Rövidesen indul a XXI.század Diszkónikája

„Bezzeg a mi időnkben” – mondogatják olykor a mai 40-es korosztálytól idősebb versenyzők. Azok, akik fiatalságukat az egykori vasfüggöny mögött élték le, a nyugat által, a vidám barakknak titulált Magyarországon. A 70-es 80-as években elérhetetlen volt a keleti blokkban sok-sok, ma teljesen szokványos termék. Ezt azok, akik a később születtek elképzelni is nehezen tudják.

Ez a termék elérhetetlenség minden termék csoportra érvényes volt az élelmiszerektől, a ruhaneműkön keresztül a műszaki cikkekig. A műszaki cikkekig, melyet egy un. COCOM lista is korlátozott.
Ma, ha valaki zenét szeretne hallgatni, nem kell mást tennie, mint bemegy bármelyik áruházba és néhány ezer Ft-tól, már válogathat a legkülönfélébb műszaki eszközök közül, melyekkel bárhová viheti a zenét. A Youtube és egyéb megosztó oldalak segítségével szinte azonnal hozzáfér a legújabb slágerekhez szinte azonnal azok megjelenését követően. Ma már egyáltalán nem fontos ismerni a hangközvetítő eszközök működési mechanizmusát. Vagy mégis?!
Bezzeg a mi időnkben, ismétlem. A 90-es évek előtti időben, ha valaki jó minőségű zenét szeretett volna hallgatni, bizony sok esetben, illetve mondhatnám kizárólag ezt akkor tudta megtenni, ha tisztában volt azok működési mechanizmusával. Meg kellett érteni és meg kellett házi módszerekkel építeni azokat. Sokak marattak otthon a fészerben, sufniban, ne adj Isten, a konyhában NYÁK lapot. Forrasztottak, barkácsoltak, fúrtak- faragtak, hogy egy jó hangfalat megépítsenek. Ma szinte senki, vagy csak a „megszállottak”.
Több ismeretterjesztő műszaki könyv is megjelent akkoriban, de ezek közül hangvételében, érthetőségében és terjedelmében is kiemelkedett Cs. Kádár Péter, 1984-kiadott Diszkónika című műve. (Cs Kádár Péter, hangmérnök, újságíró, tanár, aki a 70-es évektől, több évtizede már a hazai rádiózás egyik, hanem a legfontosabb technikai tudora.) Mi sem mutatja jobban a Diszkónika sikerességét, mint a 30 ezer darab feletti eladott példányszám. Mindenki számára közérthető módon ismertette a hang terjedését, a fül felépítéstől a hangszórók és a különféle műszaki berendezéseken keresztül a hangrögzítésig. A Diszkónika alcíme, (a rock és a diszkó technikája) volt, de sokkal több volt ettől.
Több mint 30 éve írta meg és az óta bizony nem csak felettünk szaladt el az idő, hanem a technika is hatalmasat fejlődött. Kb egy évvel ezelőtt hívtam fel Pétert, hogy nem kellene folytatni?! –gondolom ezt a kérdést többen feltették neki-. Akkor hezitált, de nem hagytam annyiban és végül néhány hete igent mondott. „Engedd magad, előbb szabadulsz” alapon. Madarat lehetett volna velem fogatni abban a pillanatban és remélem többen így értékelik, majd, ha újra olvashatják sorait.
Ezért került a soulmusic.hu menüpontjai közé a Diszkónika. Cs Kádár Péter rovata, az 1984-es korszakalkotó művének a folytatása. A Péter által írt ajánlója már ott olvasható. Remélem a lélekben fiatal egykori olvasói ugyanolyan örömmel olvassák majd sorait, mint azok a fiatalok, akik nem szeretnének hülyén meghalni, már ami a hangtechnikai ismereteiket illeti. Rövidesen indul a XXI. század Diszkónikája! Fogadjátok szerettel Cs.Kádár Péter tanár úr ajánlóját!

cse„Jobb-e a flac, mint az mp3? Ugyanolyan jó-e a flac, mint a wav? Mit jelent a „majdnem olyan jó”? Jobb-e az analóg, mint a digitális? Mit jelent a jobb? És főként: mit jelent, hogy jó? Van-e a jónál jobb? És a még jobbnál? Sőt, a kurva jónál? Mit és hogyan hallunk? És miért nem hallunk meg mindent? Mitől torz, ami torz? És ha torz, miért tetszik mégis? Szép-e, ami tetszik? És kinek szép? De hol is szól? És honnan halljuk? Mi a szerepe a térnek? Mi a virtuális tér? Ahhoz, hogy az elmúlt évtizedekben, a rockzenében, a diszkó technikában és a gépi hangtechnikában fejlesztett eljárásokat és eszközöket értékelni tudjuk, elsősorban belőlünk, emberekből kell kiindulnunk. A valóság szolgáltatta ingerek és a bennünk keletkező élmény folyamata adja kezünkbe a kulcsot ahhoz, hogy misztikus javasasszony varázsgömbjei helyett eligazodjuk a jók, a majdnemek, az ugyanolyanok, a torzítások és a szépségek birodalmában. (A kurvákat nem garantálom.) Ezzel a szemlélettel fogom bemutatni neked a világmindenség e bámulatos szegletét.” Cs Kádár Péter.