Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 142. Tovább előerősödünk

A sírás állítólag a bánatos gyenge nők eszköze, az erős nők shoppingolni mennek. Gyere hát vásárolni velem, de legyél erős: még elképzelni is nehéz, hogy mennyi pénz kell ahhoz, hogy igazán jó minőségű előerősítőket vehessünk!

Az előerősítők egyik változata keverőasztalba vagy szabvány méretű állványba (rack) építhető modulrendszerű szerkezet. A legjobbak közé az AMS Neve cég termékei tartoznak. Az alábbi, 1073 LB jelű típust és különféle változatait pl. 1970. óta gyártják, lényegében változatlan belsővel.

et02
A szimmetrikus be- és kimenet is transzformátor csatolású, földfüggetlen.

et03

A műszaki paraméterei kiválóak, és a hangja is a szakma egyértelmű véleménye szerint a lehető legjobb, a félvezetősök közül.

et04

A mikrofonrész bemeneti impedanciája két érték között váltható, az erősítés mértéke pedig – 5 dB-s lépésekben - 80 dB és -20 dB között kapcsolható. A vezérlés tartaléki 28 dBu, vagyis a jel nagysága 19,45 Veff, ami kb. 55 Vcs-cs. A THD még 20dBu (7,75 V) esetén is kisebb 0,07%-nál, ráadásul 50 Hz és 10 kHz között 80 kHz-es sávszélességgel mérve. A specifikált sávszélesség 40 kHz. Rendkívül kicsi, csaknem az elméleti határérték a súlyozatlan saját zaj, kisebb mint -125 dBu, azaz kevesebb 0,44µVeff-nél. A fantomtáp kikapcsol, ha a vonalbemenetet választjuk.

A Neve olyan dobozt is gyárt, amelybe akár ez a modul, akár ennek bővítményei (hangszínszabályzó, limiter, stb.) könnyen becsúsztathatók.

et05

A modul darabját kb. 300 000 Ft-ért mérik, akciósan. Ám ha több pénzed van – és képzeletben miért ne lenne –, vásárolhatsz alig egy milláért olyan modult is, amiben háromsávos hangszínszabályzó is található.

et06

Emeljük a tétet! A sztereó modult 1 300 000 Ft körül mérik, jobban jársz hát, mint két külön monóval!

et07

Most mi van? Te is csóró vagy?

et08

Akkor vigyük kissé lejjebb az igényeinket! Itt van pl. ez az USA-ban gyártott, nálunk szinte ismeretlen cucc:

et09

Érdekessége a modulnak a „radiance” (ragyogás) szabályozhatósága, ami valójában egy egyszerű effekt. A bemenő jelet második harmonikus torzítással dúsítja.

Pszichoakusztikából tudjuk, hogy ezt az oktávtorzítást kedveli a hallórendszerünk, valójában csak adni kellett valamit a pl. a jó minőségű transzformátorok helyett, az elektronikus szimmetrizálásért cserébe.

et10

A műszaki adatok tehát valamivel gyengébbek, mint a Neve paraméterei, és sajnos, közel sem szól olyan szépen, viszont „mindössze” kb. 100 ezer forintért mérik az eBay-en darabját. Nem rossz cucc ez, de hátha lehet ennél kevesebb zsetonért jobbat is kapni. Bizony, lehet, csak ahhoz lépjünk tovább az önálló előerősítők irányába! Máris belebotlunk egy félvezetőkkel épített ketyerébe az előbbi cégtől.

A VTB1-et 2002. óta gyártják, jelenleg kb. 40 ezer Ft-ért mérik az Amazonon.

et11

A műszaki paraméterei persze átlagosak.

et12

Ennél lejjebb már nem megyünk, ugyanis az egyszerűbb keverőpultok mikrofoncsatornáinál gyengébb eredményt kapunk. Viszont érdemes tovább nézelődni, néhány különleges holmi között. Például volt ám igen jó minőségű magyar termék is, ami ugyan nem nevezhetne be egy szépségversenybe, viszont nagyon gondos tervezés eredménye.

et13

Figyeltél? Nem róluk van szó, hanem az alábbi kütyüről:

et14

A készüléket 2011-ben mutatta be részletesen a Rádiótechnika folyóirat. Kár, hogy már nem gyártják, de te még készíthetsz ilyet, ha ügyi vagy.

http://www.radiotechnika.hu/images/110-114o11.pdf

Egy másik csoda egy olyan, rack kivitelű, két csatornás előerősítő, a Manley TNT, amelynek az egyik része csöves, transzformátorral szimmetrizált, a másik félvezetős, transzformátor nélküli.

et15

A két csatorna paraméterei között alig van különbség, bár látszólag a félvezetős paraméterek jobbak.

et16

A csöves hangzásra sokan esküsznek (én is), ezért jöjjön egy fura kinézetű, kb. 1000 dollárért mért ketyere, a Blue Robbie!

et17

Az üdvözítően kevés kezelőszervet tartalmazó, monó eszköz műszaki paraméterei egészen rendkívüliek.

et18

30 kHz sávszélességnél az ein 150 ohmos forrásimpedancia esetén -129 dBu, alig több több az elméleti minimumnál. 34 dBu jöhet ki belőle, a zaj és a teljes harmonikus torzítás pedig kisebb 6 ezreléknél, még 22 dBu kimenő jel esetén is, a teljes hallható tartományban. Nem véletlenül szokták lehagyni az adatlapról a fázismenetet, azt az értéket, ami azt mutatja meg, hogy a különböző frekvenciákon mennyivel előbb vagy később érkeznek meg a bemenetre ugyanabban az időben beadott jelek egymáshoz képest. Esetünkben a teljes hallható tartományban és 22 dBu kimenő jelnél csak legfeljebb 5° az eltérés.

Az Avalon VT-737SP olyan készülék, amely hangszínszabályzót és kompresszort is tartalmaz. Az előerősítő része csöves, a többi félvezetős.

et19

Az adatai nem rosszak ugyan, de a hangja a Manley TNT-nél kevésbé meleg, hiányzik az alja. Azért nem dobnék vissza kenyeret helyette, ha valaki megdobna vele, mert nincs 760 ezer forintos kenyerem.

et20

Létezik egész olcsóért is hibrid előerősítő, pl. az ART Tube MP Stúdió V3.

et21

Kicsi, 9 voltról is működik, könnyen kezelhető, „mindent egybe” jószág kb. 30 ezer forintért. A hangszínszabályzó kapcsolóval – a gyártó szerint – különféle hangszerekhez, illetve hangzásokhoz állíthatjuk a kütyüt. A hatása olyan, mintha a mikrofont cserélgetnénk. A limitere ugyan nagyon szépen dolgozik, de túlvezérelve nem annyira zenei a hangja. Inkább színpadi használatra jó, mint stúdióba.

et22

A digitális munkaállomások kedvéért előerősítő bővítményeket is készítenek. Ezek egy része létező vagy egykor létezett készülékeket, modulokat modellez, és bár olcsóbbak, mint a vasak, azért az akciós leértékelések kivételével igen borsos az áruk. Ráadásul e modellezésnek az analóg ketyerék esetén nincs sok értelme, mert éppen azt nem lehet elvileg sem jól előállítani digitálisan, ami miatt az analóg, főként a csöves eszközöket csípjük. 

Több cég is modellezi a Neve moduljait, pl. az Universal Audio (UAD) vagy a Waves. A két bővítményt hasonlítja össze az alábbi videó:

Egy őskorszaki előerősítő a Telefunken V76.

Ezt modellezi a Slate digital Fg-76 bővítménye.

Természetesen nem fizetünk azért, amihez ingyen is hozzá lehet jutni. Noha konkrétan semmilyen létező eszközt nem említ a Modern premier gyártója, a program kiválóan alkalmas arra, hogy pl. a Reaper (elvileg nem) ingyenes munkaállomáson játszogass vele. Például innen töltheted le: http://www.vst4free.com/free_vst.php?id=1189

et23

Letöltés után a ModernPreimer.zip filét csomagold ki, és másold be a munkaállomás plugin mappájába! Majd indíts el egy nótát, lehetőleg akusztikus gitárt vagy éneket, és máris játszhatsz ötféle előerősítő jelleggel.

et24

Nem állítom, hogy könnyen kezelhető a bővítmény, mert – mint a legtöbb ingyenes változat – kicsi a kezelő felülete, de az eredeti jelet dúsíthatod harmonikusokkal, szűrhetsz is vele, és álmodozhatsz közben tovább, hogy egyszer lesz igazi előerősítőd is. Álmodozni jó!