Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 433. Búcsú az analóg hangrögzítéstől

Nem végleges a búcsú, csupán összefoglaló az analóg hangrögzítő eszközök jellemzőiről.

A sorozat 324. részével kezdődött az analóg hangrögzítők ismertetése, de ha a mozifilm hangját is ideszámítjuk, kb. 120 részben avattalak be téged az analóg hangrögzítés alapvető titkaiba. Visszatérve a kezdetekhez, megismétlem azokat a szempontokat, amelyek alapján az egyes eszközök, eljárások jellemezhetők, azután pedig e szempontok alapján még egyszer sorra veszem az analóg hangrögzítési technikákat.

A hangrögzítés lényeges jellemzői közé tartozik
• a korszerűség;
• a hangfelvétel lehetősége;
• a mobilitás;
• a hangminőség;
• a tárolhatóság;
• a rögzített jel utólagos módosíthatósága;
• a sokszorosíthatóság;
• az egyedi (otthoni) hangfelvétel lehetősége;
• az egyedi (otthoni) másolhatóság;
• a másolás elleni védelem;
• a lejátszhatóság;
• a tartósság

Ami a hangminőséget illeti, ez is több tényezőtő függ:
• a felvételi eljárás jellemzőitől;
• a tárolás, tároló jellemzőitől;
• a felvétel során alkalmazott eszközök jellemzőitől;
• a sokszorosítás során alkalmazott eszközök jellemzőitől;
• a lejátszási eljárás jellemzőitől;
• a lejátszás során alkalmazott eszközök minőségétől.
Természetesen minél jobb a hangminőség, annál több paramétert lehet megadni.

A tisztán mechanikus hangrögzítésnek két eszköze volt: a fonográf és a gramofon.

A fonográf réges-régen elavult, de mobil szerkezet.

bah02

A rögzítés sebessége változó, kb. 160 rpm. A felvétel mélységi írással történik. A hangminőség gyalázatos és a felvétel csak monó lehetett. A hengerek megfelelő körülmények között közepesen jól tárolhatók és közepesen, pár száz példányban sokszorosíthatók. Egyedi hangfelvétel készíthető. Fonográfról fonográfra otthon nem másolhatók a felvételek, így nincs is szükség másolásvédelemre. A hengerek könnyen, de korlátozott számban játszhatók le. Az átviteli sáv 300 Hz-4 kHz, A harmonikus torzítás: 30%., a jel-zaj viszony: 10 dB, a nyafi kb. 20%.

A tisztán mechanikus gramofon is elavult, de a táska változatok hordozhatók.

bah03

A sebesség 78 rpm. A felvétel oldalírással történik. A hangminőség valamivel jobb, mint a fonográfé, és a felvétel szintén csak monó lehetett. A sellak lemezek közepesen jól tárolhatók. A sokszorosíthatóság nagyon jó. Egyedi felvételre nem alkalmas. Nem másolható (lemezről lemezre). Nincs másolás elleni védelem. Könnyen, de korlátozott számban játszható le, nem nagyon tartós. Az átviteli sáv 200 Hz-4 kHz, A harmonikus torzítás: 30%, a jel-zaj viszony: 20 dB, a nyafi kb.20%.

Az elektromechanikus rögzítésű, normál hanglemez szintén elavult, de a paraméterei jobbak, mint elődjéé.

bah04

A vinil gramofonlemez tárolhatósága és tartóssága jobb. Frekvenciamenet 100 Hz-12 kHz, a harmonikus torzítás 10%., a jel-zaj viszony: 40 dB, a nyafi 5%, a rumpli -40 dB.

A mikrobarázdás, modern hanglemez napjainkban sem tekinthető elavultnak. A táskalemezjátszó hordozható. A felvétel monó esetben oldalírással, sztereóban 45/45°-os vágással történik. A hangminőség kiváló, de kívülről befelé romlik, és a barázdamenetek hatnak egymásra (elő/utóvisszhang). A rögzített jel monó, sztereó és kvadró is lehet. A sebesség 33 1/3, 45 (esetleg 16 2/3 és 78) rpm.

bah05

A lemez anyaga vinil, amely normális körülmények között jól tárolható és rendkívül tartós. A sokszorosíthatóság kiváló. Egyedi hangfelvétel csak speciális berendezéssel készíthető. Lemezről lemez nem másolható, jellemzően nincs másolás elleni védelem. Könnyen, de korlátozott számban játszható le. Az átviteli sáv a felvételi eljárástól, alapanyagtól, és még sok minden mástól függően 50 Hz-20 kHz/45 kHz, a harmonikus torzítás 0,1%, a négyszögátvitel/impulzusátvitel gyenge, a jel-zaj viszony 60 dB (zajcsökkentővel 80 dB), az áthallás (sztereó) kb. 30 dB. A nyafi 0,1%, a rumpli -50 dB.

Az állófejes analóg mágneses hangrögzítés sajnos elavultnak tekinthető, de korlátozottan használják még.

bah06

A hangminőség igencsak változó, a gyengétől a kiválóig. Ugyanez érvényes a mobilitásra. A csatornák száma 1-24 csatorna, a szalagsebesség 2,38; 4,76; 9,5; 19; 38; 76 cm/s, a tárolhatóság és a tartósság közepes, a sokszorosíthatóság közepes. Készíthető egyedi hangfelvétel, és korlátozottan másolható a műsor. A másolásvédelem – ha van – mechanikus. Közepesen jól kezelhető felvétel/lejátszás során. Nem mágnesezhető ollóval és ragasztóval montírozható. Elég sokszor játszható le. Az általános paraméterek közül az átviteli sáv 20 Hz-20 kHz, a harmonikus torzítás kb. 1%, az SMPTE és a CCIF torzítás 1%, a jel-zaj viszony 40-70 dB. Az áthallás csatornák között: -60 -40 dB.

Az analóg stúdiómagnó és ennek hordozható változata képviseli a legjobb minőséget.

bah07

A szalagsebesség 19/38/76 cm/s, az átviteli sáv 20 Hz-22 kHz, a jel-zaj viszony zajcsökkentővel akár 80 dB is lehet. A nyafi kb. 0,1%.

A kazettás magnók – különösen ezek hordozható változatai – a legalját képviselik.

bah08

A szalagsebesség 4,76 cm/s, ritkán 9,5 cm/s. Az átviteli sáv ugyan a komolyabb asztali készülékek esetén lehet 20 Hz-20 kHz, de csak kis jelszinten. A tárolás jó, a tartósság nagyon változó, viszont montírozni gyakorlatilag nem lehet. A másolásvédelem mechanikus.

Az analóg mágneses hangrögzítés különleges, elavult, de igen jó minőségű változata volt a forgófejes rendszer.

bah09

A felvétel lehetett monó és sztereó is. Hordozható készülék alig létezett. A tárolhatóság, a sokszorosíthatóság és a tartósság közepes volt. Egyedi hangfelvételt is lehetett készíteni, sőt, csak hangot tartalmazó műsoros kazettáról nem tudok. Nagyon korlátozott a másolhatóság. A másolás elleni védelem mechanikus, gyenge. Könnyen játszható le, de egy-egy részre beállni nehézkes. Ollóval nem vágható a szalag. Az átviteli sáv 20 Hz-20 kHz 0 dB-n is. Az áthallás -80 dB, a jel-zaj viszony 80 dB, a THD: 0,1%, a nyafi 0,008%. A felvételeken jellegzetes FM zaj hallható, a fejváltáskor pedig halk kattanás.

A teljesség kedvéért legyen szó az analóg filmhangról is! Az ősrégi változat a fényhang, amit a film szélére exponáltak, csökkentve a hasznos képterületet. Két sáv rögzítése is lehetséges volt, amelybe mátrixolással négy csatornát tudtak beletuszkolni. A hangminőség nagyon gyenge volt, a vetítőgép nehéz, bár voltak hordozhatók is. A sokszorosítás lehetősége igen jó, a tárolhatóság közepes; legendák sokasága tanúskodik a filmek tönkremeneteléről. Másolásvédelem nincs, az otthoni másolás lehetetlen, egyedi hangfelvétel nem készíthető. Az átviteli sáv jó esetben 100 Hz-8 kHz, a jel-zaj viszony 20-30 dB, a harmonikus torzítás 10%. A hang grízes volt, mert a filmtovábbítás szakaszos. A grízességet mechanikus szűrőkkel tompították.

bah10

Modernebb, de speciális vetítőgépet igényelt a mágneshangos film. A csatornák száma hatra bővült, a hangminőség is javult. A mágneshang sokszorosítása nehézkes, másolásvédelem nincs, az ilyen film elég rosszul tárolható. Amatőr célokra gyártottak kazettás mágneshangos filmet is. Ez monó volt, katasztrofális hangminőséggel, de legalább lehetett szájszinkronos filmet készíteni.

bah11

Ugyancsak speciális vetítőgép kellett az olyan perforált mágneshanghoz, amely nem a filmszalagon volt, hanem külön tekercsen.

bah12

Ennek kicsit jobb volt a hangminősége, s a 16 mm széles változatot főként tv-állomások használták.

bah13