Cs. Kádár Péter - XXI. századi diszkónika, 170. Cimbalom a rózsám cicája

2019. február 15.

Noha egyes szövegváltozatokban a cica helyett más szó szerepel, nem holmi prűd álszemérmességből, hanem a cimbalom iránti tiszteletből választottam ezt a variációt. A modern, pedálos cimbalomra – ami a kordofon hangszerek családjában a citerafélék csoportjába tartozik, és két verővel püfölve szólaltatják meg –, ugyanis nagyon büszkék lehetünk, mi, magyarok. A nagyméretű pedálcimbalom az 1870-es években született meg a budapesti Schunda Vencel József hangszergyárában, s többek között idősebb és ifjabb Bohák Lajos fejlesztette tovább.

Cs. Kádár Péter - XXI. századi diszkónika, 168. Több húron pendülünk

2019. február 01.

A húros, vagyis kordofon hangszerek közül azokat, amelyeket pengetéssel szólaltatunk meg, pengetős hangszereknek nevezzük. Aha. Ne röhögj! Mert pl. a nagybőgőt gyakorta szólaltatjuk meg pengetéssel, mégis a vonósok családjába tartozik. A gitárt meg vonóval is hang kibocsátására lehet kényszeríteni, arról nem is szólva, hogy Jimi Hendrix néha ugrált a gitáron, a húrokat olykor az erősítőhöz dörgölte, s ha kedve tartotta, a fogaival vagy a könyökével játszott rajta. Akkor mitől is pengetősek a pengetős hangszerek? Attól, hogy többségüket pengetett megszólaltatásra szánják.

Cs. Kádár Péter - XXI. századi diszkónika, 166. Húzd meg jobban!

2019. január 17.

hmj01a

Az a sokféle hangszer, amit magyarul húrosoknak nevezünk, tudományosan a kordofon hangszerek csoportjába tartozik. A kordofon hangszerek hangjának alapja a megfeszített húr rezgése. Ezen hangszerek közé soroljuk a megszólaltatás módja szerint a vonós hangszereket (pl. hegedű), a pengetős hangszereket (pl. gitár), a billentyűs húros hangszereket (pl. zongora) és természetesen az egyéb olyan hangszereket, amelyeket az előző háromba nem tudunk egyértelműen besorolni (pl. nyenyere).