Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 231. a próféta szól belőle

A szintetizátorok hangelőállításának módozatai nemcsak azért olyan sokfélék, mert a gyártók egymás szabadalmait meg akarják kerülni (feltéve, hogy nem lopják el azokat), hanem azért is, mert gyakorta több alapelv találkozik egymással, és ezek ügyes házasítása újszerű hangzásokat vagy a hangszer egyszerűbb kezelhetőségét eredményezheti.

Az egyik ilyen legendás házasság a hullámtábla szintézis és a vektorszintézis párosítása. A vektorszintézis nagyon egyszerű: legalább két hangfrekvenciás jel összekeverése, a két jel arányának dinamikus változtatási lehetősége. A két vagy több jel származhat hullámtáblákból is. Jellemzőbb, hogy nem két, hanem négy jelünk van, s ezeket síkbeli elrendezés segítségével kotyvasztjuk egybe. A keverést egy kéjrudacskával, külföldiül joystickkel buzeráljuk össze.

psb02

Az első ilyen elterjedtebb hangszert az USA-beli Sequential Instruments cég hozta forgalomba, 1986-ban. A Prophet (próféta) sorozat Prophet VS tagjának listaára 2 595 dollár volt, 2020-ban ennyi pénz 6 200 dollárt érne.

 psb03

A hangszer fejlesztője, Dave Smith hosszasan tanulmányozta a PPG szintetizátorait, de nem lopta el a PPG hullámformáit.

 psb04

A Prophet VS hullámtáblájában 127 hullámforma van, főként egyszerű jelek kombinációiból kialakítva. További 32-t a felhasználó készíthet el vagy vásárolhat meg.

A DA átalakító 12 bites. A Prophet VS-ben ugyanúgy Motorola MC 68000-as integrált áramkör van, mint egyes PPG és Waldorf szintetizátorokban, a 24 dB/oktáv meredekségű aluláteresztő és rezonáns szűrőkben is CEM 3379 és 3389-es IC-k találhatók, de a végeredmény egészen más. Természetesen nem hiányzik az ADSR, az LFO, az arpeggiátor funkció sem. A polifónia 8-szoros, a hangszer duotimbrális. Rack változatban is készült.

 psb05

A Prophet VS-nek tudomásom szerint nincs klónja, ingyenes emulátorból is kicsi a választék. Ez utóbbiak közé tartozik a Smart Electronix egykor fizetős Augur nevű bővítménye.

 psb06

A zip tömörítésű telepítő filé letölthető az alábbi linkről:

https://www.best-free-vst.com/download.php?p=Augur

 psb07

Letöltés után a kicsomagolt dll filét csak be kell másolni a hangmunkaállomásod „bővítmények” (plugins) mappájába, és már játszhatsz is vele. Természetesen virtuális vagy valódi midi billentyűzet kell hozzá.

 psb08

A fizetősök közül ismét az Arturia a nyerő, a Prophet V nevű szoftverrel, ami – mint minden Arturia V – önállóan és bővítményként is futtatható. A legújabb, 3-as változatát 2018-ban adták ki.

 psb09

A program demó vagy fizetős változata az alábbi linkről tölthető le, de mint már említettem, a 24 programot tartalmazó Arturia V az enkóron is fellelhető – csak ne üzleti célokra használd!

https://www.arturia.com/products/analog-classics/prophet-v

 psb10

Ez a program valójában két szintetizátort ötvöz: az analóg, szubraktív Prophet 5-öt…

 psb11

...és a hullámtáblás vektorszintézisű Prophet VS-t. A két rész külön-külön és egymásra épülve is használható.

 psb12

A program 96 kHz-es mintavételi frekvenciával és 64 bites felbontással dolgozik, a VS számára sokféle karakterisztikát tudó szűrője van, mindhárom LFO-ja szinusz, négyszög, háromszög, kétféle fűrész hullámformájú lehet, s öt ADSR-rel burkolhatjuk a hangjait. Közel 600 előre programozott „hangszer” között válogathatunk, a polifónia 32-szeres. A program windows 7 vagy későbbi és iOS 10 vagy későbbi operációs rendszereken fut.

A Prophet VS volt a cég utolsó, kereskedelmileg is nyerő szintetizátora. A vállalatot a Yamaha vásárolta meg, és részben átvette a Sequential Instruments fejlesztői csapatát is. A Yamaha a hullámtáblás vektorszintézist kombinálta a szögmodulációs szintézissel. Ebből lett a SY22 (billentyűs) és a TG33 (rack kivitelű) szintetizátor 1989-90-ben – mérsékelt sikerrel.

 psb13

Az annak idején 1 095 dolláros listaáron kínált hangszerben nincs semmilyen szűrő, viszont 16 effektje van, a belső memória 128 hullámtáblás és 256 szögmodulációs hullámformát tartalmaz. Négy burkológörbe (ADSR) generátora és csak egyetlen LFO-ja van, a 61 billentyűs klaviatúra billentyűkövetést is tud. A polifóniája 16-szoros, és 8-szorosan timbrális.

Még ennél is gyengébb, bár egy évvel korábbi eresztés volt a Kawai K1, amelyben csak 8 bitesek voltak a hullámformák, viszont a listaára csak 700 dollár volt.

 psb14

Dave Smith 1989-ben a Korghoz szegődött; itt vett részt a Wavestation fejlesztésében. Ez a szintetizátor-munkaállomás megér egy külön misét, lesz is róla szó. 2002-től 2014-ig Dave Smith Instruments cégnéven futottak a mester hangszerei, közöttük az Evolver névre hallgató, monofonikus szintetizátor rack kivitelben...

 psb15

…és billentyűsben is.

 psb16

A 2002-től forgalmazott hangszer 96 hullámtáblája a Prophet VS-ből származik. Két szűrője analóg Curtis-áramkör (lásd a 229 részt.) Van két digitális szűrő is benne, LFO és rengeteg effekt. Az igazi ínyencség azonban a midi utasításokkal szinkronizálható 16 lépéses, 4-paraméteres, analóg stílusú ismétlő. A hang 8 paramétere élőben gyorsan szerkeszthető.

2005-ben készült el a polifonikus változat billentyűs formában. (Rack már korábban is volt.)

 psb17

A polifónia csak négyszeres, viszont midivel öt készülék is összekapcsolható. Rendkívül sokféle hangzás állítható elő vele. Tartalmaz gyűrűs modulátort is.

2015-ben a Yamaha elnöke engedélyezte, hogy Dave Smith cégének neve ismét Sequential Circuits legyen. Nagyon érdekes ennek is a története, ugyanis egy konkurens, a Roland alapítója, Kakehasi Ikutaro kezdeményezte a Yamahánál a dolgot. Tudni kell, hogy Dave Smith volt a midi vezérlés atyja, és ennek keretében működött együtt a Rolanddal. „Úgy érzem, hogy fontos megszabadulni az elektronikus hangszereket gyártó cégek közötti szükségtelen konfliktusoktól. Ez pontosan a midi szellemisége. Ezért személyesen ajánlom a Yamaha elnökének, Nakata úrnak, hogy adja vissza a Sequential nevet Dave Smith-nek.”

A legújabb, hullámtáblás szintézissel is felvértezett Sequential szintetizátor a 2020. januárjában a NAMM-on bemutatott Pro 3 erőgép.

 psb18

A Sequential Pro 3 un. parafonikus szintetizátor, ami azt jelenti, hogy monfon a készülék, de a három oszcillátora segítségével három hang szólaltatható meg egyidejűleg. Az egyik része analóg szubtraktív szintetizátor. A hullámtáblás vektor szintézishez csak egy oszcillátor tartozik, 32 hullámtáblával, egyenként 16-16 hullámformával. Az egyetlen oszcillátor miatt a klasszikus értelemben vett vektorszintézis hiányzik, de a három oszcillátor jele keverhető. A szűrői között 24 dB/oktávos aluláteresztő szűrő, 12 dB/oktáv meredekségű rezonáns létraszűrő (lásd a sorozat … részét) és egy 12 dB/oktáv meredekségű, változtatható karakterisztikájú szűrő is van. A hangszer különlegessége, hogy a moduláris és félmoduláris szintetizátorokhoz, illetve az Eurorack rendszerűekhez hasonlóan, külső feszültséggel (CV) is vezérelhető, illetve, ilyet is kilökhet magából, és a CV meg a midi között szinkron kapcsolat is lehetséges. Ettől a mondattól ne kapj sikítófrászt, ha majd a vezérlésekről lesz szó, megvilágosulsz. Van benne arpeggiátor és természetesen ismétlő is. Ez utóbbi 16 sávos, és 64-et tud lépni. Három LFO, négy ADSR és rengeteg effekt módosíthatja a végeredményt. A sokféle modulációt 32 pontos modulációs mátrix segítségével irányíthatjuk: összesen 46 modulációs forrás és 171 variáció áll rendelkezésünkre, amelyeket rendkívül gyorsan kezelhetünk a jól átgondolt felület segítségével. A Pro 3 listaára 1 599 dollár.

A Pro 3-mal áramkörileg mindenben megegyező, de kényelmesebb kialakítású, döntött előlapú Pro 3 SE-t 400 dollárral többért mérik.

psb19