Administrator

Administrator

Eugene Record

- E
2015. január 26.

1940. december 23-án született Chicago-ban, és már gyermekkorában erősen érdeklődött a zene iránt. Első zenei élményeit nővére zongora játéka jelentette, aki klasszikus muzsikát játszott minden nap a családi otthonukban. Ezek a klasszikus motívumok később megjelentek Record dalaiban is. Kis gyermek volt, amikor megkapta első gitárját, melyen nagyon gyorsan, nagy érzékkel kezdte utánozni az otthon hallott zeneműveket. 13 éves volt, amikor Gus Redmondnak, barátjának ( Brunswick kiadó promótere, dalszerző, a chicago soul egyik jelentős személye később) azt mondta, hogy mindenképp zenekiadót fog alapítani és híres dalszerző, zenész lesz.

Eddie Bongo Brown

- E
2015. január 26.

1932. szeptember 13-án született Clarksdale-ben ( Mississippi), de Memphisben töltötte gyermekkorát. Brown az ütőhangszerek nagy mestere volt, kiválóan játszott kongán, bongón, tökön és mindenen, amit ütni lehetett és dallamos hangot adott.

Elkezdhetném leírni, hogy mely kiváló, a Motown-nál készült soul és funk zenei alapművekben közreműködött a 60-as években, mint pl a The Temptations, Smokey Robinson, Marvin Gaye és Gladys Knight összes dalában, de nem, mert oldalakat töltene meg a dalok sorolása. Egyszerűen munkásságához annyit tennék, hogy a 60-as években, a Motown-nál készült dalok minimum 95%-ában játszott.

Dynasty

- D
2015. január 26.

A Dynasty együttes, a SOLAR (Sound of Los Angeles Records) stílus legfontosabb zenekara. Oda írhattam volna, hogy az egyik, mert hát ebben a stílusban aratta főként sikereit a The Whispers, Lakeside, Sylvers és még sorolhatnám a meghatározó neveket. Viszont megelőlegezem nekik, hogy nem az egyik, hanem a legfontosabb zenetörténeti szempontból. Nem kanyarodnék vissza a SOLAR létrejöttéig, az olvasható a stílusok leírásában. Annyit jegyzek meg itt elöljáróban, hogy a kiadó tulajdonosa Dick Griffey és első számú dalszerző producere Leon Sylvers III kifejezetten a saját ízlésük és zenei elképzeléseik megformálása miatt hozták létre a zenekart.

Delegation

- D
2015. január 26.

Ricky Bailey alapította ezt a 3 tagú zenekart 1975-ben az angliai Birminghamben. Bailey volt a zenekar fennállásának egyetlen tagja, aki a megalakulástól végig tagja maradt a formációnak. Szüleivel tinédzser korában költözött Jamaicából Nagy Britanniába. Ricky már nagyon fiatal korában megalakította első együttesét, mely a Five Stars Cadets nevet viselte. Nem volt túl hosszú életű a formáció, de Balley számára nagyon fontos tapasztalatokkal szolgált a későbbi Delegation megalakításához.

Dee Dee Sharp

- D
2015. január 26.

Dione LaRue néven született Philadelphiában, 1945 szeptember 9-én. Amit legelőször illik megjegyeznem a hölggyel kapcsolatban, hogy Ő volt az első „fekete", női tini bálvány az Egyesült Államokban.

Gyermekkorában kezdett zongorázni, a zenei tudás elsajátításában nagyapja volt segítségére, aki egyházi és egyéb kórusokat irányított. Dione mindössze 13 éves volt a templomban kórusvezető énekessé vált. 1961-től háttér énekesi munkát szerzett magának nem kisebb előadók énekkarában, mint Jackie Wilson és Chubby Checker.

Dave Crawford

- D
2015. január 26.

Sajnos nagyon keveset tudni erről a kiváló muzsikusról, aki David B Crawford néven született. Születési dátumát pontosan nem jegyezték fel, mint ahogy James Brown-ét sem, de amit tudhatunk róla, hogy 1940 januárjában látta meg a napvilágot a floridai Jacksonville-ben. Billentyűs, fuvolás, producer, dalszövegíró, rádiós személyiség (műsorvezető lemezlovas), de főként, a memphisi kötődésű southern soul stílus jeles képviselője volt. Az Atlantic Records-nál dolgozott együtt olyan neves művészekkel, mint BB King, Candy Station, Jackie Moore, Otis Clay, vagy a Mighty Clouds of Joy és persze ide kell írnom, hogy többek közt. Többek közt, ugyanis külső közreműködőkként több száz nagylemezhez tehetjük a nevét, melynek felsorolása elég hosszadalmas lenne itt.

Creative Source

- C
2015. január 25.

Barbara Berryman, Barbara Lewis, Donald Lee Wyatt, Steve Flanangan és Celeste Rose alkotják az 1972-ban Los Angelesben alakult Creativ Source soul csoportot. A zenekart a 5th Dimension egykori tagja, Ron Towsend alakította. Ron célja a kísérletezés volt a Creativ Source megalakításával, ugyanis egy népszerű férfi-női pop zenekart akart létrehozni, az 5th Dimension mintájára.

Chuck Jackson

- C
2015. január 25.

1937 július 22-én született a Latta-ban (Dél Karolina). Chuck Jackson azon soul sztárok közé tartozik, akiket méltánytalanul elfeledtek a mainstreamben, miközben kimagasló énektudását a kritikusok is a világ legjobbjai közé emelték az elmúlt 50 évben. Chuck Jackson-t, mint a northern soul hangzás egyik legnagyobb szólistáját tartjuk számon.

Chic

- C
2015. január 25.

A Chic 1976-ban alakult és az elsők között építettek hidat, a 70-as évek végére kialakult Disco hangzás és a „nagy betűs" soul zene közé. A 70-es évek végére jellemző diszkózenei hangzásban, majd a 80-as évek pop zenéjében elért újításaik nélkül ma minden bizonnyal másképp szólna a táncolható könnyűzene.

Chi Lites

- C
2015. január 25.

Az ötvenes évek végén megalakult együttesnek több mint 10 évet kellett várnia, hogy a slágerlisták elejére kerüljön, mely először 1971-ben a Have you seen her-el sikerült nekik. A 70-es évek elejétől, 10 éven keresztül az amerikai soul zene, azon belül is a chicago soul stílus meghatározó zenekaraként kell, hogy említsük őket.