Administrator

Administrator

disco1A funk-ról szóló cikkben nem vállalkoztam a stílus definiálására, és ezt itt, a klasszikus disco zenéről szóló fejezetben sem tudom megtenni. Erre a feladatra, az elmúlt 40 évben senki nem vállalkozott. A legnevesebb szakírók, zenészek egyike sem tette meg. Tehát nincs definíció, de szinte mindenki tudja a szavak hallatán, hogy mire, milyen zenei stílusokra gondolunk. Azoknak ajánlom ezt az írásom, a klasszikus disco zenéről, akikben mégis van kérdése a műfajról, annak kialakulásáról és a stílusjegyeivel kapcsolatban.

Solar

2015. február 24.

soul trainMint írtam, az 50-es évek végétől kialakult fontosabb stíluságak, nagyobb észak-amerikai városokhoz voltak köthetők, illetve az azokban működő zenekészítő műhelyekhez. Ezek a stúdiók és kiadók az 50-es 60-as években alakultak és élték fénykorukat, viszont a 80-as évek elejére erejüket vesztették, több megszűnt, vagy átalakult, a megmaradtak globalizálódtak. A hangszerekkel játszott soul és a funk zenei művek a 70-es évek végére, - főként a disco zene és a technika rohamos fejlődésének, elektronizálódásának hatására – elveszítették a mainstreamben vezető szerepüket. Volt egy kiadó Los Angelesben, mely ekkor alakult, dacolva a kialakult helyzettel és egy új hangzás létrehozásával tovább tartották a reményt a hangszeres zenei művek életben tartására. Ez volt a SOLAR hangzás, vagyis a Sound of Los Angeles Records.

Bob Babbitt

- B
2015. február 17.

Loleatta Holloway

- L
2015. február 13.

Loleatta Holloway 1946. november 05-én született Chicago-ban. Hogyha röviden, lehetőség szerint egy mondatban kellene jellemeznem, akkor a legkifejezőbb, ha azt írom róla, hogy a Salsoul kiadó és stílus diszkó királynője volt. Korszakalkotó diszkó slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Love Sensation, Hit and Run, vagy a Runaway. Legnagyobb sikerét viszont mindezek ellenére a Sam Dees által komponált Cry to me soul balladával érte el. Loleatta, az amerikai soul zene, egyik legtermészetesebb mély soul hangjával rendelkezik, mely hang a 70-es évek közepétől a disco műfajt népszerűsítette.

Leroy Hutson

- L
2015. február 13.

Leroy Hutson egyike az alábecsült soul muzsika íróknak, előadóknak. Leginkább a '70-es években fejtette ki munkásságát, mint dalszerző, producer és énekes. Ennek az állításomnak ugyan ellentmond egyetlen tény, mely szerint a 2006-ban megjelent Rolling Stone magazin egyik számában úgy jellemezték nagyságát, hogy a 70-es évek soul zenei titkainak legnagyobb tudósa. Ettől függetlenül soul zene rajongói és lemezgyűjtői körökben mindenképpen „top10-es" művész, viszont a nagyközönség előtt személye nem örvend kimagasló ismertségnek. Zenei nagyságához mérten megszégyenítően kevesen ismerik személyét, munkásságát.

Kool and the Gang

- K
2015. február 10.

Kool and the Gang. Nehéz ügy, egy olyan zenekarról írni, melynek történetét itthon mindenki ismeri. Vagy mégsem? Ez a kérdés, pontosabban, az arra adott válasz az, ami végül is löketet adott ahhoz, hogy elkezdjem. Hátha olvas valaki, valami olyat ki a sorokból, melyről esetleg beismerheti magának, – ha másnak nem is - hogy jéé, ezt nem tudtam. Persze itt az elején leszögezhetjük, hogy én sem úgy születtem, hogy jobban tudom a csoport történetét, mint mondjuk Robert „Kool" Bell alapító, viszont az elmúlt néhány évtizedben, igyekeztem legalább az alap információkat összegyűjteni róluk.

Johnny Bristol

- J
2015. február 10.

Johnny Bristol 1939. február 03-án született az Észak-Carolina-i Morganton városában. A Motown kiadó 60-as évekbeli virágkorának az egyik legfontosabb alakja, dalszerző, producer, énekes, a Gordy család tagja.

Jean Carne

- J
2015. február 10.

1947. március 15-én született Colombus-ban (Georgia állam), az Egyesült Államokban, Sarah Jean Perkins néven Mi annak idején –akik a rendszerváltás előtt kezdtük tanulmányainkat - többnyire nem szerettük az orosz nyelvet. Képzeljünk el Atlantában egy színes bőrű kislányt, aki négyéves korától templomi kórusban énekelt, kiválóan meg tanult zongorázni, klarinéton és fagotton játszani és mind e mellett teljesen önszorgalomból megtanult folyékonyan oroszul! Ő Jean Carne.

James Brown

- J
2015. február 06.

A legnagyobb soul funk előadókat a rajongóik és a kritikusok, szeretetük jeleként becenévvel, titulussal látták el, melyet szívesen viseltek a sztárok. Általában egy előadó egy ilyennel rendelkezett. Akit nagyon szerettek és nagyra tartottak, esetleg kapott kettőt. James Brown több ilyet kapott a rajongóitól, mint: Soul Brother number #1. ; Godfather of the soul ; Mr Dynamite; Hardest Working man of the Showbusiness.

Intruders

- I
2015. február 06.

Az Intruders, a philly soul stílus és ez által, a Philadelphia International Records legfontosabb zenekara. Ez az első mondat kicsit bulvárosra, szenzáció hajhászosra sikerült gondolhatja az olvasó, de megnyugtatom, nem annak szántam. Tényeken alapul, mely szerint ez a zenekar volt az első, mely a Gamble and Huff szerző producer páros számára az első olyan mértékű kereskedelmi bevételeit hozta, mely alapja volt a 70-es évek vezető soul zenei kiadójának a megalapítására. Ezt a fonalat, ha tovább görgetem ok okozatként, akkor az Intruders neve mellé még azt is ide kell írnom, hogy az együttes, a TSOP (The Sound Of Philadelphia) hangzás alapja.