zárójel nélkül jegyzem meg, hogy Tommy Vicari alapvetően kiváló hangmérnök volt, több száz kiváló albumon dolgozott, mint például Norman Connors, vagy Richie Havens 70-es években készült munkái.

Az albumra rákerült egy Motown klasszikus átdolgozása is, az I'll keep my light in my window. Leonard Caston jr. és felesége Carolyn Major közös szerzeménye a dal, melyet a jelentős Motown sztárok lemezükre tettek előtte. Diana Ross, The Temptations, Marvin Gaye és a The Mighty Cloud of Joy is többek közt.

Összességében a Free Life egyetlen nagylemezéről el kell mondanom, hogy mindenképp kötelező darabja egy tisztességes soul zenei hanglemez gyűjteménynek, kiváló anyag, de nagy csodákat ne várjunk tőle.

 

Vissza