• 1
  • 2
Gulics Norbert

Gulics Norbert

Sok zenészt tartanak ma divatos szóval élve „cool-nak”, ám igazán csak egyetlen Kool létezik, Robert „Kool” Bell basszusgitáros személyében. Testvérével, a kiváló szaxofon játékos Ronalddal több mint 50 évvel ezelőtt alakították meg a Kool and the Gang-t. Olyan nagy slágereket – nyugodtan mondhatjuk, hogy alapműveket – köszönhetünk nekik, mint a Hollywood swinging, a Jungle boogie, Ladies night, vagy a Celebration. Több mint 70 millió nagylemezt adtak el. Működésük fél évszázada alatt a trendek jöttek-mentek körülöttük, de ők maradtak. Szinte mindenféle zenei díj megtalálható a vitrinjükben. Olyan nagy sikerű filmek használták dalaikat, mint a Szombat esti láz vagy a Ponyvaregény. 

Mi a Diszkónika?

- Hírek
2016. máj. 05.

Mi az a Diszkónika, melynek XXI. századi kiadása hétről-hétre megjelenik a soulmusic.hu oldalon? Mielőtt ezeket a sorokat gépbe pötyögtem, kezembe vettem a könyvet. A könyvet, melyet 30 ezernél többen vették a kezükbe a megjelenését követő egy évben... és azt gondolom, az eltelt több évtized alatt milliószor lapozták, sok-sok példányát rongyosra. Egy igazi sikertörténet volt az „átkosban”. Nagyon sokunkban nosztalgiát ébreszt. Talán ezért is lehet, hogy többször levesszük a polcról – mint más könyveket-, leporoljuk és nosztalgiázunk egy kicsit. Olvasása közben, egy letűnt kor emlékképei villannak elénk. Most nem nosztalgiázni szeretnék, csupán leírni mindazt, amiről gondolom, hogy érdekelhet másokat is. A XXI. századi Diszkónikáról, és annak szerzőjéről, Cs. Kádár Péterről.

A legnagyobb soul funk előadókat a rajongóik és a kritikusok, szeretetük jeleként becenévvel, titulussal látták el, melyet szívesen viseltek a sztárok. Általában egy előadó egy ilyennel rendelkezett. Akit nagyon szerettek és nagyra tartottak, esetleg kapott kettőt. James Brown több ilyet kapott a rajongóitól, mint: Soul Brother number #1. ; Godfather of the soul ; Mr Dynamite; Hardest Working man of the Showbusiness.

Billy Paul, Paul Williams néven született Philadelphiában 1934. december 01-én. 11 éves korában debütált a nagyközönség előtt a helyi rádióban, és tinédzser korában már olyan sztárokkal dolgozott együtt - többek közt-, mint Miles Davis, Dinah Washington, Charlie Parker. A szülei 78-as fordulatú régi lemezeket hallgattak otthon és a zene szeretete akkor ragadt rá későbbi elmondása szerint. Nagyon sokáig Philadelphia éjszakai klubjaiban énekelt és ezen évek alatt egyre nagyobb népszerűségre tett szert a helyi közönség előtt. Kb 30 éves korában indult el igazán zenei karrierje, de az igazi lökést az jelentette számára, mikor a Gamble and Huff producer páros leszerződtette a kiadójukhoz 1967-ben.

Prince Roger Nelson (1958. junius 07.- 2016. április 21.) Dalszerző énekes, zenei producer és színész, no és persze multi-instrumentalista. A Rolling Stones magazin által készített Minden Idők Legnagyobb Művészei 500-as listájában, a rendkívül előkelő 27. helyen találjuk a nevét. Hét Grammy mellett Golden Globe és Oscar díj is porosodik a vitrinjében. Hihetetlenül sok jó dalt írt, melyeket soha nem tudunk felsorolni a teljesség igényével, mivel többet álnéven jelentetett meg, illetve adott másoknak. Most ezek közül mutatnék néhányat, melyeket a Prince rajongók nagyon jól ismernek, viszont fontosnak tartanánk, hogy mindenki tudjon róluk. Hét évesen írta meg az első dalát, 1978-tól jelentette meg első nagylemezét, mely a For You címet kapta. Ha jól számoltam, összesen 38 stúdió albumot és három koncertfelvételt tartalmazó nagylemezt jelentetett meg napjainkig a saját neve alatt. Életműve utánozhatatlan.

Aki ismeri valamennyire Luther Vandross munkásságát, vagy annak főbb momentumait, az tudja.   Akik nem annyira ismerik, azok számára összeállítottunk egy listát az életművével kapcsolatban.

A Motown lemeztársaság és a világ, egyik legnépszerűbb és legtehetségesebb soul előadója. Minden elfogultság nélkül kijelenthetem - pályáját és dalait figyelembe véve – hogy az elmúlt közel fél évszázad fekete zenéjének legnagyobb muzsikusa. Nem véletlenül kapta a 60-as években a „The Prince of soul”, vagy is a soul zene hercege becenevet.

A funk zene 60-as években történt kialakulása után nagyon rövid időn belül meghódította a világ táncos klubjainak színpadát. Magyarországra kb 10 évvel később szivárgott be, a 70-es évek közepén alakuló jelentősebb diszkó klubokba, melyek főként fővárosi és a Balaton parti szórakozóhelyek voltak. Évtizedeken keresztül, nagyon kevés olyan klub, alkalmi rendezvény működött hazánkban, ahol kizárólag funk zene szólt. Azokról írunk most, akik nagyon sokat tettek a műfaj hazai népszerűsítéséért. Interjú Bárány Attilával, aki 1999 óta készíti Dj Jovánnal a legnépszerűbb funk zenei mixből álló CD sorozatot, a Dark and Blue-t.

A funk stílus, a blues és a soul zenéből alakult ki a 60-as évek második felétől. A gyökereitől főként a szinkópált ritmusok és az előtérbe helyezett, - a ritmust segítő- hangsúlyosabb basszusgitár játék különbözteti meg. Bootsy Collins volt az úttörők egyike még James Brown zenekarában, majd a Sly and the Family Stone alkalmazta és igazából Larry Graham tökéletesítette ki azt a basszusgitár játékot, melyet minden zenész a későbbi időkben alapként követett. Larry Graham nevéhez fűződik, az un. „slap bass” technika, minden funk zenei basszus alapja, mely szabványa és védjegye lett. A funkról bővebben a „Stílusok” menü pontban is olvashattok. Most a 10 legfontosabb művészéről néhány gondolat. Azokról, akik a legnagyobb hatással voltak a stílus követőire.

Amikor soul és funk zenei rajongók összejönnek, fel-felvetődő téma annak kitárgyalása, hogy kit tartanak a legjobb énekesnek, basszusgitárosnak, dobosnak, énekesnőnek, stb. Persze az egyénenként felállított lista szubjektív. Most én mégis megpróbálkozom a lehetetlennel, mégpedig állítok egy listát. Nem önállóan, mert az is szubjektív lenne, hanem a legrangosabb soul zenei szaklapok segítségével. A legjobb húsznak tartott soul zenei énekesnő sorrendje. Hihetetlen tehetségek, egyedi kreativitás, hosszú zenei pálya jelzi életútjukat, és főként az a tény, hogy rendkívül nagy hatással voltak a világra munkáságukkal. A zene szerető emberek, csupán a keresztnevükön szólítják Őket, mint Aretha, Gladys, vagy Whitney. Íme a lista: