Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 275. Vokóderek minden mennyiségben

Az elektronikus hangszereket gyártó nagy japán cégek között szereplő Yamaha ugyan vokódert is tett számos szintetizátorába, de valahogy ezek nem igazán váltak híressé.

Nem is mindig dönthető el könnyen, hogy a cucc vokóder vagy csupán harmonizáló-e. Ez utóbbi is hasznos cucc, hiszen az eredeti hanghoz annak harmonikusait téve, vokálszerű jelenség jön létre.

vmm02

De hiszen ezt az effektet a vokóderek is tudják, viszont a harmonizálók csak ezt tudják. Mindenesetre, a Yamaha már kért elnézést azért, mert valamelyik termékét – a PLG100 VH-t – bővítőkártya egyik effektjét ők maguk vokódernek nevezték.

vmm03

A Yamaha eddig legjobb vokódere a Genos hangmunkaállomásban van. Ez a hangszer 2019 vége óta kb. 4 000 euróért kapható 2.0 változatában rengeteget tud, többek között 1 652 hangszer hangot, 56 ütős készletet 256-szoros polifóniát, többsávos belső hangfelvevőt, mindenféle zenei stílusokat, és természetesen harmonizálót és vokódert is.

vmm04

A 76 billentyűből álló klaviatúra billentésérzékeny és billentyűzetkövetős.

Vokóder van a sorozat 225. részében már bemutatott Yamaha Montage szintetizátorokban is.

vmm05

A német Waldorf cég 2018-ban fejlesztette ki, és 2019-től mérik kb. 240 ezer pénzért a hazai boltokban a 47 billentyűs STVC vonós szintetizátort és vokódert.

vmm06

A szintetizátor részről készült felvételeket hallgatva, mellotron (lásd a sorozat 204-207. részét) utánérzésem van; nem elég zsírosak a vonósok, és ezen az effektek sem segítenek. A retró-képzetet Minimoog-szerű (lásd a sorozat 221. részét) modulációs trükkök is erősítik.

A hangszer kezelését jól kitalálták, nem kell hozzá napokig tanulni. A vokóder rész 250 csatornás szűrőt tartalmaz.

A következő klip a kórushatás és a vokóder házasságát illusztrálja.

Nézelődjünk hát tovább, inkább az olcsóbb kategóriában, hiszen ismétlem, sokan gyártanak vokódert. Itt van rögtön a Novation cég belépő szintű Mininova nevű hangszere, 120 ezer forint körül.

vmm07

A 47 billentyűs szerkezettől sokat nem lehet várni, de az alap-effekteknél többet tud

Mindössze 25 „billentyűje” van az Arturia cég Microfeak Vocoder Edition típusának, és kb. annyiba kerül, mint a Mininova.

vmm08

Ám olcsóbb is lehet, ha van már mezei Microfeak szintetizátorod, és letöltöd hozzá a frissítést. Ebben az esetben a füles lyuk átkapcsolható mikrofon bemenetté, és 3,5 mm-es TRRS (lásd a sorozat 133. részét) papával lehet a mikrofont bedugni. A mikrofonbejárat érzékenysége és a zajzár átkapcsolási szintje beállítható.

vmm09

A vokóder rész 2x16 sávos szűrőt tartalmaz, a vivő oszcillátor jelformája fűrész, impulzus és zaj lehet. A robothangokon kívül 16 program közül választhatsz, és nemcsak mikrofont, hanem bármilyen más jelforrást is a vokódernek ereszthetsz.

Az Arturia Microfeak azonban nem csupán a vokódere miatt érdekes, mert annál van jobb is, igaz, jóval drágábban. Már volt kicsit arról szó a sorozat 250. részében, hogy a szintetizátor része különleges, ugyanis ez egy olyan hibrid jószág, amelynek a rezgéskeltő-szintetizáló része digitális, a többi része analóg. A 2021. január végi frissítés óta 18 szintézis fajtából – többek között additív (24 harmonikusból), szubraktív, hullámtáblás, kétféle fázismodulációs, szemcsés, kiterjesztett Karplus-Strong fizikai modellezésű, négyféle zaj és emberi hangok előállításához spektrális – szintézisből válogathatsz. A szintézisek egy részéhez a Mutabe Instruments cégtől kölcsönzött – egyes hírek szerint elcsórt – „Plaits” nevű egység algoritmusait használták. A Mutabe Instrument Eurorack modulokat gyárt. A Microfeaknak is vannak olyan kimenetei, amelyek más Eurorack modulokkal dughatók össze, így a Microfeak moduláris szintetizátor részeként is használható

A két ADSR közül az egyik hurokban működtethető. A Microfeak üzemmódja alapvetően monofon, de négy szintézis egysége egyszerre is megszólaltatható, tehát parafonikus. Az akkord mód programozható, és egyetlen „billentyű” segítségével le is játszhatsz bármilyen akkordot. Van midi be- és kimenete, a midi vezérléshez midi óra is tartozik.

A „billentyű” szót azért tettem eddig idézőjelek közé, mert a billentyűk nem billenthetők. Az egész egység egy nyomtatott áramköri lap, amelynek a felülete több száz kis részből, kondenzátor-fegyverzetből áll. Ez nagyon cikinek tűnik, hiszen a szintetizátorok legdrágább részét hagyták ki belőle, és emiatt másképp kell játszani rajta, mint egy hagyományos billentyűzeten. Ha valamelyik érintkező pontot megérinted, megváltozik a kapacitás, megszólal a hang. Ha az ujjad nagyobb felületével érinted meg – nem erősebben, csak nagyobb felületen –, billentyűkövetés lesz az eredmény. A billentyűzet fölött van az ikoncsík; ez is kapacitív elven működik, és az egyes funkciók – hang vagy akkord tartása, szekvenszer, arpeggiátor – működtetésére való. Hajlítókerék helyett pedig hajlítócsíkkal lehet vacakolni.

A Microfeakhez 2020-ban bővítményként és önállóan is futtatható szerkesztő készült. Ez ugyan nem fér hozzá minden paraméterhez, de olyan olcsó,6 euró, hogy ha van Microfeaked, érdemes megvenned. Az alábbi linkről érhető el:

https://micro-freak-editor.jimdofree.com/

vmm10

Ezzel el is érkeztünk a számítógépes vokóder bővítményekhez. Az előző részekben már mutattam néhányat, a sokaságból most ismét ingyenesekre hívom föl a figyelmedet. A legeslegegyszerűbb a legfeljebb 28 sávos Web Audio Vocoder. Ehhez semmit nem kell telepíteni, ha van Firefox böngésződ. (Krómon nekem nem működött.) Csak rá kell böknöd az alábbi linkre, és már játszhatsz is vele.

https://webaudiodemos.appspot.com/Vocoder/index.html

vmm11

Van például vokóder a legegyszerűbb és egyben nagyon népszerű Audacityben, gyárilag. Az Audacity legújabb változatát az alábbi linkről töltheted le:

https://www.audacityteam.org/download/

vmm12

Ha Windowsod van, de nem a 10-es, akkor se ess kétségbe, elérhető a régebbi változat is, de nálam a windows 7-en is fut a 10-esre fejlesztett. Telepítés után már használhatod is a beépített vokódert. A következő oldal nyújt segítséget hozzá.

https://manual.audacityteam.org/man/vocoder.html

vmm13

Noha az Audacity vokóderében akár 240 sávos szűrés is beállítható, azért ez a program mégis inkább csak illusztrálja, mi is a vokóder. Lássuk hát, hogy a sokszor emlegetett Reaper saját vokódere, a ReaVocode mit tud!

A használata nem teljesen kezdőknek való, és noha 144 sávos szűrőt is használhatsz, azt javaslom, hogy az ismerkedést a gyalog 8 sávossal kezdd! A ReaVocode-vel szemben a teljesen kezdők is könnyen használhatják a PiF Vocoder bővítményt.

vmm14

A vokóder .zip tömörítésű filéjét az alábbi linkről töltheted le:

https://www.softpedia.com/get/Multimedia/Audio/Audio-Plugins/Vocoder-PiF.shtml

vmm15

Kibontás után a PiFVocoderNoSSE.dll filét a hangmunkaállomás bővítmények (plugins) mappájába másold! A francia nyelvű kezelési útmutató felejtős. A program tetszetős grafikai kezelőfelületét több részre osztották. Ezeken beállíthatod a modulátor, a vivő burkolója , az oszcillátorok, a hangszínszabályzó és a kompresszor paramétereit.

vmm16

Kicsit macerásabb a Stempel Spectral Vocoder v.1.0 kezelése. A moduláló jelet – pl. a beszédet – gyors FFT-vel (lásd a sorozat 96. részét) analizálja, miként az előző program is, de ha túlzottan keskeny ablakot (FFT SIZE) állítunk be, akkor azt tapasztaltam, hogy a hangmunkaállomás lefagy.

vmm17

A telepítő .zip kiterjesztésű filé pl. az alábbi linkről tölthető le, némi görgetés után:

http://www.vstplanet.com/Effects/Modulation6.htm

A kitömörítés után elindított StempelVST_Setup.exe filé nagyon hülye helyre is képes rakni a Stempel.dll-t.

vmm18

Érdemes tehát máshová irányítani, ahol meg is találod, a nagyon részletes használati útmutatóval együtt. Aztán már csak a Stempel.dll-t kell a hangmunkaállomásod bővítmények (plugins) mappájába másolnod.

Kicsit fura neve van, de az „egyből működik” kategóriába tartozik a La Voz Cantante 1024 sávos vokóder bővítmény.

vmm19

Az alábbi link aljáról töltheted le a telepítéshez szükséges legújabb, 6B változatú .zip filét a nagyon részletes, áttekinthető leírással együtt, amelyből kiderül, hogy a programozók a Reaperrel próbálták ki.

https://vicanek.de/audioprocessing/lavozcantante.htm

vmm20

Kibontás után a La Vox Cantate 6B.dll-t a szokásos módon másold a hangmunkaállomásod bővítmények (plugins) mappájába!

Az igazság az, hogy az egyszerűbb ingyenes vokóder bővítményekkel nem mindig érheted el azt, amit szeretnél, a profik többségéért azonban elég sokat kérnek. A ranglisták élén levő iZotope VocalSynth 2 nevű ára például közel 200 dollár. Ez a profi bővítmény szinte mindenre alkalmas, amit a beszéd- és énekhanggal művelni lehet.

vmm21

Először magát a vokódert hallgassad meg!

A Vocal Synth 2 igazi újdonsága nem is a vokóder, hanem a Biovox, amellyel a hangképzés tulajdonságait tudnád megváltoztatni, ha lenne ilyen bővítményed. Módosíthatnád a levegővételt éppen úgy, ahogy a magánhangzók fekvését, vagy hogy emelkedjen-e vagy süllyedjen-e a képzéskor a hangmagasság. A következő videó lényegében erről szól, de hozzáteszem, hogy a Biovox az angol nyelvre van kihegyezve, ha magyar hangzókhoz használják, egy picit angolossá varázsolja azokat.

De mi van, ha nincs Vocalsynt 2-d, és nem is akarsz pénzt költeni rá? Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy ha nem kufárkodni akarsz vele, akkor tölts le egy feltört változatot. Most azonban egy kicsit más a helyzet. Amióta a Vocal Synth 2 bővítményt árusítják, azóta az elődöt, a 2016-ban piacra dobott változatot nem lehet megvásárolni. Viszont az előd vokódere egy effekt kivételével ugyanazt tudja, mint a 2. változat.

vmm22

Rögtön hozzáteszem, hogy noha nagyon áttekinthető a kezelő felület, ez is eléggé pilótavizsgás.

A Vocal Synth 2016-os változatát nagyon körültekintően törték föl, és mivel amúgy sem hajt hasznot az iZotope-nak, úgy gondolom, lelkiismereti problémák nélkül töltheted le az ncore-ról, de továbbra se használd kufárkodásra! Az enkór filécserélőt az ncore.pro helyen találhatod meg 2021. február óta.

vmm23

Az iZotope programja nemcsak vokóder.

vmm24

Nem ez az egyetlen ilyen program, emiatt csupán hallás alapján nem mindig lehet eldönteni, hogy vokódert használtak-e az ének masszírozásához, vagy valami más effektet. Cher többmillió példányban elkelt egykori, 1998. végén megjelent, nagy slágeréről az egyik legmegbízhatóbb szakfolyóiratban, a Sound On Sound címűben annak idején megjelent részletes leírás is arról szólt, hogy vokódert használtak, mert a felvétel hangmérnöke azt állította egy interjúban, hogy a Korg VC 10 vokóderével állították elő a hangzást. Szép hosszasan ragozta, hogy mekkora zseni volt, és hogy mit (nem) csinált heteken keresztül.

vmm25

Később megjelent a helyreigazítás, amely szerint nem vokódert, hanem autotune-t használtak. Erről már a sorozat 71. részében is írtam, most annyival egészítem ki, hogy az Antares cég Auto-Tune szoftverében a Cher felvétel során a hangmagasság korrekció sebességét túl gyorsra állították be, és a jelet még egy kegyetlen, telefonhangú szűrőn is átkergették. A felvétel további eszköze a Power McIntosh G3-ban megnyitott Cubase hangmunkaállomás, a Clavia Nord Rack szintetizátor, az Oberheim Matrix 1100 szintetizátor, a Neumann U67 csöves mikrofon és 3 db Tascam DA-88 digitális magnó volt. A nótát persze most is csipázom, ráadásul végre egy egészen jó minőségű videó van a youtube-on.