• 1
  • 2

A soul zene Labirintusában. Maze feat Frankie Beverly

A „keménymagnak” számító soul rajongóknak nem kell bemutatni a Maze dalait, viszont azt gondolom, a hazai érdeklődő nagyközönség számára tartogathat ez a cikk zenei érdekességet, ne adj Isten ismeretlen csemegét. Ez volt az első ok, amiért klaviatúrát vettem magam elé. A másik: hetek óta, ha zenét akartam hallgatni, szinte már mániákusan a Maze, 1986-os Live dupla albuma került a hangszedő alá, s gondoltam megosztok róluk néhány gondolatot.

Ki is a Frankie Beverly és milyen csoport a Maze? Évtizedek óta, így napjainkban is, az Egyesült Államok nyugati partjának, partijainak, esküvőinek egyik legkeresettebb művésze. A Maze, a 70-es évek második felétől számítva 15 éven keresztül, az egyik legjobb pszichedelikus soul-quiet storm stílust játszó banda volt. 1977 és 1993 között nyolc stúdió albumot adtak ki, rajtuk olyan örök slágerekkel, mint a Joy and pain, a Back in stride, Can’t get over You, vagy a Silky soul. És persze a felsorolást, a slágereik címeit még sokáig írhatnám, de ez most nem arról szól, ugyanis részletes biográfiájukat már rég rögzítettem. Most néhány szemelvényt fűznék össze a zenekar alapító Frankie visszaemlékezésiéből, melyek az elmúlt 4 évtizedben jelentek meg róla a tengerentúli írott sajtóban.

Frankie, Philadelphiában élt gyermekkorában, és nem is volt Frankie, ugyanis Howard Beverly néven született 1946-ban. Elmondása szerint olyannyira rajongott gyermekkorától kezdve Frankie Lymon művészetéért, hogy már nagyon korán felvette a nevét. Miközben a helyi templomi kórusban énekelt, mindig az járt az eszébe, hogy olyan nagyszerű doo wop előadó szeretne lenni, mint Lymon. Már tinédzserként Lymon dalokat énekelt philyadelphia utcáin, így keresve némi zsebpénzt. Az utca emberei nevezték el „kis Frankie-nek”, akik olykor néhány centet dobtak a kalapjába.

Nem lett olyan, -már tudjuk- mint Frankie Lymon, és mint philadelphiai srác, nem ment az MFSB társulathoz zenélni. Annak ellenére nem, hogy Kenny Gamble figyelmét is felkeltette tehetsége, és első kislemezét még a philly soul társulattal készítette el. Mindannyian érezték, akkor és ott a 70-es évek elején, hogy nem való az akkor szárnyait bontogató diszkó stílusú stúdió csoporthoz. Beverly Kaliforniába költözött akkori csapatával. Mást szeretett volna játszani és álmai megvalósításához helyváltoztatásra volt szüksége. Ez persze nem volt véletlen, ugyanis az akkor már Los Angelesben élő Marvin Gaye-hez szeretett volna minél közelebb kerülni. Az egykori doo wop rajongó Beverly időközben a pszichedelikus soul zene rabja lett, annak is legnagyobb művésze Marvin Gaye lett a példaképe.

Az egyik fellépésük alkalmával megjelent Marvin, (felesége rángatta el a koncertre, akit nagyon vonzott Frankie előadásmódja) akit ott, lenyűgözött a Maze zenéje, Frankie rendkívüli színpadi kisugárzása és onnantól barátok lettek, sőt mentora is lett rövid ideig. Marvin minden szava szentírás volt számára. Akkoriban változtatta meg zenekara nevét is a „mester” javaslatára Maze-re, vagyis Labirintusa (Raw Soul volt az előző nevük). Ez időtájban készítették el a zenekar logóját, mely annyira a védjegyükké vált, mint a Rolling Stones nyelve, vagy a Led Zeppelin négyes szimbóluma. A Maze jele a kéz hét ujjal, melyek a csapat tagjait jelképezik és minden albumukon jelen van.

3 marvin
Marvin meghívta a csoportot házi stúdiójába is, hogy rögzítsenek egy számot promóciós célzattal. Sőt mi több, a Got to give it up című dalban is hallható Frankie. Épp a dal felvétele idején (1976. december) érkezett egyik alkalommal a híres Marvin’s Room studióba és kérte, hogy szálljon be Ő is az örömzenélésbe. Nincs nálam hangszer, mire Marvin egy tejesköcsögöt nyújtott oda neki, hogy azon kísérje a dalt.



Az élethez nem elég a tudás és a tehetség, szerencsére is szükség van. Mennyire játszott közre a véletlen, a szerencse, vagy az Égiek keze? Nem tudhatjuk. Azt tudjuk, hogy Bobby McFarrin, vagy Pharrell Williams (Happy) –finoman szólva- nem koppintotta volna le a Happy feelings-t -és sok-sok Maze slágert mások is-, ha nincsenek a „szerencsés véletlenek”, Frankie Beverly életében. Ő erről annyit mond, hogy nem érdekli. Rendkívül hálás a rajongóinak, a sorsnak, hogy ennyire vihette az életben. Olyannyira hálás vagyok –mondta-, hogy bármikor térdre borulok rajongóim előtt a sok szeretetért, amit előadásom közben adnak nekem.

Sokszor elcsodálkozom a hosszú, már több mint 40 éves pályafutásunkon –mondta- Soha nem gondoltam volna, hogy így lesz. A zene olyan ajándék, amit kaptam és én komolyan veszem. Szerencsés vagyok. Olyan emberek vesznek körül 30-40 éve, akikben a legvégsőkig megbízhatok. Ez egy igazi áldás.
Frankie egy igazi puncimágnes a színpadon, ahogy közvetlen zenésztársai tartják róla. Egy szeretetre méltó kedves, mindig segítőkész ember. Ez is a sikerének titka. Ő sokkal egyszerűbb dolgokban fogalmazta meg a sikereinek receptjét. Azt mondja, hogy ahhoz hogy lelki és fizikai állapotát karbantartsa, egyik legfontosabb dolognak tekinti, hogy évtizedek óta nem eszik vörös húst. Nagyon ritkán egy kis csirkét a fehérje bevitel miatt.

2.frank b maze
Szabadidejében, napjainkban milyen zenét hallgat, ki(k) a kedvence(i)? – kérdezte tőle kb. 5 éve egy újságíró. A válasz: alapvetően dzsesszt hallgatok, Charlie Parkert, vagy Miles Davist, napjaink művészei közül szívesen hallgatom Chris Bottit, de sokszor felteszem a lemezjátszóra Sam Cooke dalait is.
Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a mai zenei felhozatalról, a következőket válaszolta: „azt javaslom a fiataloknak, és mindenkinek, hogy térjenek vissza az alapokhoz. Nagyon nehéz helyzetben van az iparág. A stúdiók nem működnek, mert mindenki gépeket használ. Én azt szeretném, ha a valódi zenészek visszatérnének. De mindenki csak a pénzt hajtja. Ne legyenek mixek és ne legyenek gépek a zenében”

Frankie Beverly és csapata a Maze nem csak stlíust teremtett a soul zenén belül a pszichedelikus vonások populárisabbá tételével, hanem divatot is a színpadi megjelenésével. A 70-es évek közepétől megjelenésének elengedhetetlen kelléke a baseball sapka, mely, mint tudjuk a hip-hop zenészek kötelezőnek mondható viselete. Sokan neki tulajdonítják ezt az örökséget az öltözködésben.

5 maze
A fentiek ellenére sohasem kaptak Grammy díjat, pedig igazán kijárt volna nekik. Itt közép-kelet Európában mit gondolok arról, hogy kinek járhatna e díj? Azoknak mindenképp, akik előremutató zenei újításokat tesznek le az asztalra. Azoknak, akiknek dalait, zenei megoldásait évtizedekkel később is beleépítik dalaikba az utódok. Már pedig a Maze ilyen csoport, ha arra gondolunk, hányan dolgozták fel és főleg samplingelték a slágereiket. Kíváncsiságból felütöttem a whosampled.com oldalt –miközben e cikket pötyögöm- és 108 találatot dobott a Maze featuring Frankie Beverly keresésre. Több magyarázat nem is kell a leírtak igazolására. Grammy-t nem mindig kapnak a legjobbak. Mert az is csak egy üzlet, és nem feltétlenül a művészet része.

Magától értetődő, hogy Frankie-től is megkérdezték többször már, hogy nem zavarja, hogy nem kaptak eddigi pályafutásuk alatt Grammy djat? A válasza a következő: „Az a szeretet, amit az emberek adnak, számunkra az a legcsodálatosabb érzés. Nem érdekel a Grammy. Ez a jutalomról szól és nem a díjról. Bármikor leborulok a rajongóim előtt, annyira hálás vagyok azért, amit elértünk.”

Nos, tény hogy még nem választották be a Maze-t a Rock and Roll Halhatatlanjai közé, tény, hogy nem kaptak Grammy-t, és tény hogy nem kaptak Amerikai Zenei Díjat. De 2009-ben jelent meg róluk egy könyv, Cynthia Harris Casteel tollából Frankie Angyalai címmel (amazonon kapható). A következőket írja róluk: „Én azt mondom, hogy minden alkalomra, megélt pillanatodra, van egy Maze dal. Hogyha csüggedsz, rosszul érzed magad, csak tegyél fel egy Maze lemezt és az felemel majd. De ha boldog vagy és felteszed a zenéjüket, akkor még magasabb szintre repít és még boldogabb leszel. Ez a spirituális része Frankie-ék zenéjének. Nem azt mondom, hogy vallásos, de megérinti a lelked…azt akarja, hogy jobban érezd magad és a dolgaid jobb irányt vegyenek.”
Tudat alatt, ezért teszem fel nap, mint nap a korongjaikat én is. Tedd fel Te is!

lemez maze fet frankie beverly front

Megjelent: 1955 alkalommal