Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 230. Készíts hullámtáblát!

A klasszikus, PPG-hullámszintézis ugyan az egyik alapja a modern szintetizátoroknak, olyan hangszert, amelyben ezt a módszert utánozzák, keveset találunk. Ennek az az oka, hogy csak hibrid szintetizátorként van igazán jó hangja a hullámtábla szintézisnek.

E kevesek közé tartozik a svéd Clavia cég egyik legújabb terméke, a Nordwave 2, amelyet a 2020. januári NAMM show-n mutattak be.

khb02

Csemegézzünk az adataiból! 48-szorosan polifon, négyszeresen timbrális, 1 GB-os a memóriája. A félig súlyozott Fatar klaviatúra 61 billentyűből áll, billentyűzetkövetéssel. Van benne arpeggiator, hullámillesztő a hullámformák ugrásmentes illesztéséhez, tremoló, vibrátó, LFO öt hullámformával, ADSR mindenre. Hatféle szűrő típus, köztük 12/24 dB-s aluláteresztők, rengeteg effekt, például ötféle zengető és ringmodulátor. Másik három szintézisfajtát is tud, valójában négy szintetizátor van egyben, és ezek hangja egymással is keverhető. A hangszer ára (még) egymillió forint alatt van, nálunk több üzlet is árusítja, de külföldön már néhány jelentős online áruházból elfogyott.

Új hullámformák, minták létrehozására a PC-n és almán is futtatható, ingyenes Nord Sample Editor alkalmas.

khb03

Vasból kevés klón, hullámtábla szintézis bővítményből és szoftverszintetizátorból viszont rengeteg van. Már a Waldorf is fejlesztett ilyet, elsőként a PPG Wave 2.V típusút, amely mily meglepő - a PPG Wave sorozatot szintetizátort utánozta, e szintetizátorok kezelő felületével.

khb04

Ez a program két másik, szintén régi társával egy csomagban kb. 20 dollárba kerül, de időnként az LE változatuk ingyen is letölthető. Legutóbb éppen lemaradtam róla.

A 2.V típus 2000-ben, a PPG Wave 3.V 2010-ben jelent meg.

khb05

257-szeres polifónia, nyolcszoros timbralitás, rengeteg effekt, 8, 16 vagy 32 bites felbontás, továbbá kb. 150 dollár jelenlegi ár jellemzi a bővítményt. Ha van elég vastag bőr a pofádon, hogy letöltsd az ncore-ról – nekem volt -– akkor is gond van, mert egy segédprogram a futtatásához csak akkor tölthető le hozzá, ha mindenféle gyanús pornó oldalakon verekeded át magad, regisztrálás után. Ezt már nem vállaltam.

A fizetősek közül az egyik legjobbnak az Xfer Serumot tartják.

khb06

Készíthető vele saját hullámtábla, és bármelyik PPG hullámtábla is belegyömöszölhető. A polifóniája 16-szoros, saját hullámtábláinak száma 144. 10 effekt, 4 LFO jellemzi, valamint 199 dolláros ár. A legfrissebb próbaváltozat sajnos csak 3 napig használható, így aztán az ember beéri egy korábbi teljes verzióval…

khb07

Az ISO fájl DVD-re írását vagy virtuális DVD íróval (pl. Virtual Clone Driverrel) történt kibontását követően több percig telepít az önkibontó telepítő. A feltört változat néhány dolgot nem telepít, de ezek kezdetben biztosan nem hiányoznak. A telepítést követően be kell írni az nfo filében szereplő sorozatszámot, ezt követően a program elindul. Önállóan is futtatható, meg hangmunkaállomás bővítményeként is, persze nem árt a számítógéphez midi billentyűzetet csatlakoztatni.

„Legálisan” is ingyenes hullámtábla szintézist használó bővítményből szintén van vagy két tucatnyi. A legegyszerűbb talán a Lithium Sound cég Waveform nevű bővítménye, ami összesen két táblát tartalmaz. Egy-egy ADSR használható az erősítőre és a szűrőre, továbbá LFO-val modulálhatók az oszcillátorok.

khb09

A csak windowson működő program zip tömörítésű telepítője az alábbi linkről tölthető le:

http://www.vst4free.com/free_vst.php?plugin=Waveform&id=713

khb10

Letöltés és kicsomagolás után a hangmunkaállomás bővítmények mappájába másold a waveform.dll és waveform.txt filét! Nagyon kellemes, orgonaszerű hangokat lehet kicsiholni belőle.

A programot könnyebb UI nézetben állítgatni, mint az előlapján.

khb11

Lényegesen többet tud az Opulent Audio cég Tenacity nevű bővítménye.

khb12

Két oszcillátora 35 hullámformából válogathat. A felbontás 4, 8, 16 vagy 24 bit lehet. Mindkét oszcillátor hangolható oktávnyi, félhangnyi és finom eltolással. Az oszcillátorok egymással keményen szinkronizálhatók, hogy visszacsatoló hurkot képezhessenek. A kijáraton az eredeti jel, a szűrőkkel módosított jel és késleltetett jel is megjelenthet. Két párhuzamos szűrője van, amelyek sokféle karakterisztikára válthatók. A két oszcillátor gyűrűs modulátoron is birizgálhatja egymást. Van arpeggiátor, három LFO 20-féle hullámformával. A két burkológörbe generátor nyolc paramétere állítható. Rengeteg effektje van, portamentora is képes, és a midi is sokat tud. A zip tömörítésű telepítő fájlt innen, a lap aljáról töltheted le:

https://freevstplugins.net/tenacity/

khb13

Kibontás után négy filét és egy mappát kapsz.

khb14

A kezelési utasítás (Tenacity_manual) szart se ér, a READ ME! szintén. A Tenacity mappában vannak a hullámformák, wav formátumban. Ezt és a Tenacity dll-t másold át a hangmunkaállomásod bővítmények (plugins) mappájába! Ha a munkaállomásod indítása után behívod a Tenacity bővítményt, meg fogsz lepődni, mert a program regisztrációt kér. Ennek az az oka, hogy a gyártó egykor pénzért mérte a programot, aztán egyre olcsóbbá tette, míg végül lemondott a zséről, igen helyesen. A felhasználó neve és a kód a tenacity serial.txt-ben leledzik. A két adatsor tartalmát beírva, már játszhatsz is jó sokat.

Az Addtractive nevű bővítmény egy Facebook csoport kérésére született.

khb15

Elsősorban hullámformák, hullámtáblák készítését célozták meg a programozói. A kész alkotások wav vagy txt formátumban menthetők el, és tölthetők be más hullámtábla szintézisű szoftverekbe. 2 048 minta menthető el 44,1 kHz-es, illetve 48 kHz-es mintavételi frekvenciával, 16, 24 vagy 32 bites felbontásban. A programnak két oszcillátora van, egyenként 135-135 hullámformához, kiindulásként. A jelek összeadhatók, szorozhatók (gyűrűs modulátor) vagy kivonhatók; a fázisuk eltolható, megfordítható és a szintjük is beállítható. A Moog-szerű szűrőire ADSR tehető, van késleltetés és kóruseffekt is. A bővítmény zip tömörítésű telepítőjét az alábbi linkről töltheted le:

https://www.getdunne.net/GyL/vst.php?id=Addtractive

khb16

Letöltés és kibontás után 5 filét és egy mappát kapsz.

khb17

A txt és a png filé kivételével másold be őket a munkaállomásod „bővítmények” (plugins) mappájába! Érdemes először a minta hullámformákat kipróbálnod, és azokat módosítgatnod. Nagyon szép demót hallgathatsz meg a kép utáni linkre kattintva.

khb18

https://soundcloud.com/kujashi/addtractive-soundbank-demo

A HG Fortune cég Anvilla Pro nevű bővítménynek két oszcillátora van 128 hullámformára. Különlegessége a 6 db LFO és a hangszín erőteljes változtatását szolgáló felüláteresztő szűrő, a coloriser.

khb19

A bővítmény tömbvázlata szerint a kimenetre háromféle módon kerülhet jel.

khb20

Például az alábbi linkre kattintva töltheted le a zip tömörítésű telepítő filét:

http://www.vst4free.com/free_vst.php?plugin=Anvilia_Pro&id=587

khb21

Letöltés és kicsomagolás után két filét és egy mappát kapsz.

khb22

A kézikönyv nagyon jó, kellőképpen részletes. A dll filét és a hullámtáblákat tartalmazó mappát a hangmunkaállomásod „bővítmények” (plugins) mappájába másold be! Noha eredetileg ez is fizetős cucc volt, a fejlesztő cég megszűnte után ingyenessé vált, és semmilyen regisztráció nem szükséges. Nagyon állat: gazdag, zsíros, buja, ragyogó hangzások jöhetnek ki belőle, a kezelése is egyszerű.