Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 249. Lágyan a vassal!

A fizikai modellezésen alapuló hardverek és szoftverek gyártói igen ritkán árulják el, hogy a szintetizátoruk melyik eljáráson alapul. A muzsikust ez általában nem is érdekli, neki csak az a fontos, hogy a hangszere könnyen kezelhető legyen.

Az üdítő kivételek közé tartozott a már sokszor említett svéd Clavia cég egyik korai szintetizátor sorozata, a Nord Modular. A sorozat első tagját 1988-tól 2004-ig gyártották, a listaára 2 499 dollár volt, ami ma kb. 4 ezer dollárnak, tehát kb. 1,2 millió forintnak felel meg.

lgy02

Ahhoz képest, hogy milyen drága volt, a kinézete elég snassz. Az egyszerű műanyagból készült, súlyozatlan billentyűzet hangterjedelme alig több, mint két oktávnyi volt. Ha a hardvert a kemény résznek, a vasnak tekintjük, a szoftvert pedig a lágy résznek, akkor a Nord Modular lágyvas. Ugyanis a digitális hangprocesszor és a hozzá tartozó áramkörök, csatlakozók a hangszer fizikai részében voltak, itt zajlott a hang generálása, megszólaltatása, szerkesztése, viszont a programozás, a szintetizálásban részt vevő modulok kiválasztása, a kezdő paraméterek és a folyamatok beállítása, a modulok összekapcsolása szoftveresen történt. A programozás eredményét a vasba töltötték át, és ettől kezdve a vas önállóan használható volt, a muzsikus elképzeléseinek megfelelően.

A szoftver virtuális modulokat tartalmazott, amelyeket virtuális kábelekkel kötöttek össze. Sokféle szintézist lehetett kialakítani, így a fizikai modellezést is. Például a már sokat emlegetett Karplus-Strong algoritmust.

lgy03

A modulok hangfrekvenciás bemeneti és kimeneti egységek, oszcillátorok, LFO-k, borítékok, különféle szűrők, burkolók, keverők, effektek , logikai kapuk és ismétlők. A polifónia 32-szeres, a timbralitás négyszeres volt. Azonban a polifónia a digitális hangprocesszor (dsp) terhelésével csökkent, tehát nagyon ügyelni kellett arra, hogy a fölösleges modul, kapcsolat ne terhelje a processzort. Bővítményként csatlakoztatható dsp kártyával a polifónia-fok tartható volt.

A DA átalakító 18 bites, a mintavételi frekvencia 96 kHz volt.

lgy04

A Nord Modular kistesója a Nord Micro Modular volt. Ennek nem volt billentyűzete, csak gombjai, így a timbralitása csak egyszeres, viszont a felbontása 24 bit volt. A listaár szerint csak 999 dollárba került.

lgy05

Az első változatokat a Nord Modular G2 és G2X követte, 2004-ben, s ekkor a korábbi fejlesztésűek gyártása meg is szűnt.

lgy06

A G2X-nek már rendes, 61 hangos billentyűzete volt, és eleve tartalmazott egy bővítő kártyát is, amellyel két digitális hangprocesszorra nőtt a hangcsiholók száma.

lgy07

Létezett billentyűzet nélküli, rack változat is, a G2 Engine.

lgy08

Mindenből több volt benne, minden kicsit jobb volt. Például 15-féle oszcillátora, 14-féle szűrője, hét effektcsoportja volt. Mindezért kicsit többet is kértek: a listaár 3 499 dollár volt, ami 2020-ban 4 800 dollárt ér. Hogy mekkorát javult a Modular GX billentyűzete, azt fényesen bizonyítja az Engine listaára, ami csak 1 399 dollár, tehát 2 100 dollárral kevesebb volt.

A Nord Modular G2-nek négy aszimmetrikus hangfrekvenciás bemenete, valamint egy elektronikusan szimmetrikus XLR mikrofon bemenete volt, beépített előerősítővel és hitelesített szintvezérléssel. A készülék belső tárolójában elvileg 4 096 hangszer-változat, hangszín fért el, gyakorlatilag azonban kb. 1 200.

Ha játszani akarsz egy virtuális G2-vel, az alábbi linkről letölthetsz egy archív szoftvert, ami megmutatja a hangszer néhány képességét.

https://web.archive.org/web/20051228195344/http://www.clavia.se/G2/demo/index.htm

lgy09lgy10

Nagyon részletes leírást tartalmaz a demó gépkönyve, pdf-ben. A cuccost napjainkra már elavult, pontosabban, magára hagyott operációs rendszerekre tervezték, de pl. a windows változat minden újabb windows rendszeren használható. Az alábbi képen windows 10 alatt fut éppen. (Be szép rím volt, mi?)

lgy11

A Nord Modular G2 változatainak gyártását 2009-ben fejezték be, ám a kütyü azóta is él és virul

A programhoz számos modult fejlesztettek nem hivatalosan, s már legalább 500 féle létezik hozzá. Az alábbi linken gyűjtik az új fejlesztéseket.

http://electro-music.com/forum/forum-44.html

lgy12

Az EncoreElectronics 4 db digitális hangprocesszort gyárt a Nord Modular G2-höz, és 499 dollárért méri.

http://www.encoreelectronics.com/cont_dsp1.html

lgy13

Mivel a Nord Modular G2 teljeskörűen midizhető, ezért Eurorack rendszerhez is csatlakoztatható midi/cv-gate, illetve cv-gate/midi átalakítók segítségével. Ilyen átalakítókat, bővítményeket kínál pl. az Expert Sleepers cég Silent Way néven.

https://www.expert-sleepers.co.uk/silentway.html

lgy14

2018-ban három orosz nyughatatlan, Gleb Rogozinszkij, Mihail Csesznokov és Eugen Csernij átírta a G2 hangjait a Clavia saját fájlrendszeréből Csoundra. A CSound volt az egyik első univerzális elektronikus és ingyenes zenei programnyelv. Ez azért jelentős lépés, mert ettől kezdve bármilyen operációs rendszeren – windows, iOS, Linux – és számítógépen, akár Rasberry Pi-n is futtathatók és szerkeszthetők a G2 hangjai, és tölthetők be szintetizátorokba. Elkészítették a CSound grafikus szerkesztő Nord Modular G2-re átgyúrt változatát is.

lgy15

Nemcsak a Modular G2-höz, hanem az első változathoz is készülnek újítások. 2020. nyarán például ingyenes számítógépes szerkesztőt mutattak be az almákhoz.

lgy16

A program telepítője az alábbi linkről tölthető le:

http://byte-order.com/site/?fbclid=IwAR0D2eAdWCatzZ9eyZ0c4eZAFtSGr7AI58Gk498XAcYCBUUA-c5ZpQG_SV0

lgy17

Az évek során többször is fölmerült, hogy a Clavia igazán gyárthatná a Nord Modulár G3-at, és számos javaslat is született a G3 új vagy javítandó szolgáltatásaira (pl. több dsp s ezzel javított polifónia, beépített Eurorack csatlakozási lehetőség, fájkonvertálás, stb.). Hiszen egyetlen szintetizátor sem képes arra, hogy akkora szabadságot adjon a felhasználónak és oly egyszerűen, mint a Nord Modular sorozat. A hivatalos feltámasztás azonban vélhetően nem fog megtörténni, például azért nem, mert ma már egy közepes számítógép számítástechnikai teljesítménye is elegendő ahhoz, hogy ne kelljen külső elektronikával vacakolni, csak egy midi billentyűzetet kell csatlakoztatni a géphez. A legismertebb ezek közül a Native Instruments Reaktor.

lgy18lgy19

Ettől még a Nord Modular és a hangja sokáig velünk fog maradni. Talán olyan eszközök imádatához hasonló ez, mint a Commodore 64-hez vagy a ZX Spectrumhoz való ragaszkodás, azzal a lényeges különbséggel, hogy míg az említett kisszámítógépek hangja és grafikája régen túlhaladott, a G2 minősége és kezelhetősége nagyon is vállalhatónak tűnik napjainkban is. Ha tehát nagyon gazdag vagy, és találsz egy G2X-et az ócskapiacon, ne fogd vissza magad! Ha netán mégis csalódnál benne, gondolj rám, ajándékozd nekem!

 lgy20