Cs. Kádár Péter - XXI. századi Diszkónika, 434. Pusztítsd föl analógra!

A digitális hangtechnika szárnyalása óta két törekvés figyelhető meg. Az egyik az analóg rendszerek hibáinak kiküszöbölése, a paraméterek javítása, a másik az analóg hangzásvilág felidézése effekt jelleggel.

Ez utóbbihoz olyan önálló programokat vagy hangmunkaállomásokon futtatható bővítményeket (plugineket) használnak, amelyekkel az analóg hangrögzítés sajátosságait utánozzák – külföldiül emulálják, szimulálják. A sorozatban már többször használtam a becsületkasszás Reapert, de ez olyan régen volt, hogy ismét megmutatom, hogyan tölteheted le és telepítheted. Ehhez menj a következő kép alatti linkre!

pfe02

https://www.reaper.fm/download.php

Láthatod, hogy számos operációs rendszeren működik, még a 32 bites XP-n is. Én a 64 bites változatot használom, jelenleg Windows 10-en. Letöltés után indítsd el a telepítőt, bambán elfogadva a felhasználás feltételeit (I Agree)!

pfe03

Telepítés után indítsd el a programot! Némi szenvedést követően meg fog jelenni a kezelőfelület, és egy figyelmeztetés, hogy a program nem ingyenes.

pfe04

Ha becsszóra nem üzleti céllal használod a progit, akkor a jobb felső sarokban levő x-et nyomogatva, előbb-utóbb eltűnik ez az idegesítő táblácska. Most ki kell választanod az operációs rendszerbe épített vagy más hangcsiholó és -vezérlő programokat. Alapesetben azt ajánlom, amit az alábbi képen látsz.

pfe05

Ha megpöccented az OK gombot, végre föltárul a kezelőfelület. Valami ilyesmi:

pfe06

Most tölts be egy lehetőleg lassú nótát, tök mindegy, hogy mit! Ehhez a bal felső sorban nyomd le az „Insert” gombot, válaszd ki a legördülő menüből a legelsőt, a „Media File…”-t, bökj rá, és keresd meg a muzsikát! Én ezt választottam:

Balra alul a zöld gombbal el is indíthatod a lejátszást. Ha fölcsendült a zene, jöhetnek a bővítmények!

pfe07

Bővítményből kétféle is van: az egyik csoport fizetős, a másik meg ingyenes. A fizetősöknek sokkal szebb a grafikájuk, a szolgáltatások köre is bőségesebb, de az ingyenesek sem gyöngék. Én ingyenleves rajongó vagyok, de mutatok neked egy gyönyörű fizetőset: a Waves cég elkészítette kedvenc magnóm, a négycsatornás, csöves Studer J37 utánzatát.

pfe08

Az alábbi fotón a pirossal bekeretezett rész azt mutatja, hogy az analóg magnók szalagzajának mértéke és a szalag túlvezérléséből adódó torzítás, külföldiül a szaturáció hozzáadható a hasznos jelhez.

pfe09

Három különböző szalagtípusból választhatsz.

pfe10

Ezeket az EMI használta az Abbey Roadon levő stúdiójában a múlt század ’60-as éveinek elejétől (888), a ’60-as évek közepétől (811) és a ’70-es évek közepétől (815).

pfe11

Négy gomb is van a nyafiztatáshoz.

pfe12

Az nyilvánvaló, hogy a gép két sebessége (19/38 cm/s) váltható, az kevésbé, hogy az előmágnesező áram erősségét is lehet piszkálni.

pfe13

A magnóutánzatok egy részében, így ebben a bővítményben is van késleltető, ami az eredeti magnóban nem volt, de effektnek nagyon baba, és a program természetesen az eredeti készülék összes funkcióját tudja. A mintavételi frekvencia 96 kHz. A bővítményt eredetileg 299 dollárért kínálták, most 49 dollárért mérik.

Az egyik legjobb ingyenes kazettás magnó emulátor a CaleumAudio cég TapeCasette2 bővítménye. A kép alatti linkre kattintva töltheted le a telepítő filét, egy gyors regisztrációs folyamat után.

pfe14

https://www.caelumaudio.com/CaelumAudio/?Page=TapeCassette2

A rendszerkövetelmények:

pfe15

Letöltés után elindíthatod a telepítést. Windows esetén a licenc feltételeinek bamba elfogadása után ezt a képet látod:

pfe16

A VST3 kell csak. Tovább nyomogatva a Next gombokat, le is tölti valahová a filét a telepítő, csak azt nem árulja el, hogy hová. Némi kutakodást követően a „Program Files” mappa „Common Files” almappájának VST3 almappájában bukkanhatsz rá.

pfe17

Ezt a filét rendszergazdaként másold át a „Program Files” mappa „REAPER(x64)” almappája „PlugIns” almappájának „FX” mappájába!

pfe18

Ha netán nyitva lenne a Reaper hangmunkaállomásod, zárd be, és indítsd el újból, majd tölts be egy nótát! Ezután bökd meg a hangsáv melletti vezérlőn az FX gombot! Egy új ablak nyílik meg. A VST3-ra pöccentve megpillanthatod a bővítmény nevét.

pfe19

Erre is rá kell böknöd, és ha igaz, megjelenik a TapeCassette2 kezelőfelülete.

pfe20

Indítsd el a nótát, és bátran tekergesd a bővítmény gombjait az egér segítségével! Csodákat fogsz hallani, de rájössz majd, hogy finoman kell bánni a jószággal. Ha gyengéden akarsz alkotni vele, az „UI” megnyomása után jobb felbontással dolgozhatsz, de pl. a vezérlésmérő műszert nem fogod látni.

pfe21

A cég a szoftverét mezei vasoxid kazettához találta ki. Változtathatod a túlvezérlés mértékét, van benne magasvágó szűrő, adhatsz a nótához szalagzajt, van két nyafiszabályzó, és keverheted az eredeti hangot a módosítottal.

A Sony 1965-ben piacra dobott TC-260 típusú szalagos magnóját modellezi a Chow Tape Emulator

pfe22

A Stanford egyetemen készült fizikai modellezés (lásd a sorozat 247-248. részét) következménye, hogy a magnó szinte minden jellemzője elrontható, illetve mivel az eredeti készülék csak alap volt, bővíthető is.

pfe23

Kb. 70 paraméterbe lehet belenyúlni, köztük olyanokba is, mint a fejrés adatai vagy a fejmerőlegesség. A szalagsebesség akár 76 cm/s is lehet. A nyafi egészen nagyra is növelhető, ami főként éneknél mókás. Rendkívül részletes a szoftver kézikönyve, sajnos, csak angolul.

pfe24pfe25

A bővítményt a kép alatti linkről töltheted le számos operációs rendszerre.

pfe26

https://plugins4free.com/plugin/3232/

A telepítése hasonló, mint a TapeCasette2 esetén.

A lemezjátszókat, hanglemezeket utánzó bővítmények közül elsőként ismét egy fizetőset mutatok be. Ez szintén a Waves terméke. Az Abbey Road Vinylt most 249 dollár helyett 36 dollárért kaphatod meg. Az alábbi fotón azt is láthatod, hogy nemcsak a lemezjátszó és lemezjátszás, hanem az Abbey Road stúdió lemezvágó gépének és a lakklemez vágásának tulajdonságait is masszírozhatod ezzel a bővítménnyel. Sőt, még a préselés hibáit is hozzáadhatod a nótához. Kétféle lemezjátszó és háromféle hangszedő között válogathatsz, és a hangkar beállítását is finomíthatod. Természetesen mindenféle lemezzajt, pattogást, sercegést utánoz a bővítmény, nyafiztathatsz és szkreccselhetsz is vele. Érdekes viszont, hogy csak 33 1/3 rpm-en tud pörgetni.

pfe27

Az Abbey Road Vinylt kiegészítheted az Abbey Road TG Mastering Chain bővítménnyel, amely az EMI TG12410 mastering keverőasztalt modellezi, és szintén nyomott áron, 50 dolcsiért lehet a tied.

pfe28

249 dollárért pedig 14-féle, az Abbey Road stúdiót másoló csomagot kínálnak, amelyben természetesen az említett három bővítmény is benne van.

Az ingyenbővítmények közül az iZotope Vinylt tartják a legjobbnak, és nekem is a szívem csücske.

pfe29

Az iZotope Vinyllel torzíthatod a nótát, porossá teheted a lemezt, rakhatsz rá karcolásokat, lemezvetemedéssel, mechanikai zajokkal rongálhatod, valamint leállíthatod a lejátszást, hadd lassuljon le a lemez. Megválaszthatod a lemez évjáratát, és ha még ez sem elég, a Lo-Fi effektek a múlt század nyolcvanas éveinek hip-hop hangulatát idézik. A telepítőt a kép utáni linkről regisztráció után töltheted le.

pfe30

https://www.izotope.com/en/products/vinyl.html

A bővítményt a szokásos módon telepítheted. Majdnem. Ugyanis miután behívtad a masszírozni kívánt nótát, és rányomtad az iZotope Vinylt, egy kis ablak figyelmeztet arra, hogy még nincs licenckulcsod. Ne kapj frászt, én helyetted is anyáztam. El kell látogatnod a kép utáni linken levő iZotope Product Portalra.

pfe31

https://support.izotope.com/hc/en-us/articles/6658125027345-Welcome-to-iZotope-Product-Portal?

Telepítsd a letöltött programot, majd indítsd el! Kicsit vacakolni fog, azután kéri a regisztrációnál megadott e-mail címedet és a jelszavadat. Szépen nyomogass „NEXT”-eket, végül ezt fogod látni!

pfe32

Ha ezt követően visszaballagsz a hangmunkaállomásodra, meg fogsz nyugodni.

pfe33

Lényegesen egyszerűbb, de nagyon hatásos a Plekton cég Vinylizer nevű programjának első változata (a második hasonló nevű, de más cég által készített bővítmény fizetős).

pfe34

Érdekessége, hogy a lemez leállási ideje változtatható. Csak Windowson működik, s a kép utáni linkre kattintva töltheted le a telepítőjét.

pfe35

https://plugins4free.com/plugin/1511/

A letöltés eredményeként egy .zip tömörítésű filét kapsz, amelyet ki kell csomagolnod, így jutsz hozzá a Vinylizer.dll-hez, amit a munkaállomásod bővítményei közé kell másolnod.