Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 122. Vissza a mikrofonokhoz!

A mikrofonok olyan fontos eszközei a hangfelvételeknek, hangosításoknak, rádió- és tévéközvetítéseknek, hogy mindenképpen érdemes komolyabban is elmélyedni a mikrofonok jellemzőiben. Már most szólok, hogy rengeteg paraméter van, nehogy menet közben elveszítsd a fonalat! Rögtön hozzáteszem, hogy a következőkben csakis objektív paraméterekről lesz szó; abból is van egy rahedli. 

A mikrofonok (és persze, nemcsak azok) jellemzői többféle módon csoportosíthatók. Az egyik lehetséges változat:


 mechanikai, kémiai és külső paraméterek;
 a működés feltételeinek paraméterei;
 akusztikus paraméterek;
 elektromos paraméterek;
 egyéb paraméterek.

A mechanikai és külső paraméterek a mikrofon elhelyezése, szerelése miatt fontosak. Ugyanakkor hatással vannak a mikrofon egyéb jellemzőire is. Az egyik ilyen paraméter a mikrofon mérete, méretei. Ezeket Európában az SI szerinti alap- és megengedett mértékegységekben adják meg (mm, cm), de mivel sok mikrofon származik olyan országokból, ahol nem az SI-t használják, gyakran találkozunk collban megadott méretekkel. Sőt, gyakori ezek keveredése is.

A mechanikai paraméterek közé tartozik a mikrofon tömege. Ezt ugyan gyakorta súlynak hívják, de mert grammban adják meg, tudod, hogy ez valójában tömeg. 

A kémiai jellemzők közé a mikrofonban levő anyagok tartoznak. Ezek akkor érdekesek igazán, ha érdemi összefüggés van valamilyen anyag és a mikrofon tulajdonságai között, pl., hogy miből készült a membrán.

vz02

A külső szempontjából a mikrofon színe is fontos lehet. Például a tévések nem szeretik, ha a mikrofon becsillan a képbe, ezért a tévé- vagy videófelvételekhez ajánlott matt fekete mikrofonokat használni.

vz03

A szín a mikrofon típusára is utalhat, sőt, gyakorta csak a színében (meg az árában) tér el két, különben teljesen azonos mikrofon.

Az iménti csoportosítás végén szerepelt az, hogy „egyéb paraméterek”. Ezek egyáltalán nem lényegtelen jellemzők, vegyük hát őket is sorra, mielőtt a műszaki jellemzőkben búvárkodnánk:


 márka és típus;
 gyártó;
 származási hely;
 forgalmazó és szerviz;
 a gyártás időpontja;
 csomagolás;
 szállítás;
 ár, fizetés;
 garanciális feltételek;
 tanúsítványok;
 specifikáció és használati útmutató.
 linkek.

Legyen az első a mikrofon márkaneve! Úgyis erre figyelsz föl elsőként, ez szokott megragadni az ember fejében.

A mikrofon típusa, típusszáma alapján azonosíthatod a mikrofont a márkán belül. Ám néha pofára is eshetsz, mert a gyártó mindig fenntartja magának a változtatás jogát. Ez többnyire azt jelenti, hogy rájön arra, mit lehet kihagyni a cuccból, és azt gyártmányfejlesztés címén ki is hagyja. E spórolás eredményeként nem lesz rosszabb a mikrofon. De. Rosszabb lesz. Ez persze a gonosz megközelítés volt, van arra is példa, hogy jobb lesz.

vz04

A típusnak és a gyártó cégnek általában van köze egymáshoz, ezért fontos ismerni a gyártót is. Ám ez sem ennyire egyértelmű. Gyakori, hogy ugyanazt az eszközt különböző gyártók hozzák forgalomba, természetesen, más-más árakon és márkanévvel, típusszámmal.

Előnyös, ha van magyarországi hivatalos (!) forgalmazó és szerviz, sok bonyodalmat megelőzhetsz.

A származási hely arról ad felvilágosítást, hogy melyik országban készült a mikrofon. Ebből következtetsz a mikrofon minőségére is. Továbbá, ha nem az EU-ban gyártották a terméket, és mondjuk, internetről rendelted, akkor lehet, hogy a vámkezelés miatt várni kell rá. Ha drága mikrofont vettél, valószínű, hogy nemcsak kezelik a vámosok a szerkezetet, hanem vámot is tesznek rá. Más esetekben meg visszaigényelheted az áfát.

vz05

A gyártás időpontja nemcsak arról tájékoztat, hogy mikor készült a mikrofon, hanem következtethetsz arra is, hogy melyik típusváltozatot vetted meg, és hogy nem véletlenül raktárkisöprési akció keretében szabadult-e meg tőle egy másnap már nem is létező cég.

A csomagolás a mikrofon olyan paramétere, ami látszólag lényegtelen, de utal az eszköz minőségére, és a jó csomagolás egyszersmind tárolóként is szolgál. A mikrofonok csomagolásán föl kell tüntetni a törékeny jelzést! A jobb mikrofonokat szivaccsal bélelt műanyagból vagy fából készült dobozba csomagolják – megadva ennek méretét és tömegét is -, amelyben a tartozékoknak is van kialakított helyük.

vz06

A szállítás két dolgot jelölhet. Az egyik, hogy milyen módon viheted a mikrofont az egyik helyről a másikra, mert nyilván nem csupaszon fogod dobálni. A másik, hogy hozzád milyen módon és milyen feltételekkel fog kerülni a cucc. Mivel a mikrofon törékeny eszköz, kötelező ennek megfelelő módon szállítani.

vz07

Ma már gyakori a házhoz szállítás. Ebben az esetben – bárhogy is kapálódzik a futár vagy a postás –, csomagolj ki mindent, nézd meg, az van-e a csomagban, amit rendeltél, nem látsz-e rajta valami sérülést, és miután mindent ellenőriztél, csak utána írd alá az átvételi elismervényt! Ja, és legyél otthon, amikor a futár érkezését jelezték.

vz08

Sajnos, az is előfordul, s nem is ritkán, hogy az adott cég közvetlenül nem szállít Magyarországra. Ilyenkor kell keresned egy ismerőst, aki célterületen lakik, akiben megbízol, és aki elküldi majd neked.

És most érkeztünk el az árhoz. Fogadd el tőlem azt a tanácsot, hogy még ha szinte ingyért is kínálják, használt mikrofont ne vegyél! A túl alacsonynak tűnő ár mindig gyanús, ezért légy körültekintő! Győződj meg róla, hogy konkrétan mit kapsz a pénzedért, pl. milyen csomagolást, milyen tartozékokat, stb.

Az árhoz fizetési feltételek is tartoznak. Ha cégként veszel valamit, előfordulhat, hogy nem kell azonnal fizetned. Viszont számla nélkül ne vegyél semmit! Fizethetsz átvételkor készpénzzel vagy egyre inkább bankkártyával. Az előreutalást és a netes fizetést általában kedvezménnyel díjazzák. Úgy tapasztaltam, hogy általában nem lopják el a pénzedet, de nem árt óvatosnak lenni.

vz09

Talán a legkínosabb részhez értünk: a garanciális feltételekhez. Először is, tisztáznunk kell három fogalmat: a szavatosság, a garancia és a jótállás közötti különbséget.

Először is, nem mindegy, hogy valamit magánszemélyként vagy cégként vásárolsz-e. A cégekre vonatkozóan nincs általános szabály az EU-ban, így nálunk sincs. Sőt. A hatályos jog a garancia fogalmát sem ismeri. Ismeri azonban a cseregarancia fogalmát, ami – eltérően a korábbiaktól – csak a hazai forgalmazókra érvényes, és azt jelenti, hogy a neten vásárolt terméket a saját költségeden bizonyos időn belül indoklás nélkül visszaküldheted a forgalmazónak, ha mégsem kell neked. Ha a termék hibás vagy nem az, amit te kértél, akkor a visszaküldés költségei a forgalmazót terhelik, tehát a vételárral együtt vissza kell azt is fizetniük.

Ami a köztudatban a garancia, az a jog nyelvén a jótállás. A mikrofon általában nem tartozik azok közé a fogyasztási termékek közé – mert nem fogyasztási cikk –, amelyekre hazánkban kötelező jótállást kell vállalni. Ettől függetlenül, a hazai forgalmazók legalább fél évet vállalnak. A jótállás lényege, hogy ha elromlik a cucc, akkor nem neked kell bizonyítani, hogy rossz, hanem a kufárnak. És ha nem tudja bizonyítani, akkor meg kell javíttatnia, vagy ha az lehetetlen, ki kell cserélnie ugyanolyan típusúra. Fölajánlhat más típust, de ha neked az nem tetszik, vissza kell fizetnie az árát.

A szavatosság abban különbözik a jótállástól, hogy ha elromlik a mikrofon, téged terhel a bizonyítás, tehát hogy rejtett anyaghiba és nem a természetes kopás vagy nem rendeltetésszerű használat a meghibásodás oka.

Ha a mikrofont külföldről vásároltad vagy rendelted meg, elég nagy szarban vagy, kivéve, ha nemzetközi garanciajegyet kaptál, és van honi hivatalos forgalmazó vagy szerviz is. A visszaküldés költségei mindenképp a te sarad, és hogy a panaszodat jogosnak ítélik-e, hogy egyáltalán válaszolnak-e, főként az EU-n túlról, az eléggé bizonytalan. Persze, pereskedhetsz is, de nem ám itthon indíthatod a pert, hanem ott, ahol eladták a cuccot.

A tanúsítványok közé számos dokumentum tartozik. Ezek egy része életvédelmi és környezetvédelmi – amiket nem szoktunk elolvasni, de azért nem ártana. A tanúsítványokban nyilatkozik a gyártó, hogy milyen szabványoknak vagy ajánlásoknak felel meg a mikrofon. A rendesebb gyártók egyedi sorszámmal ellátott eredetiséget igazoló tanúsítványt is mellékelnek, amelyen rajta van a mikrofon gyártási száma is. Néha hologramos matrica is a tanúsítvány része.

vz10

Ha kétségeid támadnának, hogy gagyi hamisítványt vettél-e, érdeklődhetsz a forgalmazónál vagy a gyártónál.

vz11

A specifikáció a mikrofon adott feltételek között meghatározott jellemzőinek összessége, ideértve a mérési módszereket is. Ez utóbbi lehet szabvány vagy ajánlás. A drágább mikrofonokhoz egyedi mérési jegyzőkönyvet is mellékelnek.

vz12

A használati útmutató segít(het) abban, hogy arra használd a mikrofont, amire való, és ne rontsd el már az első pillanatban. A specifikáció gyakran a használati útmutató része. A hazánkban vásárolt mikrofonokhoz magyar nyelvűt kötelező mellékelni, de a gugli jobban fordít, mint amilyenek ezek szoktak lenni. Az útmutató a neten is lehet.

Az adott mikrofonról egyébként is elég sokat tudhatsz meg a neten is, rendesebb gyártók meg is adják néhány fórum linkjét. És persze kapsz még rengeteg reklámanyagot is, hogy legyen mit kidobni.