XXI. századi diszkónika, 209. Az éteri hangszer

„Nevetséges abszurditás, hogy a 20. században még mindig macskabél húrokat lószőrből
készített vonóval dörzsölve állítunk elő zenét!” – mondta állítólag 1920-ban Lev Szergejevics Tyermen, már amennyire bármilyen történet hiteles lehet, ami róla szól. Azt azonban még ő sem gondolta, hogy olyan elektrofon hangszert talált föl, amit száz év múlva is gyártani fognak.

Pedig a teremin, az első olyan elektronikus hangszer, amelyen érintés nélkül is játszani lehet, napjainkban is kapható a boltokban.

erh02

Az egyik legenda szerint az orosz tudós szentpétervári lakásába háromszor törtek be 1920-ban. Elhatározta, hogy elektroncsövek felhasználásával betörésriasztó berendezést épít, amely hangjelzéssel adja a lakástulajdonos, a szomszédok és a rendőrség tudtára a hívatlan látogatók jelenlétét. Észrevette, hogy ha bizonyos alkatrészek felé közelíti kezét, a riasztóberendezés hangja megváltozik, magasabb lesz. Ha más alkatrészek felé közelített kezével, a hang erőssége megnőtt. Tyermen képzett csellista is volt, rádöbbent, hogy nemcsak hatékony riasztóberendezést sikerült konstruálnia, hanem egy új, minden addigitól különböző hangszert talált föl.

erh03

A másik legenda szerint Tyerment 1919-ben meghívta Abram Fedorovics Joffe orosz fizikus az egy évvel korábban alapított kutatóintézetébe. (Jofféról érdemes annyit tudni, hogy egyebek között ő találta föl a tranzisztort is, csak a múlt század harmincas éveinek szovjet katonai vezetősége nem ismerte föl az eszköz jelentőségét. Ők az elektroncső parányításában hittek, így aztán az USA tudósai jegyezték be a háború után a szabadalmat, és kaptak Nobel-díjat.)

erh04

Tyermen különböző fizikai kísérleteket és méréseket végzett, többek között gázokkal kapcsolatban. Az egyik ilyen kísérlete során vette észre 1920-ban, hogy az általa épített, elektroncsöves hanggeneráló áramkörrel kiegészített mérőkészülék attól függően változtatja a hang magasságát, hogy ő milyen közel tartja hozzá a kezét. Joffénak és a kollégáinak úgy mutatta be felfedezését, hogy a csellótanulmányai során elsajátított dallamokat játszotta el a készüléken. A játékmódból adódóan az egyes hangmagasságokat glisszandó (folyamatos hangmagasság változás) kötötte össze.

Akkor hallgassunk egy kis teremint!

Ez a legenda már hihetőbb, csak sajnos a teremin legkorábbi változata már 1917-ben elkészült. A hangszernek ezt a változatát inkább aeterphone-nak nevezik, és napjainkban is gyártja – persze, modernebb kivitelben – egy USA-beli cég, Theremaniacs márkanéven.

erh05

Ez az egyik legolcsóbb cucc, 170 dollár körül mérik, de ha otthon akarod összerakosgatni valamilyen dobozba, már 110 dollárért viheted.

erh06

Egyantennás hangszert használt a Led Zeppelin is.

Az azonban nem legenda, hogy Tyermen, a kommunista tudós, feltaláló és muzsikus egyszersmind kém is volt, és kis ideig Párizs, majd évtizedeken keresztül az USA vezető politikusainak és művészeinek társaságában tevékenykedett, s találmányainak jelentős része is a hírszerzést szolgálta. Jó viszonyban volt pl. Charlie Chaplinnel, Albert Einsteinnel és az USA több elnökével. A ködösítés tehát érthető, és ennek is köszönhető, hogy az életrajzában levő foltokat, ellentmondásokat gyakran az írói fantázia oldja föl. Erre vonatkozóan van sajnos magyar példa is: Najmányi László Theremin című könyve antikommunista ponyva, de kétségtelenül ügyes.

A hangszer működési elve nagyon egyszerű: építs két nagyfrekvenciás oszcillátort, amelynek a frekvenciái egymás közelében vannak! Ha a két oszcillátor jelét összelebegteted, a rezgések különbsége is előáll.

erh07

Legyen hát az egyik oszcillátor rezgésszáma 170 kHz, s ez az érték nem is változtatható. A másiké viszont változtatható legyen, mondjuk, 168 és 170 kHz között. A konkrét rezgésszám attól függ, hogy a második oszcillátorhoz csatlakoztatott fémrúdtól milyen messze van a kezed. Ilyenkor a második oszcillátort hangolod úgy, hogy a fémrúd, amit antennának neveznek, valójában a rezgőkör kondenzátorának egyik fegyverzete. A másik fegyverzet a te kezed. Amikor a kezedet közelíted a fémrúdhoz, a kondenzátor kapacitása nő, a második oszcillátor rezgésszáma csökken, amikor meg távolítod, a kapacitás csökken, a rezgésszám növekszik. A két oszcillátor jele keverőbe kerül, ami nem olyan, mint a hangkeverő. Ez olyan jószág, ami a két frekvencia összegét és különbségét is előállítja. Az összegre nincs szükség, ezért azt egy aluláteresztő szűrő eltávolítja. Az aeterphone-nak csak egyetlen antennája van, a hangerőt pedállal lehet szabályozni. Az „igazi” tereminnek két antennája van, a második rendszer a hangerő szabályozója, ezért a teremin kétkezes hangszer. Viszont egyidejűleg csak egy hang szólaltatható meg vele, a teremin monofon instrumentum.

A következő videón Tyermen játszik.

A hangerő szabályozása másként történik, mint a hangmagasságé. Csak egyetlen oszcillátor van, ennek a frekvenciája változik, ha a kezeddel variálsz. Az oszcillátort sáváteresztő szűrő követi, hogy a hangerő szabályozásához szükséges tartományon kívüli rezgések – pl. a felharmonikusok – ne szóljanak bele a dologba. A frekvencia értékével arányos feszültséget állítja elő a demodulátor, és ez a feszültség határozza meg az erősítő erősítését. A megoldás tehát egy igen korai feszültségvezérelt erősítő, VCA.

Az idők során nagyon sokféle formában készült teremin, és nagyon sokan szerették meg. Az egyik első rajongó Vlagyimir Iljics Lenin volt, akinek a dolgozó szobájában is volt egy belőle. A II. világháború előtt az RCA gyártotta belőle a legtöbbet. Mármint nem Leninből, hanem a tereminből.

erh08

erh09

A kép alatt Clara Rockmore, a világ legjobb teremin előadója játszik a hangszeren.

erh10

Tyermen fantáziája szinte kiapadhatatlan volt. A 1920-as évek végén találta föl az elektronikus csellót. A húrok helyett rugalmas, műanyag fólia fogólapja van, amely megérintésével a hangszer hangot ad, és addig szól, ameddig a lapot el nem engedik. A hangerőt a lejátszó jobb oldalán lévő kar vezérli, a hangszínét gombok szabályozzák.

erh11

Tyermen zenekart is szervezett e hangszerhez.

erh12

Tyermen a második felesége, Lavinia Williams táncosnő számára készítette a Terpsitone-t 1936-ban, ami egy olyan táncszínpad volt, amelyiknek hangjait és fényeit a táncosnő mozgása vezérelte. Az antenna a földre helyezett fémlemez volt.

erh13

erh14

A teremin egyik hátránya, hogy a hangzása egy idő után unalmassá válik, s talán ezért nem lett a zenekarok állandó tagja. Ezen próbált segíteni a Moog cég, amely korábban is gyártotta a teremin különböző változatait. A videón magyar felirat is van!

A kb. százezer forintba kerülő cucc valójában digitális szintetizátor, amelynek csak a vezérlése teremin jellegű.

erh15

A Moog polifonikus teremint is bemutatott.

Te is bedőltél, mi? Bevallom, én is. Pedig ez csak tréfa volt, amit a készülék neve – Idiot – is bizonyít. A teremint a monofonikus volta ellenére nagyon sok filmben – az Imdb-n 75-öt számoltam meg – alkalmazták. Ez talán a legismertebb közülük:

Néhány dokumentumszerű film is készült e találmány történetéről.

A zenében a legkülönfélébb műfajokban bukkan elő.

Még metálban is előfordul.

Most pedig nézzük, hogyan lehet ingyen hozzájutni a tereminhez! Sokféle bővítményt készítettek hozzá, de tapasztalataim szerint nem mindegyik működik. Amelyik viszont igen, az a tesztek szerint is a legjobb.

erh16

A Spook Keys egérrel vagy midi billentyűzettel vezérelhető. A képen baloldalt lent látható kis gömböcskét kell huzigálni. Balra húzáskor a hangerő nő, felfelé a hangmagasság. A jelalak szinusz, fűrész, háromszög és négyszög is lehet, és számos más paramétert is állítgathatsz, pl. tremolót vagy vibrátót is.

Sok helyről tölthető le a zip-be tömörített Spook Keys.ddl bővítmény, pl. innen:

https://www.kvraudio.com/product/spook_keys_by_simple_media

erh17

Kibontás után a filét be kell másolni a munkaállomásod bővítmények mappájába, a munkaállomás indítása után pedig a VSTi állományokból kell elővarázsolni a teremint.

erh18

erh19

Ennek a programnak másik, másképp is muzsikáló változata, a Super Spook Keys nevű. Hangsúlyozom, hogy nem jobb, nem rosszabb – más.

erh20

Innen tölthető le a zip tömörítésű bővítmény:

https://www.kvraudio.com/product/super_spook_keys_by_simple_media

A telepítése és az indítása hasonló a Spook Key-éhez.