Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 321. Elektronikus dobszerkók, első menet – Lépj be!

Kezdők és kevésbé módosok számára szívesen gyártanak elektronikus dobfelszereléseket, mert a gyengébb minőség és a gyatrább szolgáltatások ellenére sokan vásárolják ezeket.

Természetesen a belépő szintű cuccok között is van különbség, sőt, számos érdekességgel is találkozhatsz. Ez utóbbiak közé tartozik egy 3D-s nyomtatóval készíthető szerkó.

 edl02

A cucc két részből áll: a hangszerekből és a trigger-midi átalakítóból. Az átalakító olcsó mikrovezérlőhöz, az Arduino Unohoz csatlakozik.

 edl03

Ennek kimenő jelét iPhone, laptop vagy asztali számítógép dolgozza föl.

 edl04

Az elkészítéséhez nem kell más, mint a már említett nyomtató (bevallom, én már itt elakadtam), lézersugaras vágó, imbuszkulcsok, sniccerek, éles kések, forrasztópáka, fúrógép, fúrók. Az anyagok és alkatrészek listája is bőséges: PLA izzószál a nyomtatóhoz, forrasztóón, csavarok, habszivacs lapok, mdf lemezek, dobállványok, hálós ütőfelületek, piezoelektromos és FSR jeladók, lábdob pedál, fém csövek.

 edl05

Nem árt, ha tudsz programozni is, mert a mikrovezérlő usb áramkörének utasításait át kell írni. Nagyon részletes leírást és szerelési útmutatót láthatsz az alábbi linken:

https://trybotics.com/project/minimal-midi-drum-kit-with-3d-printer-5633d2

A mintapéldány 2017-ben készült el.

A gyári szerkók tesztelése során nemcsak a hangszerhangokat, a játszhatóságot és az árat értékelik a tesztekben, hanem azt is, hogy mennyi vesződséggel jár a cucc összeszerelése. Ez utóbbi szempontból kiemelkedőnek találják az Alesis Nitro Mesh Kitet, noha – mint bármely kezdő cucc esetén – nem ajánlják a gyakori szét- és összerakást. A Kínában (miért, mit gondoltál, hol?) gyártott készlet ára a hazai kufároknál 145 ezer forintnál indul.

 edl06

A dobok ütőfelülete hálós. A pergő kétzónás, a cinek egyzónásak, de fojthatók. Az egyik pedállal a lábcsin vezérelhető, a másikkal a lábdob rugdosható.

 edl07

A hangszerek kábelei egy közös, 25 pólusú csatlakozóban végződnek. A modul 25 gyári készlet hangját tárolja, és további 15-öt te tehetsz bele. Az összes hangszerhangok száma 385. 60 dal közül válogathatsz. Természetesen van metronóm, és a modul usb-n keresztül midi üziket lök és fogad, ha pc-vel vagy Almával kötöd össze. Ami a hangját illeti, a következő ábrán látható mérés szerint kompresszál a rendszer, az erősebb, gyorsabb ütéseknél visszafogja magát.

 edl08

Ennek az a fő oka, hogy a jeladó kimenő jele nem egyenesen arányos az ütés erejével, sebességével, és ezzel a nemlinearitással a dobmodul nem tud mit kezdeni.

Kb. 45 ezer forinttal többért mérik a Millenium MPS-750X e-dobszerkót.

 edl09

Az összes dob ütőfelület hálós szerkezetű. A pergődob és mindhárom tam kétzónás. A beütő cin kétzónás, a kísérőcin háromzónás. Mindegyik cintányér fojtható. A lábcsin egyetlen vastag darabból áll. Ez az alsó oldalon lévő rugalmas üregnek köszönhető, mivel itt hely kellett a pedál lökésének, csak egy ellendarabot helyeztek a lábcsin gép filcére, hogy mozgassa az üreget. A lábcsintányér alján két TS aljzat található: egy a tányér jeléhez és egy a vezérlő jeléhez.

 edl10

A dobmodul hasonló a sorozat 318. részében bemutatott Millenium MPS 850-hez, de többet tud. A dobkészletek száma: 40 (20 gyári + 20 felhasználói). Hangszerhangokból 697, dalokból 70 (55 gyári, 15 felhasználói) van. Mindössze négy effektet – parametrikus négysávos hangszínszabályzó, torzító, kompresszor, zengető – varázsolhatsz vele. A tesztek szerint a kompresszor alig csinál valamit, a torzító meg bizonyos esetekben némít, ami elég ciki lehet. A Millenium MPS-750X különlegessége, hogy blutúszon is képes hangfiléket fogadni. Ha például egy konkrét nótához akarsz dobolni, a mobilodról drót nélkül küldheted át. A tesztek szerint a hangok néha nem elég összetettek ahhoz, hogy igazán hiteles benyomást keltsenek. Ennek fő oka, hogy hangonként maximum két különböző mintát használnak, sőt, sok esetben csak egyet, ami azt jelenti, hogy hiába ütöd meg erősebben a hangszert, a hangerőn kívül egyáltalán nem, vagy csak egyszer változik meg a hangszer hangzása. Csakúgy, mint az Alesis esetében, a Millenium is eleve kompresszál. A késleltetési idő 10 ms, ez a dobszerkó leggyengébb mért paramétere.

Nézzünk egy olcsóbbat! A Yamaha a közép- és a néhai csúcskategóriás e-dobjairól híres, de azért a kezdőknek is kedveskedik a cég az Indonéziában gyártott DTX402K-vel, aminek az ára 135 ezer forintnál indul, ha még el nem fogyott. A legdrágábban a Conradnál mérik 205 rongyért, de tudjuk, hogy a Conrad egyrészt sosem volt olcsó, másrészt az ő budapesti, vérlázítóan levegőtlen, és balesetveszélyes lépcsőjű pincéjében nem hangszereket, hanem alkatrészeket vásárolunk.

 edl11

A 402K a sorozat legkisebb tagja, mindegyik ütőfelület gumis, merev, zajos. Lábdob nincs, ezt egy midi vezérlő pedállal helyettesítették. A dobmodulnak nincs képernyőszerű kijelzője, és inkább lépésszekvenszerre hasonlít.

Ezt az e-dobszerkót nem tekintik komolynak, ezzel szemben az eggyel nagyobbat, a DTX sorozat 432K jelű tagját többen is tesztelték. Nálunk 185 ezer forintnál indul az ára.

 edl12

Lényeges különbség, hogy ennek már része a rendes lábdob ütőfelület. A teljes készletet nagyon kicsire hajthatod össze, és elrakhatod, hogy helyet takaríts meg. Így könnyű egy tinivel nyaralni menni, feltéve, hogy a turnét egy nagy autó és mindenekelőtt a magas ingerküszöbű szülők lehetővé teszik. Remélem, te ilyen szülő vagy, vagy leszel. A dobmodul ugyanaz, mint a kistesóé.

 edl13

Tíz gyári hangkészlete van, a hangszerhangok száma 287. Okosteló, füles vagy erősítő és usb-n midis eszköz dugható hozzá. Nagyon jópofák az oktató programjai, ezekből is tízféle van. A Pad-Gate letilt, ha nem jó ütemben, késve vagy sietve játszol. Tehát ha egy ütem túl messze van a megkívánt helyétől, akkor elnémul a cucc. Amúgy a hangok szintetikusak és nem igazán természetesek, de ebben a tekintetben a tesztelők is megosztottak.

A Roland illetékesei úgy gondolhatták, hogy ha kell nektek a cumi, rajtunk ne múljon, de nehogy azt higgyétek, hogy olcsón megússzátok. A honi kufárok 215-280 ezer forint közötti mérik a TD-1DMK készlet darabját.

 edl14

A cég nem ment le egészen kutyába, a dobok ütőfelülete a lábdob kivételével kétrétegű hálós (de nem háromrétegű), a cinek persze gumisak, viszont a tartószerkezet stabil.

 edl15

Persze, nem minden fenékig tejfel, mert ha egy brutális állat üti meg valamelyik dob peremét, a hangszer félősen elcsúszik, ami elég bosszantó. Egyébként ez is a kezdő kategória csaknem minden szerkójának általános tulajdonsága. A hálós ütőfelületek viszont jól bírják a gyűrődést, a „bőr” feszessége – s ezzel az ütő visszapattanásának mértéke – állítható, a lábdob pedig olyan széles, hogy duplázóval püfölheted.

 edl16

A modul a bal vagy a jobb külső rúdra egyaránt helyezhető. A dőlésszög szögletes csavarral állítható, tehát mindegy, hogy óriás vagy, vagy törpike, jól láthatod a felhasználói felületet.

 edl17

Nagyon hülyének kell annak lenni, aki kapásból nem tudja kezelni a modult, még ha szinte semmit sem tud angolul.

 edl18

15 dobkészlet közül választhatsz, és lényegében ennyike. Nem szerkesztheted sem a hangokat, sem a készleteket, nem keverheted össze a mintákat. Viszont a választék sokféle akusztikus, ütőhangszeres és elektronikus hangzásból áll. A legtöbb zenei stílust lefedik, új játékmódokra inspirálnak, és szórakoztató lehetőségeket kínálnak. Effekt csak egy van, zengető, és ehhez sem tudsz nyúlni. Ami enyhíti a kínt, az az usb midi. Ezen keresztül ez az e-dobszerkó is a hangmunkaállomás hangjait vagy más letöltött hangokat szólaltathat meg.

Az előző videó – gonosz módon kipécézve éppen a Roland TD-1DMK-t –illusztrálja, hogy ha otthoni használatra vásárolsz vagy kapsz ajándékba egy e-dobszerkót, ellenségekkel találod magad szembe. Annak érdekében, hogy ezen ellenségeknek és még további soknak legalább egy részét legyőzzed az első e-dobszerkód összeállításában, összegyűjtöttem néhány tanácsot kisebb részben a magam, de főként mások tapasztalataiból.

Még a legjobb közösségben is az ember embernek farkasa, mi több, ha muzsikálsz, önmagadnak a farkasa is vagy. Ugyanis a gyakori zenélés az egyik legalattomosabb halláskárosító ármány. A zenész hallja legközelebbről a hangszerét – ha másképp nem, akkor fülesen vagy monitorládán keresztül –, s ez az évek során tönkreteszi a csigában levő szőrsejtecskéket, majd a hallóideget. Az un. sípálya hallásvesztés (lásd a sorozat 47. részét) a 60 évnél idősebb muzsikusok, hangmérnökök 80%-ának súlyos, visszafordíthatatlan halássérülése. Ha ma választanék hivatást, inkább erdésznek mennék egy távoli, szélvédett sivatagba, mert ott legalább csend van, és dolgozni se kell, mert pár kaktuszon kívül növényzet sincs.

 edl19

Az még csak számodra kellemetlen, ha a cintányérokat nem hallod, az azonban, ha a szomszédaid sem tudnak tőled nyugodtan szerelmeskedni, hamar megbosszulja magát, és nem oly nehéz kiutálni valakit. Ezért tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a környezeted elviselje, ha dobolsz. Sajnos, házgyári lakásokban vékonyak a falak, hangvezetők a födémek, de ha például beköltözhetsz a földszint amúgy is kiadatlan helyiségébe, régebbi épületek pincéjébe, legfeljebb a patkányok fognak vicsorogni. Az ugyanabban a házban lakókkal állapodj meg egy időtartományban, amikor idegelheted őket.

Ha már valamennyire beletörődtek a népek abba, hogy rendszeresen zajongani fogsz, olyan kereskedőhöz menj el, aki tűri, hogy a szerkóit kipróbálhassad. Amiatt se szól, ha órákig méricskéled, melyik cucc volna a legjobb. Ha döntöttél, még akkor is tőle vedd meg, ha kicsit többe kerül: a törzsvásárlók időnként kedvezményt kapnak, vagy olyan dolgokhoz juthatnak hozzá, amihez mások nem. A kellékekről, kiegészítőkről se feledkezz meg, s azt is gondold végig, hogy a kiszemelt szerkó tényleg elfér-e majd ott, ahol használni akarod. Legalább másfélszeres területigénnyel számolj, mint amit a leírások tartalmaznak. Gondolj arra is, hogy senkinek sem jó, ha a cucc bármely falhoz közel kerül, a legjobb hely kb. a helyiség közepe, de nem pont a közepe.

Ha megérkeztek csomagok, még ne bontsad ki, főként télen fontos, hogy minden átmelegedjen!

 edl20

S most két nagyon fontos dolog következik. Az egyik, hogy az összerakás és kipróbálás zajjal jár. Olyan ez, mint a költözés vagy lakásfelújítás. Tehát erről is tájékoztasd a környezetedet; az egyik ismerősöm például az időpontot tartalmazó plakát alá bonbonokat tartalmazó zacsit helyezett, hogy fájdalomdíjul mindenki vehessen belőle egy szemet. A másik, hogy ne egyedül kezdj hozzá a szereléshez! Legyen ott valaki, aki elviseli, hogy őt kurvaanyázod, s főként, aki segít neked, ha elakadtál valahol.

A kicsomagoláshoz jó nagy hely kell. Minden dobozt, zacskót bonts ki, és a csomaghoz mellékelt leírás szerint nézd meg, hogy minden egyes alkatrészecske megvan-e. Természetesen az egyes csomagrészek tartalmát ne vegyítsed egymással, ezért kell a sok hely. Már ebben a fázisban sokat segíthet a társad, például ha mégis szétszóródna valami, könnyebben megtalálja az elgurult csavart, mint te. Ha minden megvan, tanulmányozzátok a szerelési útmutatót! Sajnos, gyakran olyan rajzok vannak bennük, amiket nehéz megérteni. Sokat lendíthet a dolgon, ha találtok néhány videót a neten, ami mások szenvedései alapján mutatja meg, hogy mit kell csinálni. A legtöbb készlet tartalmazza az összeszereléshez szükséges eszközöket. Ezek nagy valószínűséggel imbuszkulcsok, kis csavarhúzók vagy dobkulcsok lesznek. Nem árt, ha előre gondoskodsz néhány tartalék, jó minőségű szerszámról, de nem kell erőgépeket vásárolnod, sőt, hacsak egyértelműen nem szólít föl a leírás, hogy valamit erősen húzz vagy nyomj meg, ne izomból dolgozz! Még véletlenül se húzd túl a szárnyas csavarokat! A belépő cuccok legtöbb összekötő eleme műanyag, és nagyobb a valószínűsége, hogy eltörnek vagy elpusztulnak, ha túl nagy nyomást gyakorolsz rájuk. Győződj meg arról, hogy elég szorosak ahhoz, hogy a készlet erős legyen, de ismétlem, csak óvatosan! (A képen nem én vagyok, nem csipázom a tetkót.)

 edl21

Terítsd a padlóra az akusztikus csillapító szőnyeget, s először mindig az állványrészt, a rack-et építsd meg! Ez az egész készlet alapja, és enélkül nincs semmi, amihez cintányérokat, dobokat vagy a modult rögzítheted. Győződj meg arról, hogy minden láb tökéletesen a padlón van-e, ne billegjen semmi! Hosszútávon hálás lesz neked a szerkezet. Könnyű rossz helyre tenni az alkatrészeket, vagy fejjel lefelé fordítani, és a teljes készletet rosszul beállítani. Ha a dobok vagy a cintányér ütőfelületeit helytelenül szereled fel, az egyébként játszható készletet izomfeszítő rendetlenséggé változtathatod.

Miután a rack elkészült, folytathatod a dobok felszerelését. Az elektronikus dobszerkók szépsége, hogy bármikor beállíthatod és mozgathatod a részeit. Egyelőre hagyd ki a cintányérokat, mert sokkal könnyebben hozzáférhetsz a dobok minden csavarjához, füléhez vagy szárnyas anyájához, ha a cintányérok nincsenek utadban. Honnan tudod, hogy melyik a legjobb pozíció a dob ütőfelületek és pedálok számára? Ülj le a dobszékre a pergővel a lábad között, mintha egy étkező asztalnál ülnél! Nézd meg, hová esik szék lába, és tedd oda a pedálokat – a lábdob pedál a jobb oldalra, a lábcsin pedált a bal oldalra – ha balkezes vagy, akkor mindent fordítva, ha meg kétbalkezes vagy… akkor persze mindegy. A saját e-dobszerkó összeállításának dicsőségének titka, hogy kényelmessé varázsolhatod – ebben ne alkudj meg!

Ezután kezdhetsz gondolkodni a cinek elhelyezésén. Állítsd be őket számodra kényelmes pozícióba, úgy, hogy ne kelljen megnyújtani a kezed a megütögetéshez! Ha akusztikus dobszerelésen is szoktál játszani, vedd figyelembe, hogy ott a lábcsin pedál közvetlenül a tányérokat tartó állvány alatt van. A két készlet közötti könnyebb váltás miatt érdemes ugyanúgy elhelyezned a pedált, mintha akusztikus cucc volna.

 edl22

Ha már minden hangszer felszereltél, jöhet a modul. Ez általában a lábcsin mellett kap helyet, külön tartón. De mielőtt bárhol rögzítenéd, kapcsold be, hogy egyáltalán mutat-e életjelenségeket. Ehhez legtöbbször 230 voltos hálózat is kell, de vigyázz! Ha valami bohóság miatt az USA-ból vagy Japánból rendelted meg, ez egyáltalán nem biztos, nehogy leégesd! Még az egyenesen Kínából érkezők is elfüstölhetnek, ezért legyél óvatos! Miután sikerült a helyére tenned a modult, dugjad bele a hangszerekhez tartozó kábelek dugóit! A kábeleket általában megjelölik, ez nem lehet nagy gond. Érdemes esztétikusan elrendezned a drótokat, és főként úgy, hogy ne akadj a madzagokba a játék során. Rendesebb cégek tépőzárakat adnak a drótok rögzítéséhez. Ilyeneket is vehetsz egy csomó boltban, s bár sokan ajánlják a mezei fekete szigetelőszalagot, én nem javaslom, mert előbb-utóbb minden ragadni fog.

 edl23

Ha az összes hangszert bedugtad, csatlakoztasd a monitort (a szomszédokra való tekintettel kezdetben a fülest) és a megfelelően hosszú hálózati zsinórt! Ha hosszabítóra is van szükséged, ne kapcsolósat használj, mert nem túl vicces, ha elfelejted bekapcsolni.

Az első elektronikus dobszerkód használatra készen áll. Ülj a dobszékre, vedd kezedbe a dobverőket, köszönd meg a társadnak a hozzád való birkatürelmét, és játssz! Merülj el a modulba épített különböző hangzásokban! Kóstolgasd a metronómot és ezzel a pontos játékot; próbáld ki a tanuló programokat, csatlakoztasd a vonalbemenethez a mobilodat, kísérd valamelyik nótát a Spotify-ról! Az első nap a szórakozásé, csak ne lépd túl a szomszédokkal megbeszélt időkeretet, úgyis dörömbölni fognak, mert ráeszmélnek, mihez járultak hozzá. Pár nap múlva ismét beállítgatod majd az ütőfelületek helyzetét, egy hónap múlva kicseréled a dobverőket, fél év múlva jobb lábdob pedált fogsz venni, egy év múlva szűkösnek érzed majd a modul hangkészleteit, ideértve a netről letöltötteket vagy az önmagad által gyártottakat, és egyre inkább elégedetlen leszel a cucc hangjával meg a kifejezési lehetőségekkel. S ekkor véletlenül el fog találni egy kihagyhatatlan ajánlat a középkategóriából.