Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 283. Programokba bújt TB-303

A Roland TB-303 basszusszintetizátor népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nemcsak az eredetit utánzó vasak, hanem emulátorok is készültek.

A fizetősek közül a leghitelesebbnek a Roland Cloud TB-303 bővítményének kellene lennie, s a szaksajtó agyba-főbe dicsérte a 2019. március 3-án (a 303. napon), a Tb-303 vas 35. szülinapjának kikiáltott időpontban beharangozott bővítményt.

tsz02

Az eredeti célszintetizátor – mint arról már volt szó – nemcsak mai szemmel nézve volt egyszerű. Egyetlen oszcillátort tartalmazott választható fűrész- vagy négyszög alakú hullámformákkal, egy 24dB/oktávos aluláteresztő szűrőt hat gombbal és egy korlátozott képességű szekvenszert. A szoftveres változatban azonban a „Panel” gombra kattintva előkerülnek a szoftveres vezérlők, köztük a VCF lecsengési idejének nyújtása vagy rövidítése, és a „Condition”, amellyel a bővítmény „életkora” változtatható, mesterségesen öregbíthető. Két egyszerű effektmodul is van benne. Az egyik egy torzító, amely öt torzítási fajtát és egy kompresszort kínál. A másik modul késleltetőt, kórust és flangert.

A bővítmény midi üzikkel is vezérelhető, de a szekvenszere önállóan is programozható. Mégpedig sokkal bővebb lehetőségekkel és könnyebben, mint amennyire a vassal lehetett boldogulni. Egyes tesztek szerint éppen ez a hátránya, vagyis az, hogy kevesebbet enged a megismételhetetlen pillanatoknak.

A kétségtelenül sok pozitívum mellett a bővítménynek legnagyobb negatívuma az ára. Lehet bérleti jelleggel határozott időre megvenned, és most már van örökélet is, a Roland TB-303 key nevű licensz. Ez utóbbi csaknem 60 ezer forint, ami elég húzós. Ráadásul a Roland valami ép ésszel nehezen felfogható módon azt követeli, hogy hetente lépj be a Roland fiókodba, és hitelesítsd az örökéletű programodat. Hazánk lakott területének 20%-án semmilyen internethozzáférési lehetőség sincs, de egyébként is, ez marhaság. A szoftvert természetesen már 2019-ben feltörték a többi Roland Cloud szoftverrel együtt, de a windowsos TB-303 nálam nem működik (az összes többi kiválóan), az almásat meg nem tudtam kipróbálni.

Egy nemzetközi felmérés során a megkérdezett diszkósok többsége a svéd Audiorealism cég valamelyik emulátorára szavazott. Jelenleg két változat kapható belőle. Az egyik a Bass Line Pro, röviden az ABL Pro, a másik a Bass Line 3, röviden az ABL3. Az ABL Pro volt a korábbi fejlesztésű, mégis ez tud többet, legalábbis, ami a szolgáltatásait illeti.

tsz03

A képen is látható, hogy az ABL Pro félmoduláris virtuális szintetizátor Nem csupán basszusszintetizátor, ezért pöppet kilóg a sorból. A Bassline Pro rezonáns aluláteresztő szűrője átkapcsolhatóan 18 dB/oktáv vagy 24 dB/oktáv meredekségű. Két teljes ADSR egység van benne. A hangterjedelme hét oktáv, a viszonylag könnyen programozható szekvenszer polifonikus is lehet. Illeszkedik az Eurorack rendszerhez.

Az ABL Pro .zip tömörítésű telepítő filéje letölthető a cég honlapjáról.

https://www.audiorealism.se/audiorealism-bass-line-pro.html

tsz04

Kibontás után indítsd el a telepítő filét, s az operációs rendszerednek megfelelően a hangmunkaállomásod „bővítmények” (plugins) mappájába másold a programot! Amikor először indítod el a szoftvert, ezt a felszólítást fogod látni:

tsz05

Több lehetőséged is van. Az egyik, hogy a DEMO-t választod, ekkor korlátozásokkal használhatod a cuccot. A másik, hogy a PURCHASE-t, ilyenkor rögtön a vásárláshoz irányít a program, s miután bank- vagy hitelkártyával leszurkoltál 95 eurót, küld neked egy felhasználói nevet és egy licenszkódot. Ezeket kell beírnod az AUTHORIZE gomb megnyomása után felbukkanó ablakba. A harmadik… Nos, a harmadik, hogy csibészkedsz. Valahonnan megtudod, hogy a program nagy eséllyel úgy is működik, hogy a Your Name ablakba beírod: TEAM R2R 2014, a License Key ablakba pedig Windows operációs rendszer esetén a 2CBD-38D2-9B06-3899 betű- és számsorozatot pötyögöd be. (Valahol vélhetően van Almára is.) Viszont ne használd így a bővítményt kufárkodásra, fizetős munkához!

Nem kicsit bonyolultabb a helyzet az ABL3 esetében. A sorozat a szám nélküli ABL-lel indult, 2003-ban.

tsz06

Ez a változat már sehol nem érhető el, ellentétben a 2007-es fejlesztésű ABL2-vel, ami a gyártó honlapjáról is letölthető.

tsz07

A gyártótól letölthető ABL2-nél frissebb telepítő .zip tömörítésű filé Windowsra az alábbi oldalról érhető el:

http://hu.softoware.org/audio-plugins/get-audiorealism-bass-line-2-abl2-for-windows.html

tsz08

Az eredetileg 95 eurós licensz már nem vásárolható meg, ezért vagy demo módban használod, vagy ismét valahonnan véletlenül előkerülnek mindenféle kódok. Például a felhasználói név továbbra is lehet TEAM R2R 2014, a licenszkulcs pedig Windowsra B26C-EF93-49A7-7FDD, Almára E91B-8A5E-D9E2-1FCD.

Az ABL2 egyik fontos szolgáltatása a mintaanalizátor. Ennek segítségével nemcsak megvizsgálhatjuk egy-egy minta paramétereit, hanem szerkeszthetjük is a mintát. Mintát készíthetünk .wav vagy .aiff filékből is.

tsz09

Az ABL2 – tán mondani se kell – midizhető. Az ABL2-höz más mintaszerkesztők mintái is felhasználhatók, a ReBirth RB 338-cal készítetteket külön is ajánlja a gyártó. Nem akarlak túlzottan összezavarni, vissza fogok rá térni. Jöjjön hát a 2017-ben piacra dobott ABL3!

tsz09

Ennek a bővítménynek a motorja nem az ABL2 cizellálása, hanem teljesen új fejlesztés volt.

Az ABL3 felülete végre rendesen átméretezhető, hogy megfeleljen azoknak az ókori hippiknek is, akiknek a látása elszokott a parányok nézegetésétől. Megkönnyítették a szerkesztést, és természetesen minden midizhető. Egy-egy minta 64 lépésből állhat.

tsz11

Az egyetlen effekt a késleltetett vibrátó, de mivel úgyis hangmunkaállomásban használod, ez nem nagy hátrány. A mintaanalizátor sokoldalúbb lett.

tsz12

A bővítmény az Audiorealism megfelelő oldaláról tölthető le.

https://www.audiorealism.se/?gclid=CjwKCAjwxuuCBhATEiwAIIIz0Rn5MVLn7d6tdnAU4a7GgwUnkCSuiyB0P6-LMYctkKA4c5sJYu_QgRoCkskQAvD_BwE

tsz13

Természetesen most is ki kell csomagolnod a telepítő filét, és a megfelelő .dll-t a hangmunkállomásod bővítmények (plugins) mappájába másolnod. Indítás után ismét három lehetőséged van: a licensz megvásárlása 95 euróért – ez a tisztességes, ha pénzt keresel vele –, a próbaverzió használata vagy a keresgélés. Ez utóbbi esetben a Windows operációs rendszer használatakor a Your Name ablakba a TEAM R2R 2016 kód kerülhet. A License Key ablakba írandók közül válogathatsz a WVPZPJ-UZDJH-CFXWC-HXYNUV, az ATKQKL-DQHXH-XUVFL-UNKVAG és a WLMGPX-UVPXU-JPCWQ-PJRLHG kódok között, hátha működik valamelyikkel. Ha meg nem, hát nem.

Az ABL2-nél említettem a ReBirth RB 338-at. Ez volt az egyik első (egészen pontosan a második) olyan emulátor, amely utánozta a TB-303-at, és két másik Roland szintetizátort. Hivatalosan 1996-ban dobták piacra a Propellerhead Software cég fejlesztését. A ReBirth magyarul újjászületést jelent.

tsz14

A szaksajtó áradozott, a felhasználók szintén. A Roland morgott ugyan egy kicsit, de érdemlegesen nem tiltakozott. Pénzért adták a cuccot egészen 2005-ig, amikor befejezték a fejlesztését, viszont az eredeti ReBirth bővítményt ingyen letölthetővé tették a cég múzeumi honlapjáról.

Hurrá! Akkor töltsük le onnan! Csakhogy ez is megszűnt. Ám van egy másik hely, ez:

http://audiovst.mnx2010.nl/rebirthreason.htm

tsz15

Van itt minden, mindenféle operációs rendszerre, csakhogy a bővítményt 32 bites Windowsra (XP) fejlesztették. Általánosságban igaz, hogy ha egy 32 bites progit 64 bitesre akarsz telepíteni, nincs semmi akadálya; konkrétan a ReBirth 338 nem ilyen engedelmes. A lelkes buherátorok kiderítették, hogy a 64 bites rendszerekbe bele kell gyömöszölni egy másik winhelp32 állományt. Azonban egyes oprendszerek ezt sem engedik, un. 9009-es hibát jeleznek, ezért az állományt át kell írni 8 lépésben. Megpróbáltam. Lehet, hogy neked sikerülni fog, vagy használd a bővítményt valami régi, 32 bites operációs rendszeren, régi hangmunkaállomásal. S itt még nincs ám vége a ReBirth történetének. 2010-ben ugyanis elkészült a ReBirth for iOS.

Az iPod verziót már 2013-ban eltávolították az iTunes áruházból, az iPad viszont 2017. végéig kapható volt. Csak haladékot kapott, mert a Rolandban nemcsak az öntudat bugyborékolt föl, hanem nem akart versenytársat az ő készülő retró termékeinek. A ReBirth tehát újjászületés helyett másodszor is megpusztult.

Nem csupán ez a program halálozott el. Egy magyar egyetemista, Schoffhauser Péter is készített ilyet, aztán elvégezvén a sulit, másfelé vezettek útjai. Pedig a Silverbox nem tűnt rossznak.

tsz16

A fenti képen is látszik, hogy a szekvenszerét – dalszerkesztőjét – gépzongora tekercs üzemmódban lehetett programozni. A legnagyobb hangsúlyt a lehető legjobb berezgési szakasz emulációjának létrehozására helyezték, mert egyetlen virtuális plugin sem teljesítette az elvárásaikat, nehéz a TB-303 ugató hangját reprodukálni. Ugyanez vonatkozott a szűrőre is, mert a vas karakterisztikája nem volt könnyen modellezhető 2007-ben. A bővítmény 49 euróba került, és 2009-ben csak az emléke maradt meg, valamint egy demó, az igényes kézikönyvvel. Érdemes letöltened és kipróbálnod!

http://www.spectralhead.com/silverbox.php

tsz17

Szerencsére, nem mindenki halt ki vagy unta meg. A lengyel D16 Group Phoscyon Bass Line bővítménye például még létezik.

tsz18

A gyártó leginkább a szűrőjére büszke, amelynek az átvitele nagyon hasonlít a TB-303-éhoz. Annak érdekében, hogy a Roland ne duzzogjon, van egy figyelmeztetés: „A Roland®-ra való hivatkozás szigorúan az összehasonlítás törvényes módja, és semmilyen módon nem jelenti a Roland® engedélyét vagy jóváhagyását a D16 termékeihez.”

tsz19

A bővítménynek természetesen jó a viszonya a midivel, van benne torzító, arpeggiátor, szekvenszer. A szekvenszer 96 lépéses, az arpeggiátor mind a négy felbontási irányt (fel, le, fel-le, véletlen) tudja.

A Phoscyont az ABL-lel szokták összeereszteni, meg a Roland clouddal. Nagyon tanulságos kis teszt a következő, amelynek elején megemlékeznek a Rebirthről is.

A bővítmény demó változata és a négynyelvű kézikönyv az alábbi linkről tölthető le. Nyertél, babám, a magyar nincs a nyelvek között, de az ábrák olyan személetesek, hogy nem gond, ha analfabéta vagy.

https://d16.pl/phoscyon

tsz20

Most a szokásos rizsa jön, miszerint ha a teljes változattal kufárkodsz, vedd meg 59 euróért! Ha viszont csak játszani akarsz, a Phoscyon.dll filéhez innen is hozzájuthatsz, .zip-ben tömörítve.

http://www.dlldownloader.com/phoscyon-dll/

tsz21

Letöltés és kibontás után csak be kell másolnod a munkaállomásod „bővítmények” (plugins) mappájába, és már muzsikál, mint a kisangyal.

Nem kell feltétlenül csibészkedned, ha a Roland TB-303-hoz hasonló hangzást akarsz, mert ingyenessé tett vagy eredetileg is ingyenes bővítményből is van szép számmal. Közülük talán a legegyszerűbb, de jól használható és meglepően jól szóló a Yooz Musicnak a BL-303 típusú alkotása, amelynek az első változatát egy 2016-os versenyre készítették. A 2. változat hitelesebben szól, pofásabb is.

tsz22

Gyors regisztráció után a .zip tömörítésű telepítő filé az alábbi linkről tölthető le:

https://yoozmusic.com/checkout/

tsz23

A kicsomagolást követően az operációs rendszerednek megfelelő filét másold a hangmunkaállomásod „bővítmények” (plugins) mappájába!

Ugyancsak egyszerű, könnyen kezelhető a Dolphin Bassline bővítmény.

tsz24

E a parányi basszusszintetizátornak inkább csak ihletője volt a TB-303. Midizhető, más különlegessége nincs.

Ha az alábbi honlapról letöltöd a .zip tömörítésű mappák egyikét, nemcsak a .dll-t kapod meg, hanem 10 db. midi mintát is.

https://plugins4free.com/plugin/1238/

tsz25

A d-lusion társaság Gumikacsa (Rubberduck) emulátora öt oszcillátort tartalmaz, és nagyon hatásos átmeneteket lehet vele készíteni. Ez a szoftver megelőzte a Rebirth-et, még a Windows 95-höz készítették az első változatot. A második változat nemcsak kicsit szebb, hanem többet is tud, pl. 256 lépéses a szekvenszere.

tsz26

Midizhető, és a végeredmény .wav fileként rögzíthető.

tsz27

Az alábbi linkről letölthető .exe önállóan futtatható szintetizátort hoz létre.

http://www.d-lusion.com/DownloadRubberduck.html

tsz28

A Creakbox Bad Boys nevű programot a Bioroid cég fejlesztette 2004-ig. Több szűrő és torzító egysége van.

tsz29

A .rar tömörítésű telepítő utolsó változata egy gyűjtőoldalról tölthető le.

https://blog.wavosaur.com/best-free-tb-303-emulation-sotware-vst-plugins-standalone/

tsz30

A kicsit furcsa megjelenésű dokumentációja meg az alábbi linkről.

http://www.bioroid.com/vst/plugins.html

tsz31

Napjainkban is népszerű az Anton Lubenov Savov feljesztette Venom VB 303.

tsz32

A bővítmény fejlesztője bevallotta, hogy tízévnyi küzdelem után (2009-ben kezdte) feladta, nincsenek újabb frissítések. Mert ugyan az eredeti Roland TB 303 csak egy oszcillátor, egy szűrő és egy feszültségvezérelt erősítő szekvenszerrel, de a TB 303 hangja különleges, és az egészet egyben kell vizsgálni, nem szabad a részeire bontani. És mert az egész együtt az az acid, ami a Roland kis doboza.

A bővítmény .zip tömörítésű telepítője és a gondosan összeállított kézikönyv a fejlesztő honlapjáról tölthető le. Kicsomagolás után a VB-303.dll-t a szokásos módon másold a hangmunkaállomásod „bővítmények” (plugins) mappájába!

http://antonsavov.net/cms/projects/venom-vb-303.html

tsz33

A SonicXTC faragta B-Line 303 bővítmény legutóbbi, 3. változatának újdonsága a Pattern Control Filter (PCF), amellyel acid stílusú, harapós basszus kiemelésekkel színezheted a mintákat.

tsz34

A PCF lehetővé teszi bármely midi mintázat manipulálását. 50 gyári mintát tartalmaz a szoftver, és 200 saját gyártásúnak van hely. Érdekes hangzást nyújt a doppler hatásra (lásd a sorozat 8. részét) épülő kóruseffekt és a sztereó visszhang.

Mielőtt letöltenéd a .zip tömörítésű telepítőt, regisztrálnod kell a Pluginbutique honlapján.

https://www.pluginboutique.com/users/sign_up

tsz35

Idővel kapsz egy e-mailt, s be kell lépned a „LOG IN” karikára bökve.

https://www.pluginboutique.com/users/free_products#item-1001

A lap alján van a kék letöltés gomb.

tsz36

A B-Line Free.dll-t kell a hangmunkaállomásod „bővítmények” (plugins) mappájába másolnod. Kézikönyv nincs, boldogulj, ahogy tudsz! Nem árt, ha értesz lengyelül.

Az elmúlt néhány évben a dalszerzők és producerek már vakaróznak, ha a TB-303 szóba kerül. Ez a hangzás a retró ellenére lassanként kimegy a divatból. Ám ha már ennyi szoftvert kipróbáltál – vagy legalább a felét –, megérdemelsz legalább egy schnellpartyt a Roland TB-303 emlékére.

tsz37

tsz38

tsz39