Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 430. Készülj fel!

Az otthon használatos berendezések fejlődése megmutatkozhatna abban is, hogy a használatukhoz egyre kevesebb speciális tudás és készség kell. Az elmúlt években a mesterséges intelligencia bámulatosan gyors elterjedése egyre okosabb otthonokat teremtett. Szinte csak gondolsz egyet, és megszólal a zene, az a nóta, amit hallani szeretnél.

Az analóg lemezjátszókat is megkörnyékezte a kényelmes kezelhetőség szellentése. Ennek csúcsa a lemezváltós lemezjátszó divatja volt, főként az USA-ban, de a csehszlovák Supraphon is gyártott ilyen négysebességes, kristályhangszedős masinát 1958-59-ben.

fni02

Ugyancsak elterjedtek voltak azok a készülékek, amelyek a lemez végén kikapcsolták a motort, de még jobban szerették azokat az ún. teljesen automatákat, amelyeknek a karja gombnyomásra indult a bakról, elindította a tányér forgatásához szükséges motort, megtalálta a lemez elejét, leengedte a kart, a lejátszás után leállította a tányérmotort, fölemelte a kart és visszavitte a bakra. Ebből a fajtából sem maradhatott ki a Supraphon. 1979-től 1983-ig gyártották az MC 400-at.

fni03

Ebből a típusból nekem is volt egy példányom, és bevallom, nagyon szerettem, mert két évtizeden keresztül megbízhatóan működött ez a szíjhajtású, a maga idejében igen korszerűnek számító, ám ronda jószág. Igaz, nem a saját hangszedőjével muzsikáltattam, és a Magyar Rádió lemezjátszó karbantartó csoportjában (bizony, ilyen is volt nálunk, mindenféle műszerekkel és lemezekkel felszerelve) nagyon pöpecül beállítottuk őt. S itt ragadom meg az alkalmat, hogy megemlítsem e kéttagú csoport munkatársait: Guttman Károlyt és Novák Jánost. Nagytudású szakemberek voltak, nyíltszívűek, segítőkészek. Aligha volt olyan lemezjátszó, amibe ne tudtak volna életet lehelni. Nagyon szerettem őket. Bár most is köztünk lehetnének, de az is lehet, hogy jobb nekik, hogy már nem látják, hogyan rombolják le aljadékok az életművük utolsó emlékeit is. Többek között miattuk volt jó a Magyar Rádióban dolgozni.

Teljesen automata lemezjátszóból hatféle is szerepel az Audio-Technika 2024-es választékában. A legdrágább 110-140 ezer forintba kerül, és az átkapcsolható hangszedő/analóg korrektor kijáraton kívül USB csatlakozója is van, mi több, blutúsz kapcsolatra is képes. Nagyon trendi, ja.

fni04

Sajnos, a legártalmatlanabbnak tűnő kezeléstechnikai automatika is beleugat a hangképbe, emiatt az audiofil lemezjátszókban nincsnek is ilyenek. Cserébe nagyon sokat kell pöcsölni ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzad ki a lemezjátszódból. Ezzel kapcsolatban találtam egy nagyon érdekes megfigyelést. Azt gondoltam, és ez lenne a logikus, hogy az optimális beállításhoz – nem a tökéleteshez, mert olyan nincs – közelítve szépen, lassan masszírozva lehet eljutni; valahogy így:

fni05

Ezt a szép görbét haranggörbének hívják. Vagyis állítgatod az állítgathatókat a lemezjátszódon, és hol alátekerve, hol túltekerve a tekergethetőket, két oldalról közelíted meg az optimumot. Csakhogy nem így van. Mivel sok helyen állítgathatsz, az optimális beállítást hirtelen érheted el, ehhez hasonlóan:

fni06

Ebben az esetben is kétfelől próbálkozol, de egészen kis változtatással átugorhatod az optimumot. S hogy mi az optimum? A lemezjátszó esetében is az, hogy a lehető legszebb, legpontosabb, legtisztább hangképet halljuk, a legkevesebb pontatlansággal szólaljon meg a barázdában rögzített tartalom. S ezzel ismét visszautalok a sokdimenziós eljárásokhoz, vagyis ahhoz, hogy célszerűbb lenne, ha bizonyos határok között minden beállítást egyidejűleg addig változtatnánk, ameddig az eredmény szintén bizonyos határok között az optimumot a legjobban közelíti meg. Már csupán azért sem lehet az optimumot sem mindig elérni, mert ez például egy-egy hanglemez tömegétől, vastagságától is függ, és nem lehet minden egyes lemezzel külön-külön vacakolni.

Vegyük hát sorra, mi mindenre van vagy lehet szükséged. Először is néhány emberi tulajdonságra. Kézügyességre, precizitásra, türelemre, valamint arra, hogy mindig a végcélban és rendszerben tudj gondolkodni. Ez utóbbihoz hozzátartozik a lemezjátszókról és a konkrét típusról szerzett tudásod. Ha a lemezjátszó egyes részeit – pl. a hangszedőt, a hangkart – az egyéni elképzeléseid szerint ruháztad be, természetesen azok tulajdonságait is ismerned kell. Javaslom, hogy legyen egy segéded, aki arra biztosan jó, hogy ha elszúrsz valamit, legyen kit anyázni, de még jobb, ha ő a szakértőd, aki rakott már össze és állított be lemezjátszót. Ami a tárgyi eszközöket illeti, kell majd neked néhány csavarhúzó, imbuszkulcs készlet, csipesz, fogó, egy nagyobb és egy kisebb vízszintmérő.

fni07

Esetleg forrasztópáka is meg ón, de ez feltételezi, hogy tudsz forrasztani. Jól jön egy modern, legalább 10 MHz-es, kétsugaras oszcilloszkóp, de enélkül is boldogulhatsz. Számítógép se feltétlenül kell, de egyrészt jegyzetelhetsz vele, másrészt néhány ellenőrzésnél nem baj, ha van. Legyen mindenféle mérőzsinórod és átalakítód! A speciális eszközök közül a legfontosabb a digitális tűerő mérő. A legolcsóbb is jó.

fni08

Jól jöhet egy azimut/VTA sablon.

fni09

Hasznos a korábban már említett ívszögmérő sablon (protactor), esetleg egy stroboszkóp tárcsa és hozzávaló lámpa.

fni10

Sokféle mérőlemezt is vásárolhatsz, de ezekre nincs feltétlenül szükség, legalábbis kezdetben.

fni11

Ha nagyon sok pénzed van, legalább ezer dollár, akkor egy teljes számítógép programot vehetsz a lemezjátszód beállításához, egy speciális mérőlemezzel együtt. Ez az AnalogMagik második változata, amit 2022-ben dobtak piacra.

fni12

Ami a beállítás környezetét illeti, először is teremts ragyogó tisztaságot és rendet!

fni13

Hé! Nem a párod, hanem te! Ajánlok neked egy igen hatékony tisztító kendőt, amivel a számítógép monitor, az oszcilloszkóp képernyője és a plexi kivételével mindenhonnan eltávolíthatod a koszt, és ne zavarjon, hogy kicsit büdös! Salviette Camon névre hallgat. Eredetileg kutyák és macskák tappancsainak és szőrzetének tisztítására találták ki, de mindent visz.

fni14

A rend azt is jelenti, hogy semmilyen fölösleges cucc és élőlény ne legyen a közeledben, még a cicák se!

fni15

S most jön az első izgalmas lépés: a lemezjátszó és tartozékainak kicsomagolása. Legyél óvatos, törekedj arra, hogy képes legyél a lehetetlenre: vissza tudj mindent csomagolni, ha bármi gond volna. Jól nézd meg és azonosítsd, hogy minden mütyűrke megvan-e! Ha szerencséd van, akkor megtalálod az összeszerelési utasítást vagy legalább egy linket a netre, ahol ott van .pdf-ben. Arra ne számíts, hogy magyarul is találsz valamit, holott törvény írja elő, de ez a kufárokat nem zavarja. Nem mintha ezek a fecnik oly sokat érnének, mert vagy a tervezők írták őket, akik nem képesek a felhasználók fejével gondolkodni, vagy még rosszabb esetben marketingesek, akiknek fingjuk sincs az egészről. E förmedvények ellenére valamit vegyél nagyon komolyan! Ez a balesetvédelem, mert ha agyonvág az áram, csak magadat okolhatod. És mielőtt bármibe is kezdenél, győződj meg arról, hogy 230 voltra van-e állítva minden, ami hálózatot igényel, mert nekem már egyszer majdnem sikerült elpusztítanom egy lemezjátszót; szerencsére az utolsó pillanatban vettem észre a lemeztányér alatti átkapcsolót.

fni16