Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 322. Elektronikus dobszerkók, második menet – Állj középre!

A középkategóriájú e-dobszerkók elsősorban az áruk alapján kerülnek azonos kategóriába, de ha a minőségük és szolgáltatásaik nem érnek el egy, közmegegyezésen alapuló szintet, könnyen kipogyoghatnak onnan.

Általában az 1 000 - 2 000 euró közötti végfelhasználói áron kapható készleteket sorolják ide, de azért vannak kivételek, például az Alesis Command Mesh Kit, amely a Thomannál szállítás nélkül 722 euróért, euróért, nálunk 258 ezer forinttól kapható, ingyenes szállítással.

edm02

A sorozat előző részében bemutatott Nitrohoz képest bővült a hangkészletek és az előbeállítások száma. A négyoszlopos króm keret stabilabb, a hálós ütőfelületek – ideértve a lábdobét is – továbbfejlesztett szerkezetek. Mind a három tam és a pergő kétzónás, a cinek fojthatók. A Command Advanced Drum Module nevű dobmodul 74 hangszerkészletet tartalmaz (54 előre programozott, 20 felhasználó) 671 hanggal. Egyedi készleteket készíthetsz saját hangjaidból, pendrájvról töltve be őket. Képességed továbbfejlesztéséhez egy beépített metronóm és egy vonalszintű 1/8”-os TRS bemenet található a mobileszközöddel való játékhoz. Van még egy sztereó pár ¼” es TRS kimenet, egy fejhallgató kimenet és egy usb-midi kimenet. A Command Drum Module tehát usb-memória bemenettel is rendelkezik. Ezt a bemenetet használhatod saját .wav mintáid betöltésére. E mintákat hozzárendelheted bármelyik ütőfelülethez.

Két és félszer ennyi zsetonért már tied is lehet a Roland TD-17KVX. Nálunk 665 ezer forintnál indul az ára, de van olyan kufár, amelyik 900 rongyot kér érte, és bizony, szépen megy föl az ára.

edm03

Ez a szerelés a TD-17 KV sorozat legnagyobb tagja. Minden dob hálófejes, a tamok kétzónásak. Négy, gumis bevonatú cintányéron játszhatsz, amelyek közül a beütők kétzónásak, a kísérő és a lábcsin háromzónás. Az állvány stabil, bár a cinek nem tetszés szerint dönthetők.

edm04

Az egyébként külön is megvásárolható TD-17 modul 50 gyári és 50 felhasználói hangszerkészletet tartalmaz, a hangszerhangokat a sorozatban bemutatott TD 50X elődje, a TD-50 inspirálta. Hogy ez mit jelent, csak sejthető, vagyis nem ugyanazok a hangok, csak „majdnem” olyanok. A tesztek szerint ennek ellenére nincs nagy gond a hangokkal és a játszhatósággal. A TD-17 is használja a Prismatic Sound Modeling technológiát. A pergő kávahangjai, a pergetések, valamint az erőteljes beütések, hosszan lecsengő cintányérhangok, a nyitott/zárt hangzások a lábcinen és a tányér/perem különböző hangzásai mind-mind részletgazdagon, pontosan és egyenletes átmenetekkel szólalnak meg. A szetthez tartozó jeladókon kívül a bővíthetőség érdekében két szabad jeladó bemenete van.

edm05A modul tanítani is tud, a hangmintákat blutúszról is betöltheted, a modulon külön helyet alakítottak ki a mobiltelónak. A TD-17KVX-ből midi üzik, valamint .wav formátumú sztereó hangfilék mehetnek ki egy számítógép munkaállomására. Ehhez le kell tölteni a TD-17 meghajtót a Roland honlapjáról.

https://www.roland.com/hu/support/by_product/td-17/updates_drivers/

edm06

Bizonyára nem meglepő, hogy ez az e-dobszerkó is komprimál, méghozzá nagymértékben.

edm07

Viszont 4 ms a modul késleltetése.

edm08

A modul mindössze hét teljes dalt kínál föl, és nem tudhatod, milyen tempóban dobolsz, mert nem a bpm-et, hanem csak a százalékos értéket jelzi ki.

A dobmodul a hangzás összetettségét rétegezéssel segíti.

A középkategóriából nem maradhatott ki a Yamaha sem. A DTX6 sorozat legnagyobb tagja a Yamaha DTX6K3-X jelű e-dobszerkó. Ezért nálunk legalább 600 ezer forintot kérnek a kufárok.

edm09

A DTX6 sorozat alapja a DTX Pro dobmodul.

edm10

Az olyan, ma már általánosan elterjedt funkciók mellett, mint az usb illesztő, a felvételi és tanulási-edzési lehetőségek, a modul 712 hangszerhangot tartalmaz, amelyek közül sok kifejezetten ehhez a modulhoz készült. A hangszerhangok masszírozhatók a modullal. 30 gyári hangkészlete van, 200-at pedig te magad állíthatsz elő, és tölthetsz be .wav formátumban. A gyári dalok száma 30, egyet pedig te is készíthetsz. Van néhány effekt is, pl. zengető, kompresszor, háromsávos hangszínszabályzó. Ezek mindegyike egymástól függetlenül használható az egyes jeladókhoz. A készletmódosító három tekerővel oldja meg a hangzás masszírozását.

edm11

Az AMBIENCE gomb szabályozza a dobkészlet hangjának „hangulatát”, vagyis virtuális akusztikai környezetét, ideértve a zengetést. Az akusztikus dobkészleteknél az AMBIENCE MODIFIER gomb 0-50% között szabályozza a valódi, stúdióban rögzített, természetesnek tűnő akusztikát. 50%-nál magasabb értéknél digitális visszhang is megjelenik. A COMP az egész készletet kompresszálja, az EFFECT a belső effektprocesszorok keverékét szabályozza.

edm12

Míg sok más gyártó modulja lehetőséget kínál arra, hogy minden ütőfelülethez egy második hangot is hozzárendeljen rétegként, a Yamaha egy lépéssel tovább megy, és – a Rolandhoz hasonlóan – lehetővé teszi négy különböző hang hozzárendelését, amelyek egyidejűleg vagy - alternatív módban - egymás után játszhatók le. Lehetőség van sebességkapcsolóra, azaz érintésdinamikán keresztül történő váltásra a négy hang között. A DTX-Pro modul mintaimportálási funkciót kínál. A hangfilék .wavként érhetők el a modulban korábban formázott ssb-meghajtón. A modul memóriakapacitása az importált sztereó minták számára 380 másodperc. Érdekes az a lehetőség, hogy például egy importálandó pergődob hangot maximum tíz dinamikus hangerő szinten rögzíthetsz, és egyetlen hangtárhelyhez rendelhetsz. A modul ezután akár tíz különböző hangot is létrehoz a sebességtől függően, ami nagyon valósághű hangzást tesz lehetővé. A Yamaha egyik trükkje, amely különösen a fiatalabb generáció körében népszerű, a "Fast Blast" funkció, amelynek során a lehető legtöbb ütést kell leadni egy percen belül. Ezt a dobszerkót egyébként is inkább a fiatalok csipázzák.

A modulnak 11 jeladó bemenete, két usb csatlakozója és egy ötpólusú DIN midi kijárata van.

edm13

A modul belseje nagyintegráltságú processzor köré épül.

edm14

A modul késleltetése 5 ms, ami a középkategóriában szép eredmény.

edm15

Ami az ütőfelületeket illeti, un. TCS (Textured Cellular Silicone) technológiát alkalmazott a Yamaha.

edm16

A cég nyilvánvalóan meg akarta kerülni a hálós szerkezet szabadalmát. Egybefüggő, kemény szilikon felület helyett kis részekre osztotta az ütőfelületet. A tesztek szerint a hagyományos gumibetétekhez képest a szilikon anyag csökkentett ütközési, akusztikus zajt okoz és kevésbé durva visszapattanást eredményez, de nem olyan lágy, mint egy közepesen szoros hálós fej esetén, és az akusztikus zaja is nagyobb, mint a hálós fejeké. A hófehér ütőfelület nagyon tetszetős.

edm17

A tamok egyzónásak, a cinek háromzónásak.

A következő videó a Roland Roland TD-17KVX, a Yamaha DTX6K3-X és az Alesis Strike e-dobszerkókat hasonlítja össze. Ez utóbbi szinte már sehol nem kapható, kiegészített változatát a Sweetwater USA-beli kereskedőhálózat 1 899 dollárért kínálja. A Strike a csúcskategóriába sorolt Strike Pro kistesója, a Strike Pro napjainkban is megvásárolható.