Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 57. Húzzuk szét!

2016. december 25.

Ahhoz, hogy a hallórendszerünk az ember számára fontos dinamika tartományt föl tudja dolgozni, kompresszióra volt szükség.  Ezt a kompressziót a rendszer lineárisnak érzékeli. Azonban annak érdekében, hogy a zavaró hangok, a zajok a lehető legkevésbé érvényesüljenek, e fölösleges hangokat különböző módokon – pl. a frekvenciatartomány szűrésével és intelligens tartalomfigyeléssel  – próbálja eltávolítani, vagy legalábbis a lehető legjobban elnyomni. Vagyis szelektíven ugyan, de széthúzza a linearizált dinamika tartományt.

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 54. Ne üvölts a zenére!

2016. december 04.

Miért kellemetlen, ha a zenére rábeszélünk? A pszichoakusztika egyik fontos fogalma az elfedés, vagyis az a jelenség, amikor az egyik hang eltakarja a másikat. Az elfedés következtében az elfedett hangot nem észleli a hallórendszerünk, ezért romlik a beszéd érhetősége. De a zenére sem tudunk igazán figyelni, mert a diszkós vagy a műsorvezető nem hagy minket élvezkedni. 

Cs.Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 52.Hangherélés

2016. november 20.

Mint eddig már számos esetben, most is visszatérünk a hallórendszer működéséhez. Ezúttal egyetlen szőrsejtecske működését nézzük meg nagy hangerő esetén. Ilyenkor a szőrsejt nem képes már jobban elhajolni, s ennek következtében a sztereocillium nem tud még szaporábban tüzelni, impulzusokat küldeni az agyba – telítődik. Azt a jelenséget, amikor hiába növeljük a bemenő jelet, a kimenő jel nem mutat változást, határolásnak, limitálásnak nevezzük. A belső szőrsejtek már kb. 60 dBSPL hangnyomás szintnél telítődnek; a teljes, kb. 130 dB-s dinamika tartományhoz a külső szőrsejtek segítsége szükséges.