• 1
  • 2

Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 310. Dadadadadadogtatós

„Kétszer kell neki odaütni valakire, hogy egyszer elájuljon. Ez az igazi dadogás” – olvashatod Rejtő Jenő A Sárga Garnizon című művében.

A dadogás nem csupán az egyik effekt a modern hangmunkállomásokban és grooveboxokban, hanem a szórakoztató (és nemcsak a szórakoztató) műfajok nagyon régi eszköze. A tudomány szerint a dadogás a beszédritmus zavara; légzési, hangadási, és artikulációs zavar, amely a beszédben megakadásokat és hangismétléseket okoz. Sok híres ember, köztük Newton és Churchill is dadogott. Sőt, a legenda szerint Demosztenész is, aki állítólag kavicsot tett a nyelve alá, hogy megszüntesse a dadogását. Tehát már a régi görögök is ismerték a dadogást. Azonban nem ismerjük az okát – csak sejtések vannak, hogy több tényező okozza azt a jelenséget, amely napjainkban kb. 70 millió ember számára jelent kommunikációs nehézséget.

Ha szembesülni akarsz a dadogás okozta rettenettel, akkor próbáld ki az alábbi összeállítást!

 dad02

A fejhallgatót tedd a fejedre, és beszélj a mikrofonba! Néhány szó után már dadogni fogsz, ugyanis a beszédközpontot megzavarja, ha közvetlen közelről, de késleltetve kapod önmagad beszédét vissza. A profi riportereket, műsorvezetőket tanítják arra, hogy dadogás nélkül tudjanak ilyen esetekben is beszélni, de sokat kell gyakorolniuk.

A dadogó ember nem szellemi fogyatékos, mégis mi, akik nem dadogunk, gyakorta csúfolkodunk rajtuk, mintha nem lennének épelméjűek. A gúnyolódás lehet megértő is, lehet a jellemábrázolás eszköze vagy éppen a kiszolgáltatottság humoros ábrázolása, mint például a Hyppolit, a lakáj című filmben.

A következő videóban az előadó a dadogós barátjára emlékezik. Ha ezt nem tudjuk, akkor – de ha tudjuk, akkor is – besoroljuk az alpári humor megnyilvánulásai közé.

Ami a muzsikát illeti, dadogós nóták szöveges kottái már a 19. században megjelentek nyomtatásban. Az első megmaradt hangfelvétel 1907-ben készült.

Az egyik legismertebb dadogós klasszikus Geoffrey O'Hara szerzeménye, a K-K-K-Katy, amelynek kottája 1917-ben, az első hangfelvétel egy évvel később készült az éneklő kutyás emblémájú Victor cégnél, Billy Muray előadásában.

 dad03

Az I. világháborúban harcoló katonák bátorítására komponált nóta arról szól, hogy egy bátor, de dadogós katona jegygyűrűt vesz az aranyszőke hajú, gyönyörű Katy-nek, mielőtt Párizsba megy harcolni. A refrén nyers fordításban:

K-K-K-Katy, Katy gyönyörű.
Te vagy az egyetlen lll-lány, imádlak.
Amikor a hhh-hold süt át a tehénistállón,
várlak a kkk-konyha ajtajánál.

Katy-ről nincs fénykép, ezért nem tudjuk, hogy Katherine Gertrude Craig valóban oly gyönyörű volt-e, azt azonban tudjuk, hogy a K-K-K-Katy óriási siker volt, és számos feldolgozás vagy hivatkozás éltette tovább. A következő felvételen például Mel Blanc „énekli” a Bolondos dallamok Cucu malacának hangján.

Cucu malac prózában is dadog.

A K-K-K-Katy volt az alapja a szélsőjobboldali Ku-Klux Klant parodizáló dalnak csakúgy, mint a K-K-K-Kuwaits címűnek, ami az USA Öböl háborúját gúnyolta ki. „K-K-K-Katy elvtársam” hangzik el az Ilyenek voltunk című filmben is, amelyben Barbra Streisand a Fiatal Kommunisták Ligája nevében szólal föl egy egyetemi békegyűlésen.

A K-K-K-Katy-hoz hasonló nóták tucatjai, ha nem százai jelentek meg későbbi felvételeken, egyszersmind kialakult a dadogós nóták két alaptípusa. Az egyikben a szerelmes fél végül meghódítja a kiszemelt kedvesét, a másikban szomorúan elkullog. Ezt a két típust egészíti ki, ha a nem dadogós ember – általában férfi – dadogós nőbe szerelmes, aki ráadásul rút is, mint a következő nótában.

 dad04

A dadogós dalok tehát a II. világháború utáni pop- és rockzenéjében sem ritkák, több ezerre tehető a számuk. Ezek közül válogattam néhányat. Az első szám a Family Guy-ban is elhangzott.

 dad05

 dad06

 dad07

 dad08

 dad09

 dad10

 dad11

 dad12

 dad13

 dad14

 dad15

 dad16

 dad17

 dad18

 dad19

dad20

dad21

dad22

dad23

dad24

dad25

dad26

dad27

dad28

dad29

dad30

dad31

dad32

dad33

dad34

dad35

dad36

dad37

dad38

dad39

A legtöbb nótának megtalálható a neten a teljes szövege, sőt, vannak olyan gyűjtemények is, amelyek kiemelik a dadogós részt, ha nem hallanád meg. A dadogós listák (pl. a Spotify-nak is van ilyen, 70 nótából álló gyűjteménye) egyikében sem szerepel az a szám, aminek hiába is látnád meg az eredeti szövegét, valószínű, hogy már a betűket sem ismered. Én sem. A címe: א ב ג. Igaz, van számos angol fordítás, de annyi utalás van mind a szövegben, mind a klip képi anyagában, hogy szinte semmit nem tudsz kezdeni a fordítással sem.

dad40

Márpedig nemcsak szokatlanul nagy siker volt a nóta, hanem – nem csupán az egyébként siralmas izraeli pop- és rockzenei világban – valódi gyöngyszem. Ezért kicsit mesélek róla, mert van mit. A magyarul „Az abc-dal” című nóta valójában imádság. A zsidó vallás egyik változata szerint a Mindenható a világ teremtésekor az abc betűit sorolta. A zsidók Magyarországon sátoros ünnepnek nevezik a hét napig tartó szukotot, amikor nagyon sokat imádkoznak. Erre az időszakra sátrat építenek. Sátor bármi lehet, aminek fedele van. A buli tetőpontja a 7. nap, a Hosaná Rábá (הושענא רבא), a Nagy Segítség napja. Az ekkor mondott ima egy-egy sora a héber abc egymás után következő egy-egy betűjével kezdődik. A klipben is látható, hogy az előadó fűzfaággal a táblát veri, aztán csapkodják a földet a jobb termésért, hiszen amikor e szokás keletkezett még nem létezett a sokkal hatékonyabb öntözőrendszer. A nyitott könyvre folyó méz arról szól, hogy a vallásos szülők a három éves gyereküket (ultraortodoxék csak a fiúkat) a rabbihoz viszik az ábécé tanulása végett. A rabbi mézet önt a könyvre, majd mond egy betűt, amit a gyerek megnyal, és a rabbi után mondja.

A ritmikus, vad hiphop + világzene szerzője és előadója Viktória Hannah (ויקטוריה חנה). Jeruzsálemben született, az apja egyiptomi rabbi, az anyja perzsa asszony volt.

dad41

A család az un. ultraortodoxok közé tartozott. Ez elég súlyos háttér, mert már gyalog ortodoxnak is nehéz lenni, az ultrák pedig minden ókori előírást kötelezően betartanak, a világtól elszigetelten élnek. Vannak persze, akik kitörnek ebből a védettséget adó burokból – lásd a Netflix (kicsit édeskésre sikeredett) A másik út című minisorozatát. A kislány gyermekkorában a súlyosan dadogósok közé tartozott, s ezt sokáig nem tudta leküzdeni. A művészetek azonban erőt adtak neki, s a családi hagyományokat is részben maga mögött hagyta. „Az ortodox nők nem énekelhetnek férfiak előtt. Ez a gond.” – mondta a művésznő egy interjúban. „Ha tudat alatt nagyon-nagyon mélyen magamba merülök, néha úgy érzem, hogy bűnös vagyok. Kényszerítem magam, hogy megtegyem ezeket a bűnös dolgokat, és ez nagyon-nagyon boldoggá tesz.” A szigorú hagyományokra utal a klipben, hogy a diákok zárt egyenruhában vannak, semmi koedukáció (már az is ultraortodox ellenes merénylet, hogy a lényok tanulhatnak), semmi szexis dolog nem történik, mégis forr az egész. A művésznő a nótát már 15 évvel korábban kitalálta, mielőtt nyilvánosság elé lépett volna vele. Ennek segítségével, sok gyakorlással „nőtte ki” a dadogását; a nóta egyes részeiben már szándékosan dadogósan pörgeti a nyelvét. Viktoria Hannah-nak egyébként három gyereke van.

A magyar dadogós dal felhozatal viszonylag szerény. Én hármat találtam. Ezek közül az egyik a Sunda bunda banda Dadogós fox című mulatósa, de nem akarom, hogy szenvedj. Jöjjön hát a másik kettő!

dad42

dad43

Most már rátérhetünk a lényegre. A dadogás – miként a fenti példák némelyikében tették – humán biodadogó nélkül, mesterségesen is előidézhető. Ennek azonban más a célja, mint a „természetes” dadogásé. A dadogtató effekttel két dolgot érhetsz el. Az egyik a ritmikus ismétlődésé, a másik a hangszín egyedi, akár nagyon rövid ideig, a másodperc töredékéig tartó megváltoztatása. Ez utóbbi esetben szemcsés szintézisről van szó (lásd a sorozat 245-246. részét). Az első dadogtató effektet munkaállomás bővítményként készítette el Brian Transeau, közismertebben BT, akit a trance atyjának és az elektronikus tánczene hercegének tekintenek. BT írta többek között a Halálos Iramban zenéjét, de különböző neveken Britney Spearsnek és Stingnek is alkotott műveket.

dad44

A Stutter Edit (dadogásvágó, dadogásszerkesztő) szoftver első változatát a minőségi bővítményeiről ismert iZotope cég dobta piacra 2010-ben. 2020 óta a Stutter Edit 2 kapható, igen borsos, 199 dolláros listaáron.

dad45

A bővítmény használatához nemcsak hangmunkaállomás kell, hanem midi billentyűzet is, noha a hangmunkaállomás virtuális midi billentyűzetével is lehet vacakolni, amíg a számítógépedet a földhöz nem vágod. A Stutter Edit 2 kezelő felülete alapvetően két részből áll: a felület tetején a dadogtató-dadogásvezérlő és tároló (puffer) részből, valamint a több effektet elérhetővé tevő alsó részből. A dadogásvezérlő fogadja a bejövő hangot, és időszeletekre osztva ismételgeti. Ezek a darabkák ütemekhez rendelhetők és a paramétereik módosíthatók. A tároló tartalmából a tároló vezérlőjével választható ki, hogy a hang melyik része megy be a dadogtatóba. Egyetlen szelet is betáplálható, ha viszont a tároló különböző részeit adod be bal és jobb eltolásokkal masszírozva, őrült sztereó hurkokat állít elő a bővítmény. Különböző rácsméreteket (ütem-tagolásokat) választhatsz az ismétlésekhez, és még véletlenszerű mozgást is hozzáadhatsz a darabkákhoz. Változtatható a hangmagasság, a hangszín, a térérzet. Szándékosan ronthatsz el egy-egy darabkát; ezt hibaeffektnek, külföldiül glitchnek hívják. A Stutter Edit 2 legjelentősebb újítása az osztottpontos burkológörbe, amelyet az iZotope cég Time-Variant Modifier Curve-nek (TVM görbének) nevez.

dad46

Szinte minden paraméternek saját burkolója van, amely lehetővé teszi vad egyedi modulációk létrehozását több effekthez. Egy kiválasztott paraméterre kattintva a görbeszerkesztő megjeleníti a burkolót, a dupla kattintás pedig teljes képernyőre teszi ki. Több csomópontot is elhelyezhetsz, minden vonalat meggörbíthetsz, és szabad kézzel rajzolhatod át vagy rápattinthatod a rácsra. Kiválaszthatsz konkrét időosztást és billentyű-hangmagasságot, amelyek a rácson jelennek meg, és megkönnyítik a kitöltések és dallamok programozását. Megfordíthatod az alakzatokat, végül mentheted a görbéket.

dad47

Ha elkészítettél egy ilyen hibamintát, tovább tudod effektezni 11 effekttel és ezek változataival. Az effektek között van hangszínszabályozó, torzító, flanger, késleltető, fázistoló, fésűszűrő, kórus, zengető. A késleltető kivételével bármilyen sorrendben következhetnek az effektek.

A Stutter Edit 2 nagy előnye, hogy egy csomó folyamat automatizálható, tehát sok-sok gyakorlás után élőben is használható. A bővítmény demó változata az iZotope honlapjáról tölthető le.

https://www.izotope.com/en/products/stutter-edit.html

dad48

Ha megtetszett és örök életedre meg akarod venni, csak ráböksz a „Buy Now” gombra, máris fizethetsz, még a pénznemet is megválaszthatod (forint nincs), és a tied.

https://www.izotope.com/en/shop/stutter-edit-2.html

dad49

Ha viszont megígéred, hogy jó leszel, és nem használod pénzkeresésre, letölthetsz egy .rar tömörítésű csomagot innen:

https://www8.zippyshare.com/v/cA3sq5qd/file.html

dad50

Ha meg van időd pöcsölni, vagy nem kell ilyen sokoldalú program, vannak más megoldások is, hogy egy fillért se kelljen költened. Az alábbi videó, amely a becsületkasszás Reaper lehetőségeit mutatja be, ugyan csak 10 percnyi, de sokszor tíz percet szánj rá, ha rutinból akarsz hasonló eredményt elérni! Én egy hétvégén ismerkedtem vele, sűrű kurvaanyázások közben. Szerencsére, a párom nem volt itthon.

Lássunk hát néhány ingyenes dadogtató és hiba-effekt bővítményt! A legegyszerűbb talán a Simple Stutter.

dad51

A Simple Stutter mintát vesz a bejövő hangból, majd tetszés szerint módosíthatod a hangmagasságot és a sebességet. A „kezdeti sebesség” kivételével minden automatizálható és midin keresztül vezérelhető. A dadogás hangmagasságát tízoktávos tartományban szabályozhatod. A bővítményt az alábbi linkről töltheted le:

https://plugins4free.com/plugin/1711/

dad52

Letöltés után csomagold ki a .zip filét, a benne levő .dll-t másold be a hangmunkaállomásod „bővítmények” (Plugins) mappájába, és már mehet is a móka, akár élőben is. Ahol dadogtatni akarsz, ott megnyomod a piros gombot.

Pöppet többet tud a Slicer Box.

dad53

A bővítményt és a gyári beállításokat regisztráció után – csak egy e-mail címet kell megadnod – az alábbi linkről töltheted le:

https://www.kvraudio.com/product/slicer-box-by-synthescience/downloads

dad54

A .zip filé kicsomagolása után ne csak a .dll-t, hanem a Slicer Box Presets mappában levő .fxp filéket is másold be a hangmunkaállomásod „bővítmények”(Plugins) mappájába!

dad55

A kis program ugyan állítgatható a kezelő felületről is, de sokkal fincsibb bebújni e felület mögé.

dad56

Főként ütős hangszerek dadogtatására és roncsolására használhatod a Kerrstinn nevű bővítményt.

dad57

Az előzőeknél is könnyebben kezelhető, Windowson és Almán egyaránt futó bővítmény letöltési helye:

http://www.shuriken.se/?page_id=83

dad58

Kicsomagolás után a Kerrstinn.dll-t kell a munkaállomásod „Bővítmények” (Plugins) mappájába másolnod. Indítás után az általad dadogtatni és masszírozni kívánt .wav filét dobd a bővítménybe!

Megjelent: 1900 alkalommal